FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

  1. Πότε μπορούν οι φοιτητές να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα Erasmus+;
    • Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις γίνονται συνήθως αρχές Μαρτίου κάθε έτους και αφορούν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
       
  2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων μπορούν οι φοιτητές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+;
    • Καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής.
    • Κατοχύρωση κατ’ ελάχιστον 60 ects από το σύνολο των υποχρεωτικών για τη λήψη πτυχίου μαθημάτων (έως και την τελευταία εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη της διαδικασίας επιλογής φοιτητών στο Πρόγραμμα).
       
  3. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί το ΔΕΤ μέχρι και το στάδιο της τελικής επιλογής των φοιτητών στο Πρόγραμμα Erasmus+;
    • Τμηματική ετήσια ενημέρωση των φοιτητών του ΔΕΤ για το Πρόγραμμα Erasmus+, σε συνέχεια της γενικής ετήσιας ενημέρωσης των φοιτητών του ΟΠΑ από το Γραφείο Υποστήριξης Αλλοδαπών Φοιτητών και Κινητικότητας (Γραφείο Erasmus+).
    • 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    • Ανάρτηση πίνακα ροής φοιτητικής κινητικότητας.
    • Συμπλήρωση εντύπου pre-learning agreement (excel file) από τους φοιτητές για κάθε πανεπιστήμιο της επιλογής τους (έως και τρία πανεπιστήμια), και έγκριση του από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό υπεύθυνο.
    • Online αίτηση του υποψηφίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα όπως περιγράφεται στην σχετική 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    • Έλεγχος πληρότητας των αιτήσεων από τη διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ - Κατάταξη των φοιτητών βάσει συγκεκριμένου αλγορίθμου – Αντιστοίχιση των φοιτητών σε ένα από τα τρία πανεπιστήμια της επιλογής τους βάσει της κατάταξης τους από τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους.
    • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 1η πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος
    • 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αφορά μόνο τους συμμετέχοντες της 1ης φάσης που δεν έχουν αντιστοιχισθεί σε πανεπιστήμιο.
    • Ανάρτηση πίνακα ροής φοιτητικής κινητικότητας με τις κενές θέσεις των Πανεπιστημίων.
    • Συμπλήρωση από τους φοιτητές νέου εντύπου pre-learning agreement και έγκριση του από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό υπεύθυνο (έως τρία πανεπιστήμια).
    • Online αίτηση του υποψηφίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα όπως περιγράφεται στην σχετική 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    • Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2η πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
       
  4. Τι είναι η προ συμφωνία εκμάθησης (pre-learning agreement);
    • Το pre-learning agreement είναι ένα άτυπο εσωτερικό αλλά υποχρεωτικό έντυπο του Τμήματος ΔΕΤ, σε μορφή excel, στο οποίο οι φοιτητές συμπληρώνουν το εξάμηνο (χειμερινό/ εαρινό) και το Πανεπιστήμιο υποδοχής που θα πραγματοποιηθεί κινητικότητα καθώς και αντιστοιχίσεις μαθημάτων του Πανεπιστημίου υποδοχής (που προσφέρονται το εξάμηνο κινητικότητας των φοιτητών) με μαθήματα ΔΕΤ (από το σύνολο του προγράμματος σπουδών ΔΕΤ). Σημειώνεται ότι οι αντιστοιχίσεις αφορούν τόσο το περιεχόμενο των μαθημάτων όσο και τα ects, άρα δεν είναι πάντα ένα προς ένα.
    • Το pre-learning agreement εγκρίνεται από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό υπεύθυνο των φοιτητών και αποτελεί εσωτερική συμφωνία που διασφαλίζει όλα τα επόμενα στάδια της κινητικότητας (συμπλήρωση και υπογραφή learning agreement - δήλωση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο υποδοχής – αντιστοίχιση βαθμολογίας μετά τη λήξη της κινητικότητας, κ.τ.λ).
    • Εάν (και κάθε φορά που) προκύψει λόγος αλλαγής (π.χ. μη προσφερόμενο μάθημα στο πανεπιστήμιο υποδοχής), συμπληρώνεται νέο έντυπο pre-learning και αποστέλλεται στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο προς έγκριση.
    • Το εγκεκριμένο pre-learning agreement προωθείται με email στην διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του Τμήματος ΔΕΤ. Στο έντυπο συμπληρώνεται η ημερομηνία και το ονοματεπώνυμο του ακαδημαϊκού υπεύθυνου του φοιτητή.
       
  5. Τι είναι η συμφωνία εκμάθησης (learning agreement);
    • Το learning agreement είναι το τυπικό υποχρεωτικό έγγραφο του προγράμματος Eramus+ που καθορίζει το πρόγραμμα των σπουδών που πρέπει να ακολουθηθεί στο εξωτερικό. Πρέπει να υπογραφεί από τον φοιτητή, το ίδρυμα αποστολής και το ίδρυμα υποδοχής πριν από την έναρξη της ανταλλαγής. Ο σκοπός του learning agreement είναι να παρέχει μια διαφανή και αποτελεσματική προετοιμασία της ανταλλαγής για να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα λαμβάνουν αναγνώριση για τις δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο εξωτερικό. Προσχέδιο learning agreement υπάρχει στην ιστοσελίδα https://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/mobility-and-learning-agreements/learning-agreements.
    • To learning agreement συμπληρώνεται on line (OLA) από τους φοιτητές στην πλατφόρμα του Erasmus Without Paper (EWP), βάσει του εγκεκριμένου pre-learning agreement. Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής συμπλήρωσης συμπληρώνεται από τον φοιτητή σε αρχείο word και κατατίθεται στην διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του ΔΕΤ.
       
  6. Τι είναι το during the mobility learning agreement;
    • Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στο learning agreement για διάφορους λόγους (π.χ. δεν προσφέρονται τα μαθήματα από το Παν/μιο υποδοχής). Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον έχει συμπληρωθεί από τους φοιτητές και εγκριθεί από τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο νέο pre-learning agreement (με τις νέες αντιστοιχίσεις μαθημάτων), οι φοιτητές θα πρέπει καταγράψουν τις αλλαγές στο on line learning agreement (OLA) μέσω της πλατφόρμας EWP ή εναλλακτικά να συμπληρώσουν το πεδίο during the mobility learning agreement, σε αρχείο word. Οι αλλαγές πρέπει να υπογραφούν από τον φοιτητή, το ίδρυμα αποστολής και το ίδρυμα υποδοχής και να σταλούν στην διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του Τμήματος ΔΕΤ.
       
  7. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος τους για το Πρόγραμμα Erasmus+;
    • Έντυπο αίτησης υπογεγραμμένο,
    • Μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας,
    • Απλό/ά φωτοαντίγραφο/α πιστοποιητικού/ών γλωσσομάθειας και
    • Έντυπο pre-learning agreement (excel file) με τη λίστα των μαθημάτων των ξένων Πανεπιστημίων με ects και προτεινόμενες αντιστοιχίσεις τους με μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών ΔΕΤ, εγκεκριμένο από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό υπεύθυνο.
       
  8. Ποιος είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των φοιτητών;
    • Αριθμός μαθημάτων που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ο φοιτητής / σύνολο των μαθημάτων που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει σύμφωνα με το εξάμηνο στο οποίο βρίσκεται) x (μέσο όρο βαθμολογίας φοιτητή) = συντελεστής κατάταξης.
       
  9. Τι είναι ο πίνακας ροής φοιτητικής κινητικότητας;
    • Περιλαμβάνει ανά χώρα, τα ξένα Πανεπιστήμια και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων αυτών με τα οποία το ΔΕΤ έχει συμφωνία, τους κωδικούς Erasmus+ των ξένων Πανεπιστημίων καθώς και το απαραίτητο επίπεδο της ξένης γλώσσας στην οποία προσφέρονται τα μαθήματα Erasmus+. Βάσει αυτής της πληροφορίας οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στις σχετικές ιστοσελίδες των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων (π.χ. προσφερόμενα μαθήματα, ιδιαίτερες απαιτήσεις) προκειμένου να αποφασίσουν για τα επιλογές τους (έως και τρία πανεπιστήμια στην αρχική τους αίτηση) .
       
  10. Τι είναι η πλατφόρμα του EWP (Erasmus Without Paper) και που χρησιμεύει;
    • Το EWP https://erasmus-plus.ec.europa.eu/european-student-card-initiative/ewp και https://www.learning-agreement.eu/ είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα στην οποία οι φοιτητές δημιουργούν λογαριασμό και συμπληρώνουν το on line learning agreement τους (OLA), το επεξεργάζονται όταν χρειαστεί να κάνουν αλλαγές και υπογράφεται ψηφιακά κάθε φορά και από τα (3) τρία εμπλεκόμενα μέλη (τον φοιτητή και τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους των Πανεπιστημίων αποστολής και υποδοχής).
       
  11. Πόσα ects αντιστοιχίζουν οι φοιτητές και μεταφέρουν μεταξύ των Πανεπιστημίων υποδοχής και αποστολής;
    • 30 ects για ένα εξάμηνο και 60 ects για δύο εξάμηνα.
       
  12. Τι είναι το transcript of records (ToR);
    • Το ToR είναι η αναλυτική βαθμολογία των φοιτητών στα αγγλικά. Πριν την έναρξη της κινητικότητας, η διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του ΔΕΤ αποστέλλει σε όλους του συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φοιτητές το ToR του ΔΕΤ, καθώς αυτό ζητείται από τα ξένα Πανεπιστήμια. Μετά το πέρας της κινητικότητας, αποστέλλεται στην διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του ΔΕΤ είτε από τους φοιτητές είτε απευθείας από το Πανεπιστήμιο υποδοχής το ToR του ξένου Πανεπιστημίου με τις βαθμολογίες προαγωγικές και μη, ψηφιακά υπογεγραμμένο, προκειμένου να γίνει η αντιστοίχιση των βαθμών από τον αρμόδιο ακαδημαϊκό υπεύθυνο και η εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική Γραμματεία από την διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του ΔΕΤ.
       
  13. Οι φοιτητές μπορούν να παρατείνουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Erasmus;
    • Ναι μπορούν να παρατείνουν τη συμμετοχή τους μέχρι ένα εξάμηνο ακόμη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Erasmus+ του ΟΠΑ.
       
  14. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, χρειάζεται οι φοιτητές να κάνουν δηλώσεις;
    • Οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται κανονικά. Π.χ. κατά τη περίοδο του χειμερινού εξαμήνου οι φοιτητές δηλώνουν τόσο τα μαθήματα Erasmus+ που έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν στο πανεπιστήμιο υποδοχής και αντιστοιχίζονται σε μαθήματα χειμερινού εξαμήνου στο ΔΕΤ όσο και τα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου που θα δήλωναν εάν παρέμεναν στο ΔΕΤ προκειμένου να μπορούν να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Μαθήματα Erasmus+ που ενδεχομένως δεν μπορούν να δηλωθούν (π.χ. όσα αντιστοιχίζονται σε μαθήματα εαρινού εξαμήνου στο ΔΕΤ ή προέκυψαν λόγω αλλαγών κατά τη διάρκεια της κινητικότητας και μετά τη λήξη δήλωσης μαθημάτων στο ΔΕΤ), δηλώνονται μετά το πέρας του κινητικότητας από την διοικητική υπεύθυνη του Erasmus+ του ΔΕΤ που διασφαλίζει και την εισαγωγή των βαθμών των φοιτητών στην ηλεκτρονική Γραμματεία. Τονίζεται ότι εάν οι φοιτητές δεν δηλώσουν τα προαναφερθέντα μαθήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις αυτών των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και με τις δηλώσεις των εαρινών μαθημάτων.
       
  15. Οι φοιτητές μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση μέσω του Προγράμματος Erasmus+;
    • Το πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτεί φοιτητές να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση (Erasmus+ placement) σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες και με δικαίωμα μηνιαίας επιχορήγησης ανάλογα με τη χώρα υποδοχής. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να υλοποιηθεί σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συγκεκριμένες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των προγραμματικών συμφωνιών του Ιδρύματος. Αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του προγράμματος Erasmus+ placement είναι το Γραφείο Υποστήριξης Αλλοδαπών Φοιτητών και Κινητικότητας.