Πρόσκληση Υποβολής Δημοσιεύσεων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή υποψηφιοτήτων στο πλαίσιο του Προγράμματος

«Ενίσχυση Ερευνητικής Αριστείας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» –

«Ενίσχυση εξαιρετικής ερευνητικής επίδοσης» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

O Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής, της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη

  1. την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΟΠΑ (συνεδρία: 16η/14.03.2024) επί του Προγράμματος «Ενίσχυση Ερευνητικής Αριστείας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024,   
  2. την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Στατιστικής (συνεδρία 5η/2022-23/24.01.2023) περί ορισμού λίστας κορυφαίων διεθνών επιστημονικών περιοδικών στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα Στατιστικής,

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Στατιστικής τα οποία δημοσίευσαν άρθρο (ή έχουν λάβει ενημέρωση αποδοχής άρθρου προς δημοσίευση) από 01/01/2023 έως και 31/12/2023 σε κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό το οποίο βρίσκεται στις εγκριθείσες από τη Συνέλευση του Τμήματος λίστες κατάταξης διεθνών επιστημονικών περιοδικών, να υποβάλουν υποψηφιότητα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Ερευνητικής Αριστείας ΟΠΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Δύναται να χρηματοδοτηθούν μέχρι πέντε (5) δημοσιεύσεις, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο μία φορά στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μελών ΔΕΠ πρέπει να περιλαμβάνουν τεκμηρίωση αναφορικά με την ποιότητα των δημοσιεύσεων.

Σε περίπτωση δημοσίευσης από συγγραφείς που προέρχονται από διαφορετικά τμήματα του ΟΠΑ, η υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλλεται μέσω της Συνέλευσης ενός μόνο τμήματος, κατόπιν συνεννόησης των συγγραφέων.

Η χρηματοδότηση για κάθε δημοσίευση ανέρχεται στο ποσό των 3.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με διάρκεια αξιοποίησης του ποσού αυτού μέχρι ένα ημερολογιακό έτος από την ημέρα έναρξης του σχετικού έργου. Το σύνολο της χρηματοδότησης καταβάλλεται με την έναρξη του εκάστοτε έργου στον ΕΛΚΕ, κατόπιν αιτήματος του επιστημονικού υπευθύνου και έγκρισης του από την Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ. Τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο κατά τη λήξη του έργου επιστρέφει στον ΕΛΚΕ. Τα έργα δύναται να παρατείνονται με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών κατόπιν σχετικού αιτήματος του επιστημονικού υπευθύνου, έως 6 μήνες.

Ο ωφελούμενος ορίζεται Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου και εισηγείται αρμοδίως για τον ορισμό της ομάδας έργου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μέλη ΔΕΠ και συνεργαζόμενους ερευνητές (Υποψήφιους Διδάκτορες,  Μεταδιδάκτορες, Μεταπτυχιακούς φοιτητές) με ενεργή σχέση με το ΟΠΑ. Η διαχείριση κάθε έργου θα γίνεται από τον εκάστοτε Επιστημονικό Υπεύθυνο αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Rescom του ΕΛΚΕ.

Η χρηματοδότηση καλύπτει τις ακόλουθες δαπάνες: αμοιβή ερευνητικής ομάδας πλην μελών ΔΕΠ, δαπάνες μετακινήσεων, δαπάνες διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, δαπάνες για χρήση ή πρόσβαση σε εξοπλισμό, υποδομές ή άλλους πόρους, δαπάνες για αγορά εξοπλισμού μέχρι 30% του συνολικού προϋπολογισμού. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά κινητών τηλεφώνων. Αναλυτικότερα οι κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από το πρόγραμμα παρουσιάζονται στο Παράρτημα της παρούσης. Οι δαπάνες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα εκάστοτε προβλεπόμενα στον Οδηγό Χρηματοδότησης του ΕΛΚΕ και στις οικείες διατάξεις.

Οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται να αποστείλουν, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέχρι τις 25 Μαρτίου 2024, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος Στατιστικής: stat@aueb.gr, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας
  2. Δημοσιευμένο άρθρο ή/και ενημέρωση αποδοχής άρθρου προς δημοσίευση (όπου θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία αποδοχής ή δημοσίευσης εντός της περιόδου 01/01/2023 έως και 31/12/2023)

Διευκρινίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει το πολύ μία (1) αίτηση υποψηφιότητας για κάθε λίστα περιοδικών με την επισήμανση ότι θα μπορεί να βραβευθεί μόνο για μία δημοσίευση.

Η παρούσα πρόσκληση να δημοσιευτεί στον ιστότοπο του Τμήματος Στατιστικής.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας