5ο παγκοσμίως το ΠΜΣ Business Analytics του ΟΠΑ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5ο παγκοσμίως το ΠΜΣ Business Analytics του ΟΠΑ

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική, που προσφέρει το Τμήμα Διοικητικής Τεχνολογίας και Επιστήμης (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως, για το 2022, στην κατηγορία “Business Intelligence & Strategy”, σύμφωνα με τον έγκυρο διεθνή φορέα αξιολόγησης "Eduniversal Best Masters Rankings".

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική (Business Analytics) είναι πλήρους και μερικής φοίτησης και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2014, προσελκύοντας φοιτητές και φοιτήτριες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία, Αλβανία, Τουρκία και Σιγκαπούρη. Είναι το πρώτο σχετικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και από τα πρώτα διεθνώς.

Η ανοδική πορεία από την 12η  θέση το 2021 και την 16η θέση το 2019 αποδεικνύουν τη  συνεχή προσπάθεια για υψηλή ποιότητα μεταπτυχιακών σπουδών, η οποία συντελεί στην υψηλή απορροφητικότητα των αποφοίτων στην ελληνική και παγκόσμια αγορά εργασίας.

Ο Διευθυντής του Προγράμματος, Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου υπογραμμίζει τα στοιχεία που συνθέτουν τη δυναμική του: «Στο Πρόγραμμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στη θεωρητική κάλυψη των επιμέρους εννοιών στην Επιχειρηματική Αναλυτική, αλλά και στην πρακτική διάστασή τους, παρουσιάζοντας εργαλεία, πλατφόρμες, συστήματα και μελέτες περιπτώσεις. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διασύνδεση με την αγορά εργασίας: οι μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδας στο χώρο συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα, είτε παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα use cases, είτε προσφέροντας θέσεις πρακτικής, είτε συνεισφέροντας στην τακτική επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών.   Ευχαριστώ θερμά όλο το Διδακτικό, Διοικητικό και Ερευνητικό Ανθρώπινο Δυναμικό μας για το εξαιρετικής ποιότητας έργο που προσφέρουν αμείωτα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του προγράμματος και συμβάλλουν καθημερινά στη διατήρηση των υψηλών standards».

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική, του ΟΠΑ, στοχεύει στην προετοιμασία στελεχών τα οποία να μπορούν να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο γνώσεις στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τεχνικές Ανάλυσης και Διαχείρισης Δεδομένων, και αναλυτικά εργαλεία βασισμένα στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα με σκοπό τη Βέλτιστη Λήψη Επιχειρηματικών Αποφάσεων. Δηλαδή να μπορούν να χειριστούν τις πληροφορίες ενός γρήγορα και συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, πλούσιου σε δεδομένα, με ευελιξία, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα για το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Για να επιτευχθεί αυτό αποκτούν γνώσεις και εμπειρία σε τέσσερις βασικούς τομείς: (α) Διοίκηση Επιχειρηματικής Απόδοσης και Καινοτομίας, (β) Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Αποφάσεων, (γ) Ανάλυση και Διαχείριση Δεδομένων, και (δ) Επιχειρησιακές Εφαρμογές και εργαλεία Analytics.

Η επαγγελματική πορεία των 238 αποφοίτων επαληθεύει την επιτυχία του Προγράμματος, καθώς διαπρέπουν εντός κι εκτός Ελλάδας, σε εταιρείες/οργανισμούς όπως οι Accenture, Accepted LTD, Allianz, Alpha Bank, CERN, Citrix, Cosmote, Deloitte, Hellas Direct, efood, ELPEDISON, ERGO, EY, Google, Grant Thornton, IBM, Icap, improvIT, Interamerican, IRI, KPMG, L’ Oreal, McKinsey & Company, Marine Traffic, Mondelēz, Oracle, Pfizer, Piraeus, PwC, SAS, Skroutz, Teka, Toyota, Vimachem, Vodafone, WITSIDE,  ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΠΑΠ, ΟΠΑΠ και Τειρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Eduniversal Best Masters Rankings κατέταξε συνολικά 5.500 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από 154 χώρες παγκοσμίως. Τα κριτήρια αξιολόγησης της κατάταξης "Eduniversal Best Masters Rankings 2022", περιλαμβάνουν: α) τη φήμη των προγραμμάτων, μέσω της άποψης των εταιρειών που προσλαμβάνουν προσωπικό, β) τον μισθό της πρώτης απασχόλησης μετά την αποφοίτηση και γ) την ικανοποίηση των πρόσφατων αποφοίτων, μέσω έρευνας ικανοποίησης που διεξάγεται από την Eduniversal.