Διάκρισεις στον JA Europe Enterprise Challenge 2020

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρία Ευρωπαϊκά Βραβεία απέσπασαν οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α
στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας "JA Europe Enterprise Challenge 2020"

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Ελλάδα στο 17ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας "JA Europe Enterprise Challenge 2020", κατέκτησε η ομάδα Dr. IV και τα μέλη της Βούγιας Ιωάννης, Γεωργούλη Χριστιάννα και Φάρος Αντώνης, φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Τον τελικό του διαγωνισμού φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece)», υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 26 Ιουνίου. Στο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές από εκατοντάδες Πανεπιστήμια εκπροσωπώντας 20 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV – ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και Mobile εφαρμογής – των φοιτητών κέρδισε το Avanade Digital Innovation Signature Award. Η ομάδα  αξιολογήθηκε για τη ψηφιακή της ιδέα και την ικανότητά της να αξιοποιήσει στην υπηρεσία που προσφέρει την πιο δημιουργική χρήση ψηφιακών καινοτομιών όπως κινητικότητα, εργαλεία συνεργασίας, τεχνολογία cloud, machine learning, τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things (IoT) και blockchain.

Επίσης, στους φοιτητές Χριστιάννα Γεωργούλη και Αντώνη Φάρο απονεμήθηκε το JA Alumni Europe Leadership Award, ως αναγνώριση των εξαιρετικών ηγετικών δεξιοτήτων τους. Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», και οι φοιτητές είχαν την υποστήριξη του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη, του Δρ. Σταύρου Λουνή και του υποψηφίου διδάκτορα Στράτου Μπαλούτσου.

Επόμενος στόχος των φοιτητών είναι η υλοποίηση του οράματός τους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μια ιδέα που ξεκίνησε μέσα από ένα πανεπιστημιακό μάθημα θα έφτανε σε σημείο να εκπροσωπεί τη χώρα και το πανεπιστήμιό μας σε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τέτοιου βεληνεκούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την προσπάθεια που καταβάλαμε και το αποτέλεσμα της αλλά και αισιόδοξοι ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε αυτή την ιδέα πραγματικότητα και να φέρουμε την υπηρεσία μας στην αγορά. Όραμά μας είναι να βελτιώσουμε το παγκόσμιο σύστημα υγείας και να βοηθήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό στο δύσκολό τους έργο. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας και σε όσους μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια.»

«O διαγωνισμός αναδεικνύει και την αξία της ενσωμάτωσης μαθημάτων που αφορούν τη ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα και φέρνει ένα αέρα δημιουργίας κα,προσφοράς στην κοινωνία στα ελληνικά πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο καθηγητής Γεώργος Δουκίδης, ως ένας από τους πρωτεργάτες καθηγητές που δημιούργησαν το ελληνικό σκέλος του θεσμού Junior Achievement Europe, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων.

Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας υπάρχει σχετική κατεύθυνση σπουδών και διδάσκονται πέντε μαθήματα για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, όπου οι φοιτητές σχεδιάζουν και δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα, πρωτότυπες ψηφιακές υπηρεσίες με προχωρημένες ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και βιώσιμα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Επίσης στο ΟΠΑ λειτουργεί το ACEin (Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας) όπου οι φοιτητές και ερευνητές υποστηρίζονται στην ανάπτυξη των δικών τους start-ups.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «JA Start Up» είναι ένα Ευρωπαϊκό πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που υλοποιείται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15.000 φοιτητών. Η ελληνική ομάδα εκπροσώπησε τη χώρα μας διαγωνιζόμενη στο τελικό με 18 φοιτητικές ομάδες από ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγάλο βραβείο κατέκτησε φέτος η Κύπρος.