Testimonials Διακρίσεων

Ομάδα Cup n Track - Γεώργιος Αλεξάκης, Αγγελική Μπούρα, Ιωάννα-Σωτηρία Παπαδημούλη, Ελπίδα Χριστοδουλέα και Χρήστος Ψαραδέλλης, φοιτητές Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2023

Ως μια ομάδα που καθοδηγείται από την επιθυμία να φέρει επανάσταση στην υγεία των γυναικών, η Cup n Track προέκυψε από μια πραγματική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη έρευνα και προσοχή που δίνεται σε θέματα γυναικολογικής υγείας. Επικεντρωθήκαμε στη χρήση  των τεχνολογικών  εξελίξεων προκειμένου να απλοποιήσουμε την εμπειρία της εμμήνου ρύσεως, παρέχοντας ένα έξυπνο κύπελλο περιόδου και μια κινητή εφαρμογή για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της συνολικής εμμηνοριακής υγείας των γυναικών. Στόχος μας δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε μια λύση, αλλά και να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και φροντίδα για την ευημερία κάθε γυναίκας.

Αντλώντας στοιχεία από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», καθώς και από τη συλλογική μας εμπειρία μέσω του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, αποκτήσαμε μια πολύπλευρη οπτική για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Στο πλαίσιο του μαθήματος, βελτιώσαμε τη στρατηγική μας σκέψη, εντοπίσαμε τις ανάγκες της αγοράς και αναπτύξαμε μια ενεργή στρατηγική μάρκετινγκ με ισχυρή ταυτότητα του brand μας. Επιπλέον, αγκαλιάσαμε την τεχνολογία IoT για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση στοιχείων υλικού και λογισμικού. Πέρα από την τεχνογνωσία και τα επιστημονικά εφόδια που μας δόθηκαν, το σημαντικότερο από όλα ήταν το κίνητρο που μας προσέφεραν οι καθηγητές του μαθήματος με την εμπιστοσύνη πως μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

Στα αρχικά στάδια, δεν προβλέψαμε το ανατρεπτικό ταξίδι στο οποίο θα μας οδηγούσε το Cup n Track. Αυτό που ξεκίνησε ως μία εργασία εξαμήνου, σαν όλες τις προηγούμενες, εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα όραμα στο οποίο πιστέψαμε ολόψυχα. Εβδομάδα με την εβδομάδα, η αφοσίωσή μας βάθαινε και συνειδητοποιήσαμε ότι το Cup n Track ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή ακαδημαϊκή υποχρέωση- ήταν μια αποστολή να δημιουργήσουμε μια νέα περίοδο στις ζωές των γυναικών.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Junior Achievement Start Up, που αρχικά θεωρήθηκε ως μια μαθησιακή εμπειρία, αποδείχθηκε σημείο καμπής. Απελευθερώσαμε το πλήρες δυναμικό μας και τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Έγινε σαφές ότι αυτό δεν ήταν το τέλος αλλά η αρχή του ταξιδιού μας ως startup. Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία μας, εξασφαλίσαμε μια πρόσκληση για να γνωρίσουμε το κέντρο ACEin, ένα άλλο πρόγραμμα που προσφέρεται από το πανεπιστήμιό μας, επιβεβαιώνοντας την πίστη που υπάρχει στους φοιτητές του και στις επιχειρηματικές τους δυνατότητες. Με την καθοδήγησή τους και τα ανεκτίμητα μαθήματα που πήραμε από τον διαγωνισμό και το Τμήμα, στοχεύουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, τόσο ως συνεκτική ομάδα όσο και ως άτομα.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Junior Achievement σε κάθε φοιτητή που επιθυμεί να αξιοποιήσει τη δημιουργική του πλευρά, να σκεφτεί έξω από το κουτί και να συνειδητοποιήσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Το ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η εμπειρία είναι μεταμορφωτική. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να επηρεάσει ουσιαστικά αυτόν τον κόσμο. Το Cup n Track είναι η δική μας απόδειξη αυτής της πεποίθησης και δεσμευόμαστε να την αξιοποιήσουμε προκειμένου να ενδυναμώνουμε την υγεία των γυναικών. Μία καινοτομία τη φορά.

- Ιούνιος 2023 -

Ομάδα ContainerSense - Σωκράτης Ανάργυρος Κουμπάρδας, Σωσίπατρος Μεταλληνός και Γιώργος Παζαρλής, φοιτητές Τμήματος ΔΕΤ
3η θέση στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2023

Θα πίστευες ποτέ ότι τρεις τυχαίοι άνθρωποι που συναντήθηκαν σε ένα πανεπιστημιακό μάθημα θα μπορούσαν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία και να επιτύχουν σημαντικά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του JA Startup; Εμείς πάντως όχι πριν τρεις μήνες!

Είμαστε η ContainerSense, μια startup που προέκυψε τυχαία κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος στο τελευταίο εξάμηνο του τμήματός μας, του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ). Για τις ανάγκες του μαθήματος, μας ζητήθηκε να σχηματίσουμε μια ομάδα, ώστε να δημιουργήσουμε μια ιδέα, μια εταιρεία και ένα προϊόν. Έτσι, η ομάδα μας γνωρίστηκε εντελώς τυχαία σε μια αίθουσα του πανεπιστημίου και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα είχε πραγματική επίδραση στην κοινωνία και την οικονομία. Χωρίς να γνωριζόμαστε ιδιαίτερα μεταξύ μας και μέσα από brainstorming καταλήξαμε σε μία υποθετική εταιρεία που θα παρέχει υπηρεσίες σε ναυτιλιακές και μεταφορικές, εμπνευσμένοι από ένα άρθρο που είχε διαβάσει πρόσφατα ένα μέλος της ομάδας για την ελληνική ναυτιλία.

Η "υποθετική" εταιρία ονομάστηκε ContainerSense, σιγά σιγά όμως μέσα από το μάθημα διδαχθήκαμε πώς όλα αυτά τα “υποθετικά” που σκεφτόμασταν μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα με αρκετή και μεθοδευμένη δουλειά. Καταφέραμε να την αναπτύξουμε χωρίς να απαιτηθούν οικονομικοί πόροι, αλλά φυσικά με την υποστήριξη των καθηγητών μας. Λάβαμε μέρος στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό του JA Startup, που διακρίθηκε ανάμεσα στις 15 κορυφαίες φοιτητικές εταιρείες και προχωρήσαμε στον τελικό διαγωνισμό που κατακτήσαμε την 3η θέση Πανελλαδικά. Ξαφνικά, πέρα της φοιτητικής ιδιότητάς μας, γίναμε επιχειρηματίες που είχαν την υποχρέωση να υποστηρίξουν την ιδέα τους και να την παρουσιάσουν σε καταξιωμένους επαγγελματίες. Απαιτήθηκε από εμάς να κατασκευάσουμε ένα προϊόν με πραγματικά καλώδια και μικροεπεξεργαστή, να κάνουμε έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού, να σχεδιάσουμε προωθητικές ενέργειες, να γράψουμε κώδικα και τελικά να αναμετρηθούμε και με δεκάδες άλλες εξαιρετικές start-up.

Η μυστική συνταγή της επιτυχίας μας τελικά δεν ήταν τόσο τυχαία. Η επιτυχία μας ήρθε από την ομάδα μας, η χημεία που είχαμε ως άτομα, η καταλληλότητα του κάθε ανθρώπου στην κάθε θέση και το πάθος για το σπουδαίο μας ώθησαν να δώσουμε το 100% και έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Φυσικά, πίσω από κάθε επιτυχημένη ομάδα υπάρχουν και άτομα που καθοδηγούν. Οι μέντορες μας δεν ήταν τυχαίοι αλλά οι καθηγητές μας, ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και ο Δρ. Σταύρος Λουνής. Ανέκαθεν ήταν εκεί για εμάς, ακόμα και τις αργίες ή τις Κυριακές, προσφέροντας τη συμβουλή και την υποστήριξή τους σε κάθε περίσταση που τους χρειαστήκαμε.

