Διάκριση μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος
Την πρώτη θέση στο hackathon με θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πράσινες Πόλεις», κέρδισαν η ομάδα Green Minds με τους κ.κ. Ελένη Κακούρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος ΔΕΤ, Βίκυ Αναγνωστόπουλου, Learning Designer & PhD Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, Κωνσταντίνα Καρκαντζού, Finance Specialist, Πασχάλης Σάρρας, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αθανάσιος Χειμώνας, φοιτητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στο INNOVATHENS, της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το British Council, στο πλαίσιο του προγράμματος Stronger Together Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό, διοργάνωσε για 2η χρονιά hackathon με θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πράσινες Πόλεις», με τη χορηγία της Microsoft Ελλάς και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.
Η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση, με την ιδέα "Bump it down" συναγωνιζόμενη 8 ομάδες και κέρδισε ένα study visit στο Bristol το Μάρτιο του 2024. Το "Bump it down!" βοηθά τους δήμους να εντοπίζουν τις λακούβες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λακούβες έχουν σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Μόνο στην ΕΕ οι επισκευές δρόμων λόγω των λακούβων εκτιμάται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η λύση “Bump it down” απαιτεί την τοποθέτηση μίας κάμερας σε κάθε όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του Δήμου, GPS για τον εντοπισμό της θέσης της λακούβας, και πρόσβαση στο διαδίκτυο για την επικοινωνία με το κέντρο δεδομένων μας, όπου τα δεδομένα επεξεργάζονται από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, οι δήμοι θα βλέπουν τις λακούβες που εντοπίζονται σε έναν live χάρτη, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να θέτουν προτεραιότητες για την επισκευή τους.
Όπως δήλωσε η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία Ελένη Κακούρη, αναφορικά με την ιδέα "Bump it down" «Το κίνητρό μου να συμμετάσχω σε αυτόν το hackathon είχε τις ρίζες του σε μια βαθιά κοινωνική ανάγκη της πόλης μας - την αναζήτηση της βελτίωσης της ζωής των πολιτών μέσω της βελτίωσης των δρόμων. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και απλώνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, οι προκλήσεις που σχετίζονται τις υποδομές γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ομάδα μου και εγώ ξεκινήσαμε μια να αφουγκραστούμε μια λύση που θα έκανε ουσιαστική διαφορά στη ζωή των συμπολιτών μας. Στόχος του έργου μας ήταν να αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την καταγραφή λακουβών και δομικών προβλημάτων στους δρόμους της Αθήνας. Εμπνευστήκαμε την ιδέα γνωρίζοντας ότι είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς συμπολίτες μας καθημερινά. Αντιμετωπίζοντας αυτή την κοινωνική ανάγκη, ξεκινήσαμε τη δημιουργία μιας AI λύσης η οποία θα εντοπίζει στο δρόμο λακούβες μέσω καμερών που θα είναι τοποθετημένες σε οχήματα και ύστερα θα τις καταγράφει σε έναν online χάρτη». Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή του Τμήματος και τα οφέλη που αποκόμισε από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό: «Οι γνώσεις και η εμπειρογνωμοσύνη που έχω λάβει από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΔΕΤ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, εμπλούτισαν σημαντικά την κατανόησή μας για τη διασταύρωση μεταξύ τεχνολογίας, διοίκησης και κοινωνικού αποτυπώματος. Η συμμετοχή μου σε αυτό το hackathon ενίσχυσε την πίστη μου στη δύναμη της συνεργασίας καθώς τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκα ήταν άτομα που θα συναντούσα για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Το διαφορετικό υπόβαθρο και οι δεξιότητες που έφερε κάθε μέλος της ομάδας υπογράμμισαν τη σημασία της συλλογικότητας στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Εν κατακλείδι, η συμμετοχή μου στο AI for Good/Stronger Together Hackathon ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία. Δεν μου επέτρεψε μόνο να συμβάλω σε έναν σκοπό για τον οποίο είμαι βαθιά αφοσιωμένη, αλλά επιβεβαίωσε επίσης την πεποίθηση ότι όταν αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ΑΙ για το γενικότερο καλό, είμαστε πράγματι ισχυρότεροι μαζί. Είναι τιμή μου που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την ιδέα μας και ανυπομονώ να δω το συλλογικό αποτύπωμα όλων των αξιόλογων ιδεών και έργων που παρουσιάστηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό».
To Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης (MSL) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Center for Entrepreneurship and Innovation) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχαν στη συνδιοργάνωση του hackathon, μαζί με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) και το Εργαστήριο Πολιτισμικής Πληροφορικής, Δεδομένων & Ψηφιακών Πολιτισμικών Σπουδών (CID-CCS Lab) του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και τη CREATIVE+, τη Δομή Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου.