DETails - Τεύχος 40ο

Παλαιότερα Τεύχη

Τριμηνιαίο Newsletter
Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τεύχος 40ο | Απρίλιος 2024


Σε αυτό το τεύχος

Editorial

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί το 20ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένα «συνέδριο από τους φοιτητές για τους φοιτητές»,  και όλη η κοινότητά μας ανυπομονεί να γιορτάσει την επέτειο των 20 ετών του θεσμού.

Το 2004 μια ομάδα φοιτητών με πρωτοστάτη τον φοιτητή Εμμανουήλ Παλληκαράκη είχε την ιδέα ενός επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο θα διοργανωνόταν από τη φοιτητική κοινότητα και θα πραγματευόταν θέματα από τα πεδία της Διοικητικής Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Τμήμα, υπό την Προεδρία του Καθηγητή Γιώργου Δουκίδη αγκάλιασε την πρωτοβουλία και υπό την επιστημονική επίβλεψη της Καθηγήτριας Νάνσυς Πουλούδη, το 1ο ΦΣΔΕΤ ήταν γεγονός!

20 χρόνια μετά, με πολλή υπερηφάνεια παρατηρούμε τον θεσμό να εξελίσσεται κάθε χρόνο, να προσφέρει αξία στους συμμετέχοντες και την κοινότητα μας και να βρίσκει απήχηση στους φοιτητές μας που εθελοντικά θυσιάζουν τον προσωπικό χρόνο τους για να φέρουν σε πέρας το project της διοργάνωσης. Προσκαλούμε όλη την κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να παρακολουθήσει το 20ο ΦΣΔΕΤ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου μας και την επιστημονική επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Δημητρίου Ζήση και να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά της γνώσης, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα την αξιέπαινη φοιτητική πρωτοβουλία!

Kαθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη
Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας


Άρθρα και συνεντεύξεις μελών ΔΕΠ


Άρθρο Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη και Δρ. Λευτέρη Κιοσέ στο Βήμα

Άρθρο του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη και του Δρ. Λευτέρη Κιοσέ με τίτλο «Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Τι αποτελέσματα θα έχουν;», δημοσιεύτηκε στην ενότητα «Experts» του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Άρθρο Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη και Δρ. Ιωάννη Κρασονικολάκη στην ΟΠΑ News

Στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, αναφέρεται το άρθρο του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη και του Δρ. Ιωάννη Κρασονικολάκη, που δημοσιεύθηκε στο 51ο τεύχος της ΟΠΑ News.

Συνέντευξη Καθηγήτριας Κατερίνας Πραματάρη στο ONE Channel

Η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Διονάτο στην τηλεοπτική εκπομπή «Μονόκερος» του ONE Channel, σχετικά με τη δραστηριότητα του Uni.fund. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=q8Vorjoh8tk.

Άρθρα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη στην Καθημερινή

Άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο «Οι χιλιάδες νόμοι και η ψηφιακή τεχνολογία», δημοσιεύτηκε στην ενότητα «Κοινωνία» της Καθημερινής.

Στην ενότητα «Απόψεις» της Καθημερινής φιλοξενήθηκε άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο «Το κράτος και τα προσωπικά μας δεδομένα».

Άρθρο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο «Απειλούνται οι τηλεξετάσεις από το ChatGPT;», δημοσιεύτηκε στην ενότητα «Κοινωνία» της Καθημερινής.


Επιστημονικές δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών


Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Androutsopoulos, K.N., Zografos, K.G. (2024), Modeling and solving the fuel distribution problem with unloading precedence and loading sequence considerations, Annals of Operations Research, 332 (1-3), pp. 909-947. (doi: 10.1007/s10479-023-05752-1).
  2. Eirinakis, P., Mourtos, I., Samaris, M. (2024), On Pareto optimal balanced exchanges, Discrete Optimization, 52, 100835. (doi: 10.1016/j.disopt.2024.100835).
  3. Koukopoulos, A., Neimeyer, R.A. (2024), Prolonged grief disorder: A bibliometric analysis, Death Studies, 48 (2), pp. 150-163. (doi: 10.1080/07481187.2023.2196734).
  4. Spinellis, D. (2024), Unit tests for SQL, IEEE Software, 41 (1), pp. 22–26. (doi: 10.1109/MS.2023.3328788).
  5. Spinellis, D. (2024), Automating a Massive Open Online Course’s Production, IEEE Software, 41 (2), pp. 17-20. (doi: 10.1109/MS.2023.3346590).
  6. Spinellis, D. (2024), Pair Programming With Generative AI, IEEE Software, 41 (3), pp. 16–18. (doi: 10.1109/MS.2024.3363848).
  1. Stamos, G., Kotsopoulos, D. (2024), Applying IS-Enabled Telework during COVID-19 Lockdown Periods and Beyond: Insights from Employees in a Greek Banking Institution, Administrative Sciences, 14 (2), 35. (doi: 10.3390/admsci14020035).
  2. Zografou, I., Galanaki, E., Pahos, N., Deligianni, I. (2024), Not a single path to success: alternative HRM configurations for well-performing small and medium-sized hotels, Employee Relations, 46 (9), pp. 21-41. (doi: 10.1108/ER-06-2023-0295).
Κεφάλαια σε βιβλία

Koukopoulos, A., Vrechopoulos, A., Lazaris, C. (2024), Artificial Intelligence’s Impact on Personal Selling: A Profession in Danger?, In Prastacos, G. and Pouloudi, A. "Leading and Managing in the Digital Era", Nature Springer (accepted – forthcoming).


Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ


Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης:

Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών

O Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος:

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Κρητικός:

  • Είναι Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Statistics and Management Systems (JSMS).
  • Ορίστηκε πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του ερευνητικού περιοδικού νέων τεχνολογιών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (EME) «Αστρολάβος», με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι Editor in Chief του περιοδικού International Journal of Selection and Assessment.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι μέλος των Editorial Boards των ακόλουθων επιστημονικών περιοδικών:

Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη:

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:

  • Σύμβουλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού "Proceedings of the ACM on Software Engineering".
  • Μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού "IEEE Software" και συντάκτης της νέας τακτικής στήλης "Adventures in Code".
  • Σύμβουλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of Systems and Software.
  • Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής IEEE Press.
Προσκεκλημένες ομιλίες

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ήταν ομιλητής στην ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη και ανάπτυξη της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 32ου Money Show.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης παρέδωσε την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο μας» στο 1ο συνέδριο πληροφορικής της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2024 στον Ελληνικό Κόσμο.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης συμμετείχε με την ομιλία του "Alexandria3k: Researching the world's knowledge on your laptop", στο FOSDEM '24: Free and Open Source Software Developers' European Meeting, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 3-4 Φεβρουαρίου 2024.

Λοιπές δράσεις

Στο ετήσιο συνέδριο του ΑPPLiA  HELLAS, με τίτλο "Μind the Gap" που διεξήχθη στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, συμμετείχε ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης. Στο συνέδριο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βιομηχανιών και επιχειρήσεων ηλεκτρικών συσκευών, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας με τίτλο «Μέσα από τα Μάτια των Καταναλωτών» που διεξήγαγε ο ΑPPLiA για την Ελλάδα.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Μούρτος ανέλαβε επιστημονικός υπεύθυνος του έργου "Tec4MaaSEs: Technologies for Manufacturing as a Service Ecosystems", Horizon Europe, 2024-2026. Το Tec4MaaSEs στοχεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο Digital Twins (DT), εξοπλισμένο με αξιοπιστία και γνώση, για να συνεργάζεται με κατανεμημένο τρόπο μέσα σε ένα δίκτυο αξίας ως βασικοί ενεργοποιητές των πρακτικών Manufacturing-as-a-Service (MaaS)"

Η Καθηγήρια Αγγελική Πουλυμενάκου συμμετείχε στην εκδήλωση "AI, Inclusivity and the Future of Work", που διοργάνωσε στις 26 Ιανουαρίου 2024 η Ομάδα Δράσης της ΕΑΣΕ για τις Ίσες Ευκαιρίες στην Ηγεσία, στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε μία παραγωγική συζήτηση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον μέσα από όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με έμφαση στο ΑΙ, εστιάζοντας στα trends και τις καλές πρακτικές που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις σχετικές προκλήσεις ενισχύοντας τη συμπερίληψη για διαφορετικές ομάδες εργαζομένων.

Η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη έλαβε μέρος στο συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα & οι φορείς που τη στηρίζουν», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Στην επενδυτική Ημερίδα egg Investor Day που διοργάνωσε ο επιχειρηματικός επιταχυντής egg - enter grοw go, συμμετείχε η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη. Η ημερίδα, η οποία έλαβε χώρα στο EGG Hub στο Μοσχάτο στις 16 Φεβρουαρίου 2024, έδωσε τη δυνατότητα σε 39 νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες από Ελλάδα και Κύπρο να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, διεκδικώντας χρηματοδότηση από ένα ευρύ κοινό διαχειριστών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC’s), εταιρικών επενδυτών και Business Angels από Ελλάδα, Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, Ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:


Σημαντικές διακρίσεις


Κορυφαία αναγνώριση για το ACEin του ΟΠΑ

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας ACEin του ΟΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, βρίσκεται μεταξύ των 125 κορυφαίων Startup Hubs της Ευρώπης, σύμφωνα με το "Europe’s Leading Startup Hubs 2024" που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τους Financial Times και το Statista.

Πιο συγκεκριμένα, το ACEin κατέλαβε την 69η θέση ανάμεσα στους 125 καλύτερους επιταχυντές και θερμοκοιτίδες στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το ACEin ξεχώρισε ως το μοναδικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας Ελληνικού Πανεπιστημίου, που προάγει τη συστηματική κινητοποίηση και καθοδήγηση ατόμων και ομάδων σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν, ενισχύουν και αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η αξιολόγηση και η κατάταξη βασίστηκε σε πολύμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποφοίτους που συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα θερμοκοιτίδας ή επιταχυντή. Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη συστάσεις του κόμβου από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, όπως επενδυτές, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Τέλος, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις των πιο επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων που προέρχονται από το συγκεκριμένο hub.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, σχολιάζοντας τη διεθνή αναγνώριση του ACEin, ανέφερε: «Η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του ΟΠΑ, αποτελεί αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελείται σε αυτό. Αριθμώντας οκτώ και πλέον χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και έχοντας υποστηρίξει περισσότερες από 550 ομάδες, το ACEin συμβάλλει αναμφίβολα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη μεταφορά τεχνολογίας και στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε επιχειρηματικά πλάνα. Το ΟΠΑ φέρει πλέον και επισήμως τον τίτλο του κορυφαίου κόμβου εκκίνησης της επιχειρηματικότητας για το 2024».

Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης στη διδασκαλία

Το βραβείο εξαιρετικής επίδοσης στη διδασκαλία από το Τμήμα ΔΕΤ, έλαβε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, για το μάθημα «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε  στις 14 Φεβρουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ο ίδιος δήλωσε: «Οι υψηλές αξιολογήσεις του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη» είναι μεγάλη τιμή για μένα και για την ομάδα που το υποστηρίζει. Είναι όμως και απόδειξη της αξίας που έχουν για τους φοιτητές μας οι συνεισφορές τους στο παγκόσμιο οικοσύστημα ελεύθερου λογισμικού και κίνητρο για συνεχή βελτίωση της διδασκαλίας».


Ο λόγος στους αποφοίτους μας


Χριστίνα Χαραλαμπίδου
People & Culture Director, The Coca-Cola Company, Αυστρία

«Όταν πρωτοεισήλθα στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακόμη αναζητούσα κατεύθυνση για το επαγγελματικό μου μέλλον. Τα ενδιαφέροντά μου ταξίδευαν σε πλήθος κλάδων και ο βασικός μου στόχος ήταν να ανακαλύψω την διαδρομή που θα ήθελα να ακολουθήσω στο επαγγελματικό μου μέλλον. Σήμερα, 14 χρόνια αργότερα, αναγνωρίζω ότι αυτό το τμήμα ήταν η ιδανική επιλογή για μένα. Με την εκπαίδευση αντάξια διεθνών προτύπων και σταθερά ενημερωμένη με τις νέες τάσεις του επιχειρείν, το τμήμα δίνει τη μοναδική δυνατότητα να κατανοήσεις τις διάφορες πτυχές μιας επιχείρησης, να αποκτήσεις μια προοπτική για τις προτεραιότητες και τη λογική πίσω από κάθε κλάδο και να μάθεις να μιλάς την "γλώσσα" όλων των διαφορετικών τμημάτων - μια δεξιότητα τόσο σημαντική όσο και σπάνια. Το πρόγραμμα βοηθά να βρεις το αντικείμενο που σε ενθουσιάζει και να καταδιώξεις τα όνειρά σου με γνώση και αποφασιστικότητα.

Σε σένα που είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια, σε καλώ να εκμεταλλευτείς κάθε εμπειρία που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα: άνοιξε τα φτερά σου σε νέες προκλήσεις, μάθε τι σε εμπνέει, δημιούργησε το δικό σου δίκτυο, πάρε μέρος στο πρόγραμμα Erasmus, αναζήτησε ευκαιρίες για εθελοντισμό, υποτροφίες και διαγωνισμούς. Οι καθηγητές του τμήματος είναι εκεί για να σε καθοδηγήσουν, χρησιμοποίησέ τους. Αξιοποίησε αυτά τα χρόνια για να γνωρίσεις την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και βαθύτερα τον εαυτό σου. Οι γνώσεις που θα αποκτήσεις θα λειτουργήσουν ως στέρεο έδαφος για τα επόμενά σου βήματα. Ζήσε αυτή την εμπειρία με πάθος και ορμή!»


Νέα του Τμήματος


20ο ΦΣΔΕΤ

Υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται το 20ο Επετειακό Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ (ΦΣΔΕΤ) με θέμα «20 χρόνια ΦΣΔΕΤ: Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο», την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στο ΟΤΕAcademy (Πέλικα και Σπάρτης 1, Μαρούσι).

Το 2004 μια ομάδα φοιτητών με πρωτοστάτη τον φοιτητή Εμμανουήλ Παλληκαράκη εμπνεύστηκε το ΦΣΔΕΤ, ως μία ετήσια πανελλήνια συνάντηση ακαδημαϊκών, φοιτητών, ερευνητών, επαγγελματιών με στόχο την ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας σχετικά με τις εξελίξεις που συντελούνται στο κόσμο της τεχνολογίας. Από τότε, το ΦΣΔΕΤ έχει θεσμοθετηθεί ως μία βασική δράση της φοιτητικής κοινότητας του Τμήματος, με την καθοδήγηση και την επιστημονική επίβλεψη των μελών ΔΕΠ του τμήματος. Στη φετινή επετειακή διοργάνωση Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης  σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Δεληγιάννη και την φοιτητική ομάδα του Τμήματος απαρτίζουν οι Βαμαβακάρη Άρτεμις, Γεωργούτσου Ιωάννα, Γούναρη Έλενα, Δραβίλλας Γιώργος, Ζωντανού Βίκυ, Ιατρού Χριστίνα, Καρρά Αναστασία, Κάσσου Ναταλία, Κεφάλα Χαρά, Κηρύκος Άγγελος- Ιωάννης, Κοντογιαννοπούλου Μαρία, Κουναρά Φαίη, Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Λυμπέρη Άρτεμις, Μιχαήλ Σταύρος, Μοσχοπούλου Ευγενία, Μπόυνα Ευγενιά – Γαβριέλα, Μυζήθρα Ιωάννα, Παπαδάκης Γιάννης, Παπαδοπούλου Σωτηρία, Παπασίδερη Βασιλική, Πετράκης Γιάννης, Ποθάκου Αναστασία, Πουλοπούλου Ζωή, Ρούση Κατερίνα, Σπυρίδη Ζωή, Τζιαφέτας Κωνσταντίνος και Φυντικάκη Δέσποινα.