Κλείνοντας, επειδή ξεκινήσαμε με μια ερώτηση για τρεις φοιτητές που δεν γνωρίζονταν και δημιούργησαν μαζί μια εταιρεία και που κατάφεραν σπουδαία πράγματα θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως αυτή η απρόσμενη στιγμή που ήρθε στην αίθουσα του πανεπιστημίου δεν διαφέρει καθόλου από την πραγματική ζωή έξω από τα ακαδημαϊκά έδρανα. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι οι τυχαίες συναντήσεις, οι καλοί συνεργάτες και ο ενθουσιασμός μπορούν να είναι μαζί ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία σημαντικών πραγμάτων. Είμαστε ο Σωκράτης Κουμπάρδας, ο Σωσίπατρος Μεταλληνός και ο Γιώργος Παζαρλής.

- Ιούνιος 2023 -

Ομάδα SEaNSOR, Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen"
Γεωργία Γεωργακλή, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Μαρία Κουμίδου, Ευθυμία Παπαζήση και Μαρία Βασιλική Πατσουράκη

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία της ομάδας μας από τον πρόσφατο διαγωνισμό της JA Europe στον οποίο συμμετείχαμε και να σας εξηγήσουμε πως μέσα σε τρεις μήνες καταφέραμε να χτίσουμε μία startup από το μηδέν και να κερδίσουμε αυτό το αξιοσημείωτο βραβείο.

Όλα ξεκίνησαν από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του κύριου Σταύρου Λουνή και του κύριου Γεώργιου Δουκίδη, ένα μάθημα το οποίο θα παροτρύναμε σε κάθε μαθητή της σχολής μας να παρακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος είχαμε και την ευκαιρία να συμμετέχουμε στον διαγωνισμό αυτόν του JA Europe.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ιδέα μας. Θέλαμε να βρούμε μία ιδέα για την οποία να έχουμε όλα τα μέλη της ομάδας μας το ίδιο πάθος. Μετά από πολύωρες συζητήσεις συνειδητοποιήσαμε ότι η κοινή μας αγάπη για την θάλασσα θα μας έβρισκε τη λύση. Μετά από πολλή ερεύνα και ύστερα από την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ βρεθήκαμε αντιμέτωπες με κάτι σοκαριστικό. Κάθε λεπτό σκοτώνονται παράνομα 2 εκατομμύρια ψάρια και κάθε χρόνο πετιούνται στις θάλασσές μας 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων. Για αυτό αποφασίσαμε ότι ήταν η ώρα να δράσουμε. Η ώρα να παλέψουμε για να προστατεύσουμε το σπίτι μας, τη γη και να βελτιώσουμε δύο τεράστια παγκόσμια προβλήματα αυτό της παράνομης αλιείας και αυτό της ρίψης απορριμμάτων στις θάλασσες.

Έτσι, ξεκινήσαμε την μελέτη μας. Προσεγγίσαμε τις λιμενικές αρχές και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ύστερα από πολλή έρευνα οδηγηθήκαμε στη λύση που προτείνουμε σήμερα, στο SEaNSOR. Η πίστη και το πάθος της ιδέας μας ήταν τα κύρια συστατικά που μας οδήγησαν στην νίκη μας. Χάρη σε αυτά δεν τα παρατήσαμε ούτε λεπτό, ακόμα και τις φορές που η νίκη μας φαινόταν αδιανόητη είτε τις φορές που αμφισβήτησαν την ιδέα μας.

Η νίκη μας, το Market Expansion Award από την Europen και την JA Europe ήταν η πιο αξέχαστη εμπειρία όλων μας. Η βράβευση μας έγινε στη γιορτή των 30 χρόνων της Europen στις Βρυξέλλες, όπου μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά και μας τίμησαν ιδιαίτερα. Η συγκίνηση που αισθανθήκαμε ήταν απερίγραπτη. Ήταν μια τεράστια αναγνώριση της προσπάθειάς μας και συνειδητοποιήσαμε ότι η φωνή μας ακούστηκε και ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να μας στηρίξουν να βελτιώσουμε τα δύο αυτά προβλήματα. Η νίκη αυτή μας διασφάλισε και την πρόσκληση μας στο Gen-e, το μεγαλύτερο event επιχειρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη στο οποίο θα συμμετέχουμε τον Ιούλιο ως τιμούμενα μέλη. Από το event, καταφέραμε να αποκτήσουμε πολλές ευκαιρίες όπως μία πολύ αξιόλογη στον χώρο μέντορα, συμμετείχαμε στο podcast της JA Europe και δικτυωθήκαμε με σημαντικούς ανθρώπους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στήριξαν στο ταξίδι μας αυτό, τους καθηγητές μας, τους υπέροχους ανθρώπους της Europen και της JA Europe, τους αξιόλογους και διακεκριμένους κριτές και τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας ανακοίνωσε με το βραβείο. Τέλος, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές του τμήματος μας να μην τα παρατούν, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται και με πυξίδα την τόλμη και το πάθος να μάχονται για τα όνειρα τους!

- Ιούνιος 2023 -

Γιάννης Βερροιόπουλος, Τάσος Βέμμος, φοιτητές Τμήματος ΔΕΤ
AI for the Common Good co-created with Microsoft Hackathon

Γιάννης Βερροιόπουλος

Το ταξίδι μας στο Λονδίνο ήταν μια αξιοσημείωτη εμπειρία, καθώς έμαθα τόσα πολλά και γνώρισα πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Όλες οι ομιλίες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η πρόβλεψη του καιρού με τη χρήση της τεχνολογίας ΑΙ, αλγόριθμοι που εντοπίζουν κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία και πολλά άλλα.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τους υπεύθυνους πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης που οδηγούν στον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ερώτησή μας πυροδότησε μια ζωηρή συζήτηση σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας AI σε αυτά. Αυτή η διαδικασία στάθηκε αφορμή να τεθούν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν για τα επερχόμενα ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ.

Μια άλλη κορυφαία στιγμή ήταν μία ομιλία που έδωσε στο UCL ο Marcus Grazette, Policy and Stakeholder Engagement Lead στην εταιρεία Holistic AI, σχετικά με τις εθνικές πολιτικές και την αντίστοιχη νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία με ενέπνευσε πολύ, λόγω του βάθους αλλά και της συνοχής των πληροφοριών. Συνολικά, ήταν μια απερίγραπτη εμπειρία που με γέμισε ιδέες για το πώς μπορώ αξιοποιήσω την Τεχνητή Νοημοσύνη για μελλοντικά projects που θα αποσκοπούν στο κοινό καλό.

Τάσος Βέμμος

Ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό AI for the Common Good που διοργάνωσε το British Council από την κυρία Αγγελική Κωστάκη, υπεύθυνη εργαστηρίων SAP στο Τμήμα.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης τουλάχιστον για τους συμμετέχοντες ήταν να έρθουμε σε επαφή με οργανισμούς/εταιρείες που χρησιμοποιούν AI, και να ενημερωθούμε για το έργο τους. Για παράδειγμα, μια από τις εταιρείες που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η diversio, η οποία ασχολείται με την πιστοποίηση της ισότητας/συμπερίληψης στο εργασιακό περιβάλλον. Πέρα από τις εταιρείες, όμως, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του UCL, 8ο καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως, στο οποίο μεταπτυχιακοί/ές και διδακτορικοί/ές φοιτητές/τριές μας παρουσίασαν τα projects τους.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ένα project σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου malaria. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται ο ήχος που κάνουν οι μύγες και μπορεί να εντοπιστεί αν ο συγκεκριμένος ήχος παράγεται από μύγα που μεταφέρει τη συγκεκριμένη νόσο.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, είχα τον χρόνο να γνωρίσω τους/τις φοιτητές/τριες και τους/τις καθηγητές/τριες, έτσι ώστε να κρατήσουμε επαφή.

Από την συμμετοχή μου αποκόμισα πρόσβαση σε δίκτυα ανθρώπων, που δύσκολα θα μπορούσα να έχω αυτή την στιγμή. Επίσης, γνώρισα και τις δυο άλλες νικήτριες ομάδες που συμμετείχαν στο study trip, από την Κύπρο και την Ουγγαρία. Η συζήτηση με φοιτητές/τριες ενός τόσου φημισμένου πανεπιστήμιου για AI μου έδωσε μια νέα προοπτική όσον αφορά την εξέλιξη του AI, σε παγκόσμιο, όμως, επίπεδο.

Από τα πιο σημαντικά θεωρώ και το ότι εξέφρασα τις απόψεις μου σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ένα πάνελ καθηγητών/ policy maker/ εκπροσώπων της αγγλικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησα τους προβληματισμούς μου για τη Δημιουργία Εσόδων από Δεδομένα (Data Monetization). Ήταν μια εμπειρία που με βοήθησε να αισθάνομαι πιο άνετα να μιλήσω σε κόσμο, και δη στα αγγλικά.

- Απρίλιος 2023 -

Κωνσταντίνα Ζούνη, φοιτήτρια Τμήματος ΔΕΤ
Open Library Fellow

Στο εαρινό εξάμηνο του 2022, επέλεξα την κατεύθυνση «Τεχνολογίες λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων» όπου εμβαθύνουμε στις έννοιες του λογισμικού και τις διαχείρισης μεγάλων δεδομένων. Μέσω του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη» του κ. Σπινέλλη μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε ένα έργο ανοιχτού λογισμικού (open source). Ο όρος ανοιχτός κώδικας αναφέρεται σε έργα βασισμένα στις αρχές τις ανοιχτής ανταλλαγής και συνεργασίας που οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, καθώς ο κώδικας τους είναι δημόσια προσβάσιμος. Στο πλαίσιο της εργασίας του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κληθήκαμε να επιλέξουμε ένα έργο που μάς ενδιαφέρει και να συμβάλουμε, γράφοντας κώδικα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Έπειτα από αναζήτηση, βρήκα τo Open Library, ένα έργο του οργανισμού Internet που προσφέρει ένα δημόσια προσβάσιμο κατάλογο βιβλίων και στοχεύει να συμπεριλάβει κάθε βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μου με την ομάδα του έργου, λάμβανα μέρος στις εβδομαδιαίες διαδικτυακές τους συναντήσεις και συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις σχετικά με διάφορα ζητήματα του έργου. Ακόμα, κάθε εβδομάδα δούλευα σε μικρά ή πιο μεγάλα προβλήματα (GitHub issues) τα οποία στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας αξιολογούσαν. Τα προβλήματα που  επέλυσα είχαν σχέση κυρίως με τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη κατά την περιήγηση του στην ιστοσελίδα καθώς και με τη δημιουργία μιας κάρτας (social card) με την οποία οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις λίστες με τα βιβλία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν πολύ σημαντική καθώς έμαθα να συνεργάζομαι και να γράφω κώδικα στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου, να χρησιμοποιώ νέα εργαλεία όπως το docker, και ισχυροποίησα τις γνώσεις μου στην python, CSS, JavaScript.

- Ιούλιος 2022 -

Ομάδα Drug n Drop - Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης, φοιτητής Τμήματος ΔΕΤ ΟΠΑ, Αλεξάνδρα Βασιλάκη, φοιτήτρια Τμήματος ΔΕΤ ΟΠΑ και Ιωάννης Σπυρέλλης, φοιτητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ
1η θέση στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2022

“Η ιδέα για το έξυπνο σύστημα της Drug n Drop προήλθε ως λύση σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα που εντοπίστηκε, που είναι η μαζική απόρριψη αχρησιμοποίητων φαρμάκων τα οποία έχουν λήξει. Συγκεκριμένα, η ερευνητική μας ομάδα είχε επαφή με ορισμένες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Ελλάδα, όπου και διαπιστώθηκε το φαινόμενο μαζικής απόρριψης φαρμάκων. Έτσι, διερευνώντας το παραπάνω φαινόμενο περαιτέρω, διακρίθηκαν οι 3 επιμέρους διαστάσεις του, οι οποίες είναι η οικονομική, η περιβαλλοντική και η κοινωνική.

Συγκεκριμένα:

  • Οικονομική διάσταση παρατηρείται, καθώς οι οργανισμοί που απορρίπτουν φάρμακα μαζικά, σπαταλούν χρήματα,
  • Περιβαλλοντική, διότι το 15% των φαρμάκων που απορρίπτονται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. καθίστανται τοξικά για το περιβάλλον και
  • Κοινωνική, καθώς τη στιγμή που απορρίπτονται φάρμακα μαζικά, περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα (Ο.Η.Ε.).

Έτσι, έχοντας εντοπίσει το παραπάνω τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε μια IoT λύση η οποία να το επιλύει, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα», το οποίο διδάσκει ο Δρ. Σταύρος Λουνής. Υπό την καθοδήγηση του, σχεδιάσαμε ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης φαρμάκων, το οποίο λειτουργεί, τόσο στο πλαίσιο οργανισμών, όσο και κατά μήκος της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας. Το σύστημα αυτό, αποτελείται από hardware και software μέρος. Το hardware μέρος αποτελείται από τον έξυπνο κάδο της Drug n Drop, ο οποίος με την αξιοποίηση ορισμένων αισθητήρων, αλλά και την ενσωμάτωση ενός barcode scanner στο καπάκι του, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα είδη και τις ποσότητες των φαρμάκων που απορρίπτονται σε αυτόν. Παράλληλα, τα δεδομένα που αντλούνται από τον έξυπνο κάδο, μεταφέρονται στην συνδεδεμένη εφαρμογή που πλαισιώνει τη λειτουργία του, στην οποία παρουσιάζονται με τη μορφή χρήσιμων αναφορών προς τους οργανισμούς. Έτσι, ουσιαστικά η ιδέα μας αφορά ένα έξυπνο σύστημα, το οποίο συμβουλεύει τους οργανισμούς που απορρίπτουν φάρμακα μαζικά για το πως να βελτιστοποιήσουν τη διαχείρισή τους, μέσω πραγματικής πληροφόρησης για τα είδη και τις ποσότητες των φαρμάκων που απορρίπτουν.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό JA Greece, πιστεύουμε πως η συνολική εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε αυτόν καθίσταται εξαιρετική, ανεξάρτητα από τη νίκη μας. Μέσω του προγράμματος κατορθώσαμε να εξελιχθούμε ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι, ενώ λάβαμε και το ιδιαίτερα τιμητικό προνόμιο της εκπροσώπησης της χώρας μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Gen-E, στο Τάλλιν τη Εσθονίας 12-14/07. Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλούς καταξιωμένους επαγγελματίες, από τους οποίους λάβαμε πολύτιμη βοήθεια. Γι’ αυτό, μπορούμε να λέμε αυτή τη στιγμή πως οδεύουμε προς την Εσθονία με αξιώσεις και θεωρώντας πως είμαστε αντάξιοι των υπολοίπων ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή νέων φοιτητών στον διαγωνισμό, καθώς αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία που δεν συναντά εύκολα κάποιος.”

- Ιούνιος 2022 -

Ομάδα Σκάκι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Αλεξάκης Γιώργος και Γκολφινοπούλου Μαρίνα από το Τμήμα ΔΕΤ, Κατσιούλας Γιώργος, Ονταμπασίδης Αριστείδης και Περισσίδης Ισαάκ από το Τμήμα ΛΟΧΡΗ, Ζαχαράτος Ανδρέας από το Τμήμα Στατιστικής, Λουκόπουλος Παναγιώτης, Μιχάλης Χρήστος- Παναγιώτης, Σκαγιάννης -Λαμπράκης Νικήτας και Σακελλαρίου Ρεβέκκα από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και Γυμπάκης Κωνσταντίνος από το Τμήμα Πληροφορικής
2η θέση στην Ομαδική κατάταξη και την 1η στην Ατομική κατάταξη, με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ Γιώργο Αλέξάκη

Αλεξάκης Γιώργος (Α.ΑΛ.) και Γκολφινοπούλου Μαρίνα (ΓΚ.Μ.),

“Α.ΑΛ.: Παρότι διανύω το 3ο έτος ως φοιτητής στη τμήμα της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, συμμετέχω για πρώτη φορά σε αγώνες με την ομάδα του ΟΠΑ καθώς όλες οι σκακιστικές εκδηλώσεις είχαν ανασταλεί τα τελευταία 2 χρόνια. Χάρηκα ιδιαίτερα που καταφέραμε να συντονιστούμε μεταξύ μας και να συσταθούμε ως ομάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα! Και φυσικά είναι απερίγραπτο το συναίσθημα της ομαδικής νίκης! Η ατομική επιτυχία έρχεται μόνο να προσθέσει στην επιτυχία μας ως ομάδα. Απαραίτητο συστατικό για όλα τα παραπάνω ήταν το ομαδικό πνεύμα όλων των αθλητών/-τριων, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο αλλά και το αίσθημα ευθύνης για την άρτια εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου μας.

ΓΚ.Μ.: Το Πανελλήνιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία, άξιος για εμάς συνεχιστής των Μαθητικών Πρωταθλημάτων. Σίγουρα αποτέλεσε έναν πολύ όμορφο τρόπο να μένουμε σε επαφή με τον σκακιστικό κόσμο, αλλά και τη φοιτητική κοινότητα. Ο κάθε φοιτητής του Πανεπιστημίου μας βοήθησε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας, και υπήρχε η πολύ καλή διάθεση και αποφασιστικότητα από όλους για αυτό.

Σκάκι, ποιες είναι οι τρεις πρώτες λέξεις  που σας έρχονται στο μυαλό;

Α.ΑΛ.: Στρατηγική, αυτοπειθαρχία και προσήλωση στο στόχο. Και παρότι το σκάκι «φαντάζει» σε αρκετούς ως ατομικό άθλημα, στους ομαδικούς αγώνες σε διδάσκει να συμβαδίζεις με τους στόχους της ομάδας και να παίρνεις τα ανάλογα ρίσκα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Τέλος, δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα ούτε έχει όριο ηλικίας άρα, δεν αποκλείει κανέναν.

ΓΚ.Μ.: Πειθαρχία, Υπομονή, Αφοσίωση.

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να παίζετε σκάκι;

Α.ΑΛ.: Μεγάλωσα σε μια σκακιστική οικογένεια. Ξεκίνησα το σκάκι σε ηλικία 6 ετών. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο αδέλφια μου. Τις κινήσεις τις είχαμε μάθει λίγο νωρίτερα από τους γονείς μας. Τόσο ο πατέρας μας όσο και η μητέρα μας, μάς βοήθησαν στα πρώτα μας βήματα και ενίσχυσαν την αγάπη μας για το άθλημα, καθώς και οι ίδιοι ασχολούνται ερασιτεχνικά από μικρή ηλικία.

ΓΚ.Μ.: Ξεκίνησα σε ηλικία 9 ετών, με μαθήματα στο δημοτικό μου σχολείο, και στη συνέχεια εγγράφηκα στην τωρινή μου ομάδα, την ΕΑ Πατρών, με την οποία και συνεχίζω να αγωνίζομαι.

/ ποια είναι το σκακιστικό πρότυπο σας, εντός ή εκτός Ελλάδας;

Α.ΑΛ.: Δεν μπορώ να πω πως έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά θαυμάζω τον Ινδό γκρανμαίτρ Βισβανάθαν Ανάντ, ο οποίος έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέντε φορές και συνέβαλε στην ανάδειξη του σκακιού σε ένα από τα κορυφαία αθλήματα στην Ινδία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την απονομή του βραβείου Ρατζίβ Γκάντι Κχελ Ράτνα, που αποτελεί την υψηλότερη αθλητική τιμή στην Ινδία.

ΓΚ.Μ.: Πρότυπο για εμένα στο σκάκι είναι σίγουρα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Magnus Carslen, ο οποίος είναι άρτιος σε οτιδήποτε κάνει, είτε αυτό αφορά τα time controls ενός αγώνα είτε το στάδιο που βρίσκεται σε μία παρτίδα(άνοιγμα, φινάλε, κτλ). Παρ’ όλα αυτά θαυμάζω πολύ και τον τρόπο παιξίματος των Caruana και Dzagnidze.

Τί σας προσφέρει  το σκάκι; Πώς σας έχει βοηθήσει συνολικά στη ζωή σας;

Α.ΑΛ.: Το σκάκι για μένα είναι παιχνίδι, άθλημα, ψυχαγωγία, τέχνη αλλά και επιστήμη. Με έχει βοηθήσει σε διάφορους τομείς της ζωής μου καθώς λόγω -της φύσης του- οξύνει την κριτική σκέψη και αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης. Επίσης, θεωρώ ότι συμβάλλει στην καλλιέργεια ηθικών αξιών όπως η αποφασιστικότητα, η αυτοκριτική και η αντικειμενικότητα.  Αυξάνει την συγκέντρωση, βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τον αυτοέλεγχο. Όμως, θεωρώ ότι το σημαντικότερο από όλα είναι ότι με έχει «διδάξει» πως να διαχειρίζομαι τόσο την ήττα όσο και τη νίκη.

ΓΚ.Μ.: Για εμένα, το σκάκι έχει φυσικά βοηθήσει πολύ ως προς την εξάσκηση της κριτικής μου ικανότητας και της παρατηρητικότητάς μου. Εκεί, όμως, που το έχω εκτιμήσει παραπάνω είναι στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην ομαδικότητά που έχει. Διότι, αν και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, το σκάκι είναι και ομαδικό άθλημα, με πολλά σημαντικά τουρνουά, και για εμένα έχει υπάρξει η ευκαιρία να βιώσω το πώς είναι να είσαι μέλος μίας ομάδας και να επιδιώκεις κοινούς στόχους- όσο και αν μου αρέσει το γεγονός ότι την ώρα της παρτίδας βασίζεσαι στον εαυτό σου.

Τί απαιτεί το σκάκι σε επίπεδο πρωταθλητισμού;

Α.ΑΛ.: Προκειμένου κάποιος να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, χρειάζεται σταθερή ενασχόληση και προετοιμασία, αφοσίωση, επιμονή και προσήλωση στον στόχο, ώστε να μπορεί να αποδώσει το μέγιστο στους αγώνες. Σίγουρα το ταλέντο είναι σημαντικό προ-απαιτούμενο για τις πολύ υψηλές επιδόσεις, όμως από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται και σκληρή δουλειά προκειμένου να αναδειχθεί. Τόσο η επιλογή του κατάλληλου προπονητή όσο και η προσωπική μελέτη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Επιπλέον, για να μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς σε πολύωρους αγώνες είναι σημαντικό να διαθέτει και καλή φυσική κατάσταση.

ΓΚ.Μ.: Το σκάκι, όπως και κάθε άθλημα άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Χρειάζεται πολλές ώρες μελέτης και συνεχή εξάσκηση και τριβή, για να πετύχει κάποιος στο σκάκι και θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο και να κάνει πολλές θυσίες. Οι σημερινοί πρωταθλητές οφείλουν να είναι άριστα διαβασμένοι και προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την όποια δυσκολία εμφανιστεί σε έναν αγώνα. Εξίσου σημαντικό είναι να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, καθώς τα υψηλού επιπέδου τουρνουά, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, διαρκούν πολλές ημέρες με την κάθε παρτίδα πολλών ωρών να φθείρει τους παίκτες.

Υπάρχουν κάποιες αγαπημένες σας παρτίδες που έχετε παίξει και ποιο στοιχείο τις καθιστά ξεχωριστές;

Α.ΑΛ.: Θυμάμαι με νοσταλγία τις πρώτες μου νίκες και τις διακρίσεις αλλά αναπολώ ακόμη περισσότερο τις σημαντικές επιτυχίες σε ομαδικούς αγώνες. Η ένταση και το αίσθημα ευθύνης όταν συνεισφέρω στην ομάδα μου με έχουν διδάξει ότι σε μία αλυσίδα κάθε κρίκος είναι σημαντικός.

ΓΚ.Μ.: Ξεχωρίζω κάποιες παρτίδες από καιρό σε καιρό που έχουν γίνει σημαντικές για εμένα. Κάποιες από αυτές μου έφεραν το αποτέλεσμα, τον πόντο, την νίκη ή την πρόκριση σε ένα τουρνουά. Όμως, νομίζω αυτές που μένουν περισσότερο είναι αυτές που έκανα κάτι καινούριο σωστά, η κατάσταση που χειρίστηκα όπως έπρεπε με τους σωστούς συνδυασμούς και τις κατάλληλες κινήσεις, ενώ ήταν δύσκολη και πιεστική, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το σκάκι; Πού θα πρέπει να απευθυνθεί για να εμβαθύνει στο άθλημα;

Α.ΑΛ.: Οι μελέτες υποστηρίζουν πως η κατάλληλη ηλικία για τα πρώτα «βήματα» στη σκακιέρα είναι γύρω στα 5-6 έτη, ηλικία όπου τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη λογική σκέψη. Στις μέρες μας, πολλά παιδιά μπορούν να έρθουν σε πρώτη επαφή με το άθλημα στο περιβάλλον του σχολείου, καθώς το σκάκι έχει ενταχθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είτε στο ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε στις συμπληρωματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα να εμβαθύνουν περισσότερο, παρακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης σε κάποιο από τα σκακιστικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τους.

ΓΚ.Μ.: Πιστεύω ότι το σκάκι είναι για όλες τις ηλικίες. Μία καλή στιγμή να ξεκινήσει κάποιος το σκάκι είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, σε ηλικία 6-7 χρονών, όπου το παιδί εξοικειώνεται με τα βασικά και τα αφομοιώνει και εφαρμόζει καλύτερα. Αν ένα παιδί θέλει να ξεκινήσει το σκάκι, πολλά σχολεία και σύλλογοι προσφέρουν μαθήματα. Βέβαια, εάν κάποιος ενδιαφέρεται για περαιτέρω ενασχόληση και ανέλιξη, μπορεί να εγγραφεί σε κάποιον  σκακιστικό όμιλο, όπου θα συνεργάζεται με έναν προπονητή και θα συμμετέχει σε τουρνουά.

Θα θέλατε να προσθέσετε επιπλέον κάτι για εσάς, την ομάδα του ΟΠΑ ή και το ελληνικό σκάκι;

Α.ΑΛ.: Στην εποχή μας, το σκάκι γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Όλο και περισσότερα νέα παιδιά ασχολούνται, καθώς τόσο οι γονείς όσο και η πολιτεία έχουν αντιληφθεί τα άμεσα και έμμεσα οφέλη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί στις μέρες μας οι διακρίσεις Ελλήνων σκακιστών σε διεθνές επίπεδο. Προσωπικά, η ενασχόλησή μου με το σκάκι έχει μόνο θετικό πρόσημο! Θεωρώ ότι συνέβαλε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην εξέλιξή μου. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα αν  η επιτυχία αυτή αποτελέσει παρακαταθήκη για την δημιουργία σκακιστικής παράδοσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ήθελα μαζί με τους συμφοιτητές μου να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΚ.Μ.: Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι το σκάκι, μέσω του Διαπανεπιστημιακού Πρωταθλήματος γίνεται πιο γνωστό και δίνεται η δυνατότητα σε συμφοιτητές μου και όχι μόνο, να μάθουν περισσότερα, και γιατί όχι να ασχοληθούν με αυτό. Το σκάκι δεν είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και μέσα από επιτυχίες όπως αυτή της Σταυρούλας Τσολακίδου που είναι 3 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αλλά και αυτήν την πλατφόρμα, που μας βοηθάει να μοιραστούμε αυτά που είναι σημαντικά για εμάς, το ελληνικό σκάκι μπορεί να ανθίσει!”

- Μάρτιος 2022 -

Ομάδα Swim.me - Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ τοπυ ΟΠΑ,  Αναστάσιος Καραμούτσος από το Τμήμα ΟΔΕ του ΟΠΑ και  Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
1ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2021

“H εμπειρία μας στον διαγωνισμό αποτέλεσε κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά και της τεχνικής υλοποίησης του Swim.me. Είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε εποικοδομητικό feedback από καταξιωμένους ειδήμονες του χώρου και αποκτήσαμε την ώθηση που χρειαζόμασταν για να αποφασίσουμε να κάνουμε το Swim.me από ιδέα, πράξη. Η ομάδα εργάζεται σκληρά με σκοπό να δημιουργήσει το τελικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνιστώσες του προβλήματος και προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουμε μία προς μία. Παράλληλα, προχωράμε προς την τελειοποίηση του Business Plan μας, ώστε να αναζητήσουμε τους κατάλληλους χρηματοδότες για το έργο μας και να κατορθώσουμε να βγούμε στην αγορά εντός του 2022.”

- Ιούνιος 2021 -

Ομάδα FireProov - Αδαμάντιος Αβραντίνης, Σταύρος Βασίλαρος, Γιώργος Κοκορόγιαννης και Άννα Μαρία Μερσίνογλου, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2021

“Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του κύριου Σταύρου Λουνή, κληθήκαμε να επινοήσουμε δύο επιχειρηματικές ιδέες, εκ των οποίων η μία θα επιλεγόταν από τους συμφοιτητές μας και θα αποτελούσε το αντικείμενο εργασίας μας για το εξάμηνο.

Η ομάδα μας από τα πρώτα κιόλας στάδια, στη διαδικασία του brainstorming, όντας εμφανώς επηρεασμένη από τις επιδιώξεις του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κινήθηκε προς κοινούς στόχους: να θέσουμε στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας την τεχνολογία και τον συνδυασμό της με τις βέλτιστες πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης, ώστε να λύσουμε προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και να ωθήσουμε στην αλλαγή.

Η επιχειρηματική μας ιδέα έπρεπε για εμάς να στοχεύει στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος της χώρας μας. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που να προσφέρει ολοκλήρωση, δηλαδή να μην είναι μία ημιτελής λύση, ένα απλό γρανάζι, αλλά ένα end to end σύστημα.

Το εύρος των δεξιοτήτων και γνώσεων που αποκτήσαμε στο ΔΕΤ, μας επέτρεψαν να εμπνευστούμε αυτό που ονομάσαμε FireProov. Τί είναι, λοιπόν, η FireProov; Δεν είναι απλά ο εκσυγχρονισμός του μηχανισμού πυροπροστασίας των δασικών εκτάσεων, αλλά ο μετασχηματισμός του. Αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως το Internet of Things, το Machine Learning, αλγόριθμους βελτιστοποίησης αλλά και πρακτικές για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη εφαρμογών, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που θα συνέβαλε στον άμεσο εντοπισμό και πρόληψη των πυρκαγιών. Η πολύτιμη συνεισφορά του καθηγητή μας, Δρ. Λουνή, κατάφερε να αναδείξει όλα τα συστατικά του ΔΕΤ: τα εφόδια, τον τρόπο σκέψης και το αίσθημα βεβαιότητας και φιλοδοξίας.

