Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, OLIVIER BLANCHARD σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY

OLIVIER BLANCHARD

ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει την Πέμπτη 05 Μαϊου 2022 και ώρα 18:00 στo Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, OLIVIER BLANCHARD

Ο Olivier Blanchard είναι ο Robert M. Solow Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και ο C. Fred Bergsten Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics στην Washington D.C.

Γάλλος πολίτης, ο Blanchard έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του στα οικονομικά από το MIT το 1977, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT το 1982. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών από το 1998 έως το 2003. Το 2008, πήρε άδεια για να υπηρετήσει ως Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου έμεινε μέχρι το 2015. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Peterson.

Ο Blanchard έχει εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών θεμάτων, όπως ο ρόλος της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, οι κερδοσκοπικές φούσκες, η αγορά εργασίας και οι καθοριστικοί παράγοντες της ανεργίας, η οικονομική μετάβαση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και η φύση της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Στην πορεία, έχει συνεργαστεί με πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Ο Blanchard είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων, συμπεριλαμβανομένων δύο εγχειριδίων μακροοικονομίας, το ένα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τον Stanley Fischer και το άλλο σε προπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε εκδότης του Quarterly Journal of Economics και του NBER Macroeconomics Annual και ιδρυτικός εκδότης του American Economic Journal: Macroeconomics. Είναι Εταίρος και πρώην μέλος του Συμβουλίου της Econometric Society, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Σύνδεσμος στη ιστοσελίδα του Καθηγητή Olivier Blanchard στο Peterson Institute

Η τελετή αναγόρευσης θα αρχίσει με προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Δημήτριο Μπουραντώνη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Καθηγητή Γεώργιο Αλογοσκούφη. Στη συνέχεια, θα γίνει η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Απόστολο Φιλιππόπουλο. Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμωμένου σε Επίτιμο Διδάκτορα και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του με θέμα: «Reform of EU Fiscal Rules».

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 
05/05/2022 - 18:00
Επισυναπτόμενα Αρχεία: