Testimonials Διακρίσεων

Ομάδα Swim.me - Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ τοπυ ΟΠΑ,  Αναστάσιος Καραμούτσος από το Τμήμα ΟΔΕ του ΟΠΑ και  Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
1ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2021

H εμπειρία μας στον διαγωνισμό αποτέλεσε κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου, αλλά και της τεχνικής υλοποίησης του Swim.me. Είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε εποικοδομητικό feedback από καταξιωμένους ειδήμονες του χώρου και αποκτήσαμε την ώθηση που χρειαζόμασταν για να αποφασίσουμε να κάνουμε το Swim.me από ιδέα, πράξη. Η ομάδα εργάζεται σκληρά με σκοπό να δημιουργήσει το τελικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνιστώσες του προβλήματος και προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουμε μία προς μία. Παράλληλα, προχωράμε προς την τελειοποίηση του Business Plan μας, ώστε να αναζητήσουμε τους κατάλληλους χρηματοδότες για το έργο μας και να κατορθώσουμε να βγούμε στην αγορά εντός του 2022.

- Ιούνιος 2021 -

Ομάδα FireProov - Αδαμάντιος Αβραντίνης, Σταύρος Βασίλαρος, Γιώργος Κοκορόγιαννης και Άννα Μαρία Μερσίνογλου, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2021

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του κύριου Σταύρου Λουνή, κληθήκαμε να επινοήσουμε δύο επιχειρηματικές ιδέες, εκ των οποίων η μία θα επιλεγόταν από τους συμφοιτητές μας και θα αποτελούσε το αντικείμενο εργασίας μας για το εξάμηνο.

Η ομάδα μας από τα πρώτα κιόλας στάδια, στη διαδικασία του brainstorming, όντας εμφανώς επηρεασμένη από τις επιδιώξεις του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κινήθηκε προς κοινούς στόχους: να θέσουμε στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας την τεχνολογία και τον συνδυασμό της με τις βέλτιστες πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης, ώστε να λύσουμε προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και να ωθήσουμε στην αλλαγή.

Η επιχειρηματική μας ιδέα έπρεπε για εμάς να στοχεύει στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος της χώρας μας. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που να προσφέρει ολοκλήρωση, δηλαδή να μην είναι μία ημιτελής λύση, ένα απλό γρανάζι, αλλά ένα end to end σύστημα.

Το εύρος των δεξιοτήτων και γνώσεων που αποκτήσαμε στο ΔΕΤ, μας επέτρεψαν να εμπνευστούμε αυτό που ονομάσαμε FireProov. Τί είναι, λοιπόν, η FireProov; Δεν είναι απλά ο εκσυγχρονισμός του μηχανισμού πυροπροστασίας των δασικών εκτάσεων, αλλά ο μετασχηματισμός του. Αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως το Internet of Things, το Machine Learning, αλγόριθμους βελτιστοποίησης αλλά και πρακτικές για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη εφαρμογών, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που θα συνέβαλε στον άμεσο εντοπισμό και πρόληψη των πυρκαγιών. Η πολύτιμη συνεισφορά του καθηγητή μας, Δρ. Λουνή, κατάφερε να αναδείξει όλα τα συστατικά του ΔΕΤ: τα εφόδια, τον τρόπο σκέψης και το αίσθημα βεβαιότητας και φιλοδοξίας.

Καθοδηγούμενοι από αυτά, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στον πανελλαδικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το τμήμα μας και να παρουσιάσουμε την ιδέα μας μπροστά σε κριτές με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν πολύ υψηλό με φοιτητές από όλη την χώρα να παρουσιάζουν τις δικές τους ολοκληρωμένες και καινοτόμες ιδέες. Ωστόσο το όραμα μας για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος που συνοδεύτηκε από την παρουσίαση ενός πλήρους επιχειρηματικού πλάνου με ενδελεχή έρευνα που ενέπλεκε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς μας χάρισε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό και μας έδωσε το εισιτήριο για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας, όπου θα εκπροσωπήσουμε την χώρα μας.

Δηλώνουμε τεράστια ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που δεχθήκαμε από τους συμφοιτητές μας και τον καθηγητή μας, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν σε απλή ενθάρρυνση, αλλά μας βοήθησαν έμπρακτα με υποδείξεις και εναλλακτικές προτάσεις που εκτόξευσαν την ιδέα μας και την οδήγησαν στην διάκριση αυτή. Ευχόμαστε το ΔΕΤ να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του, καλλιεργώντας άτομα που τολμούν να καινοτομήσουν και να ηγηθούν της αλλαγής.

- Ιούνιος 2021 -

Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Σλάμαρη Μαρία, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου, Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Study

Το motto της ομάδας ήταν από την πρώτη στιγμή: «If you believe in yourself and have dedication and pride - and never quit, you'll be a winner.» Ύστερα από δύο μήνες προετοιμασίας με καθημερινές συναντήσεις και ατελείωτες ώρες σε online κλήσεις, είμαστε χαρούμενες που ο κόπος μας ανταμείφθηκε. Από την αρχή πιστεύαμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα μας και εργαστήκαμε σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που γνωρίζαμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός και είχαμε απέναντι μας φοιτητές από την Αμερική, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με case studies διαγωνισμούς, δεν πάψαμε στιγμή να πιστεύουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ για όλες τις γνώσεις που μας έχει δώσει. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει στον καθηγητή μας, Δρ. Ιωάννη Νικολάου για την καθοδήγηση του και τις χρήσιμες συμβουλές του. Η εμπειρία του διαγωνισμού ήταν μοναδική, καθώς όχι μόνο αποδείξαμε ότι μπορούμε να διακριθούμε εαν συγκεντρωθούμε στον τελικό στόχο αλλά καταφέραμε και να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να ανταλλάξουμε ιδέες εντός της ομάδας. Συνολικά, ήταν μια καταπληκτική συνεργασία που θα μας μείνει αξέχαστη από τα φοιτητικά μας χρόνια.

- Ιανουάριος 2021 -

Σλάμαρη Μαρία, φοιτήτρια Τμήματος ΔΕΤ
2020 McKinsey Women Achievement Award

To μότο μου είναι το "Don't call it a dream, call it a plan!" και πάντα θέτω στόχους οι οποίοι είναι αρκετά υψηλοί, προκλητικοί , καλά οργανωμένοι και με κρατούν ενεργή. Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα έρθει τυχαία αλλά θα είναι αποτέλεσμα του κόπου μας, γι’ αυτό πάντα έχω ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τα επόμενα βήματα μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου υπήρξα μέλος πολλών εθελοντικών πρωτοβουλιών όπως το ThinkBiz, White Noise, Women In Tech, Athens Negotiations Tournament, Grand Voice κ.α. μέσα από τα οποία κατάφερα να εξελιχθώ προσωπικά, να αντλήσω νέα γνώση και να συνεισφέρω σε ένα τελικό συλλογικό στόχο. Φυσικά και παροτρύνω  όλους τους συμφοιτητές μου να ασχοληθούν με διάφορες φοιτητές ομάδες που έχουμε στο Πανεπιστήμιο, να πάρουν πρωτοβουλίες, να εξελίξουν τις ηγετικές τους ικανότητες μέσα στις ομάδες αυτές και φυσικά να τολμήσουν ν’ αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει ή πιστεύουν ότι επιδέχεται βελτίωση.

Σίγουρα δεν θα είχα καταφέρει να κερδίσω το βραβείο χωρίς του καθηγητές του ΔΕΤ οι οποίοι μας ενθαρρύνουν να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να τολμάμε και να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου και την Δρα Κωνσταντίνα Γεωργίου που αποτέλεσαν παράδειγμα για μένα τα χρόνια των σπουδών μου.

- Νοέμβριος 2020 -

Ομάδα Dr.IV - Βούγιας Ιωάννης, Γεωργούλη Χριστιάννα, Φάρος Αντώνης, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
1ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020
Avanade Digital Innovation Signature Award στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2020

“Όταν ξεκινήσαμε το μάθημα της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι θα φτάσουμε σε σημείο να εκπροσωπούμε την Ελλάδα και το πανεπιστήμιο μας σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Έχοντας ήδη αποκτήσει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά από όταν συμμετείχαμε στον Εθνικό διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε το Junior Achievement Greece και κερδίσαμε το πρώτο βραβείο, η επακόλουθη επιτυχία στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχαμε. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, δουλέψαμε συστηματικά αυτό το διάστημα ώστε να μετατρέψουμε την αρχική ιδέα μας σε μια υπηρεσία που θα δώσει πραγματική αξία στο παγκόσμιο σύστημα υγείας. Παράλληλα, η ομάδα έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα και να συνεργαστεί πλήρως μέσω διαδικτυακών μέσων και εργαλείων. Η ιδέα προέκυψε παρατηρώντας το πρόβλημα από την οπτική των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες επιπλοκές κατά την διάρκεια ενδοφλέβιας θεραπείας με ορό, αλλά και από αυτή των νοσοκόμων, οι οποίοι καλούνται να διεκπεραιώσουν στην βάρδιά τους πολλαπλούς ελέγχους στα συστήματα αυτά. Όντας τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος, είχαμε τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υλοποιήσουμε την ιδέα τόσο τεχνικά, όσο και επιχειρηματικά, πάντα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των έμπειρων καθηγητών μας κ. Δουκίδη, κ. Λουνή και κ. Μπαλούτσο. Τόσο ο εθνικός διαγωνισμός όσο και ο αντίστοιχος πανευρωπαϊκός ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την ομάδα, ώστε να επικοινωνήσει σωστά την επιχειρηματική αξία της ιδέας. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν να γίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στο φυσικό πρωτότυπο (προϊόν) όσο και στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο. Θέτοντας όμως ξεκάθαρους στόχους και παραδοτέα προχωρούσαμε με μεθοδικότητα ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμα μπροστά μας για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας πωλήσεις, αλλά έχουμε προγραμματίσει ήδη τα επόμενά μας βήματα για να συμβεί αυτό. Από αυτή την εμπειρία μόνο κερδισμένοι μπορούσαμε να βγούμε. Εκτός από τις ουσιαστικές γνώσεις που αποκτήσαμε και εφαρμόσαμε σε πραγματικό επίπεδο, ήρθαμε σε επαφή με έμπειρους ανθρώπους της επιχειρηματικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σχόλια, οι συμβουλές και η καθοδήγηση που λάβαμε σε αυτό το διάστημα, μας βοήθησαν ώστε να βελτιωθούμε σημαντικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.  Είμαστε πολύ περήφανοι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να διαμορφώνεται ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, διεθνείς φορείς και εταιρείες.”

- Ιούλιος 2020 -

Ομάδα MamaBear - Κακουλάκη Μαρίνα, Μπαμπέτας Κωνσταντίνος, Σπέρτου Χρυσή, Τέγου Στεφανία Μαρία, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Η ιδέα για το MamaBear γεννήθηκε εντοπίζοντας δύο κύριες ανάγκες, την ανάγκη τα μωρά να ακούν τη φωνή των γονιών τους, ώστε να αναπτυχθούν συναισθηματικά σωστά, αλλά και την ανάγκη των εργαζόμενων γονέων για επαφή με το μωρό τους. Έτσι, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα είναι χρήσιμο και θα το θέλουν τόσο τα μωρά όσο και οι ίδιοι οι γονείς. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο λούτρινο αρκουδάκι εφοδιασμένο με τεχνολογία IoT που θα κρατάει συντροφιά και παρέα στο μωρό και το οποίο θα μπορούν να το χειρίζονται οι γονείς μέσα από την εφαρμογή μας στο κινητό τους.

Το MamaBear πέρα από τις καινοτομίες που το χαρακτηρίζουν έχει και ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στον πυρήνα της επιχειρηματικής ιδέας και δραστηριότητας βρίσκονται τα μωρά, οι γονείς και οι υπεύθυνοι τους, καθώς και οι ανάγκες τους. Στόχος του MamaBear είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ειδικότερα βοηθά τους γονείς και τα μωρά να αναπτύξουν ισχυρότερες σχέσεις και δεσμούς που πέρα από την ομαλή ανάπτυξη του μωρού βοηθούν και στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνεχείς διαταραχές στη σύγχρονη κοινωνία. Ταυτόχρονα, προωθείται το work-life balance, καθώς οι γονείς μπορούν να δουλεύουν πιο συγκεντρωμένα, χωρίς να αποστασιοποιούνται από τα παιδιά τους έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης τους.

Η ανάπτυξη της ιδέας πραγματοποιήθηκε στο μάθημα “Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα” και με την καθοδήγηση των κ. Δουκίδη, κ. Λουνή και κ. Μπαλούτσο πέρασε από πολλά στάδια και από πολλές αλλαγές. Προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το MamaBear στον διαγωνισμό JA Greece Startup 2020 χρειάστηκε να συνδυάσουμε γνώσεις από πολλά μαθήματα του ΔΕΤ και από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Είδαμε έτσι πως μπορούμε να εφαρμόσουμε πρακτικά όλες τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια στο ΔΕΤ και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν και μια ιδέα η οποία πραγματικά μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία και να κάνει καλύτερη τη ζωή των εργαζόμενων γονιών, αλλά και των παιδιών τους. Η πρώτη μας απόπειρα να αναπτυχθούμε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τις δυνατότητες και τα περιθώρια βελτίωσης μας, αλλά και το πόσο σημαντική είναι η έννοια της ομάδας και η αλληλοσυμπληρωματικότητα των μελών της.”

- Ιούλιος 2020 -

Ομάδα Crowdy - Ανδριοπούλου Μαρία, Κουτσοθανάση Χαρίκλεια, Μόσχου Σοφία, Χωριανοπούλου Αικατερίνη, φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
3ο βραβείο στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε μπει σε κάποιο λεωφορείο, ή έχουμε περιμένει αρκετή ώρα για να μας εξυπηρετήσουν σε μια δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα. Συγκεκριμένα, και οιτέσσερίς μας χρησιμοποιούμε  αρκετά τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις μας. Το πρόβλημαπου εντοπίσαμε  είναι πως πολλές φορές τα λεωφορεία γεμίζουν με κόσμο και έπειτα η μετακίνηση καθίσταται αφόρητη και αδημονείς να φτάσεις γρήγορα στον προορισμό σου. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεσαι σε δίλημμα για το εάν θες να πάρεις τολεωφορείο που περνά  εκείνη την στιγμή αλλά είναι γεμάτο κόσμο, με το να περιμένεις λίγο περισσότερο για ένα άλλο λεωφορείο που έρχεται. Αλλά πως να ξέρεις ότι το άλλολεωφορείο που θα  έρθει θα έχει λιγότερο κόσμο; Στο πλαίσιο του μαθήματος Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα μας δόθηκε η ευκαιρία να δώσουμε λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Έτσι, σκεφτήκαμε το Crowdy.

Με τον ερχομό της ιδέας μας, όμως, ήρθε και η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση πλήθους σε μία τέτοια εποχή, όπου η κοινωνική απομάκρυνση ή αλλιώς social distancing αποτέλεσε το σημαντικότερο μέτροπρόληψης της πανδημίας. Για αυτό το λόγο, σκεφτήκαμε πως η ιδέα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί περισσότερο και να συμπεριληφθούν και άλλα μέρη, όπου θα μπορούσε κάποιος να δει πόσα άτομα βρίσκονται σε έναν χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να αποφύγει τον συνωστισμό, να μείνει ασφαλής και να μειωθεί η ώρα αναμονής του.

Η ιδέα μας εξελισσόταν μέσω του μαθήματος και έτσι δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε από την συμμετοχή μας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020 του JA Greece. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, ξεχωριστή, από την οποία αποκομίσαμε αρκετές γνώσεις και ικανότητες. Ακόμη, η συμβολή των καθηγητών μας ήταν κομβική, αφού εκείνοι ήταν που μας ώθησαν στην συμμετοχή μας στον διαγωνισμό και μας υποστήριξαν καθόλη την διάρκειά του, δίνοντας μας συμβουλές και την απαραίτητη ανατροφοδότηση που χρειαζόμασταν.”

- Ιούλιος 2020 -

UniverCity - Γεώργιος Μάρκου, Νικόλαος Μοάτσος, Νικόλαος-Άγγελος Σπυρέλλης, φοιτητές Τμήματος ΔΕΤ
Βραβείο Online Voting Challenge στον Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up 2020

“Η UniverCity συνιστά μια συγχώνευση επιμέρους ιδεών, η σύλληψη των οποίων προέκυψε με βιωματικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας αρκετούς ενεργούς φοιτητές –συμπεριλαμβανομένης της ομάδας μας –διαπιστώθηκε, πως η χαοτική δόμηση της πληροφορίας για τις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες δημιουργεί συγχύσεις, στερώντας ευκαιρίες από τους φοιτητές. Έτσι, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε έναν σύμβουλο/οδηγό, που με εξατομικευμένο τρόπο θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα της φοιτητικής κοινότητας.

Παρόλο, πουσυμμετείχαμεως ανεξάρτητηομάδα στονδιαγωνισμό του JA, η συμβολή του Δ.Ε.Τ. κρίθηκεαπαραίτητη για την κατάκτηση του OnlineVotingChallenge (OVC) και τη συνολική εξέλιξητης UniverCity. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας γνώσεις που αποκομίσαμεστοτμήμα μας κατορθώσαμε να αποκτήσουμε ισχυρή παρουσία στα socialmedia, να συνθέσουμε πλήρες businessplanκαιναεπεξεργαστούμε τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας μας. Επομένως, αναμφίβολα, το σύνολο των γνώσεων και το know-howπου αποκτά κανείς στο Δ.Ε.Τ. μας κατέστησε ικανούς να αξιοποιήσουμε υπάρχουσες γνώσεις και να αποκτούμε νέες με ταχύ ρυθμό.

Σχετικά με τη νίκη στο OVCκαι την πρόκριση στους 15 φιναλίστ τουτελικού, ανάμεσα σε 68 αξιόλογες ομάδες, αξίζει να σημειωθεί πως είναι κάτι που δεν θα πιστεύαμε αν μας έλεγαν 2 χρόνια πριν. Για να επιτύχουμε τα παραπάνω, εκτός τηςπολύτιμηςσυνεισφοράςτου Δ.Ε.Τ., χρειάστηκε καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση, μεράκι και φυσικά δίψα για διάκριση. Παράλληλα, αναμφισβήτητα η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν σπουδαία εμπειρία, καθώς όχι μόνο αποκτήσαμε ένα πλήθος γνώσεων και εμπειριών με τον αμεσότερο δυνατό τρόπο, αλλά και γνωρίσαμε ένα σύνολο σπουδαίων ανθρώπων, που εκτείνεται από συμφοιτητές μας με την ίδια δίψα για διάκριση, μέχρι επαγγελματίες του χώρου της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, αν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο που να συνοψίζει τα παραπάνω αυτό είναι:« Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις από το comfortzoneσου και να εργαστείςμε μεράκι για να πετύχεις.”

- Ιούλιος 2020 -

Μιχάλης Λουκέρης, φοιτητής Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Student Research Competition

“Στο πλαίσιο των σπουδών μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ) και την κατεύθυνση «Τεχνολογίες Λογισμικού & Ανάλυσης Δεδομένων» είχα την τύχη, χάρη στον καθηγητή μου κ. Διομήδη Σπινέλλη να συμμετάσχω στο Business Analytics Laboratory (BALab), όπου πληροφορήθηκα για τον διαγωνισμό Student Research Competition,  μέρος του διεθνούς συνεδρίου ESEC/FSE (Rank A*), στο Ταλίν της Εσθονίας, 26-31 Αυγούστου 2019.

Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο αντιπροσώπευε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς αναγνώρισα ότι πρόσφερε την ευκαιρία να έχει η Σχολή μας μια ενεργή  παρουσία στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της τεχνολογίας και της μηχανικής λογισμικού. Σε συνεννόηση με τον καθηγητή μου κ. Σπινέλλη επέλεξα να ετοιμάσω το θέμα "Efficient Computing in a Safe Environment", υπό την επίβλεψη του υποψήφιου διδάκτορα του τμήματος κ. Στέφανου Γεωργίου.

Μετά την εξαιρετικά ευχάριστη και ενθαρρυντική είδηση ότι η εργασία μου έγινε δεκτή, κατά την προκαταρκτική φάση, κλήθηκα να αναρτήσω στο χώρο του Διαγωνισμού στο Ταλίν, poster με διαγραμματική σύνοψη της εργασίας μου, για ενημέρωση των συμμετεχόντων.  Η επιλογή μου, κατά την πρώτη ημέρα του Διαγωνισμού, μεταξύ των έξι, για συμμετοχή στην τελική φάση, υπήρξε μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση που με γέμισε χαρά και ενθουσιασμό. Η βράβευσή μου στον τελικό, το ίδιο βράδυ στο επίσημο  Dinner του συνεδρίου, με την απονομή της δεύτερης θέσης ήταν πραγματικά μια απρόσμενη έκπληξη. Η διεθνής αυτή διάκριση μεταξύ συμμετεχόντων απ’ όλο τον κόσμο, με γέμισε υπερηφάνεια όχι μόνο για την εργασία μου, αλλά και για τους καθηγητές μου, το Τμήμα μου και τη Σχολή μου.

Πέρα από τη βράβευσή μου, για την οποία αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη και τον εποπτεύοντα επιστήμονα κ. Στέφανο Γεωργίου. Η συμμετοχή μου στο  Student Research Competition υπήρξε μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία, καθώς μου πρόσφερε τη δυνατότητα όχι μόνο να επωφεληθώ από την επαφή με τους κορυφαίους του Κλάδου της μηχανικής λογισμικού διεθνώς, αλλά επιπλέον να αναδείξω το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.”

- Οκτώβριος 2019 -

Γιώργος Καραβάς, φοιτητής Τμήματος ΔΕΤ
1η θέση στον διαγωνισμό παγκόσμιας διακυβέρνησης YICGG (Youth Inovation Competition on Global Governance) με την ομάδα MINPLUS, στην κατηγορία Most Valuable project (MVP)

“Η συμμετοχή  μου στο διαγωνισμό παγκόσμιας διακυβέρνησης YICGG (Youth Inovation Competition on Global Governance) με θέμα:  “Back to the Ocean: Sustainable Development in a Shared Future” ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική για εμένα εμπειρία που μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω και να συνεργαστώ με νέους από όλο τον κόσμο για ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί και στο μέλλον θα μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο: Tην προστασία των ωκεανών. Μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με συμμετέχοντες ανά τον κόσμο, είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και, σε συνεργασία με καθηγητές και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, οι οποίοι εξειδικεύονται σε αυτό το θέμα, να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσω των συνεργασιών, της ευαισθητοποίησης των νέων και τη δράση τους προβλήματα που ταλανίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι μπορούν να περιορισθούν και να δείξουν τον δρόμο, που οραματιζόμαστε για το μέλλον, στους παγκόσμιους ηγέτες.”

- Οκτώβριος 2019 -

Δούρου Έλενα, Βγόντζας ΓιώργοςΧαλκίδου Άντα, Παπαπολίτη Ευδοκία, φοιτητές/φοιτήτριες Τμήματος ΔΕΤ
2η θέση στον 5ο Πανελλαδικό φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019

“Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος στο ΔΕΤ, ήρθε και η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα γάντι που θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα στα ελληνικά. Στην αρχή, μας φάνηκε σαν μία ακόμη εργασία που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα το μάθημα. Ωστόσο, με την σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές και τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση μας μπορέσαμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που στην αρχή μας φαινόταν σαν ένα βουνό. Χρειάστηκε να ασχοληθούμε με διαφορετικά αντικείμενα και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γνώσεις είχαμε λάβει τα τελευταία 4 χρόνια. Η επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η πρόκριση και τελικά το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμο JA Startup. Ο διαγωνισμός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Συναναστραφηκαμε με έμπειρους ανθρώπους, πήραμε feedback και είδαμε πως πρέπει να λειτουργεί και να σκέφτεται μία startup στην πραγματικότητα. Όλα αυτά, μας έδωσαν ώθηση να εξελίσσουμε την ιδέα μας περαιτέρω, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.”

Έλενα Δούρου


“Τελευταίο μάθημα πριν το πτυχίο, κι όμως αποδείχθηκε το πιο σημαντικό. Η διάκριση μας στον τελικό του Πανελλαδικού διαγωνισμού JA Startup ήρθε μέσα από ένα μάθημα του Δ.Ε.Τ. για το οποίο έπρεπε να εκπονήσουμε (άλλη) μια εργασία. Η ιδέα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενός μαθήματος και αφορούσε την δημιουργία ενός γαντιού που θα μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας στα ελληνικά. Χρειάστηκε όμως να συμμαζέψουμε όλες τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει αυτά τα 4 χρόνια σπουδών ώστε να φτάσουμε να κερδίζουμε το βραβείο 2ης θέσης και το βραβείο καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε αναμφίβολα μια εμπειρία που σε κάνει περήφανο στο τέλος της ημέρας. Συναναστρέφεσαι με ανθρώπους του χώρου, αποκτάς τριβές και μια γεύση για την ζωή μετά το πανεπιστήμιο, οπότε είναι μια εμπειρία που σίγουρα δίνει στον καθένα κάτι ξεχωριστό. Προσωπικά, νιώθω ότι ήταν μια… πρώτη επιβράβευση για αυτά τα 4 χρόνια στο Δ.Ε.Τ. Και ήρθε στο τέλος του.”

Γιώργος Βγόντζας


“Όλα ξεκίνησαν από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του τμήματός μας «Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία» με διδάσκοντα τον κύριο Γ. Δουκίδη, όπου κληθήκαμε να σκεφτούμε μια πρωτοποριακή ιδέα με τη χρήση IoT. Μετά από πολλές ιδέες που είχαμε, και εποικοδομητική συζήτηση με τους καθηγητές μας καταλήξαμε στην ιδέα του Sign Me Up, δηλαδή στη δημιουργία «έξυπνων» IoT γαντιών για τη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας στη καθομιλουμένη. Οι καθηγητές μας στήριξαν από την αρχή αυτής της ιδέας μέχρι το τέλος όπου μας έκριναν ικανούς να εκπροσωπήσουμε το Τμήμα μας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - JA Startup Competition 2019. Αφού προκριθήκαμε στον τελικό,  οι καθηγητές μας συνέχισαν να μας βοηθούν με εποικοδομητικό feedback μέχρι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για τον διαγωνισμό. Με τη πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος, λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε δύο διακρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού, κάτι που δε θα είχαμε καταφέρει μόνοι μας.”

Άντα Χαλκίδου


“Η Sign Me Up, με τα έξυπνα γάντια που αναγνωρίζουν τις κινήσεις του χεριού και επιτρέπουν την πολυγλωσσική μετάφραση της νοηματικής γλώσσας, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μέσω του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα, μέσα από το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Στο συγκεκριμένο μάθημα, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία IoT όπως και  τις γνώσεις και τα εφόδια που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με σκοπό να αναπτύξουμε την επιχειρηματική μας ιδέα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό JA StartUp. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, μέσω της οποίας ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους με ενδιαφέρον προς την επιχειρηματικότητα, γνωρίσαμε καινοτόμες ιδέες, παρουσιάσαμε την ιδέα μας και λάβαμε ανατροφοδότηση και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Τέλος, η κατάκτηση του βραβείου καινοτομίας και του δεύτερου βραβείου του διαγωνισμού λειτούργησε ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας αλλά και ως κίνητρο για τη συνέχεια.”

Ευδοκία Παπαπολίτη

- Ιούλιος 2019 -