Καθοδηγούμενοι από αυτά, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στον πανελλαδικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το τμήμα μας και να παρουσιάσουμε την ιδέα μας μπροστά σε κριτές με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν πολύ υψηλό με φοιτητές από όλη την χώρα να παρουσιάζουν τις δικές τους ολοκληρωμένες και καινοτόμες ιδέες. Ωστόσο το όραμα μας για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος που συνοδεύτηκε από την παρουσίαση ενός πλήρους επιχειρηματικού πλάνου με ενδελεχή έρευνα που ενέπλεκε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς μας χάρισε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό και μας έδωσε το εισιτήριο για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας, όπου θα εκπροσωπήσουμε την χώρα μας.

Δηλώνουμε τεράστια ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που δεχθήκαμε από τους συμφοιτητές μας και τον καθηγητή μας, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν σε απλή ενθάρρυνση, αλλά μας βοήθησαν έμπρακτα με υποδείξεις και εναλλακτικές προτάσεις που εκτόξευσαν την ιδέα μας και την οδήγησαν στην διάκριση αυτή. Ευχόμαστε το ΔΕΤ να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του, καλλιεργώντας άτομα που τολμούν να καινοτομήσουν και να ηγηθούν της αλλαγής.”

- Ιούνιος 2021 -

Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Σλάμαρη Μαρία, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου, Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Study

“Το motto της ομάδας ήταν από την πρώτη στιγμή: «If you believe in yourself and have dedication and pride - and never quit, you'll be a winner.» Ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας με καθημερινές συναντήσεις και ατελείωτες ώρες σε online κλήσεις, είμαστε χαρούμενες που ο κόπος μας ανταμείφθηκε. Από την αρχή πιστεύαμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα μας και εργαστήκαμε σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που γνωρίζαμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός και είχαμε απέναντι μας φοιτητές από την Αμερική, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με case studies διαγωνισμούς, δεν πάψαμε στιγμή να πιστεύουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ για όλες τις γνώσεις που μας έχει δώσει. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει στον καθηγητή μας, Δρ. Ιωάννη Νικολάου για την καθοδήγηση του και τις χρήσιμες συμβουλές του. Η εμπειρία του διαγωνισμού ήταν μοναδική, καθώς όχι μόνο αποδείξαμε ότι μπορούμε να διακριθούμε εαν συγκεντρωθούμε στον τελικό στόχο αλλά καταφέραμε και να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να ανταλλάξουμε ιδέες εντός της ομάδας. Συνολικά, ήταν μια καταπληκτική συνεργασία που θα μας μείνει αξέχαστη από τα φοιτητικά μας χρόνια.”

- Ιανουάριος 2021 -

Σλάμαρη Μαρία, φοιτήτρια Τμήματος ΔΕΤ
2020 McKinsey Women Achievement Award

“To μότο μου είναι το "Don't call it a dream, call it a plan!" και πάντα θέτω στόχους οι οποίοι είναι αρκετά υψηλοί, προκλητικοί , καλά οργανωμένοι και με κρατούν ενεργή. Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα έρθει τυχαία αλλά θα είναι αποτέλεσμα του κόπου μας, γι’ αυτό πάντα έχω ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τα επόμενα βήματα μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου υπήρξα μέλος πολλών εθελοντικών πρωτοβουλιών όπως το ThinkBiz, White Noise, Women In Tech, Athens Negotiations Tournament, Grand Voice κ.α. μέσα από τα οποία κατάφερα να εξελιχθώ προσωπικά, να αντλήσω νέα γνώση και να συνεισφέρω σε ένα τελικό συλλογικό στόχο. Φυσικά και παροτρύνω  όλους τους συμφοιτητές μου να ασχοληθούν με διάφορες φοιτητές ομάδες που έχουμε στο Πανεπιστήμιο, να πάρουν πρωτοβουλίες, να εξελίξουν τις ηγετικές τους ικανότητες μέσα στις ομάδες αυτές και φυσικά να τολμήσουν ν’ αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει ή πιστεύουν ότι επιδέχεται βελτίωση.

Σίγουρα δεν θα είχα καταφέρει να κερδίσω το βραβείο χωρίς του καθηγητές του ΔΕΤ οι οποίοι μας ενθαρρύνουν να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να τολμάμε και να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου και την Δρα Κωνσταντίνα Γεωργίου που αποτέλεσαν παράδειγμα για μένα τα χρόνια των σπουδών μου.”

- Νοέμβριος 2020 -

Ομάδα Dr.IV - Βούγιας Ιωάννης, Γεωργούλη Χριστιάννα, Φάρος Αντώνης, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
1ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020
Avanade Digital Innovation Signature Award στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2020

“Όταν ξεκινήσαμε το μάθημα της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι θα φτάσουμε σε σημείο να εκπροσωπούμε την Ελλάδα και το πανεπιστήμιο μας σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Έχοντας ήδη αποκτήσει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά από όταν συμμετείχαμε στον Εθνικό διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε το Junior Achievement Greece και κερδίσαμε το πρώτο βραβείο, η επακόλουθη επιτυχία στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχαμε. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, δουλέψαμε συστηματικά αυτό το διάστημα ώστε να μετατρέψουμε την αρχική ιδέα μας σε μια υπηρεσία που θα δώσει πραγματική αξία στο παγκόσμιο σύστημα υγείας. Παράλληλα, η ομάδα έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα και να συνεργαστεί πλήρως μέσω διαδικτυακών μέσων και εργαλείων. Η ιδέα προέκυψε παρατηρώντας το πρόβλημα από την οπτική των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες επιπλοκές κατά την διάρκεια ενδοφλέβιας θεραπείας με ορό, αλλά και από αυτή των νοσοκόμων, οι οποίοι καλούνται να διεκπεραιώσουν στην βάρδιά τους πολλαπλούς ελέγχους στα συστήματα αυτά. Όντας τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος, είχαμε τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υλοποιήσουμε την ιδέα τόσο τεχνικά, όσο και επιχειρηματικά, πάντα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών μας κ. Δουκίδη, κ. Λουνή και κ. Μπαλούτσο. Τόσο ο εθνικός διαγωνισμός όσο και ο αντίστοιχος πανευρωπαϊκός ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την ομάδα, ώστε να επικοινωνήσει σωστά την επιχειρηματική αξία της ιδέας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν να γίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στο φυσικό πρωτότυπο (προϊόν) όσο και στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο. Θέτοντας όμως ξεκάθαρους στόχους και παραδοτέα προχωρούσαμε με μεθοδικότητα ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμα μπροστά μας για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας πωλήσεις, αλλά έχουμε προγραμματίσει ήδη τα επόμενά μας βήματα για να συμβεί αυτό. Από αυτή την εμπειρία μόνο κερδισμένοι μπορούσαμε να βγούμε. Εκτός από τις ουσιαστικές γνώσεις που αποκτήσαμε και εφαρμόσαμε σε πραγματικό επίπεδο, ήρθαμε σε επαφή με έμπειρους ανθρώπους της επιχειρηματικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σχόλια, οι συμβουλές και η καθοδήγηση που λάβαμε σε αυτό το διάστημα, μας βοήθησαν ώστε να βελτιωθούμε σημαντικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.  Είμαστε πολύ περήφανοι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να διαμορφώνεται ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, διεθνείς φορείς και εταιρείες.”

- Ιούλιος 2020 -

Ομάδα MamaBear - Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτας Κωνσταντίνος, Σπέρτου Χρυσή, Τέγου Στεφανία Μαρία, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Η ιδέα για το MamaBear γεννήθηκε εντοπίζοντας δύο κύριες ανάγκες, την ανάγκη τα μωρά να ακούν τη φωνή των γονιών τους, ώστε να αναπτυχθούν συναισθηματικά σωστά, αλλά και την ανάγκη των εργαζόμενων γονέων για επαφή με το μωρό τους. Έτσι, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα είναι χρήσιμο και θα το θέλουν τόσο τα μωρά όσο και οι ίδιοι οι γονείς. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο λούτρινο αρκουδάκι εφοδιασμένο με τεχνολογία IoT που θα κρατάει συντροφιά και παρέα στο μωρό και το οποίο θα μπορούν να το χειρίζονται οι γονείς μέσα από την εφαρμογή μας στο κινητό τους.

