Γενικές Πληροφορίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ενημέρωσης Σχολείων για την Επιστήμη της Στατιστικής και το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ

Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) στο πλαίσιο της εξωστρέφειας έχει ξεκινήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22 μια σειρά από δράσεις για την προβολή και τη συνεργασία του Τμήματος με τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τη Στατιστική Επιστήμη, αλλά και τις δράσεις του Τμήματος. Την ακαδημαϊκή χρονιά  2023-2023 συνεχίζουμε την υλοποίηση αυτής της δράσης.

Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ιστορικά το πρώτο, και παραμένει έως σήμερα το μόνο, αμιγές Τμήμα Στατιστικής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Στόχος της λειτουργίας του Τμήματος Στατιστικής είναι η προαγωγή και μετάδοση της γνώσης στο γνωστικό πεδίο της Στατιστικής επιστήμης και των συναφών με αυτήν αντικειμένων, θεωρητικών και εφαρμοσμένων, μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης, καταρτίζοντας πτυχιούχους επιστήμονες με την ικανότητα εφαρμογής κατάλληλων μεθόδων στατιστικής ανάλυσης σε διάφορους τομείς δραστηριότητας (π.χ. οικονομικής, κοινωνικής, επιχειρηματικής, διοικητικής, ερευνητικής, εκπαιδευτικής, κ.λπ.). Το Τμήμα Στατιστικής είναι πρωτοπόρο στα πεδία της Στατιστικής Επιστήμης, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και της Επιστήμης Δεδομένων και οδηγεί τις εξελίξεις καθώς η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα του περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντες τομείς όπως η Οικονομετρία,  η Βιοστατιστική, η Επιδημιολογία, η Ψυχομετρία,  αλλά και η Αθλητική Στατιστική. Τέλος, το Τμήμα Στατιστικής έχει εξαιρετικές προσβάσεις στην αγορά εργασίας προσφέροντας την ευκαιρία στους φοιτητές του να κάνουν πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες του χώρου ή να εργαστούν σε θέσεις μαθητείας (internships) με αποκλειστικές συμφωνίες με εταιρείες όπως η IQVIA, SAS και Fantasy Sports Interactive.

Στο πλαίσιο αυτή της δράσης, είμαστε να θέση να οργανώσουμε παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ο.Π.Α. ειδικά για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, σημειώνονται οι ακόλουθες δυνατότητες :

  • Παρακολούθηση μίας από τις προγραμματισμένες ανοικτές ψηφιακές παρουσιάσεις (διάρκειας περίπου 1 ώρας) μέσω Microsoft TEAMS μετά από συνεννόηση.
  • Επίσκεψη στους χώρους του Ο.Π.Α. μετά από συνεννόηση με το Τμήμα. Η επίσκεψη μπορεί να γίνει το χρονικό διάστημα 12.00-15.00 και μπορεί να έχει διάρκεια από μία έως τρεις ώρες ανάλογα με την επιθυμία του σχολείου. Ενδεικτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται.
  • Επίσκεψη ενός Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής στο Σχολείο  σας (περιορισμένη διαθεσιμότητα λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων και λοιπών περιορισμών).

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων αυτό θα θέλαμε να προσκαλέσουμε Γυμνάσια και Λύκεια (κυρίως) να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Οι δράσεις μας αφορούν μαθητές του 2ου επιστημονικού πεδίου των «Θετικών Επιστημών» και του 4ου επιστημονικού πεδίου «Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής».

Αν κρίνετε ενδιαφέρον και σκόπιμο οι μαθητές σας να γνωρίσουν το Τμήμα μας, θα σας παρακαλούσαμε να επικοινωνήσετε με τη διοικητική υπάλληλο της Γραμματείας του Τμήματος Στατιστικής, Αλίκη Σπυροπούλου στο e-mail aspyrop@aueb.gr ή στο τηλέφωνο 210-8203112.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα προγραμματιστούν μόνο αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν την κάθε χρονική στιγμή. 

Η παρουσίαση της μίας ώρας περιλαμβάνει:

  • Αναφορά στη Στατιστική επιστήμη και τη σπουδαιότητά της
  • Περιεχόμενο του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
  • Δράσεις του Τμήματος Στατιστικής
  • Επαγγελματική Αποκατάσταση των Αποφοίτων και Προοπτικές Εξέλιξής τους

Η παρουσίαση θα κλείσει με απορίες και ερωτήσεις από τους μαθητές και συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τμήματος Στατιστικής και με ένα ολιγόλεπτο παιχνίδι γνώσεων (αν το επιτρέψει ο χρόνος).

Μια συντομότερη εκδοχή της παρουσίασης (15 λεπτών) είναι διαθέσιμη στο κανάλι youtube του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο σύνδεσμο https://youtu.be/ShRMH-ZBeu0 και μπορείτε να την προβάλετε στους μαθητές σας (ή απλά να τους την κοινοποιήσετε) στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού τους.  

 Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής, ώστε να επιτύχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία προκειμένου να στηρίξουμε και ενισχύσουμε το σύγχρονο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με υποψήφιους φοιτητές που θα γνωρίζουν το Τμήμα και την επιστήμη και συνειδητά θα το επιλέγουν για την ακαδημαϊκή τους μόρφωση. Με το τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η αριστεία στην εκπαίδευση καθώς οι απόφοιτοι θα είναι επιστήμονες ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε μέσω e-mail στην κ. Αλίκη Σπυροπούλου, στο τηλέφωνο: 210-8203112 και στο email: aspyrop@aueb.gr. Η φόρμα επικοινωνίας βρίσκεται εδώ.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Επίσκεψης στις Εγκαταστάσεις του

Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

12.00-12.10

Άφιξη και Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Ι. Ντζούφρα

12.10-12.20

Παρουσίαση Πανεπιστημίου

12.20-13.00

Παρουσίαση του Τμήματος και της Στατιστικής Επιστήμης

Από τον Δ. Καρλή, αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος και Δ/ντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στατιστική

13.00-13.10

Ειδικές εφαρμογές Στατιστικής: Επιτήρηση Επιδημιών

Από την Επίκουρη Καθηγήτρια Ξανθή Πεντελή

13.10-13.20

Ειδικές εφαρμογές Στατιστικής:  Στατιστική ανάλυση δεδομένων γενετικής και βιοπληροφορική

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Παπασταμούλη

13.20-13.30

Ερωτήσεις και συζήτηση

13.30-13.50

Παιχνίδι με τη Στατιστική

13.50-14.00

Παρουσίαση των εγκαταστάσεων του ΟΠΑ

14.00-14.20

Παρουσίαση του εργαστηρίου της Τροίας (Ηλίας Λερίου) και σύντομη ξενάγηση στο Κτίριο

14.10-15.00

Σύντομη ξενάγηση στο κεντρικό κτίριο  (εάν θα μείνει χρόνος)