Διεθνείς Διακρίσεις & Δραστηριότητες

2023

Στην ελληνική λίστα του "Forbes 30 under 30", ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς νέους επιχειρηματίες κάτω των 30, αναδείχθηκαν οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΕΤ: Αγγελίνα Τερλάκη, συνιδρύτρια της Red Dot Analytics, Σπύρος Μίχας, συνιδρυτής της Joule, Ίρια Κατρίτση, ιδρύτρια της Nature Above, Κωνσταντίνος Αρετάκης, Έλενα Κορακιανίτη, Άννα-Μαρία Πέτρου και Αφροδίτη-Νεφέλη Χρονοπούλου, δημιουργοί της ViceΑbroad και Πέτρος Σιάχος και Ερρίκος Τζίμας, ιδρυτές της Hobsido.

Η εργασία με τίτλο "A Design Theory for Energy and Carbon Management Systems in the Supply Chain", Journal of the Association for Information Systems, 23 (1), pp. 329-371 των Ελένη Ζάμπου, Ιωάννη Μούρτου, Κατερίνας Πραματάρη και Stefan Seidel, βραβεύτηκε με το Βραβείο «Best Journal Paper in Green IS for 2022» από την AIS SIGGreen – Special Interest Group in Green IS. Η ερευνητική εργασία καθορίζει το πεδίο εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας και Άνθρακα στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και αναπτύσσει τη θεωρία σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων βασικών κατασκευών και αρχών σχεδιασμού. Υποδεικνύει επίσης ότι η θεωρία σχεδιασμού, εάν εφαρμοστεί, υποστηρίζει τη μέτρηση της ενέργειας και του άνθρακα και τη λήψη αποφάσεων με επίγνωση του περιβάλλοντος και την πρακτική στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη ανέλαβε Senior Editor στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Information Systems. Το περιοδικό βρίσκεται στο 33ο έτος από την ίδρυσή του και κατατάσσεται μεταξύ των 11 καλύτερων στη λίστα "CSS List of Premier Journals" που συντάσσει το College of Senior Scholars του Association for Information Systems και έχει αξιολόγηση 4 στη λίστα ABS και Impact Factor 9.5 (2022).

Την πρώτη θέση στο hackathon με θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πράσινες Πόλεις», κέρδισαν η ομάδα Green Minds με τους κ.κ. Ελένη Κακούρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος ΔΕΤ, Βίκυ Αναγνωστόπουλου, Learning Designer & PhD Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, Κωνσταντίνα Καρκαντζού, Finance Specialist, Πασχάλης Σάρρας, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αθανάσιος Χειμώνας, φοιτητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση, με την ιδέα "Bump it down" συναγωνιζόμενη 8 ομάδες και κέρδισε ένα study visit στο Bristol το Μάρτιο του 2024. Το "Bump it down!" βοηθά τους δήμους να εντοπίζουν τις λακούβες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λακούβες έχουν σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Μόνο στην ΕΕ οι επισκευές δρόμων λόγω των λακούβων εκτιμάται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η λύση “Bump it down” απαιτεί την τοποθέτηση μίας κάμερας σε κάθε όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του Δήμου, GPS για τον εντοπισμό της θέσης της λακούβας, και πρόσβαση στο διαδίκτυο για την επικοινωνία με το κέντρο δεδομένων μας, όπου τα δεδομένα επεξεργάζονται από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, οι δήμοι θα βλέπουν τις λακούβες που εντοπίζονται σε έναν live χάρτη, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να θέτουν προτεραιότητες για την επισκευή τους.

Το σημαντικό βραβείο "LEO (Lyons Electronic Office)", απονεμήθηκε στην Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος, Καθηγήτρια Χρυσάνθη Αυγέρου, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Association of Information Systems ICIS 2023", το οποίο έλαβε χώρα στο Hyderabad της Ινδίας. Η κυρία Χρυσάνθη Αυγέρου είναι Καθηγήτρια του London School of Economics and Political Science (LSΕ). Το βραβείο LEO, θεσπίστηκε το 1999 από το AIS Council και την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Διάσκεψης για τα Πληροφοριακά Συστήματα (ICIS). Με το βραβείο LEO αναγνωρίζονται επιστήμονες με εξαιρετικά επιτεύγματα και παγκόσμιο αποτύπωμα, στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.

Το 1ο Βραβείο Καλύτερης Νέας Ιδέας, στην Κατηγορία «Δημόσια, Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη» απονεμήθηκε στην πρόταση «Εφαρμογή Λήψης Δικαστικών Αποφάσεων Πρωτοδικείου Αθηνών» του Φορέα Πρωτοδικείο Αθηνών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ' ολοκλήρου από το Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Ηλία Λυμπερόπουλο, στο πλαίσιο των «Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Οι Καθηγητές του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης και Χρήστος Ταραντίλης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους κορυφαίους (top 2%) επιστήμονες του κόσμου στα γνωστικά τους αντικείμενα, για το 2023, όπως δημοσιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Stanford. Η λίστα διαμορφώνεται με βάση τις δημοσιεύσεις των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίες αναφέρονται συχνότερα από άλλους συγγραφείς παγκοσμίως με βάση τυποποιημένους δείκτες ετεροαναφορών.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλης έλαβε τη διάκριση Oπe\n Ecosystem Award 2023 στο συνέδριο πληροφορικής Oπe\n Conf, για τη μακρόχρονη και συνεχή προαγωγή του Ελληνικού Τεχνικού Οικοσυστήματος.

Στον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλη απονεμήθηκε ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μέθοδο ασφαλούς φύλαξης εμπιστευτικών δεδομένων σε χαμηλού κόστους αποσπώμενες μονάδες αποθήκευσης, χωρίς να  απαιτείται η εγκατάσταση και χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Οι δαπάνες της κατοχύρωσης επιχορηγήθηκαν από πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και Ίδρυμα Ωνάση με στόχο την ανάδειξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας. Την εκμετάλλευση του διπλώματος έχει αναλάβει το νεοσύστατο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ανακηρύχθηκε μέλος του προγράμματος διακεκριμένων ομιλητών της ACM (ACM Distinguished Speakers). Σύμφωνα με την ACM, οι διάσημοι διεθνείς ηγέτες σκέψης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραθέτουν ομιλίες για τα πιο σημαντικά σύγχρονα θέματα της πληροφορικής. Οι ομιλητές προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και πανεπιστημίων, όπως IBM, Microsoft, Raytheon, Sony Pictures Imageworks, Lawrence Livermore National Laboratory, Siemens Information Systems, Stanford University, Carnegie Mellon, University of British Columbia, Georgia Tech, UCLA, McGill University, και Tsinghua University.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης έλαβε τη διάκριση "Distinguished Reviewer Award" ως μέλος της επιτροπής προγράμματος στην κύρια ροή (technical track) του επιστημονικού συνεδρίου "2023 International Conference on Software Engineering" (ICSE '23), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, στις 14-20 Μάϊου 2023.

Την πρώτη θέση στο MindsDB Hackathon κέρδισε ο φοιτητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Μάριος Αηντίνι, με την υποχρεωτική εργασία που εκπόνησε στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη», με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη. Το MindsDB είναι μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών AI χωρίς την απαίτηση ειδικών γνώσεων στην ανάπτυξη AI λογισμικού. Πλέον, το MindsDB έχει μετατραπεί σε μια νεοφυή επιχείρηση με αξία πάνω από $160 εκ. Το θέμα του Hackathon ήταν η συνεισφορά στο λογισμικό του MindsDB. Η συνεισφορά του κ. Αηντίνι αφορούσε τη διασύνδεση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης με τα email των χρηστών: Αξιοποιώντας την πλατφόρμα του MindsDB, ένας χρήστης μπορεί πλέον, μεταξύ άλλων, να απαντά αυτόματα σε ένα email με το επιθυμητό ύφος, να ταξινομεί τα email του σε κατηγορίες που αναγνωρίζει ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, ή να ανιχνεύει αν ένα email περιέχει ανεπιθύμητο περιεχόμενο (spam). Ο κ. Αηντίνι κατέκτησε το 1ο βραβείο, και παρέλαβε το έπαθλο των $5000, μαζί με τον Ινδό προγραμματιστή και επιχειρηματία Rajeev R. Sharma, με τον οποίο συνεργάστηκε.

Τη 2η και την 3η θέση στον Εθνικό Τελικό του 9ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» και το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" κατέκτησαν οι φοιτητικές start up επιχειρήσεις  του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση του Εθνικού Τελικού αναδείχθηκε η start up επιχείρηση "Cup n Track" με τους Γεώργιο Αλεξάκη, Αγγελική Μπούρα, Ιωάννα-Σωτηρία Παπαδημούλη, Ελπίδα Χριστοδουλέα και Χρήστο Ψαραδέλλη και την τρίτη θέση κέρδισε η start up επιχείρηση "Container Sense" με τους κ.κ. Σωκράτη Ανάργυρο Κουμπάρδα, Σωσίπατρο Μεταλληνό και Γιώργο Παζαρλή.  Επίσης, το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" απονεμήθηκε στη start up επιχείρηση “Seansor” με τους κ.κ. Γεωργία Γεωργακλή, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Μαρία Κουμίδου, Ευθυμία Παπαζήση και Μαρία Βασιλική Πατσουράκη.

Η απόφοιτος του Τμήματος Αγγελίνα Τερλάκη, Research Engineer στο Nanyang Technological University, στη Σιγκαπούρη αναδείχθηκε στη λίστα Forbes "30 Under 30 Asia 2023" λίστα και ειδικότερα στην κατηγορία Asia Enterprise Technology Category με την spin-off εταιρείας της Red Dot Analytics! Η Αγγελίνα, μαζί με την ομάδα της είχε προκριθεί στο διαγωνισμό "Ja Start Up 2019", με τη ψηφιακή ιδέα “Safe Seas”, την οποία ανέπτυξε μάθημα Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, με διδάσκοντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc “Technopreneurship and Innovation” στο φημισμένο Nanyang Technology University.

Οι φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ Τάσος Βέμμος και Γιάννης Βερροιόπουλος συμμετείχαν με επιτυχία στο hackathon "AI for the Common Good co-created with Microsoft", το οποίο διοργάνωνε το British Council και κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο UCL, τον Μάρτιο του 2023. Η ομάδα του Γιάννη αναδείχθηκε πρώτη με την ιδέα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών με Τεχνητής Νοημοσύνης/ ΑΙ (Artificial Intelligence). Η ομάδα του Τάσου αφορούσε τη βελτιστοποίηση άρδευσης, αξιοποιώντας δεδομένα προγνώσεων καιρού.

Τη δεύτερη θέση στο AI Hackathon "Stronger Together | Artificial Intelligence for the Common Good" κατέκτησαν οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Βέμμος και Μάρκος Λουκάς. Η ομάδα του φοιτητή Τάσου Βέμμου παρουσίασε μια ιδέα για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη νερού στη γεωργία χρησιμοποιώντας εργαλεία AI. Η ομάδα του φοιτητή Μάρκου Λουκά παρουσίασε μια εφαρμογή που στοχεύει να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ομάδα Drug n Drop που αποτελείται τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη, κατόρθωσε να εισαχθεί στη λίστα Forbes 30 Under 30 της Ελλάδας για το 2022, ανάμεσα στους 30 πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της χρονιάς. Επίσης στην ομάδα απονεμήθηκε και το πρώτο τιμητικό βραβείο για την κατάκτηση της Πανευρωπαϊκής 3ης θέσης του Junior Achievement – GEN-E 2022, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Mobile Excellence Awards 2023. Τέλος, η ομάδα Drug n Drop έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Innovation Idea Holder του μεγαλύτερου Εθνικού Προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας GreenTech Challenge 2022, που διεξήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τρεις από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe του Junior Achievement (JA) Europe κατέκτησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμέα η ομάδα "Drug n Drop", με τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη κατέκτησε το Τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο όπως επίσης και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award. Επίσης, το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας για την απόδοσή του ως διευθύνων της Drug n Drop στο σύνολο των σκελών (εθνικό και διεθνές) του διαγωνισμού κέρδισε ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης.

Με τη διάκριση "Open Library Fellow" για τη συνεισφορά της και την εξαιρετική εργασιακή ηθική στο διεθνούς εμβέλειας έργο Open Library (Ανοιχτή Βιβλιοθήκη), τιμήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζούνη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το έργο Open Library αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα  στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη συνεισέφερε στο έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Open Library, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της δημοφιλούς πλατφόρμας που εμπιστεύονται εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.

Τα βραβεία «Διακεκριμένης Εργασίας» (Distinguished Paper) και «Καλύτερου Τεχνουργήματος» (Best Artifact) κέρδισαν ο απόφοιτος του Τμήματος Στέφανος Χαλιάσος και ο υποψήφιος διδάκτορας Θοδωρής Σωτηρόπουλος, στο κορυφαίο συνέδριο του κλάδου των γλωσσών προγραμματισμού "43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation" (PLDI 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), στις 13-17 Ιουνίου 2022. Η βράβευση αφορούσε την εργασία "Stefanos Chaliasos, Thodoris Sotiropoulos, Diomidis Spinellis, Arthur Gervais, Benjamin Livshits, and Dimitris Mitropoulos, Finding typing compiler bugs, in Proceedings of the 43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation, PLDI'22. ACM, June 2022", στην οποία συμμετείχαν και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ), ο Επίκουρος Καθηγητής Arthur Gervais, (Imperial College), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Benjamin Livshits (Imperial College) και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Μητρόπουλος (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022» κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή ομάδα "Drug n Drop" με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σπυρέλλη.

Με τη διάκριση της μεγαλύτερης επιδραστικότητας (Most Influential Paper Award) αναγνωρίστηκε η εργασία «GHTorrent: GitHub's data from a firehose» των ακαδημαϊκών Γεωργίου Γούσιου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Delft University of Technology και διδάκτορα του  Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ. Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Mining Software Repositories» (MSR), ανάμεσα στις εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο πριν δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη εργασία σημείωσε τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012–2022.

Βαρύνουσας αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η εκλογή της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, Προέδρου του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη θέση της Προέδρου (President Elect) στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS). Η Διεθνής Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων προάγει τη γνώση και την αριστεία στην πρακτική και τη μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι η κορυφαία επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, της διδασκαλίας, της πρακτικής και της μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. Το «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει για πρώτη φορά Ελληνίδα επιστήμονας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι η 3η γυναίκα Πρόεδρος από το 1994, έτος ίδρυσης της Ένωσης. Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη προτάθηκε από την αρμόδια επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων της AIS και εκλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από το σύνολο των μελών της Ένωσης.  Η θητεία της ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι τριετής, και κατά τη διάρκειά της αναλαμβάνει καθήκοντα Εκλεγμένου Προέδρου (President Elect), Προέδρου (President), και Προηγούμενου Προέδρου (Immediate Past President), τον 1ο, 2ο και 3ο χρόνο αντίστοιχα.

Τη σημαντική «Αναγνώριση Διακεκριμένης Συνεισφοράς» ως καταστατικό μέλος της αντίστοιχης δράσης (Chartered member Distinguished Contributor) από την διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της επιστημονική ένωση IEEE Computer Society, έλαβε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Το Πρόγραμμα Αναγνώρισης Διακεκριμένης Συνεισφοράς της IEEE Computer Society εισήχθη το 2021 ως μέρος της 75ης επετείου της ένωσης. Το πρόγραμμα προβάλλει τη σημαντική συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη και καινοτομία των μελών του, ενώ αναγνωρίζει την εθελοντική συνεισφορά. Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση της IEEE Computer Society.

Σημαντική αναγνώριση από τον Διεθνή Σύνδεσμο Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS) έλαβαν οι δημοσιεύσεις τις οποίες συνέταξε η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, μαζί με εξαίρετους ακαδημαϊκούς στο πεδίο των Πληροφοριακών Συστημάτων, από την Ειδική Ομάδα Ενδιαφέροντος (SIG) για τη χρήση της θεμελιωμένης θεωρίας (Grounded Theory Methodology – GTM). Συγκεκριμένα, η δημοσίευση “Generative Mechanisms of Workarounds, Discontinuance and Reframing: A study of negative disconfirmation with consumerised IT”, της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, στο περιοδικό Information Systems Journal, αναδείχθηκε ως επιλαχούσα ανάμεσα σε 18 υποβολές για το βραβείο “SIG GTM Best Paper”, το Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, στις 5 πρώτες τελικές υποψήφιες της ίδιας κατηγορίας (SIG GTM Best Paper) προκρίθηκε η δημοσίευση “Appropriating Information Technology Artefacts through Trial and Error: The Case of the Tablet” της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, της Νάνσυ Πουλούδη, Καθηγήτριας στο Τμήμα ΔΕΤ, του Γεωργίου Γιαγλή, Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Διευθυντής Institute for the Future του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Jonathan Wareham, Καθηγητή στο ESADE Business School, στο περιοδικό Information Systems Frontiers.

Οι Δέσποινα  Μαρκουλάκη και Γιάννης Πουλάκης, τεταρτοετείς στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και ο Σκιαδόπουλος Αλέξανδρος, τεταρτοετής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (ΟΔΕ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), διακρίθηκαν στον 6ο κύκλο του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”.

H Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) στο 6ο Ετήσιο Φόρουμ, απένειμε το ετήσιο βραβείο στον Kαθηγητή Γιώργο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EnexGroup για την «μακροχρόνια συμβολή του στη δημιουργία της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Ο Kαθηγητής Γιώργος Ιωάννου ευχαρίστησε την HAEE και τον Πρόεδρο της HAEE Δρ. Σπύρο Παπαευθυμίου και τόνισε τη σημασία του βραβείου για την EnExgroup και το προσωπικό της, η οποία πραγματοποίησε τις αναγκαίες μετατροπές για να  επιτύχει την ετοιμότητα και τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο πέτυχε πολλά ορόσημα, από την αρχή της λειτουργίας των τριών κύριων αγορών ενέργειας του.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Μανώλης Κρητικός εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 και έλαβε θέση Αντιπροέδρου για την διετία 2021-2023. Επίσης, ο κ. Κρητικός ορίστηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα IMO2021 επίτροπος (IMO Commissioner) για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού.

H φοιτητική ομάδα “Swim.me” βραβεύτηκε στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 “Elevate Greece”, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της 1ης θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 και τον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece! Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα αποτελείται από τους φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος, οι οποίοι παρουσίασαν τη  ψηφιακή  ιδέα «Swim.me», ένα wearable σύστημα υποβοήθησης  κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. 

Την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή «start-up» ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) "Swim.me" και το «έξυπνο» σκουφάκι της για άτομα με προβλήματα όρασης. Την ομάδα αποτελούν οι φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος.

Η διαπανεπιστημιακή ομάδα ΟΠΑ – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Swim.me” και η ομάδα του ΔΕΤ “FireProov”, στον διαδικτυακό Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2021" του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, συναγωνίστηκαν τις 10 καλύτερες ελληνικές φοιτητικές «start up», αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και κέρδισαν 2 βραβεία. Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή Ομάδα "Swim.me" με τις φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ, Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, τον φοιτητή τμήματος ΟΔΕ στο ΟΠΑ Αναστάσιο Καραμούτσο και τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Γεωργακίλα, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριο Λάμπρο. Το βραβείο της δεύτερης θέσης απονεμήθηκε στη φοιτητική ομάδα Τμήματος ΔΕΤ "FireProov", με τους Αδαμάντιο Αβραντίνη, Σταύρο Βασίλαρο, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Άννα Μαρία Μερσίνογλου.

Ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Λέων Γαβαλάς και η απόφοιτη του διδακτορικού προγράμματος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Έρευνας Λογισμικού Lero  του National University of Ireland Galway, Αναστασία Γρίβα συνιδρυτές της Bespot, ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Γιάννης Ήµελος, συνιδρυτής της CollegeLink και ο απόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος, συνιδρυτής της Sleed και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Στέλιος Ηλιάκης και εταίρος του Uni.Fund, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 40 Under 40 2021 που κατήρτισε η Fortune Greece για νέους Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και διακρίνονται στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της χώρας και στο εξωτερικό.

Η δημοσίευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Λεκάκου και της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Μαρίας Μπούρα, στο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους (ABS 4) British Journal of Management, αναδείχθηκε ως "Top Cited Article" (άρθρο με τις περισσότερες παραπομπές) για τη χρονική περίοδο 2019-2020, από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Η δημοφιλής εργασία, με τίτλο «Big Data Analytics Capabilities and Innovation: The Mediating Role of Dynamic Capabilities and Moderating Effect of the Environment» εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή και Επικεφαλής του Τμήματος Computer Science στο Norwegian University of Science and Technology (NTNU), John Krogstie. Το άρθρο διερευνά μηχανισμούς αναλυτικής δεδομένων μεγάλης κλίμακας που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία και οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι από εμπειρικές έρευνες. Το άρθρο τεκμηριώνει εμπειρικά ότι τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσουν σε καινοτομία όσον αφορά νέα προϊόντα, υπηρεσίες, προσεγγίσεις μάρκετινγκ και επιχειρηματικά μοντέλα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να αποκτήσουν οι εταιρείες ικανότητες ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας (Big data analytics capabilities), που είναι αυτές που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία, είναι η πρόσληψη ατόμων με τεχνικές δεξιότητες, διαχειριστικές γνώσεις αλλά και ικανότητες «ανάγνωσης» των δεδομένων μεγάλης κλίμακας, η προώθηση κουλτούρας οργανωσιακής μάθησης και η ενσωμάτωση της βασιζόμενης στα μεγάλα δεδομένα λήψης αποφάσεων στον «πυρήνα» της λειτουργίας του οργανισμού.

Ο καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής περιοδικών (Magazine Operations Committee) της IEEE Computer Society για το έτος 2021. Ως πρόεδρος της επιτροπής συμμετέχει ex-officio στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού (Board of Governors). Στην επιτροπή μετέχουν ως μέλη οι διευθυντές σύνταξης των αντίστοιχων περιοδικών.

Η δημοσίευση του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος, Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής Στέφανο Χαλιάσο, Βαγγέλη Ατλιδάκη και Δημήτρη Μητρόπουλο τιμήθηκε με το βραβείο «Distinguished Artifact Award» (βραβείο διακεκριμένου τεχνουργήματος) στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Λογισμικού «International Conference on Software Engineering» (ICSE 2021). Η βραβευθείσα δημοσίευση, με τίτλο «Data-Oriented Differential Testing of Object-Relational Mapping Systems», αφορά μια καινοτόμο μέθοδο για την εύρεση σφαλμάτων σε συστήματα που επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με βάσεις δεδομένων. Η εφαρμογή της μεθόδου επέτρεψε την εύρεση 25 αγνώστων μέχρι την ανακάλυψή τους σφαλμάτων σε ευρύτατα χρησιμοποιούμενα συστήματα λογισμικού και οδήγησε τους κατασκευαστές τους στη διόρθωση των περισσοτέρων από αυτά. Η αναγνώριση που απονεμήθηκε στους ερευνητές αφορά το λογισμικό και τα δεδομένα που συνοδεύουν τη δημοσίευση.  Η ανοιχτή διάθεσή τους επιτρέπει σε άλλους επιστήμονες αλλά και στη βιομηχανία να τα αξιοποιήσουν σε νέες έρευνες και σε πρακτικές εφαρμογές.

Το βραβείο «2020 AIS Technology Challenge» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Πουλούδη, από τη Διεθνή Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS), κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2020), που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που διακρίνονται για τη σημαντική συνεισφορά τους, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της κοινότητας των πανεπιστημιακών με επιστημονικό πεδίο τα Πληροφοριακά Συστήματα διεθνώς. Για το 2020, η AIS αναγνώρισε τη συμβολή των Συντονιστών Προγράμματος (Program Co-Chairs) των συνεδρίων European Conference on Information Systems (ECIS), Americas Conference on Information Systems (AMCIS) και Pacific-Asia Conference on Information Systems (PACIS), τα οποία διεξάχθηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά.

Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε για την διετία 2020-2022 ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανώλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.

Το δωρεάν ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα (massive open online course — MOOC) στην πλατφόρμα edX με τίτλο «Unix Tools: Data, Software and Production Engineering» έλαβε τη διάκριση "Best Online Courses of the Year" (έκδοση 2021) από τον οργανισμό Class Central. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα κορυφαία 30 μαθήματα από τα 2.800 που εξετάστηκαν. Ο δεύτερος κύκλος του μαθήματος είναι διαθέσιμος μέσω του δεσμού https://www.spinellis.gr/unix?dmst10

Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης, Γεώργιος Γιαγλής, Γεώργιος Ιωάννου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, περιλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων ακαδημαϊκών στον τομέα data and analytics Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine για το έτος 2021.

Ο απόφοιτος του Τμήματος Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το βραβείο “Information Systems Research Best Reviewer 2020”. Το Βραβείο Καλύτερου Κριτή (επιστημονικών δημοσιεύσεων) του Information Systems Research απονέμεται από το επιστημονικό περιοδικό Information Systems Research (ISR), ένα κορυφαίο περιοδικό στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων. Οι αρχισυντάκτες και οι συνεργαζόμενοι συντάκτες του ISR ψηφίζουν για τον/τη νικητή/νικήτρια αξιολογώντας υψηλής ποιότητας εξελικτικές κριτικές πολλαπλών χειρογράφων από τους υποψηφίους.

Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP). O Λευτέρης Αραπάκης, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Η απόφοιτος του Τμήματος Βίλμα Τόδρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2020 “Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Γκόρντον Ντέιβις, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν ένας από τους  ιδρυτές του κλάδου των πληροφοριακών συστημάτων. Η κυρία Τόδρη έλαβε και τη διάκριση “AIS Early Career 2020”, με την οποία επιβραβεύονται προσωπικότητες στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας τους που έχουν ήδη επιδείξει εξαιρετική έρευνα, διδασκαλία και/ ή έχουν συμβάλει σημαντικά με τις υπηρεσίες του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.

Το βραβείο 2020 McKinsey Women Achievement Award απονεμήθηκε στη Μαρία Σλάμαρη, τεταρτοετή φοιτήτρια του Τμήματος. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για τη Διαφορετικότητα, έχει θεσπίσει το βραβείο McKinsey Women Achievement Award, σκοπός του οποίου είναι η επιβράβευση μια γυναίκας που είτε είναι φοιτήτρια είτε έχει αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία με λιγότερο από 5 χρόνια προϋπηρεσία και έχει διακριθεί για την ακαδημαϊκή ή/και την επαγγελματική/εθελοντική της πορεία.

Την 2η θέση στον διαδικτυακό παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Competition που διοργάνωσε το Purdue University (ΗΠΑ), την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, κατέκτησαν οι φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σλάμαρη, Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.  Όπως τόνισε η κριτική επιτροπή αλλά και ο επιστημονικός υπεύθυνος του διαγωνισμού «Η ελληνική συμμετοχή είχε την καλύτερη παρουσίαση και ανέβασε ψηλά τον πήχη παρουσιάζοντας πρώτη σε σειρά εμφάνισης». Επιπλέον, η φοιτήτρια Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού βραβεύτηκε και με τον τίτλο «Best Speaker».

Στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2020 στην Επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) που δημοσίευσε το Guide2Research βρίσκεται ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (19η θέση στην Ελλάδα). Πρόκειται για την έκτη ετήσια κατάταξη για την έκδοση της οποίας μελετήθηκαν περισσότερα από 6.000 προφίλ από όλο τον κόσμο. Τα κριτήρια για την κατάταξη των επιστημόνων αφορούσαν στον δείκτη επιστημονικής ποιότητας (H-index from Google Scholar), τις παραπομπές, τις βιβλιογραφικές αναφορές κάθε επιστήμονα στο διαδίκτυο, όπως επίσης και τις διακρίσεις τους έως τις 16 Μαΐου 2020. Συνολικά η κατάταξη περιλαμβάνει 37 επιστήμονες από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

To άρθρο με συν-συγγραφείς από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Λεκάκο και τη μεταδιδάκτορα Μαρία Μπούρα (σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή J. Krogstie από το NTNU) στο British Journal of Management (4 στη λίστα ABS) με τίτλο "Big data analytics capabilities and innovation: The mediating role of dynamic capabilities and moderating effect of the environment", που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019, αναδείχθηκε στο top 10% of most downloaded paper για το διάστημα 12 μηνών μετά τη δημοσίευσή του.

Οι επιχειρηματικές ψηφιακές ιδέες των ομάδων Dr. IV, MamaBear και Crowdy, από φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν στο Virtual & Live Φοιτητικός Διαγωνισμός JA Start Up 2020, κερδίζοντας τις τρείς πρώτες θέσεις, με 8 ομάδες προκριθείσες στον Τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020. Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομάδα Dr. IV και τους Βούγια Ιωάννη, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρο Αντώνη, το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη, στην ομάδα MamaBear με τους  Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτα Κωνσταντίνο, Σπέρτου Χρυσή και Τέγου Στεφανία Μαρία και το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε, από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα  Geoffrey Pyatt, στην ομάδα Crowdy με τους Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία και Χωριανοπούλου Αικατερίνη. Επίσης η ομάδα  UniverCity με τους Γεώργιο Μάρκου, Νικόλαο Μοάτσο και Νικόλαο-Άγγελο Σπυρέλλη δημιούργησαν εφαρμογή, η οποία κέρδισε το Online Voting Challenge.

Η προστασία προσωπικών δεδομένων αποκτά νέο σύμμαχο με το λογισμικό PDGuard που δημιούργησαν ερευνητές από το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) του Τμήματος. Ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος, οι κκ. Θοδωρής Σωτηρόπουλος, Νίκος Κουτσαβασίλης και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό International Journal of Information Security τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσίασαν το νέο λογισμικό, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε δυο μελέτες περίπτωσης. Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος «Η καινοτόμα αρχιτεκτονική λογισμικού PDGuard αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε και προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να ελέγχει, με αξιοπιστία, τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα προσωπικά του δεδομένα
«Το PDGuard αποδεικνύει τον άριστο διάλογο της πανεπιστημιακής έρευνας με την κοινωνία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου ως κυψέλη γνώσης με άμεση και τελεσφόρο εφαρμογή στην αγορά» όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. «Στο Τμήμα ΔΕΤ η παραγωγή γνώσης, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, προς όφελος των πολιτών, αποτελεί σημαντική παράμετρο της ανάπτυξης των ανθρώπων του και του Τμήματος, με συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας

Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος της περιβαλλοντικής κρίσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προϊόν της υπερκατανάλωσης ενέργειας διεθνώς, ερευνητές από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με ερευνητές από το Εργαστήριο Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Τμήματος Πληροφορικής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδίασαν μια καινοτόμα παιγνιοποιημένη εφαρμογή για κινητές συσκευές. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ChArGED βραβεύθηκε από το Games and Learning Alliance στα πλαίσια του European Serious Games Competition το Νοέμβριο του 2019. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του GALA Exhibition 2019 που φιλοξενήθηκε στο InnovAthens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και είχε ως στόχο «να αναγνωριστούν τα καλύτερα ψηφιακά επιμορφωτικά παιχνίδια στην Ευρώπη», ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή παρουσιάζονταν σε προνομιακή θέση στον χώρο της έκθεσης. Το ChArGED έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από επιλεγμένους ειδικούς στο χώρο των σοβαρών παιγνίων – serious games) “jury award”, αναγνωρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το άρθρο “Use and impact of performance measurement results in R&D and NPD: An exploratory study, R&D Management, 34 (2): 191-219, 2004”, των Καθηγητών Armelle Godener (Grenoble Ecole de Management, France) και Eric Soderquist, κατατάχθηκε ένατο στη λίστα των 23 πιο υποδειγματικών μελετών, που αναπτύχθηκε από τους Goffin et al (2019), σε συνέχεια σχετικής μελέτης τους, η οποία αφορούσε 818 εργασίες Διοίκησης Καινοτομίας βασισμένες στη μεθοδολογία των μελετών περιπτώσεων (case study research) και οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1997 και 2016 στα πέντε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του πεδίου. Η κατάταξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης επιστημονικών εργασιών, σχετικά με 10 κριτήρια ποιότητας της μεθοδολογικής προσέγγισης (σχεδιασμός της έρευνας, αιτιολόγηση της έρευνας περί μελέτης περιπτώσεων, επιλογή περιπτώσεων, μέθοδοι συλλογής δεδομένων, ανάλυση δεδομένων και εξέταση εγκυρότητας και αξιοπιστίας).
Goffin, K., Åhlström, P., Bianchi, M., & Richtnér, A. (2019), Perspective: State‐of‐the‐Art: The Quality of Case Study Research in Innovation Management, Journal of Product Innovation Management, 36 (5), pp. 586-615.

Την πρώτη θέση κέρδισε ο τεταρτοετής φοιτητής Γιώργος Καραβάς, με την ομάδα του MINPLUS, στην κατηγορία Most Valuable project (MVP), στον ετήσιο διαγωνισμό Παγκόσμιας Διακυβέρνησης Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 15-18 Ιουλίου, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Στον φετινό διαγωνισμό, με θέμα: "Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future", ο Έλληνας φοιτητής και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του, Anna Branets (Ουκρανία), Lê Na (Βιετνάμ), Nazahath Ahmed (Μαλδίβες), Filip Lariu (Ρουμανία), Radhe Ayu (Ινδονησία) και Wei Jun S. Chan (Σιγκαπούρη) βραβεύτηκαν για την ιδέα τους MINPLUS, η οποία αφορά μία κοινωνική επιχείρηση πάνω στο upcycling πλαστικού εμπλέκοντας κοινωνικές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών. Ο διαγωνισμός YICGG διοργανώνεται από το Fudan University of China και λειτουργεί ως πλατφόρμα ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, προσφέροντας σε φοιτητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στο πεδίο της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Η ομάδα MINPLUS συναγωνίστηκε με 78 φοιτητές, από 49 πανεπιστήμια και 39 χώρες. Επόμενος σταθμός της είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπου έχει προσκληθεί να παρουσιάσουν την ιδέα της!

Το βραβείο της δεύτερης θέσης στο διαγωνισμό «Student Research Competition» απονεμήθηκε στον προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Μιχάλη Λουκέρη, για την εργασία του «Efficient Computing in a Safe Environment», η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του υποψηφίου διδάκτορα του Τμήματος Στέφανου Γεωργίου. Η διάκριση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου 27th ACM Joint Meeting on European Software Engineering Conference and Symposium on the Foundations of Software Engineering (ESEC/FSE), στην πόλη Ταλίν, από 26 έως 30 Αυγούστου 2019. Η βραβευθείσα εργασία πραγματεύεται τη βελτίωση της υπολογιστικής και ενεργειακής απόδοσης που μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία υπολογιστικών υποδομών σε ένα ασφαλές από κακόβουλες επιθέσεις περιβάλλον. Στα ημιτελικά του διαγωνισμού προκρίθηκαν επίσης οι εργασίες του Μάριου Παπαχρήστου, φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χαράλαμπου Μητρόπουλου, μεταπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Πληροφορικής, οι οποίοι συνεργάζονται με το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής.

Το Βloode (bloode.org), η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιµοδοτών που δημιουργήθηκε από τους απόφοιτούς μας Ναταλία Κρίτσαλη, Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο και Παναγιώτη Σφήκα, βρίσκεται στην ελληνική λίστα Forbes "30 under 30". Η επιλογή έγινε ανάμεσα από 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων, είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς.

Το Βραβείο Καινοτομίας και τη Δεύτερη Θέση στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2019", του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κέρδισε η ομάδα Sign Me Up, η οποία αποτελείται από τους Βγόντζα ΓιώργοΔούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία και Χαλκίδου Άντα, φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).  Στο τελικό, όπου διαγωνίστηκαν 20 ομάδες από 10 Πανεπιστήμια, προκρίθηκαν 5 ομάδες φοιτητών του τμήματος, οι οποίες παρακολουθούν το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησαν τις καινοτόμες ψηφιακές ιδέες τους. Τις ομάδες υποστήριξαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, ο Δρ. Σταύρος Λουνής και ο υποψήφιος διδάκτορας Στράτος Μπαλούτσος.

Η εργασία της προπτυχιακής φοιτήτριας Ζωή Κώττη και του Προέδρου του τμήματος, Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη έλαβε τη διάκριση "ACM SIGSOFT Distinguished Paper Award" του συνεδρίου "MSR' 19: 16th International Conference on Mining Software Repositories", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, στις 26 και 27 Μαΐου 2019. Η εργασία "Standing on Shoulders or Feet? The Usage of the MSR Data Papers" πραγματεύεται την ανάλυση του αντίκτυπου των εργασιών που δημοσιεύουν σύνολα δεδομένων για περαιτέρω εμπειρική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο "Mining Software Repositories" ανήκει, σύμφωνα με την κατάταξη CORE, στην κατηγορία Α (excellent conference, and highly respected in a discipline area).

Η ομάδα Shopmind της οποίας founders είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Αναστασία Γρίβα και Βασίλης Σταύρου, απέσπασε το 1ο βραβείο του προγράμματος “IgniteIdeas, μιας πρωτοβουλίας της Nestlé Ελλάς με στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και καινοτόμων ιδεών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H συγκεκριμένη ομάδα, η οποία εξειδικεύεται στα retail analytics, έχει αναπτύξει μια Big Data πλατφόρμα για λιανέμπορους και προμηθευτές, μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν insights για τους καταναλωτές και να αξιολογούν την απόδοσή τους.

Οι φοιτητές της ομάδας CargOps Β. Γεωργόπουλος, Ν. Δουρελιάδης, Π. Καζαντζής και Ε. Ποταμιάνος, για την πρόταση υπηρεσίας παρακολούθησης εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά με τη χρήση τεχνολογιών IOT,  έλαβαν το 2ο βραβείο στον 8ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜοΚΕ ΟΠΑ) τον Νοέμβριο του 2018.

Η ομάδα CargOps συμμετείχε στο StartupNow Forum, ένα συνέδριο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας μέσα από το οποίο ήρθε σε επαφή με άλλες startup, επενδυτές καθώς και επιχειρηματίες διευρύνοντας έτσι τον υφιστάμενο κύκλο δικτύωσης με νέες πιθανές συνεργασίες. Στο πλαίσιο του φόρουμ, διεξήχθη μια αναμέτρηση μεταξύ των startup για την ανάδειξη των τριών καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών, με την CargOps να λαμβάνει το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Innovation Idea" (Καινοτομία Ιδέας).

Η ομάδα N.I.R.M.A (Near Infrared Radiation Moisture Analyzer), κέρδισε την 1η θέση στο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Piraeus, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαστημικού Διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge, το μεγαλύτερο hackathon παγκοσμίως, το οποίο απευθύνεται στους νέους για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις που θέτει η NASA κάθε χρόνο. Η φοιτήτρια του ΔΕΤ Βικτώρια Καυκιά και οι Γεωργία Χριστοδούλου (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ), Ηλίας Ψυρούκης (Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και Ηλίας Θεοδωρίδης (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση "Make sense out of Mars", με τη σχεδίαση ενός οργάνου ανίχνευσης νερού και δειγματοληψίας εδάφους στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Το N.I.R.M.A. μπορεί να προσαρμοστεί στο άκρο ενός βραχίονα κάποιου rover ή κάποιου ιπτάμενου σκάφους, και με τη χρήση ενός συστήματος καμερών υπεριώδους ακτινοβολίας να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχει νερό. Στη συνέχεια, από ασφαλή απόσταση και με χρήση ενός πλήρως αποστειρωμένου μηχανισμού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δείγμα της επιφάνειας του εδάφους και του νερού. Στόχος είναι το ίδιο όργανο με υψηλής ανάλυσης φασματομετρία να μπορεί να ανιχνεύει ορυκτά και πιθανή υδροθερμική μεταβολή.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, φοιτητές του ΔΕΤ, οι Μ. Ανδριανού, Αν. Τσαγκάρη, Ι. Κουρουπάκη και Ζ. Κώττη, κέρδισαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της KPMG “Ace the Case”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Αθήνα. Το πρόγραμμα Ace the Case, το οποίο περιλαμβάνει σεμινάριο και διαγωνιστικό μέρος, στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών στη δημιουργία και ανάλυση business plans, τη διαχείριση του χρόνου, την ομαδικότητα, τις τεχνικές επικοινωνίας και παρουσίασης και τη δημιουργική σκέψη.

Με τη διάκριση "Best Data Showcase Award" του επιστημονικού συνεδρίου "MSR' 18: 15th International Conference on Mining Software Repositories", τιμήθηκαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής του Τμήματος ΔΕΤ του ΟΠΑ, κκ. Αντώνης Γκορτζής και Δημήτρης Μητρόπουλος με επιβλέποντα τον Πρόεδρο του ΔΕΤ και Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, για την εργασία τους με τίτλο "VulinOSS: A dataset of security  vulnerabilities in open-source systems" που είχε ως ερευνητικό αντικείμενο το σύνολο δεδομένων για εμπειρική έρευνα στην ασφάλεια λογισμικού.

Η ομάδα με το όνομα CargOps αποτελούμενη από τους φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Βασίλη Γεωργόπουλο, Νίκο Δουρελιάδη, Παναγιώτη Καζαντζή και Ευάγγελο Ποταμιάνο με επιστημονικό σύμβουλο, τον Καθηγητή Χρ. Ταραντίλη, ήταν η νικήτρια ομάδα του φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2018, που διοργάνωσε και φέτος το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Την καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα τους για τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών κοντέινερ κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους σχεδίασαν και δημιούργησαν στο πλαίσιο του μαθήματος "Ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" με διδάσκοντες τους Καθ. Γ. Ι. Δουκίδη και Δρ. Στ. Λουνή.  Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Junior Achievement Europe Εnterprise Challenge 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 25-27 Ιουνίου 2018.

Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) επανεκλέχθηκε ομόφωνα για δεύτερη συνεχή θητεία 2018-2020, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στις εταιρείες isMood, Shopmind και Nimbata, απονεμήθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Startups d.Day, στο πλαίσιο του digital economy forum 2018, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο διαγωνισμό Startups d.Day, ο οποίος απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, τα οποία απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Οι start-ups εταιρείες, ιδρυτές των οποίων είναι απόφοιτοι και οι φοιτητές του ΔΕΤ Α. Κασσιμάτη (συνιδρύτρια εταιρίας isMOOD κι απόφοιτος ΔΕΤ),  Α. Γρίβα και Β. Σταύρου (ομάδα ShopMind κι υποψήφιοι διδάκτορες ΔΕΤ) και Δ. Πουρναράκης (συνιδρυτής εταιρίας Nimbata και διδάκτορας ΔΕΤ), συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις κατηγορίες Social media analytics services based on sentiment analysis, Retail customer analytics services based on shopping missions analysis και Digital marketing services based on call data.

Στο ελληνικό σκέλος του παγκόσμιου σημαντικού φοιτητικού διαγωνισμού Hult Prize, ο οποίος διεξήχθη τον Απρίλιο στην Πάτρα, με ζητούμενο την «αξιοποίηση της ενέργειας για να αλλάξει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων», διακρίθηκε η ομάδα Park&able. Επόμενος σταθμός για τα μέλη της,  Γ. Μεθενίτη, Αν. Κώτσα, Ορ. Σκουτέλλα και Γ. Μπακάλη είναι το Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού.

Το πρώτο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την συνεργασία της MetLife, κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι στις 28-30 Ιουνίου 2017.

Oι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λάμπρος Αργυρίου, Ευθύμης Ψαραύτης, Γεράσιμος Τζάκης και  Κατερίνα Δημοπούλου, έχοντας ως ομάδα προκριθεί μεταξύ 40 ομάδων αποτελούμενων από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές,  συμμετείχαν στο διαγωνισμό Ace the Case, που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στις 11 και 12 Μαΐου και κατέκτησαν την πρώτη θέση. Ο φοιτητικός διαγωνισμός Ace the Case περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τον κόσμο των επιχειρήσεων μέσω πραγματικών επιχειρησιακών σεναρίων. Οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν τη στρατηγική μιας επιχείρησης, να προτείνουν καινοτόμες λύσεις απαντώντας σε σύνθετα προβλήματα και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διευθυντές της KPMG.

Οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Γεώργιος Γραβάνης (μεταπτυχιακός), Δημήτριος Μάλαμας, Παναγιώτης Εξαρχάκος και Μανόλης Χατζηδαυίδ (προπτυχιακοί), έχοντας έρθει πρώτοι ως ομάδα  στην Ελλάδα στο διαγωνισμό Global Student Challenge του Supply Chain Finance Community (https://www.globalstudentchallenge.org/), εκπροσώπησαν την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του ίδιου διαγωνισμού (10-13 Απριλίου 2017, Windesheim University, The Netherlands). Μεταξύ των 21 ομάδων που έφθασαν στον παγκόσμιο τελικό, η Ελληνική ομάδα μετά από ένα σκληρό τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα κατέκτησε την 9η θέση. Την Ελληνική ομάδα υποστήριξε και συνόδεψε στον παγκόσμιο τελικό ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΤ Γιάννης Μούρτος. Μεταξύ των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονται τα University of Glasgow, University of Southern California, Shanghai University, McGill University και Delft University of Technology, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η φοιτητική ομάδα από το University of Glasgow. Ο φοιτητικός διαγωνισμός περιλαμβάνει την εξοικείωση των φοιτητών με τους βασικούς τομείς διαχείρισης μίας εφοδιαστικής αλυσίδας (Purchasing, Sales, Supply Chain, Finance). Μέσω ενός προηγμένου προσομοιωτή, οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική η οποία να περιλαμβάνει ισορροπημένες μεταξύ των τμημάτων αποφάσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση συγκεκριμμένων χρηματοοικονομικών δεικτών. Στο 1ο Κύκλο του Προγράμματος Viva Nest - an IDEA in Fintech που οργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, ο Όμιλος Viva Wallet και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ, το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας:  Αναστασία Γρίβα και Λέων Γαβαλάς. Η επιχειρηματική τους ιδέα είναι μία ολοκληρωμένη λύση μάρκετιγκ που περιλαμβάνει εφαρμογή σε κινητό και αξιοποιεί τεχνολογίες IoT, για να ανακαλύπτουν οι καταναλωτές δώρα και πόντους ανταμοιβής απο αγαπημένα brands και καταστήματα, στα σημεία που επισκέπτονται. Το βραβείο συνοδεύτηκε και με χρηματικό έπαθλο 10000€ απο το Ίδρυμα Ι. Λάτση. Στο πρόγραμμα/διαγωνισμό, που διήρκησε 6 μήνες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 104 νέοι, σχηματίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν 22 ομάδες, 8 απο τις οποίες προχώρησαν στην τελική φάση.

Ο Λευτέρης Αραπάκης, φοιτητής του ΔΕΤ, πήρε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα για τον φοιτητικό διαγωνισμό Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) που διοργανώνει το Entrepreneurs' Organization. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Φρανκφούρτη 27-29 Απριλίου 2017 διεκδικώντας με άλλους 50 φοιτητές-καινοτόμους επιχειρηματίες απο όλο τον κόσμο έπαθλα και παροχές συνολικής αξίας 400.000$. Ο κ. Αραπάκης ειναι ιδρυτής της βραβευμένης καινοτόμου εταιρίας Enaleia, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα.

Στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Start-up/Scale-up απέσπασαν βραβεία οι παρακάτω start-ups που συμμετέχουν οι φοιτητές του ΔΕΤ:

  • Δημήτρης Φρουζής, μέλος της εταιριάς Longevity Diet Foods που πήρε το βραβείο Καινοτόμο Προϊόν. Η Longevity ειναι μια νέα καινοτόμος εταιρία βιοτεχνολογίας που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά 100% φυσικών προϊόντων διατροφής, σούπερ γευστικών, με βιολειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για τη υγεία του ανθρώπου.
  • Χριστίνα Χανιωτάκη, μέλος της εταιριάς Doobbear που πήρε το βραβείο Καινοτόμος Υπηρεσία. Η Doobbear είναι το πρώτο Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείς να καταγράψεις την φωνή σου και να στείλεις ένα ηχητικό μήνυμα στους φίλους σου (audio social network).

Η Αναπλ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βραβεύτηκε με τη διάκριση Sandra Slaughter Service Award του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems, AIS). Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (International Conference of Information Systems – ICIS) στο Δουβλίνο, το Δεκέμβριο του 2016. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) είναι η κύρια επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, διδασκαλίας, εφαρμογής και μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως (www.aisnet.org). Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award βραβεύει μέλη του AIS που διακρίνονται για τον ηγετικό τους ρόλο και τις υπηρεσίες τους προς το Σύνδεσμο, κυρίως με δραστηριότητες όπως η συμμετοχή στη διοίκηση του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council), σε ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος (SIGs), και εθνικά παραρτήματα του Συνδέσμου, στη διεξαγωγή συνεδρίων και στα επιστημονικά περιοδικά του Συνδέσμου. Η διάκριση Sandra Slaughter Service Award απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2015. Δίνεται προς τιμήν της καθηγήτριας Sandra Slaughter, η οποία υπηρέτησε στη του Συμβουλίου του Συνδέσμου (AIS Council) ως εκπρόσωπος της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής έως τον πρόωρο θάνατό της το 2014.

Η Αναστασία Γρίβα, η Κλεοπάτρα Μπαρδάκη και η Κατερίνα Πραματάρη, μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκαν με το "BEST PAPER AWARD" για το άρθρο τους "Customer Visit Segmentation Using Market Basket Data", στο Διεθνές Συμπόσιουμ των Επιστημονικών Ενώσεων IFIP και AIS "Special Interest Group on Decision Support and Analytics (SIGDSA) / IFIP WG8.3 Symposium", με θέμα: «Καινοτομίες στην Ανάλυση των Δεδομένων», που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 11 Δεκεμβρίου 2016. Η συγκεκριμένη έρευνα τους αφορά στην καινοτομία στην ανάλυση των δεδομένων στον τομέα της λιανικής πώλησης. Ειδικότερα, πραγματεύεται την εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης γνώσης για τον εντοπισμό αγοραστικών συνηθειών και μοτίβων, ώστε να υποστηρίξει την αποδοτικότερη κατάτμηση (segmentation) των πελατών στο λιανικό εμπόριο.

Το "AiDlink", μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα ΑΜΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/ JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η ομάδα του «ΑiDlink» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ. Στόχος η υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Enterprise Challenge" του Junior Achievement Europe, που θα διεξαχθεί στις 6-8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι. Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μανόλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κύπρου, της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, η Ένωση Βουλγάρων Μαθηματικών και η Ένωση Μαθηματικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αξιολογήθηκε πρόσφατα από το Society for Human Resource Management (SHRM) - τον μεγαλύτερο επαγγελματικό φορέα στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού παγκοσμίως - και έλαβε την αναγνώριση ότι το περιεχόμενο του προγράμματος και των μαθημάτων τπου προσφέρει, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες του φορέα για την εκπαίδευση στην ΔΑΔ (SHRM’s HR Curriculum Guidebook and Templates). Τα HR Curriculum Guidebook and Templates του SHRM αναπτύχθηκαν με στόχο να ορίσουν τις θεματικές περιοχές που θα πρέπει να ακολουθούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών στο αντικείμενο της ΔΑΔ. Αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά το 2006 και επαναξιολογήθηκαν το 2010 και το 2013 αποτελώντας μέρος του SHRM’s Academic Initiative.

Μία εκ των τεσσάρων ομάδων που προκρίθηκαν στον Τελικό (Final Four) του Διαγωνισμού SAP InnoJam++ 2016 University Alliances Hackathon, που έλαβε χώρα στο Αννόβερο, 14-17 Μαρτίου 2016 ήταν η ομάδα "Smart Repair Service" (An independent driver who knows his/her car problem with a click and has the ability to fix it on his/her own), αρχηγός της οποίας ήταν η φοιτήτρια του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία Έλενα Βελή. Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβαν μέρος άλλοι τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του MSc στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, Αθανάσιος-Γεώργιος (Άκης) Αθανασιάδης, Ιωάννης Γκρίλλας, Βασιλαπόστολος Ουρανής και ο προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος ΔΕΤ Νικηφόρος Μποτής. Την αποστολή συνόδευσαν οι Αν. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου, Επιστημονική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ, και η κα Αγγελική Κωστάκη, Τεχνική Υπεύθυνη του SAP University Alliances για το ΟΠΑ.

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Morpheus Cup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 19-20 Μαΐου 2015, η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελούμενη από τους κκ Σταύρο Λουνή (Υπ. Διδάκτορα), Λέων Γαβαλά και Φωτεινή Καρινιωτάκη - Ταλιάνη, κατέκτησε τη διάκριση "Best European Students Project" στην κατηγορία "Environment Challenge". Η πρόταση των φοιτητών, που έλαβε την διάκριση έχει τίτλο Gamifico S.E.P (Sustainability Engagement Platform) και πρόκειται για μια εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου και την αντίστοιχη πλατφόρμα, η οποία έχει διττό στόχο. Αφενός, επιτρέπει, μέσω της εφαρμογής έξυπνου κινητού τηλεφώνου, την υποστήριξη μέσω παιγνιοποίησης (Gamification) της περιβαλλοντικής ενημέρωσης - αφύπνισης των πολιτών/καταναλωτών σε σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να «ρωτήσουν» τους καταναλωτές την άποψή τους για τον βαθμό που αναγνωρίζουν τα εκάστοτε προϊόντα ως φιλικά προς το περιβάλλον. Η πλατφόρμα με τη σειρά της, διαχειρίζεται το σύνολο των δεδομένων και εξάγει γνώση, η οποία ανατροφοδοτείται στη διαδικασία βελτιστοποίησης της εμπειρίας της παιγνιοποίησης (Gamification) για τον κάθε χρήστη. Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή υλοποιείται στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.

Την πρώτη θέση του επιχειρηματικού διαγωνισμού  Cruise Inn που συνδιοργανώθηκε από το Thinkbiz και το Start-up bus Europe και έλαβε χώρα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Odyssey της εταιρείας Celestyal Cruises, έλαβε η ιδέα του "Recisle".  Η ιδέα του "Recisle" στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου αξιοποίησης των στερεών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Με τη χρήση της τεχνολογίας δικτύωσης και επικοινωνίας, η οποία στις προηγούμενες γενιές δεν υπήρχε, θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα υπολογίζει την αξία των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που διαθέτει κάθε επιχείρηση/ιδιώτης/φορέας, θα συντονίζει την παραλαβή τους και θα βρίσκει άμεσα αγοραστές για τις ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες. Μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν ο Θανάσης Σκλαβενίτης απόφοιτος του Τμήματος  και ο Φώτης Κατσιγιάννης δευτεροετής φοιτητής έχοντας και οι δύο ενεργό ρόλο στην επιτυχία της ομάδας.

Tην πρώτη θέση στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα από το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ/ Junior Achievement Greece) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), κέρδισε η φοιτητική ομάδα "BLOOD-E”" αποτελούμενη από τις Ν. Κρίτσαλη, Κ. Βιολιτζή και Χ. Μπουσδούκη. Οι φοιτήτριες δημιούργησαν μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις εκκλήσεις για αίμα, δίνει κίνητρα και επιβραβεύει την αιμοδοσία. Η ομάδα "BLOOD-E", έχει ήδη υλοποιήσει δύο αιμοδοσίες χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “Bloode.org” και έχει συγκεντρώσει αίμα για να σωθούν 165 άνθρωποι.

Η εργασία του Καθηγητή του ΟΠΑ Διομήδη Σπινέλλη«A repository with 44 years of Unix evolution» τιμήθηκε με τη διάκριση «Best Data Showcase Award» στο συνέδριο «MSR '15: Proceedings of the 12th Working Conference on Mining Software Repositories». Η εργασία αναφέρεται στη δημιουργία ενός ανοικτού αποθετηρίου δεδομένων που περιέχει την εξέλιξη της ανάπτυξης του ευρέως διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος Unix. Το αποθετήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπειρική έρευνα στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού, των πληροφοριακών συστημάτων και της αρχαιολογίας λογισμικού.

Η ομάδα που αποτελείται από τις φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Δέσποινα Καρανδρέα και Αριάδνη Ζώρη και την φοιτήτρια από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Ρεβέκκα Παπανικολάου, ήταν η νικήτρια ομάδα του εθνικού τελικού του διαγωνισμού L'Oreal Brandstorm 2015.

Ο Καθηγητής Δ. Σπινέλλης επιλέχτηκε ως Πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού IEEE Software για την περίοδο 2015-2016. Το περιοδικό IEEE Software προσφέρει στους επαγγελματίες της ανάπτυξης λογισμικού, που επιθυμούν να παρακολουθούν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, πρωτοποριακές ιδέες, έμπειρη ανάλυση και διορατικό στοχασμό. Θεωρείται η κύρια πηγή που μεταφέρει τη θεωρία της τεχνολογίας λογισμικού στην πράξη. Το IEEE Software είναι το περιοδικό της IEEE Computer Society με τον μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών. Το περιοδικό διακρίνεται από τον υψηλό δείκτη επιρροής του, αλλά και από τα μέλη των εκδοτικών και συμβουλευτικών επιτροπών του που απαρτίζονται από στελέχη κορυφαίων εταιριών, όπως Ericsson, Google, IBM, Microsoft, Oracle, and Siemens. Ο πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού επιλέγεται, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης, για θητεία δύο ετών, που μπορεί να ανανεωθεί για μια ακόμα φορά, από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ειδικοί του κλάδου που δεν σχετίζονται με το περιοδικό, ένα μέλος της συντακτικής επιτροπής και ο προηγούμενος πρόεδρός της. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IEEE Computer Society, τα κριτήρια επιλογής είναι τα επιτεύγματα και η φήμη των υποψηφίων, η εμπειρία σε παρόμοιες θέσεις, το όραμα για το περιοδικό, η ηγετική τους ικανότητα, η προσωπικότητα, η υποστήριξη του οργανισμού τους για την ανάληψη της θέσης και η δικτύωσή τους με την επιστημονική κοινότητα.Η επιστημονική και επαγγελματική οργάνωση IEEE έχει ως στόχο την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας και αριστείας για το καλό της ανθρωπότητας. Είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στο είδος της με 425.000 μέλη σε 160 χώρες.

Ο Καθ. Δ. Σπινέλλης συμμετείχε ως κύριος ομιλητής με θέμα “Against the Odds: Managing the Unmanagable in a Time of Crisis” στο 26th International Conference on Advanced Information Systems Engineering.

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη ήταν Track Co-Chair του συνεδρίου European Conference on Information Systems (ECIS), που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2014 στο Τελ-Αβίβ, στη θεματική ενότητα Digital Health Initiatives, σε συνεργασία με τους καθηγητές Wendy Currie (Audencia Nantes), Richard Klein (Florida International University) και Ton Spil (University of Twente).

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη ήταν Program Co-Chair, στο συνέδριο Mediterranean Conference on Information Systems (www.mcis2014.it) που έλαβε χώρα 3-5 Σεπτεμβρίου 2014, στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο Καθηγητής Γ. Γιαγλής ήταν Track Chair, Social Media Analytics & Intelligence Track, στο συνέδριο Mediterranean Conference on Information Systems (www.mcis2014.it) που έλαβε χώρα 3-5 Σεπτεμβρίου 2014, στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο Καθηγητής Γ. Γιαγλής ήταν Track Chair, Social Media Research and Analytics within and between Organizations Track (with R. Helms and M. Trier), στο συνέδριο 22nd European Conference on Information Systems που διεξήχθη στις 9-11 Ιουνίου 2014, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Η Αναπλ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου ήταν προσκελημένο ακαδημαϊκό μέλος (faculty member) της 2μερης συνεδρίας υποψηφίων διδακτόρων (Doctoral consortium) στο 22ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο στα Πληροφοριακά Συστήματα ECIS 2014 που διεξήχθη στις 9-11 Ιουνίου 2014, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Η Αναπλ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου ήταν Associate Editor για το Παγκόσμιο Συνέδριο στα Πληροφοριακά Συστήματα ICIS 2014 που θα πραγματοποιηθεί στο Auckland, New Zealand, τον Δεκέμβριο 2014.

Ο Καθ. Χρ. Ταραντίλης ανέλαβε μέλος της επιτροπής σύνταξης  ειδικού τεύχους (special issue) για το περιοδικό Networks του εκδοτικού οίκου Wiley, με τίτλο “Vehicle Routing”, μαζί με τον Καθηγητή Roberto Baldacci (αναμένεται η έκδοση εντός του 2015).   

Ο Καθ. Χρ. Ταραντίλης ανέλαβε μέλος της επιτροπής σύνταξης του διεθνούς περιοδικού “Operational Research”, Springer.

Ο Καθ. Χ. Ταραντίλης διετέλεσε μέλος των επιστημονικών επιτροπών στα διεθνή συνέδρια "VeRoLog 2014 – 3rd Meeting of the EURO Working Group on Vehicle Routing and Logistics Optimization", 22-25 June, Oslo, Norway, 2014, "3rd International Symposium and 25th National Conference on Operational Research", 26-28 June, Volos, Greece, 2014 και "OPTI 2014 – Engineering and Applied Sciences Optimization Conference", 4-6 June, Kos Island, Greece, 2014.

Ο Αναπλ. Καθ. Μ. Βρεχόπουλος ήταν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου "International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI)" που διεξηχθη στις18-20 Ιουνίου 2014, στην Αθήνα.

Ο Αναπλ. Καθ. Μ. Βρεχόπουλος ήταν μέλος του πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο της ενότητας "e-business Puzzle e-Payments, Logistics and Operations", του συνεδρίου “eBusiness World”που διεξηχθη στις 26 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα.

Ο Αναπλ. Καθ. Γ. Λεκάκος ήταν μέλος της επιτροπής προγράμματος του Immersive Media Experiences 2014 ACM International Workshop at ACM Multimedia 2014, November 3-7, 2014, Orlando, Florida

Ο Αναπλ. Καθ. Γ. Λεκάκος ήταν Track co-Chair, Social Media Analytics & Intelligence Track, στο συνέδριο Mediterranean Conference on Information Systems (www.mcis2014.it) που έλαβε χώρα 3-5 Σεπτεμβρίου 2014, στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος, Γουνιδέλλης Ευστράτιος, παρακολούθησε το Global Social Entrepreneurship Institute (GSEI) ως υπότροφος του Fulbright Foundation στο Indiana University στις ΗΠΑ. Αντικείμενο του προγράμματος ήταν η κοινωνική επιχειρηματικότητα, που σχετίζεται με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων με βιώσιμες και καινοτόμες ιδέες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 20 φοιτητές από 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάμεσα στις 3 ομάδες που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό Social Impact Award 2014, ήταν και το Blood-e, μία ιδέα που προήλθε από τη Ναταλία Κρίτσαλη, δευτεροετή φοιτήτρια του τμήματος ΔΕΤ και την Ναταλία Μπουγαδέλλη, πρωτοετή φοιτήτρια σκηνοθεσίας του NYU. Η ομάδα συμπληρώνεται από τον Αλέξανδρο Λάττα, πρωτοετή φοιτήτη του ΔΕΤ, τονΔημήτρη Τσαγκαράκη 4οετή φοιτητή του τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, την Βικτωρία Μουζάκη και των Φώτη Κατσιγιάννη που επίσης φοιτούν στο πρώτο έτος του ΔΕΤ. Το Blood-e είναι μία κοινωνική επιχείρηση με βασική υπηρεσία την άμεση ειδοποίηση των πιθανών εθελοντών αιμοδοτών για την ανάγκη μετάγγισης αίματος, αιμοπεταλίων ή μυελού στα νοσοκομεία μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Το δεύτερο χρηματικό βραβείο €10.000 απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο "Truckbird", στην οποία συμμετείχαν και οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Σπύρος Μανδέκης και Γεώργιος Τερμεντζόγλου στα πλαίσια του διαγωνισμού "i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία", ενώ το τέταρτο χρηματικό βραβείο €4.000 απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο "isMOOD", στην οποία συμμετείχαν η Άννα Κασιμάτη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια iMBA, απόφοιτος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και ο Χρήστος Κουνάβης, προπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η εργασία "A Sensemaking Approach to Tablet Users' Accommodating Practices" των E. Ζαμάνη, Γ. Γιαγλή και Ν. Πουλούδη έλαβε το Best Paper Award στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2013, Reshaping Society Through Information Systems Design) που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας από 15-18 Δεκεμβρίου 2013. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων διεξάγεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems) και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διοργάνωση στο επιστημονικό πεδίο των Πληροφοριακών Συστημάτων. Φέτος το παρακολούθησαν περισσότεροι από 1500 σύνεδροι και από τις πέντε ηπείρους, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ κατάθεσης ερευνητικών εργασιών προς αξιολόγηση, με περισσότερες από 1200 εργασίες σε 20 θεματικές ενότητες (tracks).

O Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ιωάννης Νικολάου εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Executive Committee) του European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP) <http://www.eawop.org/>, στην διάρκεια του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου που διεξήχθη στο Munster, Γερμανία <http://www.eawop2013.org/>. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας σε αυτή την θέση.

Ο Καθ. Χ. Ταραντίλης διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στα διεθνή συνέδρια "2nd International Symposium & 24th National Conference on Operational Research""TRISTAN VIII – The Triennial Symposium on Transportation Analysis" και "VeRoLog 2013".

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη ήταν Track Co-Chair του συνεδρίου International Conference on Information Systems (ICIS), που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2013 στο Μιλάνο, στη θεματική ενότητα Breakthrough Ideas, σε συνεργασία με την Καθ. Sue Brown (Univ. of Arizona) και τον Καθ. Helmut Krcmar (Technical University of Munich και President-Elect του AIS). Επίσης συμμετέχει στην επιτροπή συντονισμού του συνεδρίου με την ιδιότητα του International Liaison Co-Chair και συμμετέχει ως Faculty Advisor στο Junior Faculty Consortium.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν–ELTRUN, έλαβε μέρος στο 3o Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο: «Τηλεματικές Εφαρμογές & Υγεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Μαΐου 2013, στην Αθήνα. Ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και η υποψήφια διδάκτορας Κατερίνα Φραϊδάκη, με την έρευνα τους «Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στον τομέα της ιατρικής: απόψεις των internet users και των επαγγελματιών/ ιατρών» έλαβαν το βραβείο της καλύτερης εργασίας του Συνεδρίου.

Η Αναπλ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου ήταν keynote Speaker στο θέμα on "Leveraging Young Entrepreneurship through Digital Innovation: Creating Opportunities in the context of the Hellenic Crisis" στο University of International Business and Economics (UIBE), Beijing, China στις 13 Μαΐου 2013.

Η Αναπλ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου ήταν invited speaker στο θέμα "Qualitative Research in Information Systems in the Age of Big Data" στο London School of Economics, Social Study of Information Technology – Open Research Forum (SSIT-ORF) στις 25 Απριλίου 2013.

Ο Επίκ. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος, έγινε Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI)" που θα διεξαχθεί στις 18-20 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα.

Ο Επίκ. Καθ. Γ. Λεκάκος ήταν Co-chair του 11ου EuroiTV conference (με P. Cremonesi, Politecnico di Milano), 2013, Como. Italy.

Ο Επίκ. Καθ. Γ. Λεκάκος ορίστηκε program Committee member of τhe 12th IFIP Conference on e-Business, e-Services, e-Society "Collaborative, trusted and privacy aware e/m-services", I3E 2013 που διεξήχθη στις 25-26 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο Λέκτορας Μ. Κρητικός ήταν μέλος του Organizing Committee of 7th South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students of Mathematical Society of South Eastern Europe (SEEMOUS 2013).

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Ηλίας Λυμπερόπουλος (επιβλέπων Γ. Λεκάκος) βραβεύθηκε με το "John S. Nicolis" prize for the best poster presentation (μεταξύ 25 υποψηφιοτήτων) στα πλαίσια του 3rd European Ph.D. School on Mathematical Modeling of Complex Systems, που διεξήχθη 15-27 Ιουλίου 2013 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η εργασία του κ. Λυμπερόπουλου είχε τίτλο "Modeling the Complex Dynamics of the Social Web".

Η εργασία "Analysis of Social Network Dynamics with Models from the Theory of Complex Adaptive Systems" των Ηλία Λυμπερόπουλου, Υποψήφιου Διδάκτορα και Γ. Λεκάκου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας απέσπασε το Best Paper Awards στο 12th IFIP Conference on e-Business, e-Services and e-SocietyI3E 2013.

Ο υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ, Αθανάσιος Γκούρας, ο οποίος εκπονεί Διδακτορική Διατριβή με τίτλο "Κριτήρια επιλογής φορέων αλλαγής: ο ρόλος και η συνεισφορά τους στην διαμόρφωση απόψεων απένταντι στην αλλαγή και στην επιτυχή έκβασή της" παρουσίασε το εργαλείο που κατασκεύασε καθώς και τα δεδομένα της τελευταίας του έρευνας στο συνέδριο European Association of Work and Organizational Psychologists (EAWOP) που πραγματοποιήθηκεί στις 22-25 Μαίου 2013 στο Muenster της Γερμανίας.

Οι φοιτητές του Τμήματος Καρινιωτάκη-Ταλιάνη ΦωτεινήΛαρεντζάκη ΜαρίαΜακρίδης Ιωάννης και Τριγώνης Ιάσωνας, με την εφαρμογή τους goustoziko απέσπασαν το πρώτο βραβείο App&Comers στο διαγωνισμό Appwards 2013 (www.appwards.gr) για την ανάδειξη των καλύτερων εφαρμογών σε κινητά, tablets, Smart TV’s. Η βράβευση των φοιτητών μας έχει ιδιαίτερη σημασία διότι αφού αξιολογήθηκαν από επιστημονική επιτροπή και προκρίθηκαν στην πρώτη δεκάδα καλύτερων προτάσεων, αναδείχθηκαν νικητές μέσα από ψηφοφορία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση βράβευσης (οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 200) η οποία διεξήχθη την Τρίτη 1/10/2013 στην Τεχνόπολη (Γκάζι).

Ο καθηγητής του Τμήματος κ. Διομήδης Σπινέλλης, εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης (Board of Governors) τηςIEEE Computer Society για την περίοδο 2013-2015.

Ο Καθ. Γ. Δουκίδης ήταν Key-note speaker στο Διεθνές Συνέδριο 16th IFIP WG8.3 International Conference on Decision Support Systmes, DSS 2012.

Ο Καθ. Γ. Δουκίδης ήταν συν-πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Ι3Ε2013, The 12th IFIP Conference on e-Business, e-Service, e-Society που διεξήχθη τον Απρίλιο.

Η Επίκ. Καθ. Κ. Πραματάρη διετέλεσε Associate Editor στο General Track στο 20th European Conference on Information Systems, ECIS 2012, June 10-13, Barcelona, Spain.

Η Επίκ. Καθ. Κ. Πραματάρη διετέλεσε Program Committee member στο Συνέδριο ImViReLL 2012: The Impact of Virtual, Remote and Real Logistics Labs, 28 Feb -1 Mar 2012.

Ο Επίκ. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος έγινε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "International Conference on Mobile Business (ICMB)", 21-22 Ιουνίου 2012, Delft, Ολλανδία.

Ο Επίκ. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος έγινε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "International Conference on Contemporary Marketing Issues (ICCMI)" που διεξήχθη στις 13-15 Ιουνίου 2012 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Επίκ. Καθ. Γ. Λεκάκος ορίστηκε PhD Consortium co-chair, EuroiTV 2012, Berlin, Germany.

Ο Λέκτορας Γιάννης Μούρτος ήταν Organizing Committee Chair, Program Committee Member DSS 2012: 16th IFIP WG8.3 International Conference on Decision Support Systems (http://www.dss2012.org), που διεξήχθη στιε 28-30 Ιουνίου 2012 στην Ανάβυσσο.

Ο καθ. Γεώργιος Γιαγλής ήταν μέλος του International Advisory Board, 11th International Conference on Mobile Business, 20-21 June 2012, Delft, The Netherlands.

Ο καθ. Γεώργιος Γιαγλής ήταν Associate Editor, Mobile and Pervasive Computing Track, 20th European Conference on Information Systems, 10-13 June 2012, Barcelona, Spain.

Ο φοιτητής του Τμήματος και πρώην πρόεδρος της AIESEC Ελλάδος Θοδωρής Κολοβέρος ανέλαβε υπεύθυνος για την ανάπτυξη όλων των χωρών της Ευρώπης και του επαγγελματικού προγράμματος πρακτικής άσκησης της AIESEC International.

Το δεύτερο βραβείο στις ομαδικές εργασίες του 18ου φοιτητικού διαγωνισμού Economia έλαβε η φοιτήτρια του Τμήματος κα Μερζιώτη Νικολέττα μαζί με την φοιτήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κα Τριανταφύλλου Χαρά. Ο φετινός διαγωνισμός είχε θέμα  "Τεχνολογία, Καινοτομία και Κοινωνική Αλλαγή".

Η ομάδα του Τμήματος που αποτελείται από τους Ιωάννα ΜαντζουράτουΓεωργία Παπαιωάννου και Κωνσταντίνο Βερνέζο, ήταν η  νικήτρια ομάδα του εθνικού τελικού του διαγωνισμού Marketing L'Oreal Brandstorm 2012.

Το paper Countering code injection attacks: A unified approach. (Information Management and Computer Security, 19(3):177-194, 2011) που έγραψαν οι Δημήτριος Μητρόπουλος και Βασίλειος Καρακόϊδας, έλαβε τη διάκριση "Highly Commended Paper". Το  βραβείο δόθηκε από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού σε τρείς εργασίες ως μέρος των"Literati Network Awards for Excellence 2012".

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είχε αναφορά στον ιστότοπο Ελλήνων επιστημόνων με υψηλό αριθμό αναφορών (Highly Cited Greek Scientists) http://www.highlycitedgreekscientists.org/ (Οκτώβριος 2011). Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει όλα τα επιστημονικά πεδία και περιλαμβάνει 137 Έλληνες επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει ως πρώτοι συγγραφείς τουλάχιστον μια εργασία (άρθρο, βιβλίο ή άλλη) που να έχει λάβει πάνω από 1000 αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, αυτό το ορόσημο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμα και από άριστους επιστήμονες.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του συνεδρίου 7th International Conference on Open Source Systems (OSS 2011) που διεξήχθη τον Οκτώβριος 2011 στο Salvador, BA, στη Βραζιλία.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πληροφορικής που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2011 στην Καστοριά.

Ο Αν. Καθ. Γεώργιος Γιαγλής προσκλήθηκε για την εξέταση διδακτορικής διατριβής ως εξωτερικός κριτής στο Politecnico di Milano, Ιταλία (Φεβρουάριος 2011).

Ο Αν. Καθ. Γεώργιος Γιαγλής ήταν μέλος της  Επιτροπής Προγράμματος, Mobile Device Software Development Track, του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πληροφορικής που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2011 στην Καστοριά.

Ο Αν. Καθ. Γεώργιος Γιαγλής ήταν Track Co-Chair “Mobile and Pervasive/Ubiquitous Information Systems”, στο 6ο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων, που διεξήχθη στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2011 στην Κύπρο.

Ο Αν. Καθ. Γεώργιος Γιαγλής ήταν Track Chair “Mobile Innovation and Value Creation”, στο 10th International Conference on Mobile Business, που διεξήχθη στις 20-21 Ιουνίου 2011 στο Como της Ιταλίας.

Ο Αν. Καθηγητής Eric Soderquist ήταν Program Chair στο Διεθνές Συνέδριο “Leadership & Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy”, που διεξήχθη στο Beijing της Κίνας.

Στην υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος κα Μαρία Κεχαγία απονεμήθηκε το βραβείο Barclays capital για την καλύτερη συμμετοχή γυναίκας διαγωνιζόμενης, στον διαγωνισμό Algorithmic Trading 2011, που διοργανώθηκε από το UCL του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέλη της νικήτριας ομάδας ήταν, επίσης, ο υποψήφιος διδάκτορας Conrad Felix Michel Landis και ο επιβλέπων Δρ. Σκούρας, και  οι δύο από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο φοιτητής του Τμήματος Αθανάσιος Κολοβάκος και η φοιτήτρια Ιωάννα Χειβιδοπούλου ήταν στις ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στον 7ο Διαγωνισμό Ελλάδας του Διεθνούς Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Στρατηγικής Global Management Challenge 2011.

Η Χρυσούλα Παπαδάκη απόφοιτος του τμήματος ΔΕΤ (Ιούνιος 2010) και ερευνητικός συνεργάτης της Επ. Καθ. Κ. Πραματάρη ήταν η πρώτη και αποκλειστική αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο European Recruitment Event της πολυεθνικής εταιρίας Procter & Gamble που διεξήχθη στη Γενεύη από 1 έως 3 Δεκεμβρίου του 2010. Για την συμμετοχή στο συγκεκριμένο event επελέγησαν μόνο 30 άτομα από όλη την Ευρώπη ανάμεσα σε πάνω από 700 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής. Στόχος του event ήταν να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις δραστηριότητές της εταιρίας, να καταλάβουν τον τρόπο που λειτουργεί και τέλος να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πρόσληψης όντας στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια του event διεξήχθη διαγωνισμός καλύτερου case study για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος της εταιρίας, στο οποίο η ομάδα της Χρυσούλας Παπαδάκη κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η Χρυσούλα Παπαδάκη δέχτηκε προσφορά εργασίας και από το Φεβρουάριο 2011 θα εργάζεται στα κεντρικά της Εταιρίας στη Γενεύη.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) στο Συνέδριο INSPIRUS Conference, όπου μίλησε με θέμα "Personal lessons of Entrepreneurship", στη Βομβάη της Ινδίας στις 20 Φεβρουαρίου 2010. Στο ίδιο συνέδριο μίλησαν o Υπουργός Ανάπτυξης της Ινδίας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Βομβάης.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) και συντονιστής συνεδρίας στο Συνέδριο "Dialogue of Civilizations between Greece and China", που οργανώθηκε από κοινού μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και του Υφυπουργείου Τύπου της Κίνας στις 23 Απριλίου 2010 στην Αθήνα. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν "Management and Leadership in a Changing World: Lessons from Ancient Chinese and Greek Philosophy".

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) στο Ευρωπαϊκό ετήσιο Συνέδριο Νέων Επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2010, όπου μίλησε με θέμα "Educational Policies and Best Practices for Developing Entrepreneurial Culture".

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν επικεφαλής συνεδρίας (Session Chairman) στο Συμπόσιο για Ποιότητα στην Εκπαίδευση που οργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών στις 22 Ιανουαρίου 2010. Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν επικεφαλής συνεδρίας (Session Chairman) στο Συνέδριο "Financial and Economic Crisis: The Return to Stability", που οργάνωσε η ένωση αποφοίτων του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2010.

Οι Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος και Καθ. Γιώργος Δουκίδης ανέλαβαν μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του Διαγωνισμού επιχειρηματικού Σχεδίου που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (2010).

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ανέλαβε Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου "Leadership and Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy", που θα γίνει στην Αθήνα τον Ιούνιο 2011.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ με θέμα "Εκπαίδευση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Υπευθυνότητα και Καινοτομία στην Κοινωνία της Γνώσης".

Ο Καθ. Γιώργος Ιωάννου ορίστηκε υπεύθυνος των δράσεων έρευνας του Microsoft Dynamics Academic Alliance Advisory Council.

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 2nd International Workshop on Business Models for Mobile Platforms, Brussels, Belgium, 14 October 2010 και του 8th Global Mobility Roundtable, Cairo, Egypt, 31 October -2 November 2009. Καθώς επίσης και Associate Editor, Mobile Business Track στο 21st Australasian Conference on Information Systems, 2010.

Η Αναπλ. Καθ. Νάνσυ Πουλούδη ορίστηκε, σε συνεργασία με τον Dr. Michel Avital, διοργανώτρια για το Doctoral and Junior Faculty Consortium του Μεσογειακού Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (MCIS 2010) που έγινε το Σεπτέμβριο του 2010 στο Ισραήλ.

Ο Αναπλ. Καθ. Χρήστος Ταραντίλης περιλαμβάνεται στους δέκα ερευνητές που έχουν λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ετεροναφορών παγκοσμίως την τελευταία 10ετία στο επιστημονικό αντικείμενο "Vehicle Routing", σύμφωνα με το SCOPUS.

Ο Αναπλ. Καθ. Χρήστος Ταραντίλης (μαζί με τον Αν. Καθηγητή Χ. Κυρανούδη και τον Ε. Ζαχαριάδη από το ΕΜΠ) σχεδίασαν και ανάπτυξαν τον κορυφαίο παγκοσμίως αλγόριθμο επίλυσης για το πρόβλημα δρομολόγησης στόλου οχημάτων με τρισδιάστατους περιορισμούς φόρτωσης (Vehicle Routing Problem with Three Dimensional Loading Constraints), με βάση τις νέες best λύσεις καθώς και τη συνολική ποιότητα των λύσεων που παρήγαγε στα πρότυπα προβλήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η αναφορά του άρθρου είναι η ακόλουθη: Tarantilis CD, Zachariadis EE, Kiranoudis CT (2009). A Hybrid Metaheuristic Algorithm for the Integrated Vehicle Routing and Three-dimensional Container Loading Problem. IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems 10(2), 255 - 271.

Η Αναπλ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο (Council) του Διεθνούς Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems, AIS). Το AIS αποτελεί διεθνή επαγγελματική ένωση, η οποία ιδρύθηκε το 1994 και εκπροσωπεί 4000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που ασχολούνται ερευνητικά και διδακτικά με θέματα Πληροφοριακών Συστημάτων σε 90 χώρες του κόσμου. Η κυρία Πουλούδη έχει ως τώρα συμβάλει ενεργά στην διεθνή κοινότητα των πληροφοριακών συστημάτων, συμμετέχοντας ως Track Chair (2004, 2005), Doctoral Consortium Co-Chair (2002) και Research-in-Progress Paper Co-Chair (2009) στο European Conference on Information Systems, Doctoral Consortium Co-Chair (2006, 2007) στο Mediterranean Conference on Information Systems, και ως Associate Editor σε σημαντικά περιοδικά όπως το European Journal of Information Systems, το IT & People, και το Information & Management. Κατά τη διοργάνωση του Μεσογειακού συνεδρίου στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, με τη συμβολή της στάθηκε δυνατή η συμμετοχή περισσότερων από 150 συναδέλφων από 20 χώρες της Μεσογείου στο συνέδριο, δημιουργώντας ένα σημαντικό πυρήνα συνεργασίας μεταξύ αυτών των χωρών. Η κυρία Πουλούδη προτάθηκε ομόφωνα από την επιτροπή έγκρισης υποψηφιοτήτων του AIS ως υποψήφια εκπρόσωπος του Region 2 (περιλαμβάνει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και υπερψηφίστηκε στις εκλογές που ακολούθησαν. Η θητεία της ως AIS Region 2 Representative, που αντιστοιχεί στην εκπροσώπηση των μελών του συνδέσμου στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είναι διετής (Ιούλιος 2010 -Ιούνιος 2012).

Αναπλ. Καθ. Χρήστος Ταραντίλης κατέθεσε τον Μάιο του 2009 υποψηφιότητα με σκοπό τη διοργάνωση της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης ODYSSEUS σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας και Εφοδιαστικής των Μεταφορών, το 2012 στην Ελλάδα. Μετά από ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 170 σύνεδροι του ODYSSEUS 2009 στο Cesme της Τουρκίας ο κ. Ταραντίλης εκλέχτηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ODYSSEUS 2012.

Η Αναπλ. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου σε συνεργασία με το Information Systems and Innovation Group, Department of Management του London School of Economics and Political Science (όπου κατέχει θέση Visiting Senior Fellow) συμμετείχε σε έρευνα με θέμα "Κοινωνική Δικτύωση και Τοπική Ικανότητα Καινοτομίας" που διεξήχθη στην Κίνα το διάστημα 6/06/2010 έως 26/06/10.

Ο Αναπλ. Καθ. Ραφαήλ Μάρκελλος προσκλήθηκε με πλήρη κάλυψη εξόδων από τον διεθνή ειδησεογραφικό οργανισμόThomson-Reuters να συζητήσει τα πρόσφατα ερευνητικά του αποτελέσματα στο χώρο των αγορών πληροφορίας στο 2nd News Research Roundtable το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12/11/2010 στην Νέα Υόρκη. Η εργασία που θα παρουσιάσει αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τον διδάκτορα του ΔΕΤ Ν. Βλαστάκη και έχει τίτλο "Information Demand and Stock Market Volatility". Η ημερίδα αυτή θα λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα διεθνώς και θα παρουσιάσουν ερευνητές από τράπεζες και κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα.

Ο Αναπλ. Καθ. Ραφαήλ Μάρκελλος βρίσκεται ανάμεσα στους Έλληνες ερευνητές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιοποιεί το αποθετήριο εργασιών SSRN με τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς παγκοσμίως (Top 3,000 Business Authors) με βάση τον αριθμό ανακτήσεων εργασιών. Στους πρώτους 500 περιλαμβάνονται οι: Kostas Koufopoulos (No 11, University of Warwick), Theodore Sougiannis (No 119, University of Illinois at Urbana-Champaign), Nicholas Barberis (No 213, Yale School of Management), Raphael Markellos (No 320, Athens University of Economics and Business), Chrysanthos Dellarocas (No 353, Boston University) και George Allayannis (No 370, University of Virginia).

Η Επικ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη ανέλαβε Research-in-progress co-chair στο European Conference on Information Systems, ECIS 2011 στο Helsinki.

Ο Επίκ. Καθ. Ψούνης Κων/νος κέρδισε το υψηλού κύρους βραβείο Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μελετήσει θέματα "Scheduling, routing, and transport challenges in multi-hop wireless networks".

Ο Επίκ. Καθ. Ψούνης Κων/νος ορίστηκε Associate Editor του διεθνές επιστημονικού περιοδικού Computer Networks Journal του εκδοτικού οίκου Elsevier. Το Computer Networks Journal είναι ένα σημαντικό περιοδικό στην περιοχή των δικτύων και έχει ISI 2008 impact factor 1.304.

Τρεις συνεισφορές του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη περιλαμβάνονται στην ανθολογία "97 Things Every Programmer Should Know", (Kevlin Henney, editor, O'Reilly, Sebastopol, CA, 2010). Πρόκειται για τις παρακάτω ενότητες.

  • The Unix tools are your friends. σ. 176-177.
  • Put everything under version control. σ 136-137.
  • Large interconnected data belongs to a datab.. σ. 96-97.

Ο Καθ. Δ. Σπινέλλης ορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Προγράμματος στα εξής διεθνή συνέδρια.

  • 14th European Conference on Software Maintenance and Reengineering (CSMR 2010). Μαδρίτη, Μάρτιος 2010.
  • Programming Languages (PL) Track, 25th ACM Symposium on Applied Computing (SAC 2010). Sierre, Ελβετία, Μάρτιος 2010.
  • New Ideas and Emergent Results Track (NIER), 32nd ACM/IEEE International Conference on Software Engineering (ICSE 2010). Cape Town, Μάιος 2010.
  • 6th International Conference on Open Source Systems (OSS 2010). Notre Dame, IN, ΗΠΑ, Μάιος, Ιούνιος 2010.
  • 9th International Conference on Mobile Business (ICMB 2010). Αθήνα, Ιούλιος 2010.
  • 14th Panhellenic Conference on Informatics (PCI 2010). Τρίπολη, Σεπτέμβριος 2010.

Δύο άρθρα του Αναπλ. Καθ. Χρήστου Ταραντίλη με τίτλους "Solving the Vehicle Routing Problem with Adaptive Memory Programming Methodology" (μοναδικός συγγραφέας) και "BoneRoute: An Effective Memory-based Method for Effective Fleet Management" (μαζί με τον Χ. Κυρανούδη) συμπεριλήφθηκαν στα "major developments" που αναφέρονται στο επετειακό άρθρο του φημισμένου περιοδικού Transportation Science της INFORMS, αφιερωμένο στα 50 χρόνια έρευνας στο κλασσικό Πρόβλημα Δρομολόγησης Στόλου Οχημάτων (Vehicle Routing Problem). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του άρθρου Καθηγητής Gilbert Laporte είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ερευνητές στο χώρο της Επιχειρησιακής Έρευνας και των Μεταφορών παγκοσμίως, κάτοχος υψηλού κύρους ερευνητικών βραβείων και μέλος του "Royal Society of Canada" από το 1998. Αναφορά: Laporte, G. (2009). Fifty Years of Vehicle Routing, Transportation Science (in press).

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος έχει οριστεί Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στα εξής διεθνή συνέδρια:

  • 23rd International Conference on Advanced Information Systems Engineering (CAiSE), 20-24 June 2011, London, United Kingdom.
  • 5th Conference on Research Challenges in Information Science (RCIS 2011), 19-21 May 2011, Guadeloupe, France.
  • Airport Planning and Design Track of the 1st Congress of the Transportation and Development Institute (T&DI) of the American Society of Civil Engineers (ASCE), 13-16 March 2011, Chicago, Illinois, USA.
  • IASTED International Conference on Advances in Management Science and Risk Assessment (AMSRA 2010), 24-26 November 2010, Bangkok, Thailand.

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος έχει οριστεί Πρόεδρος Συνεδρίας με θέμα "Terminal Service Quality Assessment" στο 90th Annual Meeting of the Transportation Research Board, Washington D.C., USA, 23-27 Ιανουαρίου 2011.

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος έχει οριστεί Οργανωτής και Πρόεδρος του "Workshop on Modelling Airport Terminal Performance" στο 90th Annual Meeting of the Transportation Research Board, Washington D.C., USA, 23-27 Ιανουαρίου 2011.

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή των Αριστείων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2009(Ιανουάριος 2010) που διοργανώθηκαν από το Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη "Κοινωνικώς Επιχειρείν - Ο Ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" (Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2010). Ο τίτλος της ομιλίας του Καθηγητή Κ. Ζωγράφου ήταν "Αναδυόμενες Τάσεις στη Σχέση μεταξύ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας".

Ο Καθ. Γιώργος Ιωάννου ήταν προεδρεύων στη συνεδρία με τίτλο "Προβλήματα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής" της ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την Ελληνική Βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Καθ. Γιώργος Ιωάννου ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην επιτροπή, εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, συμμετέχουν τέως/πρώην υπουργοί, βουλευτές, καθηγητές ΕΜΠ, εκπρόσωποι φορέων όπως η ΓΣΕΕ και το ΙΟΒΕ, καθώς και οι επικεφαλής των Διευθύνσεων / Τμημάτων του Επιμελητηρίου.

Ο Αναπλ. Καθ. Χρήστος Ταραντίλης τιμήθηκε με το βραβείο υψηλότερης βαθμολογίας διδάσκοντα (9,40/10,00) για το μάθημα "Επιχειρησιακές και Στρατηγικές Αποφάσεις στη Διοίκηση Υπηρεσιών" στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Αναπλ. Καθ. Χρήστος Ταραντίλης προσκλήθηκε να διοργανώσει ένα session με τίτλο 'Routing" στα πλαίσια του 24th European Conference on Operational Research (EURO XXIV) και διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο21ο Εθνικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών στην Αθήνα καθώς και στο 6th Ιnternational Conference - Management of Technological Changes στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνεδρία "Routing Optimization" συμμετείχαν ως ομιλητές ο Editor του περιοδικού Transportation Science της INFORMS Καθηγητής Michel Gendreau και η πρόεδρος του Association of European Operational Research Societies (EURO) Καθηγήτρια Grazia Speranza.

Η Αναπλ. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου ήταν πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής προγράμματος (program chair) και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Doctoral Consortium του 5ου Μεσογειακού Συνεδρίου στα Πληροφοριακά Συστήματα (MCIS 2010) που διεξήχθη 12-14 Σεπτεμβρίου 2010 στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ.

Η Αναπλ. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, με θέμα "Διαχείριση και Οικονομία της Ψηφιακής Γνώσης: Η Συμβολή της στην Πράσινη Ανάπτυξη" στις 22 Μαρτίου 2010.

Στην ειδική έκδοση Μαΐου 2010 "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Υπεύθυνη Κατανάλωση" της εφημερίδας Ελεύθερο Τύπου δημοσιεύτηκε άρθρο από τον Αν. Καθ. Ε. Σόντερκβιστ με τίτλο "Η Στροφή προς μία Βιώσιμη Ανάπτυξη".

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης panel co-chair στο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων που θα διεξαχθεί το 2011 στην Κύπρο.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στον e-Skills Week 2010 που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με θέμα "Νέα Επιχειρηματικότητα, Ψηφιακή Καινοτομία και ο Ρόλος του Ελληνικού Πανεπιστημίου" την Δευτέρα 3 Μαίου 2010.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης ήταν κύριος ομιλητής στον Δημόσιο Κοινωνικό Διάλογο που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) με θέμα "Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία" την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010.

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής είναι συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης (ΙΠΣΥΠ) του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ (από τον Οκτώβριο του 2009).

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ (υπεύθυνος του τομέα Νέων Τεχνολογιών) από τον Ιούνιο του 2010.

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής ανέλαβε μέλος του Editorial Board του Telecommunications Policy (ISI Impact Factor 0,969).

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής ανέλαβε Guest Editor τεύχους με θέμα Mobile Business του International Journal of Electronic Commerce (ISI Impact Factor 1,600).

Ο Αναπλ. Καθ. Γιώργος Γιαγλής ήταν:

  1. Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για το έργο "Τεχνική και διαχειριστική υποστήριξη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση για την διαχείριση - παρακολούθηση - έλεγχο πράξεων ψηφιακής σύγκλισης του ΕΣΠΑ" της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης του Ε.Π "Ψηφιακή Σύγκλιση" του Υπουργείου Οικονομίας (Απρίλιος 2010 - τώρα).
  2. Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για το έργο "Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω wi-fi hot spots" της Βουλής των Ελλήνων (Σεπτέμβριος 2009 - τώρα).

Στο προσωρινό Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (HeAIS) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) συμμετέχουν οι κ. Γ. Δουκίδης (Πρόεδρος), Ν. Πουλούδη (Γραμματεία) και Α. Πουλυμενάκου (Μέλος).

Ο Επίκ. Καθ. Ψούνης Κων/νος ορίστηκε Technical Program Committee Member στα διεθνή συνέδρια:

  • IEEE Infocom 2010 που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2010 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Το IEEE INFOCOM είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό συνέδριο στην ευρύτερη περιοχή των δικτύων υπολογιστών. Τα επιστημονικά άρθρα αξιολογούνται από τουλάχιστον 3 κριτές και γίνονται δεκτά προς δημοσίευση λιγότερο από το 20% όσων αξιολογούνται. Το IEEE INFOCOM έχει βαθμό A+ από το Computing Research and Education Association of Australasia
  • IEEE SECON 2010 που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2010 στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Το IEEE SECON είναι από τα κορυφαία συνέδρια στην περιοχή των sensor networks. Τα επιστημονικά άρθρα αξιολογούνται από τουλάχιστον 3 κριτές και γίνονται δεκτά προς δημοσίευση περίπου το 20% όσων αξιολογούνται. Το IEEE SECON έχει βαθμό B από το Computing Research and Education Association of Australasia.
  • IFIP Networking 2010 που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2010 στο Τσενάι της Ινδίας. Το IFIP Networking είναι ένα σημαντικό συνέδριο στην ευρύτερη περιοχή των δικτύων υπολογιστών. Τα επιστημονικά άρθρα αξιολογούνται από τουλάχιστον 3 κριτές και γίνονται δεκτά προς δημοσίευση περίπου το 20% όσων αξιολογούνται. Το IFIP Networking έχει βαθμό A από το Computing Research and Education Association of Australasia.

Ο Επίκ. Καθ. Ιωάννης Νικολάου ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου στο ξενοδοχείο Sofitel. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: "Η χρήση και η αποτελεσματικότητα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα".

Ο Επίκ. Καθ. Ι. Νικολάου, ανέλαβε μαζί με τους Neil Anderson (Brunel University, UK) και Jesus Salgado (Universidad de Santiago de Compostela, Spain) την διοργάνωση ενός Small Group Meeting (SGM) για το 2011 στην Αθήνα με θέμα: "Selection and assessment in Europe: Recent Trends and challenges/advances". To SGM τους ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό από το European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP) και πρόκειται για μικρού μεγέθους επιστημονικά συνέδρια με την συμμετοχή 20-30 κορυφαίων ευρωπαίων και αμερικανών ερευνητών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο Επίκ. Καθ. Γ. Λεκάκος συμμετείχε ως external examiner στην εξεταστική επιτροπή της ανακήρυξης της υποψήφιας διδάκτορος Ana Vitoria Joly με θέμα "Interactive Television for Young Children: Developing Design Principles" που πραγματοποιήθηκε στο School of Computing, Mathematical and Information Sciences, University of Brighton στις 15/7/2010.

Αρκετά papers του Επίκ. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλου (π.χ. "Enhancing Loyalty through Consumer-Firm Emotional Attachment: Some Antecedents and the Moderating Role of Attachment Anxiety", "Consumer-Retailer Emotional Attachment: Some Antecedents and Personality Moderators") έχουν κατηγοριοποιήθεί όσον αφορά στον αριθμό των downloads (δηλ. "readership") στα 10 πρώτα του δικτύου SSRN στα σχετικά γνωστικά αντικείμενα.

Ο Επίκ. Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλος, έγινε:

  • Associate Editor του Editorial Board του European Journal of Information Systems (EJIS)
  • Μέλος της Συντακτικής Ομάδας (Editorial Board Member) του περιοδικού Electronic Markets - The International Journal.
  • Guest Editor του International Journal of Internet Marketing and Advertising - Special Issue με τίτλο "Information Systems and Marketing".
  • Associate Editor του Διεθνούς Συνεδρίου "18th European Conference on Information Systems (ECIS)", Ν. Αφρική, 6-9 Ιούνιου 2010.
  • Μέλος του International Program Committee του Διεθνούς Συνεδρίου International Conference on e-Business (ICE-B) 2010. " Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "9th International Conference on Mobile Business (ICMB) and the 9th Global Mobility Roundtable (GMR)" Ελλάδα, 27-29 Ιουνίου 2010, του Διεθνούς Συνεδρίου "Biennial International Conference on Services Marketing" Θεσσαλονίκη, 4-6 Νοεμβρίου 2009, του Διεθνούς Συνεδρίου 4ου Mediterranean Conference on Information Systems, Αθήνα 25-27 Σεπτεμβρίου 2009, του Διεθνούς Συνεδρίου "ICE-B 2010 - International Conference on e-Business", Athens, Greece, του Διεθνούς Συνεδρίου "International Conference e-Society" που διεξάγεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS) το 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010, του Διεθνούς Συνεδρίου "International Conference e-Commerce" που διεξάγεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS) το 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010.
  • Προεδρία Συνεδρίας (session chair) Συνεδρίου με τίτλο "Information Systems and Marketing" στο πλαίσιο του 4ου Mediterranean Conference on Information Systems, Αθήνα 25-27 Σεπτεμβρίου 2009.

Ο απόφοιτος του Τμήματος και ερευνητής του εργαστηρίου ISTLab/SENSE Βαγγέλης Γιαννίκας σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Διομήδη Σπινέλλη οργάνωσαν στο ΟΠΑ το ACM Student Chapter. Η οργάνωση ACM - Association for Computing Machinery - υποστηρίζει τέτοιες φοιτητικές οργανώσεις σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Αυτές οργανώνουν εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και ομιλίες, παρέχουν έπαθλα σε φοιτητές που διακρίνονται επιστημονικά, και προάγουν τη συνεργασία των φοιτητών γύρω από θέματα της πληροφορικής.

Οι φοιτητές του Τμήματος Αθανάσιος Κολοβάκος (5ο έτος), Ειρήνη Μίχου (5ο έτος) και Κατερίνα Καββαδά (4ο έτος) πήραν την 2η θέση στο Global Management Challenge 09 που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 με την Ομάδα PWC - Voloka. Νικήτρια ομάδα ανακηρύχθηκε η Astra Zeneca - CherryPick, η οποία αποτελείται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έναν φοιτητή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην 6η θέση με την ομάδα Interex συμμετείχε ο Φοιτητής του Τμήματος Χαράλαμπος Μπατουδάκης (2ο έτος) και δύο φοιτητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Στην εκδήλωση των βραβεύσεων ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθ. Γιώργος Ιωάννου, ανακοίνωσε τους τρεις διακριθέντες του GMC, που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για μία πλήρη υποτροφία για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, συνολικής αξίας 12.000. Όλες οι ομάδες του Τελικού Ελλάδας διαγωνίστηκαν επάξια, έχοντας ήδη καταφέρει να ξεχωρίσουν ανάμεσα στις 380 ομάδες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, και αντιπροσώπευσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χορηγούς εταιρίες τους καθώς και τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν.

Η Λυδία-Γεωργία Μαρκουλάκη είναι η πρώτη φοιτήτρια του Τμήματος που πέρασε επιτυχώς το Professional Certification για το Microsoft Dynamics NAV (ERP). Ενώ η φοιτήτρια Φωτεινή Πουταχίδου πήρε το πιστοποιητικόMSNav και η φοιτήτρια Ειρήνη Βλαντή πέρασε με 90% το Navision. Φέτος στα πλαίσια του μαθήματος "Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων" που διδάσκει ο Καθ. Γ. Ιωάννου και με την ευγενική χορηγία της Microsoft Hellas, δόθηκε η δυνατότητα σε φοιτητές μας να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο σεμινάριο για το σύστημα στις εγκαταστάσεις της Microsoft και να λάβουν μέρος στις σχετικές εξετάσεις επίσης δωρεάν.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες Ιωάννα Ταλάντη (επιβλέπουσα: Αν. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου) και Ιωάννης Κρασονικολάκης (επιβλέπον: Επ. Καθ. Μάκης Βρεχόπoυλος) επιλέχθηκε να παρουσιάσει τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "E-learning in the Workplace: Factors affecting employee's on-the-job performance" και "Virtual Reality Internet Retailing: Experimental Examination of Interactive Shopping Interface" αντίστοιχα στο Doctoral Consortium του 5ου Μεσογειακού Συνεδρίου στα Πληροφοριακά Συστήματα (MCIS 2010), 12-14 Σεπτεμβρίου 2010, Τελ Αβίβ, Ισραήλ.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος έκανε δημόσια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από κοινού με τον κ. Γιάννη Παράσχη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των αποτελεσμάτων του έργου "Οικονομική Αξιολόγηση από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών", στις 8 Δεκεμβρίου 2009.

Ο Αναπλ. Καθ. Eric Soderquist ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο διδακτορικό πρόγραμμα του Grenoble Ecole de Management με θέμα Research Philosophy and Qualitative Methods, 29/11-01/12/2009.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) στο ετήσιο Συνέδριο που οργάνωσε ηΈνωση Πανεπιστημίων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (UNICA) στο Παρίσι με θέμα "Developing an Observatory for Operational Excellence of Universities", στις 6 Νοεμβρίου 2009.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο "European Case Awards" δόθηκε το 2009 για πρώτη φορά σε ελληνικό ΑΕΙ, στους Καθ. Γ. Δουκίδη και Επικ. Καθ. Κ. Πραματάρη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μελέτη περίπτωσης την εταιρεία Βερόπουλος. Οι Καθηγητές Γ. Δουκίδης και Κ. Πραματάρη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Θ. Ευγενίου του INSEAD, κέρδισαν το πανευρωπαϊκό βραβείο European Case Awards 2009 του ευρωπαϊκού οργανισμού μελετών περιπτώσεων (European Case Clearing House - ECCH) για τη συγγραφή του case study "Internet Enabled Collaborative Store Ordering: Veropoulos Spar Retailer" στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management". Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Πανεπιστήμιο κερδίζει σε αυτό τον διαγωνισμό στα 19 χρόνια της επιτυχημένης λειτουργίας του. Αντικατοπτρίζει, επίσης, την υψηλή ποιότητα σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συγκρινόμενο με κορυφαία Business Schools του εξωτερικού και την εκπαιδευτική του αριστεία σε μεθόδους εκπαίδευσης. Φέτος, μεταξύ των βραβευθέντων ήταν καθηγητές από τα κορυφαία Business Schools όπως INSEAD, London Business School που μοιράσθηκαντα 6 από τα 9 βραβεία. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου στο Λονδίνο στις 25 Σεπτεμβρίου 2009. Ο ECCH, ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, προωθεί τις μελέτες περίπτωσης (case studies) ως μέθοδο διδασκαλίας και στηρίζει τους συγγραφείς αυτών. Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 1991 και έκτοτε απονέμονται κάθε χρόνο παρέχοντας αναγνώριση και προβολή στους συγγραφείς και στα Ιδρύματά τους, αλλά και στις ίδιες μελέτες περιπτώσεων ως μεθόδους διδασκαλίας. Τα βραβεία διακρίνονται σε 9 κατηγορίες και η κάθε βραβευμένη μελέτη περίπτωσης είναι αυτή για την οποία καταγράφηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλα Πανεπιστήμια και σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας τους.

Στο Διαγωνισμό Επιστημονικού Πειράματος "Μάγοι της Επιστήμης" που διοργανώθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2009 από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό CAID σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το πείραμα "Το Τρένο της Πληροφορίας" του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διομήδη Σπινέλλη απέσπασε το βραβείο "Μάγοι της Επιστήμης 2009". Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή των νέων σχετικά με την επιστήμη και να εξάψει την περιέργεια των παιδιών για το πείραμα και τη γνώση, ενθαρρύνοντας τη σχέση των μαθητών με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η Αν. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι Research-in-Progress Co-Chair στο 17th European Conference on Information Systems (ECIS 2009) (http://www.ecis2009.it), που θα διεξαχθεί 8-10 Ιουνίου 2009 στη Βερόνα της Ιταλίας. Το ECIS είναι το σημαντικότερο διεθνές συνέδριο που διεξάγεται σε αυτή την ερευνητική περιοχή στην Ευρώπη και το δεύτερο σημαντικότερο διεθνώς(μετά το ICIS).

Η Αν. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη μετείχε πρόσφατα ως External Examiner στην εξέταση διδακτορικού στοUniversity of Bath (UK). Το διδακτορικό είχε θέμα: Use of multimedia services within ubiquitous environments: The role of place in the usage process of mobile data services. Supervisor ήταν ο Professor Joe Nandhakumar (τώρα στο University of Warwick) και internal examiner o Professor Rodger Vidgen.

Η Αν. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη ορίστηκε Senior Associate Editor του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Information Systems (EJIS). Το EJIS τυγχάνει μακροχρόνιας αναγνώρισης ως ένα από τα κορυφαία περιοδικά της ερευνητικής περιοχής των πληροφοριακών συστημάτων, και περιλαμβάνεται στο ‘καλάθι’ των κορυφαίων έξι περιοδικών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems).

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ψούνης Κων/νος εκλέχτηκε Senior Member της ACM (Association for Computing Machinery). Η ACM είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική και επιστημονική οργάνωση στον χώρο της επιστήμης των υπολογιστών. Η ιδιότητα του Senior Member δίνετε σε μέλη με τουλάχιστον 10-ετή επαγγελματική εμπειρία, οι οποίοι έχουν επιδείξει επαγγελματικές διακρίσεις που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους συναδέλφους τους.

Ο Επίκουρος Καθηγητής (υπό διορισμό) Γιώργος Λεκάκος ορίστηκε Doctoral Consortium Chair στο European Interactive TV Conference (EuroiTV) 2009, που θα διεξαχθεί 3-5 Ιουνίου 2009 στο Leuven του Βελγίου. Το EuroiTV 2009 είναι το 7ο στη σειρά διεθνές συνέδριο με θέμα την ψηφιακή διαδραστική τηλεόραση και θεωρείται διεθνώς ως ένα από τα πιο σημαντικότερα συνέδρια στο χώρο. Ο Δρ. Γ. Λεκάκος είναι παράλληλα ιδρυτικό μέλος του EuroiTV Steering Commitee στις δραστηριότητες του οποίου περιλαμβάνονται η διοργάνωση συνεδρίων στην Ευρώπη (EuroiTV conference) και στην Αμερική (UxTV conference) καθώς και η προώθηση της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.

Κυκλοφόρησαν δύο καινούργια βιβλία του Αναπλ. Καθ. Γ. Γιαγλή «Εισαγωγή στην Πληροφορική», Γκούρδας Εκδοτική, ISBN: 978-960-378-680-9 και το βιβλίο «Προσομοίωση και Εφαρμογές στη Διοικητική Επιστήμη», Γκούρδας Εκδοτική, ISBN:978-960-387-819-6.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστηµών Διοικήσεως INFORMS (Institute of Operations Research and Management Science) στο πρόσφατο Συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στη Βαλτιµόρη των ΗΠΑ απένειµε honorary medals στους καθηγητές Γρηγόρη Πραστάκο και Κώστα Ζωγράφο του Τµήµατος για τη συµβολή τους και τα επιτεύγµατά τους (outstanding achievements) στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Στην τελετή απονοµής, στην οποία έλαβαν µέρος περισσότεροι από 600 συµµετέχοντες, βραβεύθηκαν καθηγητές από όλο τον κόσµο, κυρίως νικητές ή τελικοί υποψήφιοι (finalists) του διάσηµου Βραβείου Edelman. Το βραβείο Edelman αποτελεί τη µεγαλύτερη διάκριση που αποδίδει το Ινστιτούτο INFORMS για σηµαντικές συνεισφορές στη θεωρία και την εφαρµογή της Επιχειρησιακής Έρευνας. Ο καθηγητής Γρηγόρης Πραστάκος είναι κάτοχος του βραβείου Edelman, για σηµαντικές συνεισφορές στη Θεωρία Αποθεµάτων και την εφαρµογή τους στην πράξη. Ο καθηγητής Κώστας Ζωγράφος ήταν µεταξύ αυτών που προτάθηκαν για το ίδιο βραβείο για τη συνεισφορά του στον προγραµµατισµό και την εφαρµογή της οργάνωσης των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, ενώ για το ίδιο έργο είναι κάτοχος του President's Medal από την Βρετανική Εταιρία Επιχειρησιακών Ερευνών (UK OR Society).

Το άρθρο 'The moderating role of customer-technology contact on attitude towards technology-based services' των Άρη Θεοτόκη (ΥΔ του τµήµατος), Παύλου Βλάχου (Διδάκτορα του τµήµατος) και της Επίκ. Καθ. Κατερίνας Πραµατάρηκέρδισε το best paper award στο 16th European Conference on Information Systems, που διεξάχθηκε στην Ιρλανδία, 9-11 Ιουνίου 2008. Το συνέδριο είχε 16 θεµατικές περιοχές (tracks) και παρουσιάστηκαν συνολικά περίπου 200 papers (το acceptance rate του συνεδρίου είναι περίπου 30%).

Η εργασία των διδακτόρων του Τµήµατος Δηµήτρη Μπράχο και Κωνσταντίνο Κωστόπουλο σε συνεργασία µε τον E. Soderquist και τον Γ. Πραστάκο "Knowledge Effectiveness, Social Context and Innovation" (Journal of Knowledge Management, 11(5): 31-44, 2007) τιµήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Emerald µε τη διάκριση "Highly Commended Paper". Η διάκριση αυτή δόθηκε από την εκδοτική επιτροπή του περιοδικού σε τρεις εργασίες ως µέρος του "Literati Network Awards for Excellence 2008". Η εργασία γράφτηκε κατά τη διάρκεια εκπόνησης των διδακτορικών διατριβών του Δ. Μπράχου (υπό την επίβλεψη του Αν. Καθ. E. Soderquist) και του Κ. Κωστόπουλου (υπό την επίβλεψη του Καθ. Γ. Πραστάκο).

Το άρθρο με τίτλο "Enhancing Loyalty through Consumer-Firm Emotional Attachment: Some Antecedents and the Moderating Role of Attachment Anxiety" (µε συγγραφείς τους Βλάχο Π., Θεοτόκη Α., Πραµατάρη Κ. και Βρεχόπουλο Α.) κατηγοριοποιήθηκε όσον αφορά τον αριθµό των downloads στα 10 πρώτα του δικτύου SSRN στα επιστηµονικά περιοδικά που ανήκουν στη θεµατική περιοχή του Μάρκετινγκ καθώς και στο δίκτυο MRN Marketing Network, Ιούλιος 2008.

Η ερευνητική εργασία “Tarantilis, C.D.; Kiranoudis, C.T.; Theodorakopoulos, N.D. (2008). A Web-based ERP system for business services and supply chain management: Application to real-world process scheduling, European Journal of Operational Research, Volume 187, Issue 3, 1 June 2008, Pages 1310-1326” αναδείχθηκε ως η 4η δηµοφιλέστερη εργασία σε επισκεψιµότητα, µεταξύ των εργασιών όλων των περιοδικών της κατηγορίας «Επιστήµες των Αποφάσεων» του φηµισµένου εκδοτικού οίκου ELSEVIER, για την περίοδο Ιανουάριος–Μάρτιος 2008.

Ο Αναπλ. Καθ. Διοµήδης Σπινέλλης είναι guest editor της έκδοσης του περιοδικού IEEE Software µε θέµα “Software Development Tools”, τεύχος Νοεµβρίου 2008 και µέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών: Journal in Computer Virology (Springer Verlag) και Recent Patents on Engineering (Bentham Science).

Ο Αναπλ. Καθ. Χρ. Ταραντίλης ήταν Guest Editor στο Special Issue στο Computers & Operations Research, µε τίτλο “Topics in Realtime Supply Chain Management”, vol. 35, Issue 11, 2008.

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη διοργάνωσε πάνελ µε θέµα Developing a sustainable academic career in IS. 16th European Conference on Information Systems (ECIS 2008). 9-11 June 2008, Galway, Ireland. Ενώ της έχει γίνει ανάθεση συµµετοχής στη διοργάνωση του 17th European Conference on Information Systems (ECIS 2009), 8-10 June 2009, Verona, Italy ως Co-Chair, Research-inprogress papers.

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος είναι µέλος της Επιτροπής Εκδόσεως (Editorial Board) των περιοδικών: Operational Research: An International Journal, Transportation Research – Part C, Simulation Modelling Practice and Theory, International Journal of Logistics Economics and Globalisation

Καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος είναι µέλος στις παρακάτω επιστηµονικές επιτροπές:

  • Transportation Research Board, The National Academies, Committee on Airfield and Airspace Capacity and Delay (AV060)
  • Transportation Research Board, The National Academies, Committee on Freight Transportation Planning and Logistics (AT015)

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης είναι µέλος του Editorial Board των περιοδικών Journal of Strategic Information Systems, Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, International Journal of Mobile Communication, Information Systems and e-Business Management, Journal of Decision Systems.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ήταν µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής των Συνεδρίων International Conference on Perspectives in Business Informatics Research (BIR2008), International Conference on Information Systems, Technology and Management (ICISTM), e- Commerce 2008 (IADIS) και κριτής άρθρων στο International Conference on Information Systems.

Ο Αναπλ. Καθ. Διοµήδης Σπινέλλης ήταν µέλος της Επιτροπής Προγράµµατος του συνεδρίου 3rd European Conference on Computer Network Defense (EC2ND), του συνεδρίου 12th European Conference on Software Maintenance and Reengineering (CSMR 2008), της ηµερίδας International Workshop on Advanced Software Development Tools and Techniques, της ηµερίδας AISEW 2008: Artificial Intelligence Techniques in Software Engineering Workshop, του συνεδρίου 12th Panhellenic Conference on Informatics (PCI'2008), του συνεδρίου International Conference on Open Source Systems, της ηµερίδας 3nd International Workshop on Public Data about Software Development (WoPDaSD 2008), της ηµερίδας 3nd International Annual Workshop on Digital Forensics & Incident Analysis (WDFIA 2008), του συνεδρίου 3rd International Symposium on Information Security (IS’08), του συνεδρίου 4th European Conference on Computer Network Defense (EC2ND), του συνεδρίου 13th European Conference on Software Maintenance and Reengineering (CSMR 2009).

Ο Αναπλ. Καθ. Διοµήδης Σπινέλλης ως µέλος στην εκδοτική επιτροπή του περιοδικού IEEE Software δηµοσίεσυη τις παρακάτω στήλες: Abstraction and variation. IEEE Software, 24(5):24–25, September/October 2007, On paper. IEEE Software, 24(6):24–25, November/December 2007, Rational metaprogramming. IEEE Software, 25(1):78–79, January/February 2008, Using and abusing XML. IEEE Software, 25(2):88–89, March/April 2008, Software builders. IEEE Software, 25(3):22–23, May/June 2008, The way we program. IEEE Software, 25(4):89–91, July/August 2008.

Ο Αναπλ. Καθ. Διοµήδης Σπινέλλης είχε προσκεκληµένη εναρκτήρια οµιλία “Evaluating the quality of open source software” στο SQM 2008: Second International Workshop on Software Quality and Maintainability, Athens, April 2008. Επίσης έδωσε την κύρια οµιλία “Το ανοικτό λογισµικό στην εκπαίδευση” στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διδακτικής της Πληροφορικής, Πάτρα, Μάρτιος 2008. Πανεπιστήµιο Πατρών, ΕΤΠΕ.

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη είναι Associate Editor στο European Journal of Information Systems και στο Information Technology & People. Επίσης είναι Member of the Editorial Board στο International Journal of Information, Communication and Ethics in Society και στο International Journal of Knowledge and Learning.

Επίκ. Καθ. Ν. Μποζιονέλος είναι µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Steering Committee) του Τµήµατος Μελέτης της Επαγγελµατικής Σταδιοδροµίας (Careers Division) της Ακαδηµίας Διαχείρησης (Academy of Management).

O Επίκ. Καθ. Ν. Μποζιονέλος είναι Συν-Εκδότης για το Περιοδικό µε Κρίση Career Development International και για το Careers Forum του Τµήµατος Μελέτης της Επαγγελµατικής Σταδιοδροµίας (Careers Division) της Ακαδηµίας Διαχείρησης (Academy of Management).

Η Επίκ. Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυµενάκου θα είναι η οργανώτρια της επόµενης συνάντησης εργασίας (workshop) της οµάδας εργασίας IFIP 9.5 (WG 9.5 “Information Systems and Virtuality: Conceptualizations and Applications in everyday life”, Workshop, April 2009.) µε θέµα την ιδεατότητα (virtuality) του Παγκόσµιου Οργανισµού για την Επεξεργασία της Πληροφορίας (International Federation for Information Processing- IFIP).

Η Επίκ. Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυµενάκου είναι κριτής στα επιστηµονικά περιοδικά The Information Society (TIS) Journal, 2008 και Journal of Information Technology, 2008.

Ο Λέκτορας Ι. Νικολάου είναι µέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του περιοδικού Leadership and Organizational Development Journal και του Journal of Managerial Psychology.

Η Αναπλ. Καθ. Ν. Πουλούδη έδωσε οµιλία σε ερευνητικό σεµινάριο µε θέµα Cross-border identity management to support public administration in Europe: beyond the technical challenges ως Visiting Scholar, School of Management, University of Bath, UK. 20 Φεβρουαρίου 2008.

Η Επίκ. Καθ. Κατερίνα Πραµατάρη ήταν προσκεκληµένη οµιλήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λιανεµπορίου του ECR Europe στις 27-29 Μαίου 2008 στο Βερολίνο. Η οµιλία της κα. Πραµατάρη είχε θέµα «Implementing Sustainable Change through Joint Research Collaboration in Retailing».

Η Επίκ. Καθ. Κατερίνα Πραµατάρη ήταν προσκεκληµένη οµιλήτρια στην διεθνή ηµερίδα που οργάνωση το Ευρωπαϊκό ASPIRE Consortium για το RFID στις 20 Μαίου 2008. Η οµιλία της κα. Πραµατάρη είχε θέµα «RFID στο Σηµείο Πώλησης: Νέες Υπηρεσίες για τον Καταναλωτή».

Ο Λέκτορας Αδάµ Βρεχόπουλος ήταν µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής του συνεδρίου "International Congress on Pervasive Computing and Management (ICPCM 2008)", του Συνεδρίου “ICETE - ICE-B 2008 - International Joint Conference on e-Business and Telecommunications”, του 6th European Interactive TV Conference EuroITV 2008 - Changing Television Environments, του Συνεδρίου “ICETE - ICE-B 2007 - International Joint Conference on e-Business and Telecommunications” (organized by INSTICC, technically co-sponsored by the IEEE Systems, Man, and Cybernetics (SMC) Society and in cooperation with ACM SIGMIS), του Συνεδρίου “International Conference e-Society ” που γίνεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS), του Συνεδρίου “International Conference e-Commerce” που γίνεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS), του Συνεδρίου “IADIS Multi Conference on Computer Science and Information Systems” που γίνεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS).

Ο Λέκτορας Αδάµ Βρεχόπουλος έγινε µέλος του Editorial Board του Επιστηµονικού Περιοδικού International Journal of Electronic Μarkets.

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008, πραγµατοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωµατείου ECR Hellas για την προώθηση/ επίλυση θεµάτων συνεργασίας στο λιανεµπόριο. Στο νέο διοικητικό Συµβούλιο από τον τοµέα των Πανεπιστηµιακών εµπειρογνωµόνων εκλέχθηκαν ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης και η Επίκ. Καθ. Κατερίνα Πραµατάρη.

Στις 30 Μαΐου 2008 απονεµήθηκε, από τον κ. Jordi Carlat, Country Manager Mediterranean Europe, Emerald, το βραβείο "Highly Commended Award for Doctoral Research", στον Διδάκτορα του Τµήµατος Δηµήτρη Μπράχο (Επιβλέπων:Αν. Καθηγητής K. E. Soderquist) για τη διδακτορική του διατριβή στο χώρο της .ιαχείρισης Γνώσης µε τίτλο: "Knowledge Sharing within Organizational Units: The Role of Knowledge Sharing Context, Process and Knowledge Sharing Effectiveness in Unit Performance. An Empirical Study". Το βραβείο απονέµεται κάθε χρόνο από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Emerald και από το European Foundation for Management Development στις καλύτερες διδακτορικές διατριβές διεθνώς στους τοµείς του µάνατζµεντ.

Η εργασία του διδάκτορα Βασίλη Βλάχου "A PRoactive Malware Identification System based on the Computer Hygiene Principles" (Information Management and Computer Security, 15(4):295-312, 2007) τιµήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Emerald µε τη διάκριση "Highly Commended Paper". Η διάκριση αυτή δόθηκε από την εκδοτική επιτροπή του περιοδικού σε τρεις εργασίες ως µέρος του "Literati Network Awards for Excellence 2008". Η εργασία γράφτηκε κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής (υπό την επίβλεψη του Αν. Καθ. Δ. Σπινέλλη) και είναι διαθέσιµη στην ιστοθέση
http://www.dmst.aueb.gr/dds/pubs/jrnl/2007-IMCS-Promise/html/VS07.html

Ο ερευνητικός συνεργάτης και διδάκτωρ του τµήµατος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ανέλαβε Session Chair: Cross-Cultural Cognitive Research Academy of Management Annual Meeting, 2008, Anaheim, California, USA. Επίσης ήταν µέλος της επιστηµονικής επιτροπής των συνεδρίων της Ελληνικής Εταιρείας Συστηµικών Μελετών (ΕΕΣΜ): 3ο Εθνικό Συνέδριο 2007 στον Πειραιά και 4ο Εθνικό Συνέδριο 2008 στα Ιωάννινα.

Η υποψήφια διδάκτορας του Tµήµατος Ανδριάνα Δηµακοπούλου επιλέχτηκε να συµµετάσχει στο European Doctoral Programmes Association in Management and Business Administration (EDAMBA) doctoral Summer Academy, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στη Γαλλία µεταξύ 24 και 30 Ιουλίου. Στη συγκεκριµένη διοργάνωση συµµετείχαν καθηγητές και διδακτορικοί φοιτητές από πανεπιστήµια όπως: Louisiana Tech Unniversity (USA), Kingston University (UK), Manchester Metropolitan University (UK), ESADE Business School (Spain), Univeristy of Illinois (USA), Copenhagen Business School (Denmark), Vienna University of Economics and Business Administration (Austria), Plekhanov Russian Academy of Economics (Russia).

Η υποψήφια διδάκτορας του Τµήµατος Ανδριάννα Δηµακοπούλου έλαβε υποτροφία διδακτορικού από το Ίδρυµα Ώναση για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής στην κατηγορία "Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Τεχνικοοικονοµικά Συστήµατα".

Η υποψήφια διδάκτορας του Τµήµατος Κλεοπάτρα Μπαρδάκη ανανέωσε την υποτροφία διδακτορικού για το ακαδηµαϊκό έτος 2008-2009 από το Ίδρυµα Μποδοσάκη. Η κα. Μπαρδάκη λαµβάνει υποτροφία εδώ και τρία έτη (2005-06, 2006-07, 2007-08).

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τµήµατος Ιωάννης Κατσίκης είναι υπότροφος και µέλος του GLOBELICS (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems), καθώς και υπότροφος και µέλος του European DIMETIC PhD School που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας, DIME Network of Excellence http://dimetic.dime-eu.org.

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τµήµατος Γιώργος Γούσιος έλαβε για το εαρινό εξάµηνο χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα summer of code του Google. Το Summer of Code χρηµατοδοτεί φοιτητές και µεταπτυχιακούς για να δουλέψουν σε έργο ανοιχτού λογισµικού.Η εργασία του υποψήφιου διδάκτορα είναι στο έργο JikesRVM. Η επιλογή για την χρηµατοδότηση γίνεται ύστερα από έγγραφη κατάθεση πρότασης και η επιλογή είναι 1 στους 7.

O υποψήφιος διδάκτωρ Ιωάννης Κατσίκης συµµετείχε ως υπότροφος του Διεθνούς Ακαδηµαϊκού Δικτύου Globelics (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems) Academic Network στο Globelics Academy 2008, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του, από την ερευνητική οµάδα TaSTI (Unit for Science, Technology and Innovation Studies) του University of Tampere, στο Tampere στη Φιλανδίας. Σε αυτό το διδακτορικό "Σχολείο" συµµετείχαν 25 διδακτορικοί ερευνητές σε θέµατα Συστηµάτων Καινοτοµίας από όλο τον κόσµο. Στα πλαίσια αυτού του σεµιναρίου, ο Υ. Ιωάννης Κατσίκης παρουσίασε την έρευνα που διεξάγει στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής µε σχολιαστές τους καθηγητές Bengt-Ake Lundvall (DRUID/IKE Group, University of Aalborg) και Franco Malerba (CESPRI, Bocconi University, Milan).

Ο υποψήφιος διδάκτορας Κουτσιουρής Βασίλης κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Επιστηµονικής Εργασίας (Best Paper)για την εργασία του µε τίτλο «Βιοκλιµατική Αρχιτεκτονική: Σχεδιάζοντας το νόµισµα της Πράσινης Οικονοµίας» στο 5ο Φοιτητικό Συνέδριο του τµήµατος Διοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας.

Η υποψήφια διδάκτωρ Αγγελική Καραγιαννάκη πήρε το best-paper award (και χρηµατικό βραβείο 1000€) για την εισήγησή της µε τίτλο: "Η επίδραση του RFID σε διαφορετικά είδη συσκευασίας για τον εκσυγχρονισµό των διαδικασιών αποθήκευσης" στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας Τροφίµων και Ποτών.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Άρης Θεοτόκης επιλέχθηκε και συµµετείχε στο PhD Consortium του EMAC 2008 (European Marketing Conference) µε paper: "The moderating role of customer-technology contact on consumer attitude towards technology-based services".

Η οµάδα ροµπότ AIBO του Τµήµατος, AUEBo, επιλέχτηκε να συµµετάσχει, σε συνεργασία µε την αντίστοιχη οµάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κουρήτες, στο πρωτάθληµα ροµπότ 2008 Aibo League. Μέλη της οµάδας είναι ο φοιτητής Κίµων Φουντουλάκης και το µέλος του εργαστηρίου Χρήστος Λάζαρης, ενώ επιστηµονικός υπεύθυνος της συµµετοχής είναι οΑναπλ. Καθ. του Τµήµατος Διοµήδης Σπινέλλης.

Με επιτυχία συµµετείχαν στην 3η διοργάνωση του Management Challenge (2007-2008) οι φοιτητές του ΔΕΤ. Συγκεκριµένα σε σύνολο 256 οµάδων που αρχικά έλαβαν µέρος, µεταξύ των 64 καλύτερων οµάδων που πέρασαν στον επόµενο γύρο, υπήρξαν 7 οµάδες φοιτητών του ΔΕΤ. Στο τελικό της διοργάνωσης συµµετείχε µία οµάδα φοιτητών μας που τελικά κατετάγη 7η. Τα αποτελέσµατα του Τελικού ανακοινώθηκαν στις 18 Μαρτίου 2008. Παρόντες στην εκδήλωση για τη βράβευση των οµάδων ήταν ο κύριος Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Γρηγόρης Πραστάκος, Πρύτανης Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ανώτατα στελέχη των 40 επιχειρήσεων που συµµετέχουν στο .ιαγωνισµό, καθηγητές και εκπρόσωποι των Ελληνικών Πανεπιστηµιων και όλες οι οµάδες του Τελικού Ελλάδας GMC '07. Υπενθυµίζεται ότι και στις δύο πρώτες διοργανώσεις, νικητές του διαγωνισµού ήταν η ίδια φοιτητική οµάδα προπτυχιακών φοιτητών του ΔΕΤ.

Το νέο βιβλίο του Αναπλ. Καθ. Διομήδη Σπινέλλη, Code Quality: The Open Source Perspective. (Addison Wesley 2006), έλαβε το Μάρτιο του 2007 το βραβείο JOLT Software Development Productivity Award στην κατηγορία βιβλίων τεχνικού περιεχομένου. Επίσης, το Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε η μετάφραση του βιβλίου στην Ιαπωνία.

Τα Επιστημονικά Άρθρα του Λέκτορα Α. Βρεχόπουλου με τίτλο "Virtual Store Layout: An Experimental Comparison in the Context of Grocery Retail" (Journal of Retailing) και "Mass Customization Challenges in Internet Retailing through Information Management" (International Journal of Information Management) συμπεριλήφθηκαν στα πρώτα 25 όσον αφορά στον αριθμό των αναγνωστών (δηλ. downloads). Συγκεκριμένα, το άρθρο στο Journal of Retailing αφορά τις περιόδους 7/2004-6/2005 και 10/2005-3/2006 και το άρθρο στο International Journal of Information Management αφορά την περίοδο 7/2004-12/2004.

Το άρθρο Bina, M., Karaiskos D. and Giaglis, G.M. "Factors Affecting Actual Usage Patterns of Mobile Data Services", βραβεύθηκε με το Best Paper Award στο 6th Global Mobility Roundtable, Los Angeles, CA, 1-2 Ιουνίου, 2007

Το άρθρο Bina, M., Karaiskos, D., Giaglis, G.M. "Motives and Barriers Affecting the Use of Mobile Data Services", βραβεύθηκε με το Best Paper Award στο 6th International Conference on Mobile Business, Toronto, Canada, 9-11 Ιουλίου, 2007

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο "Interactive Digital Television: Technologies and Applications" (ISBN: 978-1599043616, Εκδόσεις IGI, Hershey, Pensylvania) το οποίο συντάχθηκε τους Δρ. Γεώργιο Λεκάκο, Δρ. Κωνσταντίνο Χωριανόπουλοκαι Καθ. Γεώργιο Δουκίδη. Το βιβλίο προσεγγίζει το χώρο της ψηφιακής διαδραστικής τηλεόρασης μέσω της καταγραφής των εξελίξεων σε τρία βασικά επίπεδα τα οποία προσδιορίζουν τις εξελίξεις στο χώρο: της τεχνολογίας, των εφαρμογών/υπηρεσιών προς τον τελικό χρήστη και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ψηφιακής τηλεόρασης. Στο τεχνολογικό επίπεδο αναλύονται οι τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα διαλειτουργικότητας και προτυποποίησης υπό το πρίσμα της σύγκλισης των ψηφιακών μέσων, τεχνολογιών γραφικών για ψηφιακή τηλεόραση και πρωτοκόλλων μετάδοσης ψηφιακού (οπτικοακουστικού) περιεχομένου μέσω διαδικτύου. Στο δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, παρουσιάζεται το πλαίσιο ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών που υποστηρίζουν την τηλεοπτική εμπειρία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχεδίαση διαδραστικών εφαρμογών σε τηλεοπτικό περιβάλλον με έμφαση στην ευχρηστία, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο κριτήριο αποδοχής συστημάτων φηφιακής τηλεόρασης. Στο τρίτο επίπεδο αναλύεται το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγορά της ψηφιακής διαδραστικής τηλεόρασης μέσω της παρουσίασης ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων τα οποία καταγράφουν τη στάση και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η ερευνητική εργασία του Χρήστου Ταραντίλη έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό INFORMS Journal on Computing (http://joc.pubs.informs.org/) του Institute for Operations Research and the Management Sciences (INFORMS). Το περιοδικό αυτό στο ISI Web of Knowledge (http://portal.isiknowledge.com/portal.cgi?DestApp=JCR&Func=Frame), κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των 56 καταγεγραμμένων περιοδικών της κατηγορίας “Operations Research/Management Science”, με Impact Factor: 1,762. Ενδεικτικά, ακολουθούν τα “Management Science” (Impact Factor: 1,669) και “Mathematical Programming” (Impact Factor: 1,497) στην 2η και 3η θέση της κατάταξης αντίστοιχα. Ο τίτλος της εργασίας είναι: Christos D. Tarantilis, Emmanouil E. Zachariadis, Chris T. Kiranoudis (2007). A Hybrid Local Search for the Vehicle-Routing Problem with Intermediate Replenishment Facilities. INFORMS Journal on Computing (to appear).

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης εκτέλεσε καθήκονα προσκεκλημένου εκδότη (Guest Editor) για το διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Supply Chain Management: An International Journal" στο θέμα "Collaboration: The Key to Responsive Supply Chains", 2007

Η Κατερίνα Πραματάρη και ο Αδάμ Βρεχόπουλος με προτάσεις αντίστοιχα: “Dynamic pricing and traceability information for creating value beyond price” και “Antecedents and Consequences of Shopper-Store Emotional Attachment: The Moderating Role of Style Attachments” κέρδισαν τις σχετικές ερευνητικές υποτροφίες στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος υποτροφιών Unilever Research Grant.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος είναι μέλος της Επιτροπής Εκδόσεως (Editorial Board) των περιοδικών "Transportation Research Part C" και "Simulation Modelling Practice and Theory".

Ανανεώθηκε η θητεία του Καθ. Κωνσταντίνου Γ. Ζωγράφου ως μέλος στις παρακάτω επιστημονικές επιτροπές:

  • Transportation Research Board, The National Academies, Committee on Airfield and Airspace Capacity and Delay (AV060)
  • Transportation Research Board, The National Academies, Committee on Freight Transportation Planning and Logistics (AT015)

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος εξελέγη Μέλος του Συμβουλίου "Syndicate Academia" του Πανεπιστημίου NMIMIS, Mumbai, India (2007) και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Κολεγίου Αθηνών (2006).

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος Keynote Speaker στο European Vending Association Conference, EurOps 2007, με θέμα "Supply Chain Management for Vending Operations" (2007) και προσκεκλημένος ομιλητής στα Πανεπιστήμια α) NMIMS University (Βομβάη, Ινδίας), με θέμα "Recent areas of interest in Decision Making research" and "Indo-Greek Relationships: History and Prospects" (2007) και β) Universite Robert Schumann (Strasbourg, France), με θέμα "Supply Chain Management" (2007)

Ο Αναπλ. Καθ. Διομήδης Σπινέλλης ήταν ανάμεσα στους 142 επιστήμονες που διακρίθηκαν το 2006 με το βαθμό Senior Member του οργανισμού Association for Computing Machinery (ACM).

Το άρθρο του Αναπλ. Καθ. Διομήδη Σπινέλλη (σε συνεργασία με το Βασίλη Πρεβελάκη) με τίτλο "The Athens Affair" και θέμα την επιστημονική ανάλυση του σκανδάλου των υποκλοπών φιλοξενήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στο εξώφυλλο του περιοδικού IEEE Spectrum. Το περιοδικό, με κυκλοφορία 380.000 τεύχη το μήνα, αποτελεί παγκόσμια μια από τις κύριες πηγές πληροφόρησης για μηχανικούς.

Ο Λέκτορας Ιωάννης Νικολάου είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του περιοδικού Leadership and Organizational Development Journal και του Journal of Managerial Psychology.

Ο Λέκτορας Χρ. Ταραντίλης εκτέλεσε καθήκοντα Προσκεκλημένου Εκδότη (Guest Editor) για το διεθνές περιοδικό Computers and Operations Research, με σκοπό την έκδοση ενός τεύχους με τίτλο "Real-time Supply Chain Management".

Ο Λέκτορας Χρ. Ταραντίλης συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου "7th Metaheuristics International Conference" που διεξάχθηκε στο Montreal του Καναδά, στις 25-29 Ιουνίου, 2007, στην Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου " 5th International Conference Management of Technological Changes" στην Αλεξανδρούπολη, στις 25-26 Αυγούστου, 2007, στην Επιστημονική Επιτροπή του Εθνικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας με τίτλο "Επιχειρησιακή Έρευνα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα" που διεξάχθηκε στον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 21-23 Ιουνίου, 2007.

Ο Λέκτορας Χρ. Ταραντίλης εκτέλεσε καθήκοντα Προέδρου στην Επιστημονική Συνεδρίαση "Routing and Packing" στα πλαίσια του "7th Metaheuristics International Conference" που διεξάχθηκε στο Montreal του Καναδά, στις 25-29 Ιουνίου, 2007 και στην Επιστημονική Συνεδρίαση "Μεταφορές και Εφοδιαστική" στα πλαίσια του 19ου Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας που διεξάχθηκε στον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 21-23 Ιουνίου, 2007.

Η Επίκ. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου και ο Υποψ. Διδάκτωρ Σπύρος Μπορώτης προσεκλήθησαν να συμμετέχουν σε επίλεκτο γκρουπ επιστημόνων (ανάμεσά τους οι Don Norman, Elliott Masie, Margaret Driscoll, Allison Rossett κ.ά.) που παρέθεσαν τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηλεκτρονικής Μάθησης διεθνώς για το έτος 2007. Η πρόσκληση έγινε από την Καθηγήτρια Lisa Neal, αρχισυντάκτρια του ACM eLearn Magazine.

Ο Αναπλ. Καθ. Διομήδης Σπινέλλης ήταν κατά το διάστημα 2006-2007 μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών IEEE Software, Journal in Computer Virology και Recent Patents on Engineering. Ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της ημερίδας Libre Software as a Matter of Research και των συνεδρίων International Conference on Global Software Engineering (ICGSE 2007), Second International Workshop on Public Data about Software Development (WoPDaSD 2007), Second Annual Workshop on Digital Forensics & Incident Analysis, και 11th Panhellenic Conference on Informatics.

Αν. Καθ. Γιώργος Γιαγλής είναι μόνιμος γραμματέας (permanent secretary) της σειράς ετήσιων συνεδρίων International Conference on Mobile Business, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του International Conference on E-Business, Barcelona, Spain, 28-31 Ιούλιου 207, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Mobile Business Models Track Chair, 6th International Conference on Mobile Business, Toronto, Canada, 9-11 Ιουλίου 2007, συνδυοργανωτής (με Moustefaoui S., και Maamar Z) του 4th International Workshop on Uviquitous Computing, Madeira, Portugal, Μάιος 2007, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 2nd European Conference on Mobile Government, Brighton, UK, 30 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2006.

Η Επίκ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη διετέλεσε μέλος της οργανωτική επιτροπής συνδιοργάνωσης των διεθνών συνεδρίων 2007 EU RFID Forum και Fourth RFID Academic Convocation που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, 13-14 Μαρτίου 2007 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Auto-ID Labs των Πανεπιστημίων MIT, Cambridge και St. Gallen.

Ο Λέκτορας Α. Βρεχόπουλος είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου "ICE-B - the International Conference on e-Business" (organized by INSTICC, technically co-sponsored by the IEEE Systems, Man, and Cybernetics (SMC) Society and in cooperation with ACM SIGMIS), Βαρκελώνη, Ισπανία, Ιούλιος 2007. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίου "International Conference e-Society " που γίνεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS) το 2007. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίου "International Conference e-Commerce" που γίνεται υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS) το 2007.

Επικ. Καθ. Νίκος Μποζιονέλος είναι Συν-Εκδότης (Associate Editor) για το Επιστημονικό Περιοδικό με Κρίση Career Development International και Συν-Εκδότης (Associate Editor) για την εξαμηνιαία Επιθεώρηση (Careers Forum) του Τμήματος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας (Careers Division) της Ακαδημίας Διαχείρησης (Academy of Management)

Επικ. Καθ. Νίκος Μποζιονέλος οργάνωσε με τους Crocitto, M., & van Emmerik, H. (Chairs - Οργανωτές). Shaping the future: How to accommodate the global career of tomorrow? Round Table Discussion, International Conference of the Eastern Academy of Management, 24-28 June 2007, Amsterdam, The Netherlands. Επίσης οργάνωσε με τους Crocitto, M., & van Emmerik, H. (Chairs - Οργανωτές). Going global: Teaching and living in a universal world. Round Table Discussion, International Conference of the Eastern Academy of Management, 24-28 June 2007, Amsterdam, The Netherlands.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Klas Eric Soderquist ανέλαβε Session Chair του session "The Impact of Internal Factors and Regional Context of Firm Performance" στο συνέδριο "Entrepreneurship, Knowledge, Learning and the Evolution of Industrial and Territorial Clusters and Regions", Dynamics of Institutions and Markets in Europe - DIME 2007 Conference, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα 30/11 - 01/12 2006.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Klas Eric Soderquist ήταν προσκαλούμενος εξωτερικός κριτής σε δύο διατριβές DBA - Doctor of Business Administration στο Grenoble Ecole de Management, Γαλλία 8 Φεβρουαρίου 2007. Τα θέματα των διατριβών ήταν: "Definition and Αnalysis for Ηigh Productivity and Performance of Cross-Functional Teams in a Technical Development Environment" και "Intellectual Capital Disclosure Practices of U.S. High Technology Companies and Their Relationship to Performance, Value and Size Metrics".

Τον Ιούλιο 2007 ο Λέκτορας Π. Δημητράτος εκλέχθηκε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Board of EIBA (European International Business Academy).

Ο Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Λευτέρης Κιοσές, με τίτλο διδακτορικής διατριβής «The impact on company performance of Electronic Supply Chain Collaboration», επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Doctoral Consortium του συνεδρίου ECIS 2007 (15th European Conference on Information Systems), 4- 6 Ιουνίου 2007, St. Gallen, Ελβετία. Το Doctoral Consortium προεδρεύεται από τον Prof. Helmut Krcmar (Technical University of Munich, Germany).

Ο Διδάκτορας Γ. Λεκάκος συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο EuroiTV 2007 που διοργανώθηκε στο Άμστερνταμ από το National Research Center for Mathematics and Computer Science της Ολλανδίας, ως μέλος του EuroiTV steering committee (www.euroitv.org) το οποίο αποτελείται από τους: Prof. Jensen (University of Aalborg), Prof. Masthof (University of Aberdeen), Prof., Pemberton (University of Brighton), Dr. Chorianopoulos (ELTRUN/University of Weimar), Dr. Cesar (National Research Center for Mathematics and Computer Science, Netherlands), Dr. Lygmayr (Tampere Institute of Technology).

Ο Διδάκτορας Γ. Λεκάκος συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη συνάντηση του IFIP Working Group 14.2 on Interactive Television που διεξήχθη τον Μάιο του 2007 στο Άμστερνταμ. Το WG 14.6 προσκλήθηκε να οργανώσει συνεδρία με θέμα την αλληλεπιδραστική τηλεόραση στο World Computer Congress (5-7 Σεπτμεβρίου 2007, Μιλάνο).

To περιοδικό Supply Network στο τεύχος του Νοεμβρίου 2006 έκανε ειδική μνεία στο πληροφοριακό σύστημα iSOS που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο ELTRUN και συγκεκριμένα από τον Διδάκτορα Δημήτρη Παπακυριακόπουλου. Αναφορικά με την αυτόματη μέτρηση ελλείψεων προϊόντων στα ράφια καταστημάτων το σύστημα iSOS παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα άρθρα Katsikis, I. & Kyrgidou, L. (2007), "The Concept of Sustainable Entrepreneurship: A Conceptual Framework and Empirical Analysis" και Kostopoulos K., Brachos D., Papalexandris A., Phillipidou S., Prastacos G., (2007), "Organizational Unit ACAP: Social Context and Performance Outcomes" επιλέχθηκαν από τους κριτές ως υποψήφια για Best Paper Award και συνεπώς έγιναν ήδη δεκτά για δημοσίευση στο Academy οf Management Meeting Best Paper Proceedings 2007.

Το άρθρο Katsikis, I. & Kyrgidou, L. (2007), "Sustainable Entrepreneurship, Global Success and Local Development: The Case of Mastiha in Chios, Greece" έχει προταθεί για Young Scientist Best Paper Award στο 2007 European Regional Science Association (ERSA) Conference, 29/08 - 02/09 2007, Paris.

Το άρθρο Katsikis, I. & Kyrgidou, L. (2007), "Sustainable Entrepreneurship: Theoretical Approach, Strategic Considerations and Empirical Evidence" έχει προταθεί για Best Paper Award στο British Academy of Management (BAM) Conference 10-13/09 2007, Warwick Business School.

Ο διδάκτωρ του Τμήματος Δημήτριος Ψυχογυιός εκλέχθηκε Lecturer in Finance στο Manchester Business School, Univ. of Manchester.

H διδάκτωρ του Τμήματος Μαρία Μαύρη εκλέχθηκε Λέκτορας στις "Ποσοτικές Μέθοδοι" στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αιγαίου Πανεπιστημίου.

Η διδάκτωρ του Τμήματος Άντα Πατέλη εκλέχθηκε Λέκτορας στα "Πληροφοριακά Συστήματα" στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Χρήστος Τσανός επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο Doctoral Symposium που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP). Το Doctoral Symposium θα πραγματοποιηθεί στην Φιλαδέλφεια, Η.Π.Α., μεταξύ 19-21 Οκτωβρίου 2007. Το Doctoral Symposium του CSCMP διοργανώνεται σε ετήσια βάση και συγκεντρώνει έως 20 διδακτορικούς φοιτητές από όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στο επιστημονικό πεδίο της διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας και επιθυμούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Την προεδρία του φετινού Doctoral Symposium έχει ο Dr. E. Powell Robinson, Professor of Operations Management στο Texas A&M University.

Ο Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Λευτέρης Κιοσές, με τίτλο διδακτορικής διατριβής "The impact on company performance of Electronic Supply Chain Collaboration", επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Doctoral Consortium του συνεδρίου ECIS 2007 (15th European Conference on Information Systems), 4- 6 Ιουνίου 2007, St. Gallen, Ελβετία. Το Doctoral Consortium προεδρεύεται από τον Prof. Helmut Krcmar (Technical University of Munich, Germany).

Ο Υποψ. Διδάκτορας του Τμήματος Αριστείδης Θεοτόκης πήρε το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία στον κλάδο του λιανεμπορίου με τίτλο: "Value creation through in-store retail services: involving innovative customers in new service design". Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Μιλάνο τον Μάιο 2007 από τον A. Moberg (CEO της Royal Ahold) και P. Brabeck (CEO της Nestle).

Ο Υποψ. Διδάκτορας Ιωάννης Κατσίκης επιλέχθηκε να συμμετέχει στο European PhD School DIMETIC το οποίο οργανώνεται για από το δίκτυο αριστείας "DIME" (Dynamics of Institutions and Markets in Europe) στο οποίο μετέχουν κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης όπως το SPRU, UNU-MERIT, BETA-ULP και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τριών workshop διδακτορικών σπουδών.

Η Υποψ. Διδάκτ. Κλεοπάτρα Μπαρδάκη, συμμετείχε με το paper "A Multiple-Product Joint Shelf Replenishment RFID-enabled Decision Support System for the Retail Industry" στο International Society for Inventory Research (ISIR) 2007 Summer School: "New and Classic Views in Inventory Management - Advances in Research and Opening Frontiers", Brescia - Italy, 30 July - 03 August 2007.

Η Υποψ. Διδάκτ. Κλεοπάτρα Μπαρδάκη ανανέωσε την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.

H νέα Υποψ. Διδάκτ. Ευαγγελία Αγγελοπούλου έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής.

Ο Δαμιανός Χατζηαντωνίου επισκέφτηκε, μετά από σχετικές προσκλήσεις, για μία εβδομάδα το Μάρτιο 2007 εταιρίες τεχνολογίας στην περιοχή Palo Alto/San Jose, California, με θέμα τη χρηματοδότηση έρευνας στον τομέα των Αποθηκών Δεδομένων στο Τμήμα μας.

Από τους πρώτους αποφοιτήσαντες του Τμήματος οι παρακάτω συνεχίζουν τις σπουδές του για διδακτορικό: Ι. Χήνη (LSE), Μ. Παπαδάτος (Cambridge), Ν. Κορφιάτης (Copenhagen Business School), Α. Μανατάκη (Univ. Of Edinburgh), Λ. Κιοσές (ΟΠΑ), Α. Καραγιαννάκη (ΟΠΑ), Α. Λάσκαρης (ΟΠΑ), Α. Δόσης (ΕΚΠΑ), Ι. Γκρίνια (ΕΚΠΑ).

Οι φοιτητές του Τμήματος Α. Λάσκαρης, Ε. Νίκου, Κ. Παπαδιόχος, Ν. Ψυχάρης, Μ. Γύφτου, Ε. Λουκά, Θ.-Μ. Μακρή, Χ. Μανιφάβα, Γ. Ατσάρος, Ε. Βαγιάκος, Δ. Αντωνιάδης, Ι.-Α. Μαντζουράτου, Α. Μηλιώνης, Μ. Σπυροπούλου. Θ. Λαύκα, Α. Λιαμπότη, Ν. Μάλλιος παρουσίασαν εργασίες τους στο 4ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου διεξήχθη ο Τελικός του 2ου Διαγωνισμού Ελλάδας Global Management Challenge (GMC) 2006-2007. To GMC είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικής στρατηγικής στον οποίο συμμετέχουν στελέχη επιχειρήσων και φοιτητές με την υποστήριξη επχειρήσων. Συμμετείχαν 224 ομάδες στελεχών επιχειρήσεων και φοιτητών Πανεπιστημίων. Μετά από 5 Κύκλους Αποφάσεων και μεγάλο ανταγωνισμό μόνο οι 64 κατάφεραν να προκριθούν στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού και να διεκδικήσουν μια θέση στον Τελικό Ελλάδας, όπου συμμετείχαν 8 ομάδες. Για δεύτερη συνεχή στον Ελληνικό διαγωνισμό η ομάδα που πρώτευσε αποτελείται από φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα τους Νάσο Κολοβάκο και Κέλλυ Σάγιεντ, οι οποίοι αποτελούν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της ομάδας. Ο Νάσος Κολοβάκος συμμετείχε και στην περσινή νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού. Χορηγός της ομάδας ήταν η Ernst &Young. Τα αποτελέσματα του Τελικού ανακοινώθηκαν στο Δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental το βράδυ της Τρίτης 27 Μαρτίου. Παρόντες στην εκδήλωση για την βράβευση των νικητών ήταν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων και του Τύπου και τα μέλη των ομάδων του Τελικού. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υφυπουργός Οικονομίας, κύριος Πέτρος Δούκας, που συνεχάρη τα μέλη της νικήτριας ομάδας Ernst&Young - Ultima και τους ευχήθηκε καλή τύχη στον Διεθνή Τελικό στο Μακάο. Την βράβευση των νικητών έκανε η κυρία Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Δημοσίων Σχέσεων της COSMOTE.

Το Νοέμβριο του 2006 πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας η πρώτη εκδήλωση Microsoft Convergence για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες (3000) επισκέπτες Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο του Convergence 2006 ήταν η βράβευση από τη Microsoftεπιχειρήσεων και οργανισμών που συμβάλλουν πρωτοποριακά στην υλοποίηση, ερευνητική ανάπτυξη, εκπαίδευση και προώθηση έξυπνων λύσεων αναφορικά με συστήματα ERP χρησιμοποιώντας εργαλεία και λογισμικό της εταιρίας. Μεταξύ των εταιριών και οργανισμών που βραβεύθηκαν ήταν η BMW (Excellence in International Implementation) και η Toyota Motor (Excellence in Innovation). Στην κατηγορία Excellence in Education, το βραβείο απονεμήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βράβευση αυτή ήρθε λόγω της πρωτοποριακής χρήσης σε εκπαίδευση και έρευνα του ERP συστήματος Microsoft Dynamics NAV από την ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κι επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρησιακών Διαδικασιών και Συστημάτων ERP του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης, κ. Γιώργου Ιωάννου. Το Κέντρο είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών (ΜΒΑ) φοιτητών, καθώς και στελεχών επιχειρήσεων στα συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP), έχοντας αναπτύξει καινοτόμες, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσεγγίσεις με μελέτες περίπτωσης, διαδικτυακά εργαλεία εκμάθησης, on-line σημειώσεις και πλήθος εκπαιδευτικών βοηθημάτων (μεταξύ των οποίων και το μοναδικό βιβλίο στα ελληνικά για συστήματα ERP) με βάση το Microsoft Dynamics NAV.

Ο αλγόριθμος BoneRoute που σχεδίασε ο Λέκτορας Χρήστος Ταραντίλης χαρακτηρίστηκε σε δυο πρόσφατα review-άρθρα αυτής της χρονιάς ως ένας από τους τρεις αποτελεσματικότερους αλγορίθμους που έχουν σχεδιαστεί ποτέ για την επίλυση του προβλήματος δρομολόγησης στόλου οχημάτων (Capacitated VRP). Σημειώνεται ότι μεταξύ των συγγραφέων των δύο άρθρων είναι ο Καθηγητής Μ. Gendreau, Αντιπρόεδρος της INFORMS, πρώην Αντιπρόεδρος της IFORS και ο Καθηγητής G. Laporte, Editor και πρώην Editor των περιοδικών "Computers & Operations Research" και "Transportation Science (INFORMS)" αντίστοιχα και κάτοχος του βραβείου "Transportation Science & Logistics (TSL) Best Paper Results" της INFORMS για το 2004.

Η υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μαίρη Μπίνα και ο Αν. Καθηγητής Γιώργος Γιαγλής συμμετείχαν στο 5th International Conference on Mobile Business (June 26-27, Copenhagen) όπου η εργασία τους "Unwired Collective Action - Motivations of Wireless Community Participants" βραβεύτηκε με το Best Paper Award.

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Γεώργιος Δότσης εξελέγη Λέκτορας (Scale B) στα Χρηματοοικονομικά στο Τμήμα Accounting, Finance and Management του Πανεπιστημίου Essex. Το Essex συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων Βρετανικών πανεπιστημίων στα Χρηματοοικονομικά και στην Οικονομική θεωρία.

Ο Διδάκτορας του Τμήματος Κώστας Χωριανόπουλος πήρε την υποτροφία Marie Curie Fellowship για post- doc έρευνα σε θέμα «Interaction Design in Ambient Intelligence (Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης με τον Χρήστη σε Περιβάλλοντα Διάχυτης Νοημοσύνης)» στο Bauhaus University of Weimar της Γερμανίας την περίοδο 2006-2007.

Ο Διδάκτορας του Τμήματος Γεώργιος Λεκάκος εξελέγη Λέκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Διδάκτορας του Τμήματος Παύλος Βλάχος (ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με επιτυχία στις 19 Μαίου 2006) πήρε το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό για την καλύτερη εργασία στον κλάδο του λιανεμπορίου με τίτλο, "Linear and Non-Linear Trust Determinants in Grocery Retailing". Το βραβείο απονεμήθηκε στα πλαίσια του ECR International Conference (29-31 Μαΐου-Στοκχόλμη) το οποίο παρακολούθησαν 2300 σύνεδροι από τους Dr. Hans-Joachim Korber (CEO-Metro Group) και Anthony Ruys (Chairman Heineken).

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου 3rd International Congress on Transportation Research in Greece, Thessaloniki, 19-20 May, 2006.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης και οι Διδάκτορες Γ. Λεκάκος και Κ. Χωριανόπουλος ήταν Πρόεδροι του 4ου Ευρωπαϊκού Συνέδριου για την Ψηφιακή Διαδραστική Τηλεόραση (EUROITV 2006) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25-26 Μαίου 2006 με την συμμετοχή πάνω από 150 εμπειρογνωμόνων από 30 χώρες.

Καθ. Γεώργιος Δουκίδης οργάνωσε το "Supply Chain Management" Stream στο EURO XXI, 21st European Conference on Operational Research, 2-5 July, Reykjavik, Iceland.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης ήταν Guest Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Supply Chain Management Journalπου θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα περιοδικά στον κλάδο του.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ανέλαβε μέλος του Editorial Board του European Journal of International Management.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος μετέβη ως επικεφαλής αντιπροσωπειών (Head of Mission) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρουμανία και τη Γεωργία, όπου είχε συναντήσεις με ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και πολιτική ηγεσία με στόχο την αποτίμηση του ερευνητικού δυναμικού στις χώρες αυτές και την υποβολή προτάσεων για ανάπτυξη της έρευνας και των ερευνητικών συνεργασιών των χωρών αυτών με άλλες χώρες.

Ο Αν. Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν το 2006 μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών IEEE Software και Journal in Computer Virology καθώς και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της ημερίδας International Workshop on Global Software Development for the Practitioner του International Conference on Software Engineering, ICSE 2006, Σαγκάη, Μάιος 2006.

Ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντάς ετοίμασε τον πρόλογο στην Ελληνική έκδοση του βιβλίου του καθηγητή του Harvard, J. Kotter, με τίτλο: "Τhe heart of change", καθώς και τον πρόλογο στην Ελληνική έκδοση του βιβλίου των C. Crainer, D. Dearlove, με τίτλο: Business, The Universe and Everythink.

Επίκ. Καθηγητής Ραφαήλ Μάρκελλος είναι µέλος της επιστηµονικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου "Exchange Rate and Risk Econometrics" υπό την αιγίδα της Applied Econometric Association στην Αθήνα, Οκτώβριος 19-20, 2006.

Ο Καθ. Απόστολος Ρεφενές και ο Επίκ. Καθηγητής Ραφαήλ Μάρκελλος διοργανώνουν Special Session με τίτλο Computational Finance and Economics στο πλαίσιο του 16th International Conference on Artificial Neural Networks (ICANN 2006) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Σεπτέμβριος 10-14, 2006.

Τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος, Νάνσυ Πουλούδη και Αγγελική Πουλυμενάκου, προσκλήθηκαν να συμμετέχουν ως faculty members στο πανευρωπαϊκό doctoral consortium με θέμα "Enterprise Networks and ICT" που διεξάχθηκε στις 12-14 Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη. Το consortium διοργανώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων του ESADE Business School. Δύο υποψήφιοι διδάκτορες του ΔΕΤ, η Κορίνα Διαμαντή και ο Νάσος Νίκας επιλέχθηκαν να συμμετέχουν ως φοιτητές στο consortium, το οποίο υποστηρίζεται από το Community of European Management Schools (www.CEMS.org) και το Mediterranean Information Systems Research group. Το Community of European Management Schools (CEMS) είναι μια συμμαχία εταιριών και πανεπιστημίων που περιλαμβάνει 17 κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (όπως τα LSE, ESADE, CBS, Erasmus, Bocconi).

Η Επίκ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι Associate Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Information Systems που θεωρείται από τα κορυφαία του κλάδου. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση της θητείας της σε αυτή τη θέση που κατέχει από το 2002.

Η Επίκ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι μέλος της επιτροπής προγράμματος του συνεδρίου IFIP Working Group 8.2 (Interaction of Information Systems and the Organization) με θέμα 'Social Inclusion: Societal and Organizational Implications for Information Systems' που διεξάγεται τον Ιούλιο του 2006 στο Limerick της Ιρλανδίας.

Η Επίκ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, σε συνεργασία με τον Professor Robert M. O'Keefe, Head of the School of Management, University of Surrey ετοίμασαν ένα ειδικό τεύχος (special issue) για το διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Information Systems, με θέμα 'Οργανωσιακά και ηθικά ζητήματα στην κοινωνία της πληροφορίας'.

Η Επίκ. Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, σε συνεργασία με τον Professor Alessandro D'Atri, είναι υπεύθυνη της διοργάνωσης συνεδρίου για υποψήφιους διδάκτορες (Doctoral Consortium) από Μεσογειακές χώρες που εκπονούν διδακτορική διατριβή στη γνωστική περιοχή των πληροφοριακών συστημάτων, στα πλαίσια του Mediterranean Conference on Information Systems, Οκτώβριος 2006, Βενετία.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης και η Λέκτορας Κατερίνα Πραματάρη προετοίμασαν το case study "Internet Enabled Collaborative Store Ordering: The Case of the Veropoulos Spar Retailer" Το οποίο εντάχθηκε στα διεθνή case studies του γνωστού Πανεπιστημίου INSEAD (03/2006-5306).

Λέκτορας Χρήστος Ταραντίλης ήταν Προσκεκλημένος Εκδότης στο υψηλού κύρους Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό"Computers & Operations Research" με τίτλο "Real-time Supply Chain Management". Σημειώνεται ότι το "Computers & Operations Research" συγκαταλέγεται μεταξύ των high-ranked περιοδικών στις κατηγορίες "Management Science" και "Industrial Engineering".

Ο Λέκτορας Ιωάννης Νικολάου έγινε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του περιοδικού Journal of Managerial Psychology.

Ο Λέκτορας Ιωάννης Νικολάου προσκλήθηκε σε επαγγελματικό συνέδριο στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού και μίλησε σχετικά με τα αποτελέσματα ερευνών της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, υπό την προεδρία του Dr Daniel Goleman, γκουρού της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και συγγραφέα πολλών βιβλίων.

Ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης παρουσιάστηκε ως κριτής (featured reviewer) στον ιστότοποreviews.com που συνοδεύει το περιοδικό ACM Computing Reviews. O κ. Σπινέλλης έχει στο ενεργητικό του, πάνω από 35 βιβλιοκρισίες στα περιοδικά ACM Computing Reviews, IEEE Software και SIGPLAN Notices.

Ο Επίκ. Καθ. Eric Soderquist στα πλαίσια του ερευνητικού έργου IST Monitoring (Ευρωπαϊκή Ένωση - 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο - DG INFSO) ήταν μέλος της τριμελούς ομάδας σύνθεσης και ανάλυσης των Annual Reports "IST RTD Implementation 2005" του Information Society and Media Directorate-General.

Η Λέκτορας Κατερίνα Πραματάρη ήταν εξωτερικός κριτής (external reviewer) στην εξέταση του διδακτορικού του Alex C. Y. Wong με τίτλο "The Impact of Information Quality on Shelf Replenishment Policies", Centre for Distributed Automation and Control, Department of Engineering, University of Cambridge, Μάιος 2006.

O Διδάκτορας του Τμήματος και ερευνητής του ELTRUN Μιλτιάδης Λύτρας είναι ο νικητής του διεθνούς βραβείου "2006 Cyc Prize for best paper", με έπαθλο 2500$ με το άρθρο "Integrating descriptions of knowledge management learning activities into large ontological structures: A case study", Data & Knowledge Engineering, Sicilia, M.A., Lytras, M., Rodriguez, E., Garcia-Barriocanal, E.

Ο απόφοιτος του Τμήματος Μάρτιν Παπαδάτος ('04) και νύν υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Cambridge, δημοσίευσε εργασία του με Τίτλο "Niver Lines: A System-Dynamics Approach to Tanker Freight Modeling" στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό Interfaces (July-August 2006). Η δημοσίευση βασίσθηκε στην πτυχιακή εργασία του ως φοιτητής του Τμήματος.

Οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Θανάσης Κολοβάκος και Βασίλης Κότες πήραν την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Global Management Challenge (επιχειρηματικό παιχνίδι) 2005 και το βραβείο τους απονεμήθηκε από τον Υφ. Οικονομικών κ. Χ. Φωλια, στις 27 Απριλίου 2006. Οι φοιτητές του τμήματος συναγωνίστηκαν ομάδες από στελέχη εταιριών όπως PricewaterhouseCoopers και ΤΙΤΑΝ. Η νικήτρια ομάδα του Τμήματος THE POT χορηγείται από την ΔΕΠΑ και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού GMC στην Πολωνία.

Ο απόφοιτος του Τμήματος Αλέξανδρος Βίδρας συνεχίζει σε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Bentley College, McCallum Graduate School of Business για το MSc in Marketing Analytics με υποτροφία.

H απόφοιτος του Τμήματος Αρετή Μανατάκη συνεχίζει σε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο University of Edinburgh για το MSc in Artificial Intelligence με υποτροφία από το Engineering and Physical Sciences Research Council EPSRC.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Απόστολος Κούρτης βραβεύτηκε με τριετή υποτροφία για διδακτορικές σπουδές από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) μετά από επιτυχείς γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου "Οικονομικά Μαθηματικά".

Η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Κλεοπάτρα Μπαρδάκη πήρε παράταση της υποτροφίας από το Ίδρυμα Μποδασάκη για τις διδακτορικές της σπουδές για ένα ακόμη ακαδημαϊκό έτος (2006-2007).

Η υποψήφια διδάκτορας Μαρία Τόμπρου έλαβε την πρώτη θέση στις ετήσιες εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την χορήγηση υποτροφίας μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού στο αντικείμενο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων.

Ο κ. Θωμάς Κελεπούρης ερευνητικός συνεργάτης του Εργαστηρίου ELTRUN έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για διδακτορικές σπουδές με υποτροφία ΙΚΥ.

Οι φοιτητές του Τμήματος Ε. Κοντογιάννη, Θ. Λαύκα, Ν. Μάλλιος, Ε. Πρίφτης, Γ. Γιαμαλάκης, Δ. Ζαφειρόπουλος, Μ. Καλογεράκης, Α. Χάρος, Γ. Βασιλοπούλου, Α. Γαβριελάτου, Ι. Α. Ματζουράτου, Μ. Σπυροπούλου, Ε. Βαγιάκος, Κ. Γεωργιτσόπουλος, Α. Ησαϊας, Κ. Θεοδωρόπουλος, Χ. Παπουτσή, Γ. Βεϊογλάνης, Β. Κέφης, παρουσίασαν εργασίες τους στο3ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Οι παρακάτω φοιτητές του Τμήματος πήραν τις υποτροφίες επίδοσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών 2005-2006

  • Εισαγωγικ. Εξετάσεις Δημητρίου Ευάγγελος 19632
  • Επίδοσης Ά Έτους Μιχελακάκης Εμμανουήλ 9,55
  • Επίδοσης ΄Β Έτους Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος 9,75
  • Επίδοσης ΄Γ Έτους Βοζίκη Δήμητρα 9,17, Μπεχράκης Κυριάκος 9,17
  • Πτυχιούχος Βολανάκης Ελευθέριος 8,95

Η εργασία του Καθ. Κωνσταντίνου Γ. Ζωγράφου με τίτλο "Process Logistics Advanced Technical Optimizer (PLATO) Contributes to the Success of the Athens 2004 Olympic Games" που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Καθηγητή Περικλή Λουκόπουλο του Πανεπιστημίου του Manchester (University of Manchester) και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Δημήτρη Μπέη Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας και Γιάννη Πυργιώτη εντεταλμένο σύμβουλο, βραβεύτηκε από την "Operational Research Society" στο συνέδριο OR47 που έγινε στο Chester στην Μεγάλη Βρετανία (13-15/09/05) με το βραβείο "President's Medal 2005". Το βραβείο αυτό απονέμεται για την πλέον επιτυχημένη εφαρμογή μεθόδων Επιχειρησιακής Έρευνας.

Το άρθρο των καθηγητών Klas Eric SoderquistΓρηγόρη Πραστάκου και Γεωργίου Ιωάννου σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα Αλέξανδρο Παπαλεξανδρή με τίτλο "An Integrated Method for Putting the Balanced Scorecard into Action" ήταν το πρώτο most downloaded article του περιοδικού European Management Journal Οκτώβριο - Νοέμβριο 2005 και παραμένει στην τρίτη θέση στην τελευταία λίστα (http://top25.sciencedirect.com European management Journal).

Στις 19 Αυγούστου 2005 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος (MBA International) έλαβε επίσημα την πιστοποίηση ποιότητας (accreditation) από τον οργανισμό ΑΜΒΑ (Association of MBAs). Η πιστοποίηση από το ΑΜΒΑ είναι η πιο έγκυρη πιστοποίηση για προγράμματα ΜΒΑ παγκοσμίως σήμερα. Δίδεται σε Πανεπιστήμια και Business Schools μετά από μια πλήρη αξιολόγηση που περιλαμβάνει αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών, των παιδαγωγικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, της καινοτομίας των προγραμμάτων και δράσεων που περιλαμβάνει, του επιπέδου του διδακτικού προσωπικού, της έρευνας που εκπονείται, του επιπέδου των σπουδαστών, και των σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το MBA Advice (www.mba-advice.com), το γνωστό portal που συμβουλεύει υποψήφιους για προγράμματα ΜΒΑ: "The most prominent European MBA business schools are those accredited by AMBA". Ο αριθμός των Σχολών που έχουν λάβει την πιστοποίηση του ΑΜΒΑ στην Ευρώπη είναι σχετικά μικρός. Στην Ιταλία υπάρχει μόνο ένα πιστοποιημένο ίδρυμα, το γνωστό Bocconi, στο Μιλάνο. Στην Ισπανία υπάρχουν τέσσερα πιστοποιημένα ιδρύματα: τα IESE, ESADE and EADA, στη Βαρκελώνη, και το Instituto de Empressa, στη Μαδρίτη. Στην Ελβετία υπάρχει μόνο ένα, το περίφημο International Institute for Management Development (IMD) στη Λωζάννη. Στη Γαλλία ο αριθμός των πιστοποιημένων ιδρυμάτων ανέρχεται σε δέκα, μεταξύ των οποίων είναι τα INSEAD, HEC, ENPC, EM Lyon, και EM Grenoble. Το Βέλγιο έχει δύο πιστοποιημένα ιδρύματα, το Solvay Business School, και το Vlerick Leuven Gent Management School, ενώ η Ολλανδία έχει τρία πιστοποιημένα προγράμματα πλήρους φοίτησης, στο γνωστό Erasmus στο Ρόττερνταμ, στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων NIMBAS, και στο Πανεπιστήμιο Nyenrode. Η Ιρλανδία έχει δύο πιστοποιημένα προγράμματα, ένα στο University College (Smurfit School) και ένα στο Trinity College (School of Business Studies), και τα δύο στο Δουβλίνο. Στη Φινλανδία υπάρχει ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα, στο Helsinki School of Economics and Business Administration. Τέλος, στην Αγγλία, όπου είναι και η έδρα του ΑΜΒΑ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από πιστοποιημένα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων είναι το London Business School (LBS), το Warwick Business School, το Manchester Business School, το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Judge Institute of Management), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Said Business School), κ.ά. Ο οργανισμός ΑΜΒΑ έχει επίσης πιστοποιήσει και μια σειρά από ιδρύματα εκτός Ευρώπης, στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, κ.ά. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μόνο Ελληνικό ίδρυμα με πιστοποίηση, και αφορά και τα δύο προγράμματα του MBA International, δηλαδή Full Time, και Part Time. Η πιστοποίηση από το ΑΜΒΑ βάζει πλέον το Μεταπτυχιακό στον διεθνή χάρτη των προγραμμάτων ΜΒΑ, μαζί με τα top Business Schools της Ευρώπης και αποτελεί τη βάση για την νέα φάση ανάπτυξης του προγράμματος, σε διεθνή βάση.

Η εργασία του Καθηγητή του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνου Γ. Ζωγράφου, για το έργο PLATO (Process Logistics Advanced Technical Optimisation), που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Καθηγητή Περικλή Λουκόπουλο του Πανεπιστημίου του Manchester (University of Manchester) και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 (Δημήτρη Μπέη, Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας και Γιάννη Πυργιώτη, εντεταλμένο σύμβουλο), είναι μία από τις έξι εργασίες που επελέγησαν παγκοσμίως για να διαγωνισθούν στην τελική φάση για την απονομή του βραβείου Franz Edelman Award for Achievement in Operations Research and the Management Sciences www.informs.org/Prizes/EdelmanPrize.html.
Το βραβείο Edelman απονέμεται από την κορυφαία Διεθνή Επιστημονική Ένωση Επιχειρησιακής Έρευνας και Διοικητικής Επιστήμης (INFORMS) για την αναγνώριση και επιβράβευση εξαίρετων παραδειγμάτων εφαρμογής μεθόδων επιχειρησιακής έρευνας και διοικητικής επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο.Οι υπόλοιπες εργασίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είναι i) Eli Lilly, ii) General Motors - Oregon State University - Cornell University, iii) Nanzan Educational Complex - Nanzan University (Japan), iv) Procter & Gamble και v) Swift & Co. (περισσότερα...)

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος του Τμήματος μαζί με τον Dr. Eric Brodheim το 1979 είχε πάρει το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο "Franz Edelman Award" για την εργασία του για λογαριασμό του Κέντρου Αίματος της Νέας Υόρκης (New York Blood Center) πάνω στον ανασχεδιασμό του Συστήματος Αιμοδοσίας της Νέας Υόρκης. Ο εν λόγω ανασχεδιαμός, βελτίωσε δραματικά την αξιοποίηση του αίματος στην περιοχή της Νέας Υόρκης, μείωνοντας την απώλεια αίματος κατά 80% και τις δαπάνες διανομής κατά 64%. Το νέο σύστημα εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Στην κα. Λήδα Βασσάλου, διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Μάιος 2004) με επιβλέποντα τον Καθ. Δημήτρη Μπουραντά, απονεμήθηκε το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Διατριβής στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού "European Award Competition for the Best PhD Thesis on Board and HR Management", από το EIASM (European Institute for Advanced Studies in Management). Επισημαίνεται ότι Επιστημονικό Διευθυντής του EIASM είναι ο καθηγητής στρατηγικής του INSEAD, Bruce Kogut και τα μέλη της επιτροπής κρίσης ήταν διακεκριμένοι καθηγητές: Chris Brewster - Henley Management School, Αγγλία, Martin Hilb - University of St. Gallen, Ελβετία, Dan Ondrack - University of Toronto, Καναδάς και Michael Segalla - HEC School of Management, Γαλλία.

Η εργασία των καθηγητών Χρήστου Ταραντίλη, Γεωργίου Ιωάννου και Γρηγόρη Πραστάκου, σε συνεργασία με τα μέλη του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Παναγιώτη Ρεπούση, με τίτλο "A decision support system for waste lube oils collection", διακρίθηκε με μνεία Best Paper Award στο 11th International Conference on Industrial Engineering & Engineering Management, Northeaster University, Shenyang, China, 2005.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης ήταν ο key-note speaker στο 3ο International Symposium on Supply Chain Management & Information Systems (SCMIS2005) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: "Supply-Chains of the Future and Emerging Consumer-centric Information Services".

Οι συνολικά υψηλότερης ποιότητας λύσεις που έχουν δημοσιευτεί ποτέ για το Πρόβλημα Δρομολόγησης Στόλου Οχημάτων (Capacitated Vehicle Routing Problem) στα δύο σύνολα πρoτύπων προβλημάτων της διεθνούς βιβλιογραφίας δημοσιεύονται στο άρθρο του Λέκτορα Χρήστου Δ. Ταραντίλη με την ακόλουθη αναφορά: C.D. Tarantilis (2005). Solving the vehicle routing problem with adaptive memory programming methodology, Computers & Operations Research, Volume 32, Issue 9, September 2005, Pages 2309-2327. Επισημαίνεται ότι έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες μέθοδοι βελτιστοποίησης στη διεθνή βιβλιογραφία από το 1964 μέχρι και σήμερα, με σκοπό την όσο το δυνατό αποδοτικότερη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος (λόγω της μεγάλης υπολογιστικής πολυπλοκότητας που παρουσιάζει) γι' αυτό το λόγο θεωρείται και ένα από τα κλασικότερα προβλήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Μεταφορών και γενικότερα της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Διοικητικής Επιστήμης.

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο "Supply Chain Management and Information Systems (SCMIS 2005)" η εργασία με τίτλο "The impact of replenishment parameters and shared information on effective supply chain management: Simulating the Bullwhip Effect" του Καθ. Παναγιώτη Μηλιώτη με τους ερευνητές του Εργαστηρίου ELTRUN Θωμά Κελεπούρη καιΒίλιαμ Δράκο κέρδισε το best paper award. Το paper αναφέρεται σε ερευνητική πρωτοβουλία που γίνεται σε συνεργασία με την Δρ. Κατερίνα Πραματάρη.

Το άρθρο του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Στέφανου Ανδρουτσέλλη-Θεοτόκη και του Αναπλ. Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη "A survey of peer-to-peer content distribution technologies" ACM Computing Surveys, 36(4):335-371, December 2004 ήταν αυτό με τις περισσότερες επισκέψεις στη ψηφιακή βιβλιοθήκη της ACM το Μάρτιο του 2005. Η λίστα με την επισκεψιμότητα των άρθρων δημοσιεύεται κάθε μήνα στο περιοδικό Communications of the ACM. Επίσης, το άρθρο των υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Βασίλη Βλάχου, Στέφανου Ανδρουτσέλλη-Θεοτόκη και του Αναπληρωτή Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη "Security applications of peer-to-peer networks" Computer Networks, 45(2):195-205, June 2004 ήταν το Μάιο του 2005 τέταρτο στη σελίδα με τίτλο "TOP25 articles within the journal Computer Networks" που δημοσιεύει η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Science Direct.

Το άρθρο των καθηγητών Γεωργίου Ιωάννου και Γρηγόρη Πραστάκου, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα Αλέξανδρο Παπαλεξανδρή, με τίτλο "Implementing the Balanced Scorecard in Greece: a Software Firm's Experience" είναι ένα από τα 25 most downloadable articles, σύμφωνα με το top25.sciencedirect.com, αναφορικά με το περιοδικό Long Range Planning.

Το άρθρο του Λέκτορα Ιωάννη Νικολάου και της Λέκτορα Μ. Βακόλα, "Attitudes towards Organizational Change: What is the role of employees' stress and commitment?", Employee Relations, 27, 160-174,2005 βρίσκεται στην 5η θέση μέσα στο Top 10 Most Accessed Articles list της database Emerald για τον μήνα Φεβρουάριο 2005.

Η Επικ. Καθ. Αγγελική Πουλυμενάκου ορίστηκε για το 2005 Associate Track Chair στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Πληροφοριακά Συστήματα (ICIS) που θα γίνει στο Las Vegas, ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2005, για το Social, Behavioral, and Oragnizational Aspects of Information Technology track του Συνεδρίου (Πρόεδρος track: Prof. Debra Howcroft, University of Manchester). To ICIS είναι το σημαντικότερο διεθνές συνέδριο στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων με acceptance rate για τις επιστημονικές εργασίες που ανακοινώνονται που δεν υπερβαίνει συνήθως το 10%.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ανέλαβε από τον Ιανουάριο του 2005 τη σύνταξη της νέας τακτικής στήλης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού IEEE Software με τίτλο "Tools of the Trade". Η στήλη περιέχει άρθρα που αναφέρονται στο ρόλο των εργαλείων στην ανάπτυξη λογισμικού.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με θέμα "Workplace Olympics: Inspiring Great performance through Corporate Values-in-Use" (Φεβρουάριος 2005) και έδωσε μια σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (EOI Business School), με θέμα "Managerial Decision Making", (Μάϊος 2005).

Ο καθ. Γεώργιος Δουκίδης δέχθηκε πρόσφατα πρόσκληση για να γίνει μέλος της εκδοτικής επιτροπή του International Journal of Enterprise Network Management (IJENM) και της επιτροπής προγράμματος του Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Πληροφοριακών Πόρων (IRMA 2006) που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον τον Μαίο 2006.

Ο Επικ. Καθ. Γεώργιος Γιαγλής και ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης σε συνεργασία με τους Prof. M. Horwich (USA), Prof. H. Werther (Austria), Prof. E. Lawrence (Australia), Prof. Y. Yuan (Canada), Prof. J. Damsgaard (Denmark) είναι τα ιδρυτικά μέλη του νέου Special Interest Group για "Mobile and Ubiquitous Business and Information Systems" της Παγκόσμιας Επιστημονικής Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS).

Ο Επίκ. Καθηγητής Klas Eric Soderquist διορίστηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) των διεθνών επιστημονικών περιοδικών International Journal of Knowledge and Learning, International Journal of Strategic Change και Revue Management Technologique.

Ο Λέκτορας Ι. Νικολάου προήδρευσε σε 2 συμπόσια που διοργανώθηκαν στο 12ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Οργανωσιακών/ Εργασιακών Ψυχολόγων (12-15 Μαΐου 2005 στην Κωνσταντινούπολη) με θέμα την Επιλογή και Αξιολόγηση Προσωπικού σε συνεργασία με τους Prof. Ivan Robertson (Manchester School of Management, UMIST), Prof. Jesus Salgado, (Universidad de Santiago de Compostela, Spain) και Prof. Neil Anderson (University of Amsterdam, The Netherlands) υπό τον τίτλο "Organizational Convivence: The role of Employee Selection and Assessment".

Η Επικ. Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου διορίστηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του διεθνές επιστημονικού περιοδικού Journal of Strategic Information Systems.

Η Επικ. Καθ. Νάνσυ Πουλούδη ήταν Track Chair στο e-Society Track European Conference on Information Systems (26-28 May 2005, Regensburg, Germany).

Ο Λέκτορας Ι. Νικολάου προήδρευσε σε 2 συμπόσια που διοργανώθηκαν στο 12ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Οργανωσιακών/ Εργασιακών Ψυχολόγων (12-15 Μαΐου 2005 στην Κωνσταντινούπολη) με θέμα την Επιλογή και Αξιολόγηση Προσωπικού σε συνεργασία με τους Prof. Ivan Robertson (Manchester School of Management, UMIST), Prof. Jesus Salgado, (Universidad de Santiago de Compostela, Spain) και Prof. Neil Anderson (University of Amsterdam, The Netherlands) υπό τον τίτλο "Organizational Convivence: The role of Employee Selection and Assessment"..

Ο Λεκτορας Π. Δημητράτος ήταν προσκεκλημένος ως διακεκριμένος ομιλητής στο συνέδριο International Entrepreneurship area: European Academy of Management στο Μοναχό της Γερμανίας στις 4-7 Μαίου 2005.

Ο Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των ακόλουθων δύο διεθνών ακαδημαϊκών συνεδρίων: α) International Conference on Advances in Materials, Product Design & Manufacturing Systems (ICMPM 2005) που οργανώνεται από το BIT και το North Carolina A&T State University και θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2005, και β) 8th International Conference on Electronic Commerce Research (NAEC 2005 - Networking and Electronic Commerce Research) που θα πραγματοποιηθεί στη Lake Garda, Ιταλία, τον Οκτώβριο του 2005.

Ο διδάκτορας του τμήματος (και διδάσκων με 407) Κωνσταντίνος Χωριανόπουλος ήταν ο προσκεκλημένος εναρκτήριος ομιλητής (opening keynote speaker) στο τρίτο Ευρωπαϊκό συνέδριο για την αμφίδρομη τηλεόραση (3rd European Interactive TV Conference 2005) που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου - 1 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Άαλμποργκ της Δανίας. Η ομιλία είχε θέμα τη μεθοδολογία σχεδίασης της διεπαφής με το χρήστη για την αμφίδρομη τηλεόραση και τις κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα σε αυτό το χώρο.

Η επιτροπή διοργάνωσης (steering committee) του Ευρωπαϊκού συνεδρίου για την αμφίδρομη τηλεόραση αποφάσισε ότι το 4th European Interactive TV Conference 2006 θα πραγματοποιηθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η τοπική οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους Γ. Δουκίδη, Γ. Λεκάκο, και Κ. Χωριανόπουλο. Το ειδικό θέμα για αυτό το συνέδριο είναι: Beyond usability, broadcast, and TV. Οι καλύτερες ερευνητικές εργασίες του συνεδρίου θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Computers in Entertainment της ACM, ενώ τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε βιβλίο. Για περίσσοτερες πληροφορίες: http://uitv.info/euroitv06/

Στο διεθνούς φήμης Business School INSEAD θα διδάσκεται από τον Οκτώβριο 2005 το case study "Internet enabled collaborative store ordering: the case of Veropoulos Spar retailer" που προετοίμασαν οι Λεκτ. Κατερίνα Πραματάρη καιΚαθ. Γεώργιος Δουκίδης σε συνεργασίας με τον Assist. Prof. του INSEAD Θεόδωρο Ευγενίου. Το case-study αναφέρεται σε μια πρωτοποριακή εφαρμογή E-Business που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελληνική εταιρία Βερόπουλος και είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου του Εργαστηρίου ELTRUN. Είναι η πρώτη φορά που σε γνωστό Business School του εξωτερικού θα διδάσκεται ελληνικό case-study.

Το Εργαστήριο Ηλ. Επιχειρείν (ELTRUN) ανέλαβε την συνδιοργάνωση (μαζί με 11 άλλα διεθνή ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα) του 4ου διεθνούς συνεδρίου "Supply Chain Management and Information Systems" που θα διεξαχθεί 5-7 Ιουλίου 2006 στην Taiwan από το National Chung Hsing University. Ο Καθ. Γ. Δουκίδης είναι ένας από τους συν-Προέδρους του Συνεδρίου.

Ο Λέκτορας Μ. Βρεχόπουλος ήταν associate track chair & associate editor (track: e-work and virtual organizations") του Επιστημονικού Συνεδρίου "12th European Conference on Information Systems (ECIS)" που διεξήχθη στη Γερμανία τον Μαίου του 2005.

Ο Λέκτορας Μ. Βρεχόπουλος είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου "International Conference e-Society 2004" που θα διεξαχθεί στην Μάλτα τον Ιούνιο του 2005, υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS).

Ο Διδάκτορας του τμήματος Μιλτιάδης Λύτρας, ήταν track co-chair στις ακόλουθες ειδικές συνεδρίες: Track on Semantic Web and Information Systems: http://www.ecis2005.de/semantic.html, στο European Conference on Information Systems και στο Track με θέμα Semantic E-Business http://www.ist.unomaha.edu/amcis2005/minitrack_description.php?minitrack_id=29, στο Americas Conference on Information Systems.

Με ενέργειες του διδάκτορα του τμήματος Μιλτιάδη Λύτρα και του Δρ. Miguel Angel Sicilia, University of Alcala, Madrid, Spain, ιδρύθηκε το Special Interest Group on Reusable Learning Objects & Learning Design στο Association for Information Systems (AIS SIGRLO, http://www.sigrlo.org).

Ο διδάκτορας του τμήματος Παναγιώτης Ζαχαριάς, είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση και το συντονισμό (Session Chair & Organizer) μιας παράλληλης συνεδρίας στο επιστημονικό συνέδριο HCI International 2005, Ιούλιος 22-27, Las Vegas, USA με τίτλο "Usability and E-Learning design".

O Διδάκτορας Μιλτιάδης Λύτρας συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή που ολοκλήρωσε δύο ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά του επιστημονικού του χώρου:

  • The Learning Organization Journal, ISSN 0969-6474, με θέμα Semantic and Social Aspects of the Learning Prganizations: Semantic Social Networking for Learning και συνεκδότες τους Kinshuk, Miguel Angel Sicilia και Demetrios Sampson.
  • Library Management Journal, με θέμα "Digital libraries in the knowledge era: Knowledge management and Semantic Web technologies", (Volume 26, Issue 4/5) και συνεκδότες τους Sicilia, Kashyap, Davies.

H επιστημονική εργασία που εκπόνησαν οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ν. Λαμπρόπουλος, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Ανυφαντάκη, Ε. Κασιμάτη, με τίτλο "Implications of RFID technology on collaborative processes in the supply chain" στα πλαίσια του μαθήματος "Διαχείριση Προμηθειών και Ζήτησης" (με την υποστήριξη της διδάσκοντος Δρ. Κατερίνα Πραματάρη) έγινε δεκτή για παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο SCMIS 2005 (Supply Chain Management and Information Systems), το οποίο θα διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη 6-8 Ιουλίου 2005.

Η επιστημονική εργασία των φοιτητών του Τμήματος Α. Αναγνωστόπουλου, Χ. Δεπάστας και Σ. Μιχαλάκου, με τίτλο “Using Web-Services to Support Collaboration Practices Along the Supply Chain” στα πλαίσια του μαθήματος «Διαχείριση Προμηθειών και Ζήτησης» (με την υποστήριξη της διδάσκοντος Δρ. Κατερίνα Πραματάρη) έγινε δεκτή στο 2005 International Conference on Next generation Web Services Practices (NWeSP'05) του οποίου τα proceedings θα εκδοθούν από την IEEE Computer Society.

Η επιστημονική εργασία που εκπόνησαν οι τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Ν. Λαμπρόπουλος, Α. Αναγνωστόπουλος και Σ. Μιχαλάκος με τίτλο "Enabling the Exploitation of Tacit Knowledge: Open Issues and Opportunities" με την καθοδήγηση της Επίκ. Καθηγ. Νάνσυ Πουλούδη έγινε δεκτή για παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο ETHICOMP, το οποίο θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο του 2005.

Οι παρακάτω φοιτητές του Τμήματος που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS το έτος 2003-2004:
- Βλάσσης Νικόλαος, The Norwegian School of Economics and Business, Νορβηγία 
Δεπάστα Χαρά, The Norwegian School of Economics and Business, Νορβηγία 
Μανατάκη Αρετή, Univesite Catholique de Louvain, Βέλγιο 
διακρίθηκαν όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους επίδοση στα ξένα Πανεπιστήμια και θα λάβουν μια τιμητική υποτροφία 350 Euro ο καθένας.

Στους φοιτητές του Τμήματος Κατερίνα Δημητρίου, Παναγιώτα Λατζούνη, Ελπίδα Παπαθανασίου απονεμήθηκε το πρόγραμμα σπουδών από απόσταση "Diploma in Economics" του University of London. Την επιστημονική ευθύνη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος από απόσταση την έχει το London School of Economics.

Η υποψήφια διδάκτορας Κλεοπάτρα Μπαρδάκη πήρε υποτροφία Μποδοσάκη για το διδακτορικό της για το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.

Οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (I-MBA), Σοφία Καλλιγέρη, Κυριακή Κυριακοπούλου και Γεωργία - Ιωάννα Σίπση συναγωνίσθηκαν μεταξύ 12.000 ομάδων διεθνώς και κατέκτησαν την 18η θέση για την δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου στο L' Oreal e-Strat Challenge Business Game 2005 που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2005 στο Παρίσι.

Οι παρακάτω φοιτητές του Τμήματος πήραν τις υποτροφίες επίδοσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών 2004-5:
Π. Λαντζούδη (Εισαγωγικές, 19739), Π. Αδαμόπουλος (Εισαγωγικές, 19401), Κ. Παππά (Εισαγωγικές, 19280), Κ. Θεοδωρόπουλος (Α Έτος Σπουδών, 9,14), Π. Κωστούλας (Ά Έτος Σπουδών, 8,75), Κ. Πέτσας (Ά Έτος Σπουδών, 8,65), Ε. Πίτσα ('Β 'Ετος Σπουδών, 9,62), Κ. Μπεχράκης (΄Β Έτος Σπουδών, 9,6), Ε. Κοντογιάννη (΄Β Έτος Σπουδών, 9,41), Γ. Λαμπρογιώτας (΄Γ Έτος Σπουδών, 9,5), Ε. Βολανάκης ('Γ Έτος Σπουδών, 9,44), Α. Ζούρου (΄Γ Έτος Σπουδών, 9,41), Ι. Γκρίνια (Πτυχίο, 9,11) .

Η δημοσίευση των ερευνητών του Τμήματος Β. Βλάχου, Σ. Αντρουτσέλλη, Δ. Σπινέλλη "Security applications of peer-to-peer networks" ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 το τέταρτο πιο δημοφιλές άρθρο του περιοδικού Computer Networks.

Ο Καθηγητής Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένο μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης των καλύτερων εργασιών στο Ινστιτούτο INFORMS Financial Services Section's, Best Student Paper Competition, USA (2004)

Το άρθρο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζωγράφου "PLATO Contributes to the Success of the Olympic Games" μαζί με τους Καθ. Λουκόπουλο (UMIST) και D.A. Beis (ATHOC 2004) έχει επιλεγεί στην τελική εξάδα για τον κορυφαίο επιστημονικό Διαγωνισμό Edelman προσφοράς της Διοικητικής Επιστήμης στην επίλυση σημαντικών επιχειρησιακών προβλημάτων της διεθνούς επιστημονικής ένωσης IMFORMS. Η τελική επιλογή και βράβευση θα γίνει τον Απρίλιο 2005 στο Palm Springs της Καλιφόρνια.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης ορίστηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού IEEE Software. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, από το 2005 είναι υπεύθυνος και για τη νέα τακτική στήλη του περιοδικού με τίτλο "Tools of the Trade".

Ο διεθνής εκδοτικός οίκος Edward Elgar εξέδωσε τον Ιούνιο 2004 το βιβλίο "Emerging Paradigms in International Entrepreneurship", (ISBN: 184376136X) που επιμελούνται η Δρ. Marian Jones, University of Glasgow και ο Λέκτορας του Τμήματος Παύλος Δημητράτος. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα κύρια θέματα που υφίστανται στη σχολή σκέψης μεταξύ των χώρων της διοίκησης διεθνούς επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας. Συνοπτικά αυτά περιλαμβάνουν: την εξέλιξη του νεοσύστατου χώρου της διεθνούς επιχειρηματικότητας και την επίδραση του στις σύγχρονες οικονομίες γνώσης, καινούργιες θεωρητικές και μεθοδολογικές εξελίξεις στο χώρο, διεθνής επιχειρηματικότητα και το Ίντερνετ, επαφές, διασυνδέσεις και δικτύωση στη διεθνή επιχειρηματικότητα, συγκρίσεις μεταξύ κλάδων και χωρών στη διεθνή επιχειρηματικότητα, και, η έμφαση στον πειραματισμό στη διεθνή επιχειρηματικότητα.

Ο διεθνής εκδοτικός οίκος Sprienger-Verlag εξέδωσε τον Νοέμβριο 2004 το βιβλίο "Consumer Driven Electronic Transformation, Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain" (ISBN: 3-540-22611-7) που επιμελήθηκαν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και ο Λέκτορας Αδάμ Βρεχόπουλος του Τμήματος. Το βιβλίο έχει ως στόχο την υπογράμμιση των αναδυόμενων τάσεων, προκλήσεων και ευκαιριών στον κλάδο του λιανεμπορίου μέσα από την προοπτική ικανοποίησης των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών και επιχειρηματικών αναγκών και συμπεριφορών, της αναδόμησης των ενδοεπιχειρησιακών και διεπιχειρησιακών σχέσεων και της εξέλιξης των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Το βιβλίο δίνει έμφαση στον ρόλο της έρευνας συμπεριφοράς καταναλωτή σαν τον κινητήριο μοχλό δόμησης των διαδικασιών της αλυσίδας αξίας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πιο πρόσφατες τεχνολογικές ανακαλύψεις για τον ενθουσιασμό του καταναλωτή και τον μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας αποτελούν τον βασικό πυλώνα του βιβλίου.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης κυκλοφόρησε το δεύτερο εξάμηνο του 2004 νέες εκδόσεις των προγραμμάτων ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού UMLGraph, outwit, bib2xhtml και CScout. Τα παραπάνω προγράμματα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο http://www.dmst.aueb.gr/dds/sw/

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (ECIS 2005) που διεξάγεται στις 26-28 Μαΐου 2005 στο Regensburg της Γερμανίας, η Επίκ. Καθηγήτρια του τμήματος Νάνσυ Πουλούδη είναι υπεύθυνη (Track Chair) για το συντονισμό της θεματικής περιοχής 'e-Society', η οποία περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η πληροφορική στη σύγχρονη κοινωνία. Επίσης, ο διδάκτορας του τμήματος Μιλτιάδης Λύτρας είναι υπεύθυνος (Track Chair) για το συντονισμό της θεματικής περιοχής 'Semantic Web and IS', η οποία αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σύγχρονες περιοχές έρευνας στα πληροφοριακά συστήματα.

Η Επικ. Καθ. Α. Πουλυμενάκου συμμετείχε στην έρευνα που διεξήχθη στην Βραζιλία και την Χιλή με θέμα την υιοθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Λατινική Αμερική. Η έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας για την Οικονομική Ανάπτυξη στην Λατινική Αμερική (IADB), η οποία για τον σκοπό αυτό συγκρότησε διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον καθηγητή πληροφοριακών συστημάτων του London School of Economics, Claudio Ciborra, και μέλη τους καθηγητές του LSE κκ Αυγέρου και Καλλίνικο, την κ. Πουλυμενάκου και τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μιλάνο, Andea Ganzarolli. Η έρευνα αποκάλυψε, στις χώρες που εξετάστηκαν, ένα εντυπωσιακό βαθμό εμπλοκής με τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου κρίσιμες διαδικασίες επιτελούνται με αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για εκλογές (Βραζιλία), υποβολή δηλώσεων στην εφορία (Βραζιλία και Χιλή) και κατάρτισης, εκτέλεσης και δημοσιοποίησης μέσω internet του κρατικού προϋπολογισμού (Βραζιλία). Τα συστήματα αυτά απολαμβάνουν εξαιρετικά ευρεία αποδοχής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο καινοτομικός χαρακτήρας της μελέτης έγκειται στην κοινωνικοπολιτική ανάλυση της επίδρασης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους. Η έρευνα εντοπίζει την επιτυχή υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην ταυτόχρονη ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων με πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, ανασχεδιασμού του νομικού πλαισίου που τις διέπει, και ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος.

Ο Λέκτορας του Τμήματος Χρήστος Ταραντίλης ήταν Προσκεκλημένος Εκδότης (Guest Editor) στο Ειδικό Τεύχος (Special Issue) με θέμα "Προηγμένοι Ευρετικοί Αλγόριθμοι στις Μεταφορές και την Εφοδιαστική (Advanced Heuristics in Transportation and Logistics)" για το διεθνούς φήμης περιοδικό "IEEE Intelligent Systems" μαζί με τον Αν. Καθηγητή Δ. Σπινέλλη και τον Καθηγητή M. Gendreau. Ο Λέκτορας του Τμήματος Χρήστος Ταραντίλης ήταν Προσκεκλημένος Εκδότης (Guest Editor) στο Ειδικό Τεύχος (Special Issue) με θέμα "Επιχειρησιακή Έρευνα και Εφοδιαστική στις Βιομηχανίες και Επιχειρήσεις Τροφίμων (Operational Research & Food Logistics)" για το διεθνούς φήμης περιοδικό (Impact Factor=1,213) "Journal of Food Engineering" (ELSEVIER) μαζί με τον Επικ. Καθηγητή Χ.Θ. Κυρανούδη http://www.elsevier.com/locate/jfoodeng.

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού "Semantic Web and Information Systems" του οποίου Co-Editor-in-Chief και Executive Editor είναι ο Senior Ερευνητής του Τμήματος Δρ. Μίλτος Λύτρας. Το διεθνές περιοδικό εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Idea Group και αποτελεί επίσημη έκδοση της διεθνούς επιστημονικής ένωσης "Information Resources Management Association".

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης συμμετέχει στην διεθνή επιτροπή κρίσεως για το διεθνές φοιτητικό επιστημονικό βραβείο για το 2005 της επιστημονικής ένωσης ECR Ευρώπης. Στην επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Prof. P. Nolan (Cambridge), Prof. W. Reinartz (INSEAD), Prof. D. Corsten (St. Gallen) κλπ.

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Βασίλης Βλάχος έγινε μέλος της συντακτικής επιτροπής του επίσημου επιστημονικού περιοδικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του ΤΕΕ.

Ο τεταρτοετής φοιτητή του Τμήματος Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος παρουσίασε επιστημονική εργασία του με θέμα "Hierarchical Stream Aggregates: Querying Nested Stream Sessions" στο 16ο διεθνές συνέδριο Statistical and Scientific Database Management Systems (SSDBM) που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη, 21-23 Ιουνίου 2004.

Οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Γαλανάκης Ιωάννης, Τσαγρής Βασίλειος και Τσαραντάνης Γιάννης παρουσίασαν επιστημονική εργασία τους με θέμα "Are there Free Lunches in the European Football Betting Market?" στο διεθνές συνέδριο Applied Econometrics Association που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, 10 Σεπτεμβρίου 2004.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιωάννα Γκρίνια και Μάρτιν Παπαδάτος έλαβαν την υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών της PwC σε σύνολο 109 υποψηφίων σε αντικείμενα σχετικά με Πληροφορική, Οικονομική και Management. Κάθε επιτυχών φοιτητής λαμβάνει €4500. Ο κ. Μ. Παπαδάτος συνεχίζει τις σπουδές του στο University of Cambridge σε Mphil in Management Studies και η κα. Ι. Γκρίνια στο LSE σε MSc Politics and Communication.

Η τεταρτοετής φοιτήτρια Ιωάννα Παπαλά σπουδάζοντας ως φοιτήτρια ERASMUS στη Γερμανία, της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σε σεμινάρια φωνητικής εκπαίδευσης και φωνητικής διδασκαλίας για παιδικές χορωδίες, τα οποία διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Μουσικής Ακαδημίας του Ντέτμολντ και του πανεπιστημίου του Paderborn. Στις 29 Ιουνίου του 2004 και ύστερα από πρόταση της Ελεύθερης Πολιτιστικής Σκηνής του Paderborn παρουσίασε τη δουλειά της αυτή στην παράσταση πολυπολιτισμικού περιεχομένου με τίτλο, "Zwischen Himmel und Erde" ("Μεταξύ Ουρανού και Γης").

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα αριστείας των κορυφαίων Πανεπιστημίων Wharton, INSEAD, Cambridge, St. Gallen και WHU προσφέρει από τον Σεπτέμβριο 2004 ένα ειδικό σεμιναριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα 9 μηνών με θέμα "Building Leadership in the Consumer Goods Industry". Το πρόγραμμα θα το παρακολουθήσουν 25 ανώτατα στελέχη από διεθνείς εταιρίες και κάθε Πανεπιστήμιο θα έχει την ευθύνη για ένα module. Τα πέντε Business Schools επιλέγηκαν από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (ECR Europe) σαν τα κορυφαία κέντρα αριστείας παγκοσμίως στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το Τμήμα είναι υπεύθυνο για το module "Generating Demand" με υπεύθυνους την Δρ. Κ. Πραματάρη (Διδάσκοντα με 407) και τον Καθ. Γ. Δουκίδη.

Ο Καθ. κ. Γ. Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο third workshop (EUMOptFin3) που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Bergamo, Italy, 17-21 Μαίου 2004. Η ομιλία του κ. Πραστάκου ήταν σε "Competency Management for Improved Performance in Financial Institutions".

Ο Αν. Καθηγητής κ. Δ. Σπινέλλης μαζί με τον ειδικό σε θέματα λογισμικού της Microsoft Research Dr. Clemens Szyperski ήταν προσκεκλημένοι εκδότες (guest editors) στη θεματική έκδοση του περιοδικού IEEE Software (Ιανουάριος 2004) με θέμα την ανάπτυξη λογισμικού με βάση ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό (Developing with Open Source Software).

Το βιβλίο του Αν. Καθηγητή κ. Δ. Σπινέλλη "Code Reading: The Open Source Perspective" τιμήθηκε από το περιοδικό Software Development Magazine με το βραβείο "Software Development Productivity Award" στην κατηγορία βιβλίων τεχνικού περιεχομένου. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί με επιτυχία σε τρεις ακόμα γλώσσες (Ιαπωνική (ISBN 4-8399-1265-3), Κινεζική (ISBN 7-302-08072), και Ρωσική (ISBN 5-8459-0604-0) ενώ μέσα στο 2004 αναμένεται και η Ελληνική μετάφραση.

Η Επικ. Καθ. κα. Α. Πουλυμενάκου συμμετείχε σε διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον καθηγητή τουLondon School of Economics, Claudio Ciborra, που θα εξετάσει την συμβολή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-governement) στις σχέσεις εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους σε χώρες της λατινικής Αμερικής (Βραζιλία - Χιλή). Η Επιτροπή τελεί υπό την αιγίδα της Interamerican Bank for Development.

Ο Λέκτορας κ. Χ. Ταραντίλης είναι προσκεκλημένος εκδότης (Guest Editor) στο Ειδικό Τεύχος (Special Issue) με θέμα "Operational Research & Food Logistics" για το επιστημονικό περιοδικό "Journal of Food Engineering".

Ο Λέκτορας κ. Ι. Νικολάου προσκλήθηκε από την επιστημονική επιτροπή του 12ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Οργανωσιακών/Εργασιακών Ψυχολόγων (12-15 Μαΐου 2005, Κων/πολη) να διοργανώσει συμπόσιο με θέμα την Επιλογή και Αξιολόγηση Προσωπικού σε συνεργασία με τους Prof. Ivan Robertson (Manchester School of Management), Prof. Jesus Salgado, (Universidad de Santiago de Compostela) και Prof. Neil Anderson (University of Amsterdam).

Ο Λέκτορας κ. Ι. Νικολάου προσκλήθηκε από τους Prof. Ronald Burke (York University) και Prof. Cary Cooper (University of Lancaster) να συγγράψει ένα κεφάλαιο στον υπό έκδοση τόμο τους με τίτλο "Inspiring Leaders". Το βιβλίο θα εκδοθεί από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Taylor & Francis και θα περιλαμβάνει 15-20 κεφάλαια από συγγραφείς διεθνούς φήμης στο αντικείμενό τους.

Η εναρκτήρια διακεκριμένη ομιλία (key-note invited speaker) στο 20ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας (20th European Conference on Operational Research) δόθηκε από τον καθηγητή Γ. Δουκίδη, πρόεδρο του Τμήματος, με θέμα: "Εφοδιαστικές Αλυσίδες του Μέλλοντος και Διάχυτες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προσανατολισμένες στον Καταναλωτή" (Supply Chains of the Future and Ubiquitous Consumer Electronic Services).

Ο Λέκτορας του Τμήματος Χ. Ταραντίλης στο 20ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας οργάνωσε συνεδρία με θέμα "Computational Methods in Transportation and Logistics". Ομιλητές ήταν οι κ. Michel Gendreau, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο University of Montreal, ο κ. Daniele Vigo, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο University of Bologna και ο κ. Olli Braysy, Διακεκριμένος Ερευνητής στο SINTEF, Ερευνητικό Κέντρο της Νορβηγίας.

Ο Λέκτορας του Τμήματος Αδάμ Βρεχόπουλος στο 20ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας οργάνωσε συνεδρία με θέμα "OR for Electronic Services". Ομιλητές ήταν οι Καθηγητές του Abo Akademi University της Φινλανδίας και διακεκριμένοι ερευνητές του Institute for Advanced Management Systems Research, Christer Carlsson και Pirkko Walden.

Το άρθρο "Strategic outsourcing through specifications" του Επ. Καθ. E. Soderquist στο επιστημονικό περιοδικό OMEGA κατατάχθηκε το 8ο πιο δημοφιλές άρθρο με βάση "downloads from OMEGA".

Ο Διδάκτορας του Τμήματος Κ. Χωριανόπουλος και ο Υποψήφιος Διδάκτορας Π. Κουρουθανάσης ήταν "Finalists" στο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό "IT with a human face" στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής WCIT 2004.

O Διδάκτωρ Τμήματος κ. Μιλτιάδης Λύτρας ανέλαβε Editor in Chief (1/5/2004 έως 30/4/2007) του International Journal on Semantic Web and Information Systems που θα εκδίδεται από την IDEA Group Publishing υπό την αιγίδα του Association for Information Systems Επίσης ανέλαβε Editor in Chief, του International Journal of Knowledge and Learning (ISSN (Paper): 1741-1009 - ISSN (Online): 1741-1017)). Επίσης διατελεί Associate Editor του International Journal on Metadata, Semantics and Ontologies, ISSN (Online): 1744-263X - ISSN (Paper): 1744-2621, Inderscience Publishers και Collaborating Editor in Chief του International Journal of Learning and Change (IJLC) ISSN (Online): 1740-2883 - ISSN (Paper): 1740-2875 (Inderscience Publishers).

Ο Διδάκτορας του Τμήματος κ. Μ. Λύτρας ανέλαβε την έκδοση ως Guest Co-Editor τεσσάρων ειδικών τευχών στα επιστηµονικά περιοδικά.

  1. IEEE Educational Technology and Society Journal, ISSN 1436-4522, µε θέµα Ontologies and the Semantic Web for E-learning (Volume 7, Issue 4) και συνεκδότες τους Paloma Diaz, Demetrios Sampson, Lisa Neal και Gerd Wagner
  2. International Journal of Distance Educational Technologies, ISSN: 1539-3100, µε θέµα Knowledge Management Technologies for E-learning: Exploiting knowledge flows and knowledge networks for learning (Volume 2, Issue 4) και συνεκδότες τους Ambjorn Naeve και Nancy Pouloudi.
  3. The Learning Organization Journal, ISSN 0969-6474, µε θέµα Ubiquitous Organizational Intelligence: The new milestone for (inter)-organizational learning (Volume 13, Issue 1) και συνεκδότες τους Kinshuk, Miguel Angel Sicilia και Demetrios Sampson.
  4. Library Management Journal µε θέµα "Libraries in the Knowledge Era: Exploiting the knowledge wealth for Semantic Web Technology", (Volume 26, Issue 4/5) και συνεκδότες τους Gottfried Vossen,, Miguel Angel Sicilia και Gerd Wagner.

The paper of Yiannis Spanos, Gregory Prastacos and Angeliki Poulimenakou "The relationship between information and communication technologies adoption and management" in Information & Management came out 10th in readership during the period Sept 2000 - Jan 2004.

Στην τάξη των φοιτητών πλήρους φοίτησης (2003-04) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επιστήμες των Αποφάσεων, ο μέσος όρος στο διεθνές τεστ GMAT έφθασε τις 645 μονάδες, κάτι που, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Business Week, κατατάσσει το μεταπτυχιακό μας στην 8η θέση μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η κατάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και γενικά για το Πανεπιστήμιο μας, μιας και το κατατάσσει μπροστά από καταξιωμένα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπως τα Manchester Business School (GMAT=617), University of Warwick (620), University of Cambridge (630), Copenhagen Business School (600), Erasmus University (630), ESADE (635), HEC (640), ESSEC (640), City University (616), Strathclyde Business school (590) και πολλά άλλα. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις είναι το London Business School, INSEAD, Oxford (Said), IMD (Ελβετία), NIMBAS, IESE (Ισπανία) και Boconi (Ιταλία). Η Ελληνική επιτυχία έχει σημαντική αξία αν αναλογισθεί κανείς ότι στα γνωστά Business Schools οι διεθνείς φοιτητές είναι σε ποσοστά 60-85% ενώ στο Τμήμα μας η πλειοψηφία (78%) είναι Έλληνες φοιτητές. Όλα τα παραπάνω επισφραγίζουν την επιβεβαιωμένη διεθνή άποψη ότι το μεταπτυχιακό μας είναι "one of the leading International post-graduate programs in Management and Business Administration in Europe".

Ο υποψήφιος διδάκτορας Κων/νος Σαμιώτης ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου 2003 την θέση του Λέκτορα στα Πληροφοριακά Συστήματα στο ASTON Business School (Birmingham, UK) και συγκεκριμένα στο Operations and Information Management Group. Ο κος Κων/νος Σαμιώτης είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα Πληροφοριακά Συστήματα (MSc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εντός των προσεχών μηνών ολοκληρώνει την διδακτορική διατριβή του (PhD) στο Τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης Γνώσης και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Επιβλέπουσα η Επ. Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου). Η διδακτορική του διατριβή ασχολείται με τις επιπτώσεις τεχνολογικών καινοτομιών, όπως είναι οι τεχνολογίες για την Διαχείριση Γνώσης, στις διαδικασίες εισαγωγής και υιοθέτησης τους από τους οργανισμούς. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 2 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του χώρου των πληροφοριακών συστημάτων και της διοίκησης, 1 κεφάλαιο σε βιβλίο με διεθνείς εκδότες και 10 άρθρα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Ο κος Κων/νος Σαμιώτης υπήρξε συντονιστής δύο μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Κοινωνία και Τεχνολογίες της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή της τεχνολογικής ανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής έρευνας.

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Παναγιώτης Κουρουθανάσης (και Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου ELTRUN) κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Τέταρτο Επιστημονικό Διαγωνισμό του ECR Ευρώπης. Η τελετή έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Ογδόου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του ECR Ευρώπης που διεξήχθη στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 13-15 Μαιου 2003. Φέτος, ο Υποψήφιος Διδάκτορας Παναγιώτης Κουρουθανάσης μπροστά σε 3000 συμμετέχοντες βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο για την ερευνητική του εργασία με τίτλο "Ενίσχυση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών μέσω του διαπεραστικού λιανεμπορίου - Pervasive retail as a means of enhancing consumers' shopping experience" από τον Robert Wilkinson, Αντιπρόεδρο της Coca-Cola International και Πρόεδρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ECR. Η ερευνητική εργασία πρότεινε πρωτοποριακούς τρόπους υποστήριξης των αγορών στο κατάστημα οι οποίοι επιτρέπουν στους λιανέμπορους να παρέχουν νέες αγοραστικές εμπειρίες στους καταναλωτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους σε αυτό.

Ο Καθηγητής Σ. Λιούκας ανέλαβε μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of International Entrepreneurship.

Ο Καθηγητής Γ. Δουκίδης ανέλαβε αναπληρωτής εκδότης (Associate Editor) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού International Journal of Mobile Communications με ευθύνη την Ευρώπη.

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης συνέχισε και για το 2002-3 την θέση του Visiting Professor (Research Orientation) στο Department Information Systems and Computing του Brunel University. Το συγκεκριμένο τμήμα κατατάχθηκε στην ανώτατη βαθμίδα ερευνητικής αριστείας (Grade 5) στο Research Assesment Exercise 2002 της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Η διδάκτορας του Τμήματος Ιωάννα Κωνσταντίου ανέλαβε από την 1η Οκτωβρίου 2003 την θέση Επίκ. Καθηγήτριας στοCopenhagen Business School και συγκεκριμένα στο Department of Informatics. Η κα Ιωάννα Κωνσταντίου είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc.) στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της (PhD) στο Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο τα Οικονομικά του Διαδικτύου. Η Δρ. Ιωάννα Κωνσταντίου υπήρξε συντονίστρια ερευνητικού έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή του κινητού ηλεκτρονικού επιχειρείν. Στο Copenhagen Business School, η Δρ. Κωνσταντίου θα διδάσκει και έρευνα στους τομείς των Οικονομικών του Internet και του Κινητού Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

Ο Επικ. Καθηγητής Σπινέλλης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην συνάντηση του e-Government Working Group σχετικά με "Τhe availability of e-government services", που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στα πλαίσια της Ελληνικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας 2003 στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.).

Στο περιοδικό IEEE Spectrum, την περιοδική έκδοση που λαμβάνουν όλα τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής ένωσης IEEE, έγινε αναφορά σε αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο Τμήμα ΔΕΤ. Συγκεκριμένα στο τεύχος του Μαρτίου 2003, σε είδηση με τον τίτλο "Killer Computer Bugs" ο συντάκτης της στήλης Progress αναφέρεται στο πρόβλημα της ανίχνευσης μεταλλασσόμενων ιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με το συντάκτη, ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσδιόρισε πως η ακριβής ανίχνευση των ιών είναι ένα πρόβλημα που εντάσσεται στην κατηγορία των προβλημάτων που δεν μπορούν να επιλυθούν σε πολυωνυμικό χρόνο (NP-complete). Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο χρόνος ανίχνευσης των ιών από τα αντίστοιχα προγράμματα θα αυξάνει διαρκώς με ρυθμό δραματικά ταχύτερο από αυτόν την αύξησης της ταχύτητας των υπολογιστών. Η δημοσίευση στην οποία αναφέρεται ο συντάκτης (Diomidis Spinellis, Reliable Identification of Bounded-Length Viruses is NP-complete, IEEE Transaction of Information Theory, 49(1):280-284, Ιανουάριος 2003) είναι διαθέσιμη από τις ιστοσελίδες του Τμήματος στη διεύθυνσηhttp://www.dmst.aueb.gr/dds/pubs/jrnl/2002-ieeetit-npvirus/html/npvirus.html

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος παρουσίασε τους στόχους και τις δραστηριότητες του BPR Logistics Τhematic Network, στην ημερίδα με τίτλο "Logistics Research and Policy in Europe", την οποία διοργανώνει το ερευνητικό πρόγραμμα PROTRANS το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TREN), 04/12/02, Βρυξέλλες.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος παρουσίασε το μοντέλο "Process Logistics Advanced Technological Optimizer" (PLATO) στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (05/11/2002). Η καινοτομική αυτή τεχνολογική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Παναγιώτης Κουρουθανάσης (και Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου ELTRUN) κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Τέταρτο Επιστημονικό Διαγωνισμό του ECR Ευρώπης. Η τελετή έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Ογδόου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του ECR Ευρώπης που διεξήχθη στο Βερολίνο της Γερμανίας στις 13-15 Μαιου 2003. Φέτος, ο Υποψήφιος Διδάκτορας Παναγιώτης Κουρουθανάσης μπροστά σε 3000 συμμετέχοντες βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο για την ερευνητική του εργασία με τίτλο "Ενίσχυση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών μέσω του διαπεραστικού λιανεμπορίου - Pervasive retail as a means of enhancing consumers' shopping experience" από τον Robert Wilkinson, Αντιπρόεδρο της Coca-Cola International και Πρόεδρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ECR. Η ερευνητική εργασία πρότεινε πρωτοποριακούς τρόπους υποστήριξης των αγορών στο κατάστημα οι οποίοι επιτρέπουν στους λιανέμπορους να παρέχουν νέες αγοραστικές εμπειρίες στους καταναλωτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους σε αυτό.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Αθανάσιος Νίκας επιλέγει να παρουσιάσει την έρευνά του στο συμπόσιο των υποψήφιων διδακτόρων (doctoral consortium) που διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Πληροφοριακών Συστημάτων (European Conference of Information Systems) στη Νάπολη της Ιταλίας στις 16-18 Ιουνίου, 2003. Κάθε χρόνο επιλέγονται 20 υποψήφιοι διδάκτορες από κορυφαία Πανεπιστήμια και παρουσιάζουν αναλυτικά το πλάνο και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας της έρευνάς τους σε ένα εξέχον ακαδημαϊκό κοινό, με σκοπό να λάβουν σπουδαία κριτική σχετικά με την ποιότητα και την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2003 το βιβλίο του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο "Code Reading: The Open Source Perspective" από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Addison Wesley. Ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού είναι ο καθοριστικός τρόπος παράστασης της λειτουργίας του καθώς και αποθήκευσης της γνώσης μας σε μορφή που να μπορεί να εκτελέσει ένας υπολογιστής. Αν και το 40-70% της συνολικής προσπάθειας που επενδύεται σε ένα σύστημα λογισμικού αναλίσκεται μετά την αρχική υλοποίησή του, η πλειοψηφία των μαθημάτων και βιβλίων προγραμματισμού επικεντρώνονται στη δημιουργία προγραμμάτων από την αρχή. Το βιβλίο Code Reading διδάσκει μεθόδους και τεχνικές για την ανάγνωση του κώδικα προγραμμάτων που έχουν γράψει άλλοι. Για το σκοπό αυτό παρατίθενται πάνω από 600 πραγματικά παραδείγματα από αξιοσημείωτα συστήματα λογισμικού ανοικτού πηγαίου κώδικα. Ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο αυτό θα μάθει πως να κατανοεί περίπλοκα προγράμματα, θα εκτιμήσει σημαντικές έννοιες της ανάπτυξης λογισμικού, θα δει τρόπους για την εξερεύνηση κώδικα μεγάλων συστημάτων και θα αποκτήσει την ικανότητα ανάγνωσης διαφορετικών γλωσσών προγραμματισμού. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με τα 16 εκατομμύρια γραμμές του πηγαίου κώδικα των παραδειγμάτων και αποτελεί το πρώτο της σειράς "Effective Software Development Series" του εκδοτικού οίκου Addison-Wesley. O διαδικτυακός τόπος του βιβλίου που είναι προσβάσιμος από την αρχική σελίδα του συγγραφέα http://www.dmst.aueb.gr/dds περιέχει μεταξύ άλλων αναλυτικό πίνακα περιεχομένων και αποσπάσματα του βιβλίου.

Οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, Νίκος Κορφιάτης, και Μάρτιν Παπαδάτος υπό την επίβλεψη του Επικ. Καθηγητή Δ. Σπινέλλη βαθμολογήθηκαν με 7/10 στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού που οργάνωσε η IEEE Computer Society. Στόχος του ετήσιου αυτού διαγωνισμού είναι η προαγωγή της αριστείας στην εκπαίδευση μέσω του ομαδικού σχεδιασμού και της υλοποίησης υπολογιστικών συστημάτων που δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αν και η ομάδα δεν προκρίθηκε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού τα σχόλια των αξιολογητών ήταν ιδιαίτερα θετικά για το επίπεδο των φοιτητών του Τμήματος ΔΕΤ και τη διεπιστημονική κατάρτισή τους. Σύμφωνα με τους κριτές η ομάδα επέδειξε καλή κατανόηση της τεχνολογίας και της χρήσης της και με μια δημιουργική προσέγγιση σχεδίασε μια επιτυχημένη διασύνδεση υλικού και λογισμικού. Τέλος οι κριτές επισήμαναν πως η ομάδα δικαιολόγησε την ανάγκη ύπαρξης του προϊόντος με βάση μια άριστης ποιότητας έρευνα για τις επιχειρηματικό πλαίσιο χρήσης του.

Έγινε δεκτό για δημοσίευση στα πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου CMSD-2003 - International Conference on Cross-Media Service Delivery επιστημονική εργασία των 3ετών φοιτητών του τμήματος Πελαγία Πέγκυ Γερολύμου και Μάρτσην Παναγιώτη Παπαδάτο. Ο τίτλος του paper είναι Imagine Once - Advertise Everywhere: A Case Study of Multi Platform Interactive Advertising.

Ο φοιτητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Επιστήμες των Αποφάσεων" Κώστας Καραμουσαλής συμμετείχε στουςΠανευρωπαικούς Αγώνες Δεκάθλου που διεξήχθησαν στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, στις 5-6 Ιουλίου 2003, και κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, και η Ελλάδα να προαχθεί με το αποτέλεσμα αυτό στη πρώτη κατηγορία της Ευρώπης (First League) στα σύνθετα αγωνίσματα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου διεθνούς συνεδρίου για το Κινητό Ηλεκτρονικό Επιχειρείν που διοργάνωσε το Τμήμα τον Ιούλιο του 2002, οι διοργανωτές του συνεδρίου (Καθ. Γεώργιος Δουκίδης και Δρ. Νίκος Μυλωνόπουλος) επιμελήθηκαν μια ειδική έκδοση του International Journal of Electronic Commerce (Vol. 8, No 1) με τις καλύτερες εργασίες του συνεδρίου. Tα άρθρα που δημοσιεύονται διερευνούν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του κινητού μάρκετινγκ, των δικτύων ασύρματης πρόσβασης, της διάχυσης των νέων τεχνολογιών, της ταυτοποίησης των χρηστών, και των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων από όλο τον κόσμο κατέταξε το International Journal of Electronic Commerce στην πρώτη θέση ανάμεσα στα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου αυτού.

Η Idea Group Publishing εξέδωσε τον Σεπτέμβριο 2003 το βιβλίο "Social and Economic Transformation in the Digital Era", (ISBN: 1591401585) που επιμελούνται ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Νικόλαος Μυλωνόπουλος, ALBA, και Επικ. Καθ. Νάνσυ Πουλούδη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το βιβλίο συγκεντρώνει τον σύγχρονο προβληματισμό στις βασικές περιοχές της Κοινωνίας της Πληροφορίας, παρουσιάζοντας καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα, μελέτες περίπτωσης, καθώς και σχετικές θεωρητικές και κοινωνικές αναλύσεις. Οι συνεργαζόμενοι συγγραφείς εξετάζουν τον ευρύτερο μετασχηματισμό σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο εστιάζοντας ταυτόχρονα σε τρεις βασικές περιοχές αλλαγών στο επιχειρησιακό περιβάλλον: εμπιστοσύνη και θεσμικό πλαίσιο, καινοτομία στα επιχειρηματικά μοντέλα και σημαντικές μεταβολές στον τρόπο εργασίας, όπου η έμφαση στη γνώση, τη μάθηση και τη δικτύωση έχουν γίνει η κύρια πηγή δημιουργικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις και τις νέες μορφές οργάνωσης. Το βιβλίο καλύπτει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: κοινωνικό πλαίσιο, θέματα εμπιστοσύνης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα και προκλήσεις για το θεσμικό πλαίσιο, ανάλυση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, νέες μορφές της οργάνωσης και εκμετάλλευσης του γνωσιακού κεφαλαίου.

Το βιβλίο "Code Reading: The Open Source Perspective" του Επίκ. Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη είναι υποψήφιο το 2003 για της διάκριση "Annual Software Development Jolt Product Excellence Awards". Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο τα τελευταία 14 έτη από το περιοδικό "Software Development Magazine".

Ο Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (key-note speaker) στο Διεθνές Συνέδριο του CyEC 2003 που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2003 στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Η ομιλία του Καθ. Δουκίδη ήταν στο θέμα της Επιχειρηματικότητας και τις συνθήκες προώθησης της σε εθνικό επίπεδο.

Ο Καθ. Κ. Ζωγράφος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής του 20th German Logistics Congress (Βερολίνο, 22-24 Οκτωβρίου 2003) στην Ειδική Συνεδρία με τίτλο "EU Policy and Trends in Logistics".

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Ζωγράφος είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Συνεδρίας 1Α του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα (Αθήνα, 26-27 Φεβρουαρίου 2004) με τίτλο "Μαθηματικά πρότυπα και προσομοίωση".

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) στο 3rd International Conference, της PriceWatehouseCoopers, με θέμα "Decision Technologies in Human Resources Management", Μάρτιος 2003. Επίσης, ήταν Πρόεδρος της Ημερίδας Καινοτομίας με θέμα, "Ο Ρόλος της Καινοτομίας στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας", που διοργανώθηκε στο ΟΠΑ τον Μάρτιο 2003.

Με την ευκαιρία των 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μάρκετινγκ, οι Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος, Σπύρος Λιούκας και Δημήτρης Μπουραντάς έλαβαν το Βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς σε ειδική τελετή που οργάνωσε το Τμήμα Μάρκετινγκ.

Ο Επικ. Καθ. Ραφαήλ Μάρκελλος ανέλαβε μέλος της συντακτικής επιτροπή (Associate Editor) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού South European Review of Business Finance and Accounting

Επικ. Καθ. Ραφαήλ Μάρκελλος ανέλαβε τη διοργάνωση Minisymposium με τίτλο "Quantitative Finance and Financial Engineering" στο πλαίσιο του 6th Hellenic European Conference on Computer Mathematics and its Applications, September 25-27, 2003. To Minisymposium περιλαμβάνει τρία sessions με 11 συνολικά ομιλητές.

Ο Επικ. Καθ. Ραφαήλ Μάρκελλος υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής στο 1st Summer School in Financial Mathematics, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 10-15 Ιουλίου 2003, Σάμος.

Ο Επικ. Καθ. Γιώργος Ιωάννου είναι Μέλος της Επιτροπής Έρευνας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-ΤΕΕ (2002-σήμερα) και Αναπληρωματικό Μέλος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής Εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (2003).

Ο Λέκτορας Αδάμ Βρεχόπουλος και ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης είναι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "International Conference e-Society 2004" που θα διεξαχθεί στις 16-19 Ιουλίου 2004, στην Ισπανία, υπό την αιγίδα του International Association for Development of the Information Society (IADIS).

Ο υποψήφιος διδάκτορας Πάνος Κουρουθανάσης και ο Επίκ. Καθ. Διομήδης Σπινέλλης προεδρεύουν στην επιτροπή προγράμματος της συνεδρίας με τίτλο "Ubiquitous Computing" στα πλαίσια του συνεδρίου "Symposium of Applied Computing - SAC 2004". Το συνέδριο οργανώνεται από την ACM και θα πραγματοποιηθεί το 2004 στη Λευκωσία.

Ο Επίκ. Καθ. Διομήδης Σπινέλλης παρουσίασε το Νοέμβριο 2003 ομιλία με τίτλο "Securing open source software" στο συνέδριο Information Security Matrix Forum.

Η απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (ειδίκευση Επιχειρηματικότητα) Βλαχούλη Βικτωρίακατέλαβε την δεύτερη θέση στον διεθνή επιχειρηματικό διαγωνισμό για νέες επιχειρήσεις "Cyprus Entrepreneurship Competition 2003". Η επιχειρηματική ιδέα της OTB Design μαζί με τους Τσατσαρόνη Στέλιο, Σαλαπατα Παναγιώτη ήταν στο θέμα "Η έννοια του OTB design ως ένα καινοτόμο innovative modular system για οικιακή χρήση με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να κάνουν τα έπιπλα τους, δίνοντας του ότι μορφή θέλουν". Η απονομή των βραβείων (και τα σχετικά χρηματικά έπαθλα) απένειμε ο τ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Γ. Βασιλείου σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στις 17/12/2003.

Ο Καθ. Γρηγόρης Πραστάκος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής (Keynote Speaker) στην ετήσια εκδήλωση "Το Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή" που διοργάνωσε η εταιρία ΤΙΤΑΝ ΑΕ τον Μάϊο 2003 με θέμα "Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα". Επίσης, ήταν Πρόεδρος Συνεδρίας στο 16ο Εθνικό Συνέδριο της ΕΕΕΕ με θέμα "Συστήματα Διαχείρισης Γνώσης", Σεπτέμβριος 2003.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος παρουσίασε στο διεθνές συνέδριο EU-China Cooperation on Digital Olympics, Beijing, China, 1/4/03, την εργασία με τίτλο "Process Logistics Advanced Technical Optimizer (PLATO): A Decision support tool for Olympic Games operations planning". Ο κ. Ζωγράφος έχει ήδη επιλεγεί σαν σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Ο Λέκτορας Γιάννης Σπανός είναι Εξωτερικός Εμπειρογνώμονας του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας που εποπτεύεται από το Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη ανέλαβε Associate Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού European Journal of Information Systems (από τον Ιανουάριο του 2002). Είναι επίσης μέλος του International Editorial Review Board του Journal of Electronic Commerce in Organizations. Τέλος είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του International Journal of Society, Information, Communication and Ethics (Journal inauguration issue: January 2003).

Το άρθρο "A Comparison of Portable Dynamic Web Content Technologies for the Apache Server", των κ. Γιώργο Γούσιο(Τμήμα Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Διομήδη Σπινέλλη (Επικ. Καθ. του Τμήματος), κέρδισε το πρώτο βραβείο άρθρου με κρίση, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Συστημάτων και Δικτύωσης (3rd International System Administration and Networking Conference, SANE 2002), το οποίο έλαβε χώρο στο Maastricht, Ολλανδία. Ο Apache Web Server θεωρείται από πολλούς ότι είναι η πιο εκτενής, ασφαλής και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα για παροχή περιεχομένου ιστοσελίδας στο Internet. Το άρθρο αναλύει τις πολλαπλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παροχή δυναμικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του CGI scripts, PHP, mod_perl, mod_python και Java Servlets.

Ο Επισκέπτης Λέκτορας (Π.Δ. 407) του Τμήματος Δρ. Αδάμ Βρεχόπουλος (και Ερευνητικός Εταίρος του Εργαστηρίου ELTRUN) κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Τρίτο Επιστημονικό Διαγωνισμό του "ECR" Ευρώπης στα πλαίσια του Έβδομου Επίσημου Συνεδρίου του "ECR" Ευρώπης που διεξήχθη στην Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 22-24 Απριλίου 2002. Κάθε χρόνο χιλιάδες λιανέμποροι, προμηθευτές, σύμβουλοι και ακαδημαϊκοί συναντώνται στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του "ECR" το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια στο τομέα του λιανικού εμπορίου στον κόσμο. Φέτος, μπροστά σε 3000 συμμετέχοντες ο Δρ. Αδάμ Βρεχόπουλος με την εργασία του "Ένας Αναδυόμενος Τύπος Δόμησης Καταστημάτων για το Λιανεμπόριο μέσω Internet" βραβεύθηκε από τον Υπουργό Εμπορίου της Ισπανίας με το Χρυσό Βραβείο για την αξιοσημείωτη συνεισφορά του στη θεωρία και την πρακτική του "ECR" και στο μέλλον της βιομηχανίας καταναλωτικών προϊόντων στην τρίτη χιλιετία.

Τον Απρίλιο του 2002 το Ετήσιο Βραβείο Αριστείας του περιοδικού Information Management and Computer Securityέλαβαν οι Καθ. Ε. Κοιντούζης, Θ.Τρύφωνας και Αγγελική Πουλυμενάκου (νεοεκλεγείσα Επικ. Καθ. του Τμήματος) για την εργασία τους με τίτλο "Embedding security practices in contemporary information systems development approaches". Το περιοδικό εκδίδει ο εκδοτικός οίκος EMERALD, που είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έκδοσης επιστημονικών περιοδικών στον αγγλόφωνο κόσμο, με περισσότερο από 100 τίτλους περιοδικών στο ενεργητικό του.

Ο Καθηγητής Γρηγόρης Πραστάκος ανέλαβε μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού International Journal of Information Technology & Management (2002 - ). Στην περίοδο 2000-01 ο Γρηγόρης Πραστάκος ήταν μέλος της 7-μελούς Πανευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΟΚ για την πορεία του 5ου Πλαισίου Προγράμματος. Επίσης, διετέλεσε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του 7ου Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού με θέμα την Κοινωνία της Πληροφορίας, που οργάνωσε το περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρηση (2001).

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ανέλαβε πρόσφατα μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) των διεθνών επιστημονικών περιοδικών: International Journal of Electronic Commerce, Electronic Markets Journals, International Journal of Mobile Communications, Information Systems and e-Business Management Journal.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη επιλέχθηκε από το Standing Committee του European Conference on Information Systems (ECIS) να συνδιοργανώσει (co-chair) το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διδακτορικών Φοιτητών Πληροφοριακών Συστημάτων (Doctoral Consortium) που έγινε στο Gdansk της Πολωνίας στις 3-5 Ιουνίου 2002. Στo Doctoral Consortium συμμετέχουν, κατόπιν επιλογής, διδακτορικοί φοιτητές, κυρίως από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια με ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα αμέσως πριν από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (European Conference on Information Systems). Εκτός από τους διοργανωτές Νάνσυ Πουλούδη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Tony Cornford (London School of Economics and Political Science), συμμετείχαν σαν επιβλέποντες καθηγητές οι: Kim Viborg Andersen (Copenhagen Business School), Richard Baskerville (Georgia State University), Gert-Jan De Vreede (Delft University of Technology), Debra Howcroft (University of Salford), Stefan Klein (University of Muenster) και Bogdan Wiszniewski (Technical University of Gdansk). Το φοιτητικό σώμα αποτέλεσαν 24 φοιτητές και φοιτήτριες από 14 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πάνος Κουρουθανάσης.

Η νεοεκλεγείσα Επίκ. Καθηγήτρια Δρ. Αγγελική Πουλυμενάκου επελέγη μέλος της εξαμελούς επιτροπής ευρωπαίων επιστημόνων που διενέργησε την συγκεντρωτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Έρευνας για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η κοινωνικό-οικονομική έρευνα με αφορμή τις νέες τεχνολογίες θεωρείται σήμερα σαν ένας κρίσιμος μοχλός ανάπτυξης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ένα ευρύ πλαίσιο προβληματισμού πάνω στην χάραξη στρατηγικής για αυτό το είδος έρευνας στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η εμπειρογνωμοσύνη της Δρ. Πουλυμενάκου η οποία ήταν υπεύθυνη για την θεματική περιοχή Industrial Organisation.

Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Τεχνολογικού Forum για το λιανεμπόριο (Global Retail Technology Forum 2002) που έγινε στο Παρίσι 9-11 Απριλίου 2002, η κα Κατερίνα Πραματάρη, (υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος και ερευνήτρια του Εργαστηρίου ELTRUN) κέρδισε το πρώτο βραβείο για την εφαρμογή με τα σημαντικότερα εμπορικά αποτελέσματα στον κλάδο λιανεμπορίου (Special Award - Greatest Business Impact, Microsoft Retail Application Development Awards - RAD). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 65 διαγωνιζόμενοι από όλο τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων πρότυπων εφαρμογών στον κλάδο του λιανεμπορίου που χρησιμοποιούν τα εργαλεία ανάπτυξης και την πλατφόρμα της Microsoft.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος παρουσίασε τους στόχους και τις δραστηριότητες του BPR Logistics Τhematic Network, στην ημερίδα με τίτλο "Logistics Research and Policy in Europe", την οποία διοργανώνει το ερευνητικό πρόγραμμα PROTRANS το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TREN), 04/12/02, Βρυξέλλες.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Γ. Ζωγράφος παρουσίασε το μοντέλο "Process Logistics Advanced Technological Optimizer" (PLATO) στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (05/11/2002). Η καινοτομική αυτή τεχνολογική εφαρμογή έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

Η Αλεξάνδρα-Μαρία Σιγάλα, τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος, απέσπασε τον τίτλο του Microsoft Office 2000 Master Instructor, μετά από τη συμμετοχή της στη διδασκαλία των εφαρμογών του Microsoft Office στους πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος. Το συγκεκριμένο δίπλωμα αποτελεί την πιστοποίηση άριστων γνώσεων και πρακτικών ικανοτήτων στις εφαρμογές του Microsoft Office. Ο τίτλος αυτός ήρθε ως συνέχεια μετά τη συμπλήρωση του ΜΟUS Master (Microsoft Office User Specialist), το οποίο απέκτησε η φοιτήτρια με υποτροφία του τμήματος.

Οι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, Νίκος Κορφιάτης και Μάρτιν Παπαδάτος υπό την επίβλεψη του Επικ. Καθηγητή Δ. Σπινέλλη έγιναν δεκτοί στην επόμενη φάση (report stage) του διεθνούς διαγωνισμού σχεδιασμού που οργανώνει η IEEE Computer Society. Στόχος του ετήσιου αυτού διαγωνισμού είναι η προαγωγή της αριστείας στην εκπαίδευση μέσω του ομαδικού σχεδιασμού και της υλοποίησης υπολογιστικών συστημάτων που δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.