Το MamaBear πέρα από τις καινοτομίες που το χαρακτηρίζουν έχει και ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στον πυρήνα της επιχειρηματικής ιδέας και δραστηριότητας βρίσκονται τα μωρά, οι γονείς και οι υπεύθυνοι τους, καθώς και οι ανάγκες τους. Στόχος του MamaBear είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ειδικότερα βοηθά τους γονείς και τα μωρά να αναπτύξουν ισχυρότερες σχέσεις και δεσμούς που πέρα από την ομαλή ανάπτυξη του μωρού βοηθούν και στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνεχείς διαταραχές στη σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα, προωθείται το work-life balance, καθώς οι γονείς μπορούν να δουλεύουν πιο συγκεντρωμένα, χωρίς να αποστασιοποιούνται από τα παιδιά τους έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης τους.

Η ανάπτυξη της ιδέας πραγματοποιήθηκε στο μάθημα “Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” και με την καθοδήγηση των κ. Δουκίδη, κ. Λουνή και κ. Μπαλούτσο πέρασε από πολλά στάδια και από πολλές αλλαγές. Προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το MamaBear στον διαγωνισμό JA Greece Startup 2020 χρειάστηκε να συνδυάσουμε γνώσεις από πολλά μαθήματα του ΔΕΤ και από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Είδαμε έτσι πως μπορούμε να εφαρμόσουμε πρακτικά όλες τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια στο ΔΕΤ και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν και μια ιδέα η οποία πραγματικά μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία και να κάνει καλύτερη τη ζωή των εργαζόμενων γονιών, αλλά και των παιδιών τους. Η πρώτη μας απόπειρα να αναπτυχθούμε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τις δυνατότητες και τα περιθώρια βελτίωσης μας, αλλά και το πόσο σημαντική είναι η έννοια της ομάδας και η αλληλοσυμπληρωματικότητα των μελών της.”

- Ιούλιος 2020 -

Ομάδα Crowdy - Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία, Χωριανοπούλου Αικατερίνη, φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
3ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε μπει σε κάποιο λεωφορείο, ή έχουμε περιμένει αρκετή ώρα για να μας εξυπηρετήσουν σε μια δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα. Συγκεκριμένα, και οιτέσσερίς μας χρησιμοποιούμε  αρκετά τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις μας. Το πρόβλημαπου εντοπίσαμε  είναι πως πολλές φορές τα λεωφορεία γεμίζουν με κόσμο και έπειτα η μετακίνηση καθίσταται αφόρητη και αδημονείς να φτάσεις γρήγορα στον προορισμό σου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεσαι σε δίλημμα για το εάν θες να πάρεις τολεωφορείο που περνά  εκείνη την στιγμή αλλά είναι γεμάτο κόσμο, με το να περιμένεις λίγο περισσότερο για ένα άλλο λεωφορείο που έρχεται. Αλλά πως να ξέρεις ότι το άλλολεωφορείο που θα  έρθει θα έχει λιγότερο κόσμο; Στο πλαίσιο του μαθήματος Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα μας δόθηκε η ευκαιρία να δώσουμε λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Έτσι, σκεφτήκαμε το Crowdy.

Με τον ερχομό της ιδέας μας, όμως, ήρθε και η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση πλήθους σε μία τέτοια εποχή, όπου η κοινωνική απομάκρυνση ή αλλιώς social distancing αποτέλεσε το σημαντικότερο μέτροπρόληψης της πανδημίας. Για αυτό το λόγο, σκεφτήκαμε πως η ιδέα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί περισσότερο και να συμπεριληφθούν και άλλα μέρη, όπου θα μπορούσε κάποιος να δει πόσα άτομα βρίσκονται σε έναν χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να αποφύγει τον συνωστισμό, να μείνει ασφαλής και να μειωθεί η ώρα αναμονής του.

Η ιδέα μας εξελισσόταν μέσω του μαθήματος και έτσι δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε από την συμμετοχή μας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020 του JA Greece. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, ξεχωριστή, από την οποία αποκομίσαμε αρκετές γνώσεις και ικανότητες. Ακόμη, η συμβολή των καθηγητών μας ήταν κομβική, αφού εκείνοι ήταν που μας ώθησαν στην συμμετοχή μας στον διαγωνισμό και μας υποστήριξαν καθόλη την διάρκειά του, δίνοντας μας συμβουλές και την απαραίτητη ανατροφοδότηση που χρειαζόμασταν.”

- Ιούλιος 2020 -

UniverCity - Γεώργιος Μάρκου, Νικόλαος Μοάτσος, Νικόλαος-Άγγελος Σπυρέλλης, φοιτητές Τμήματος ΔΕΤ
Βραβείο Online Voting Challenge στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Η UniverCity συνιστά μια συγχώνευση επιμέρους ιδεών, η σύλληψη των οποίων προέκυψε με βιωματικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας αρκετούς ενεργούς φοιτητές –συμπεριλαμβανομένης της ομάδας μας –διαπιστώθηκε, πως η χαοτική δόμηση της πληροφορίας για τις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες δημιουργεί συγχύσεις, στερώντας ευκαιρίες από τους φοιτητές. Έτσι, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε έναν σύμβουλο/οδηγό, που με εξατομικευμένο τρόπο θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα της φοιτητικής κοινότητας.

Παρόλο, πουσυμμετείχαμεως ανεξάρτητηομάδα στονδιαγωνισμό του JA, η συμβολή του Δ.Ε.Τ. κρίθηκεαπαραίτητη για την κατάκτηση του OnlineVotingChallenge (OVC) και τη συνολική εξέλιξητης UniverCity. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας γνώσεις που αποκομίσαμεστοτμήμα μας κατορθώσαμε να αποκτήσουμε ισχυρή παρουσία στα socialmedia, να συνθέσουμε πλήρες businessplanκαιναεπεξεργαστούμε τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας μας. Επομένως, αναμφίβολα, το σύνολο των γνώσεων και το know-howπου αποκτά κανείς στο Δ.Ε.Τ. μας κατέστησε ικανούς να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες γνώσεις και να αποκτούμε νέες με ταχύ ρυθμό.

Σχετικά με τη νίκη στο OVCκαι την πρόκριση στους 15 φιναλίστ τουτελικού, ανάμεσα σε 68 αξιόλογες ομάδες, αξίζει να σημειωθεί πως είναι κάτι που δεν θα πιστεύαμε αν μας έλεγαν 2 χρόνια πριν. Για να επιτύχουμε τα παραπάνω, εκτός τηςπολύτιμηςσυνεισφοράςτου Δ.Ε.Τ., χρειάστηκε καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση, μεράκι και φυσικά δίψα για διάκριση. Παράλληλα, αναμφισβήτητα η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν σπουδαία εμπειρία, καθώς όχι μόνο αποκτήσαμε ένα πλήθος γνώσεων και εμπειριών με τον αμεσότερο δυνατό τρόπο, αλλά και γνωρίσαμε ένα σύνολο σπουδαίων ανθρώπων, που εκτείνεται από συμφοιτητές μας με την ίδια δίψα για διάκριση, μέχρι επαγγελματίες του χώρου της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, αν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο που να συνοψίζει τα παραπάνω αυτό είναι:« Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις από το comfortzoneσου και να εργαστείςμε μεράκι για να πετύχεις.”

- Ιούλιος 2020 -

Μιχάλης Λουκέρης, φοιτητής Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Student Research Competition

“Στο πλαίσιο των σπουδών μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ) και την κατεύθυνση «Τεχνολογίες Λογισμικού & Ανάλυσης Δεδομένων» είχα την τύχη, χάρη στον καθηγητή μου κ. Διομήδη Σπινέλλη να συμμετάσχω στο Business Analytics Laboratory (BALab), όπου πληροφορήθηκα για τον διαγωνισμό Student Research Competition,  μέρος του διεθνούς συνεδρίου ESEC/FSE (Rank A*), στο Ταλίν της Εσθονίας, 26-31 Αυγούστου 2019.

Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο αντιπροσώπευε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς αναγνώρισα ότι πρόσφερε την ευκαιρία να έχει η Σχολή μας μια ενεργή  παρουσία στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της τεχνολογίας και της μηχανικής λογισμικού. Σε συνεννόηση με τον καθηγητή μου κ. Σπινέλλη επέλεξα να ετοιμάσω το θέμα "Efficient Computing in a Safe Environment", υπό την επίβλεψη του υποψήφιου διδάκτορα του τμήματος κ. Στέφανου Γεωργίου.

Μετά την εξαιρετικά ευχάριστη και ενθαρρυντική είδηση ότι η εργασία μου έγινε δεκτή, κατά την προκαταρκτική φάση, κλήθηκα να αναρτήσω στο χώρο του Διαγωνισμού στο Ταλίν, poster με διαγραμματική σύνοψη της εργασίας μου, για ενημέρωση των συμμετεχόντων.  Η επιλογή μου, κατά την πρώτη ημέρα του Διαγωνισμού, μεταξύ των έξι, για συμμετοχή στην τελική φάση, υπήρξε μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση που με γέμισε χαρά και ενθουσιασμό. Η βράβευσή μου στον τελικό, το ίδιο βράδυ στο επίσημο  Dinner του συνεδρίου, με την απονομή της δεύτερης θέσης ήταν πραγματικά μια απρόσμενη έκπληξη. Η διεθνής αυτή διάκριση μεταξύ συμμετεχόντων απ’ όλο τον κόσμο, με γέμισε υπερηφάνεια όχι μόνο για την εργασία μου, αλλά και για τους καθηγητές μου, το Τμήμα μου και τη Σχολή μου.

Πέρα από τη βράβευσή μου, για την οποία αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη και τον εποπτεύοντα επιστήμονα κ. Στέφανο Γεωργίου. Η συμμετοχή μου στο  Student Research Competition υπήρξε μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία, καθώς μου πρόσφερε τη δυνατότητα όχι μόνο να επωφεληθώ από την επαφή με τους κορυφαίους του Κλάδου της μηχανικής λογισμικού διεθνώς, αλλά επιπλέον να αναδείξω το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.”

- Οκτώβριος 2019 -

Γιώργος Καραβάς, φοιτητής Τμήματος ΔΕΤ
1η θέση στον διαγωνισμό παγκόσμιας διακυβέρνησης YICGG (Youth Inovation Competition on Global Governance) με την ομάδα MINPLUS, στην κατηγορία Most Valuable project (MVP)

“Η συμμετοχή  μου στο διαγωνισμό παγκόσμιας διακυβέρνησης YICGG (Youth Inovation Competition on Global Governance) με θέμα:  “Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future” ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική για εμένα εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω και να συνεργαστώ με νέους από όλο τον κόσμο για ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί και στο μέλλον θα μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο: Tην προστασία των ωκεανών. Μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με συμμετέχοντες ανά τον κόσμο, είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και, σε συνεργασία με καθηγητές και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, οι οποίοι εξειδικεύονται σε αυτό το θέμα, να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσω των συνεργασιών, της ευαισθητοποίησης των νέων και τη δράση τους προβλήματα που ταλανίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι μπορούν να περιορισθούν και να δείξουν τον δρόμο, που οραματιζόμαστε για το μέλλον, στους παγκόσμιους ηγέτες.”

- Οκτώβριος 2019 -

Δούρου Έλενα, Βγόντζας ΓιώργοςΧαλκίδου Άντα, Παπαπολίτη Ευδοκία, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον 5ο Πανελλαδικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019

“Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος στο ΔΕΤ, ήρθε και η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα γάντι που θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στα ελληνικά. Στην αρχή, μας φάνηκε σαν μία ακόμη εργασία που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα το μάθημα. Ωστόσο, με την σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές και τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση μας μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που στην αρχή μας φαινόταν σαν ένα βουνό. Χρειάστηκε να ασχοληθούμε με διαφορετικά αντικείμενα και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γνώσεις είχαμε λάβει τα τελευταία 4 χρόνια. Η επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η πρόκριση και τελικά το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμο JA Startup. Ο διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Συναναστραφηκαμε με έμπειρους ανθρώπους, πήραμε feedback και είδαμε πως πρέπει να λειτουργεί και να σκέφτεται μία startup στην πραγματικότητα. Όλα αυτά, μας έδωσαν ώθηση να εξελίσσουμε την ιδέα μας περαιτέρω, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.”

Έλενα Δούρου


“Τελευταίο μάθημα πριν το πτυχίο, κι όμως αποδείχθηκε το πιο σημαντικό. Η διάκριση μας στον τελικό του Πανελλαδικού διαγωνισμού JA Startup ήρθε μέσα από ένα μάθημα του Δ.Ε.Τ. για το οποίο έπρεπε να εκπονήσουμε (άλλη) μια εργασία. Η ιδέα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός μαθήματος και αφορούσε την δημιουργία ενός γαντιού που θα μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας στα ελληνικά. Χρειάστηκε όμως να συμμαζέψουμε όλες τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια σπουδών ώστε να φτάσουμε να κερδίζουμε το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε αναμφίβολα μια εμπειρία που σε κάνει περήφανο στο τέλος της ημέρας. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους του χώρου, αποκτάς τριβές και μια γεύση για την ζωή μετά το πανεπιστήμιο, οπότε είναι μια εμπειρία που σίγουρα δίνει στον καθένα κάτι ξεχωριστό. Προσωπικά, νιώθω ότι ήταν μια… πρώτη επιβράβευση για αυτά τα 4 χρόνια στο Δ.Ε.Τ. Και ήρθε στο τέλος του.”

Γιώργος Βγόντζας


“Όλα ξεκίνησαν από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του τμήματός μας «Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία» με διδάσκοντα τον κύριο Γ. Δουκίδη, όπου κληθήκαμε να σκεφτούμε μια πρωτοποριακή ιδέα με τη χρήση IoT. Μετά από πολλές ιδέες που είχαμε, και εποικοδομητική συζήτηση με τους καθηγητές μας καταλήξαμε στην ιδέα του Sign Me Up, δηλαδή στη δημιουργία «έξυπνων» IoT γαντιών για τη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας στη καθομιλουμένη. Οι καθηγητές μας στήριξαν από την αρχή αυτής της ιδέας μέχρι το τέλος όπου μας έκριναν ικανούς να εκπροσωπήσουμε το Τμήμα μας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - JA Startup Competition 2019. Αφού προκριθήκαμε στον τελικό,  οι καθηγητές μας συνέχισαν να μας βοηθούν με εποικοδομητικό feedback μέχρι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για τον διαγωνισμό. Με τη πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος, λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε δύο διακρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού, κάτι που δε θα είχαμε καταφέρει μόνοι μας.”

Άντα Χαλκίδου


“Η Sign Me Up, με τα έξυπνα γάντια που αναγνωρίζουν τις κινήσεις του χεριού και επιτρέπουν την πολυγλωσσική μετάφραση της νοηματικής γλώσσας, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μέσω του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα, μέσα από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Στο συγκεκριμένο μάθημα, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία IoT όπως και  τις γνώσεις και τα εφόδια που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με σκοπό να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό JA StartUp. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, μέσω της οποίας ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους με ενδιαφέρον προς την επιχειρηματικότητα, γνωρίσαμε καινοτόμες ιδέες, παρουσιάσαμε την ιδέα μας και λάβαμε ανατροφοδότηση και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Τέλος, η κατάκτηση του βραβείου καινοτομίας και του δεύτερου βραβείου του διαγωνισμού λειτούργησε ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας αλλά και ως κίνητρο για τη συνέχεια.”

Ευδοκία Παπαπολίτη

- Ιούλιος 2019 -