Στο Συνέδριο, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, η Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΤ, Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη, η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ζήσης.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Καθηγητών του Τμήματος, Γεωργίου Δουκίδη και Χρήστου Ταραντίλη, πάνελ αποφοίτων του Τμήματος, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη και πάνελ στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με συντονιστή τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.

Επίσης, φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων  θα παρουσιάσουν εργασίες και το ερευνητικό τους έργο.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ενδιαφέροντα workshops, όπως το «Unlocking Success: Strategies for Acing Your Next Interview» από την κυρία Ιωάννα Τρανού, Career Development Manager στο ΜΠΣ MBA International του ΟΠΑ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά και λόγω του επετειακού χαρακτήρα του φετινού συνεδρίου, μετά το πέρας των ομιλιών και των workshops θα πραγματοποιηθεί εορταστικό πάρτι προκειμένου όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια πορείας του ΦΣΔΕΤ με πολλή μουσική, χορό και εκπλήξεις για όλους τους παρευρισκόμενους!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 20ου Συνεδρίου θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ!

Τα εισιτήρια είναι πλέον διαθέσιμα εδώ!

Το 2024, πολλές εταιρείες προσφέρουν την πολύτιμη υποστήριξή τους: οι Χρυσοί Χορηγοί ΟΠΑΠ και Deloitte , οι Αργυροί Χορηγοί ΕΥΔΑΠ και MoMix και οι Χορηγοί ΕΔΥΤΕ, ΜΕΓΑ, kariera.gr και WHY AGENCY. Επίσης, το Συνέδριο υποστηρίζουν οι ακόλουθοι προϊοντικοί χορηγοί: AmpelakiAnassa Organics, Coca-Cola Τρία Έψιλον, FrezydermFood EventsE-food, Elbisco, Kiss The Earth, Koukouvaya, Koutsodontis, LIDL,  MondelezMastiqa, NovovillePloos DesignRedBull, The Writing Fields, The Texans, Unilever, ήδιστον, ΜΕΓΑ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα μέσα: Capital.grLogistics & ManagementNeopolis.gr, UniStudents.

Τέλος, τη διοργάνωση του Συνεδρίου υποστηρίζουν οι Community Partners: ACEinAthens Negotiation TournamentBizruptEnvolve, Girls In Tech GreeceSoft Skills AcademyTEDxAUEBTEDxNTUA,UniAI,,VibeAbroadWomen Do BusinessΠανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου, καθώς και τα προφίλ του ΦΣΔΕΤ στις πλατφόρμες του Instagram, του Facebook, του LinkedIn και του Twitter!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 16 Απριλίου 2023, στο ΟΤΕΑcademy (Πέλικα και Σπάρτης 1, Μαρούσι), στο επετειακό 20ο ΦΣΔΕΤ, την καθιερωμένη γιορτή γνώσης του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: fsdet.dmst.aueb.gr

Παρουσίαση κατευθύνσεων Τμήματος

Στις 14 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση αναλυτικής παρουσίασης των Κατευθύνσεων Σπουδών του Τμήματος από τους/τις διδάσκοντες/ουσες.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες κατευθύνσεις:

- Επιχειρησιακή Έρευνα και Επιχειρηματική Αναλυτική
- Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
- Στρατηγική, Επιχειρηματικότητα και Ανθρώπινοι Πόροι
- Τεχνολογίες Λογισμικού και Ανάλυσης Δεδομένων
- Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν

Παρουσιάσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος

Το Τμήμα ΔΕΤ συμμετείχε στις Ενημερωτικές Εκδηλώσεις για μαθητές Λυκείων που διοργάνωσε το ΟΠΑ για τις Προπτυχιακές Σπουδές στο ΟΠΑ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου 2024 και δια ζώσης στις 21 και στις 28 Μαρτίου 2024. Ο Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος εκπροσώπησε το Τμήμα ΔΕΤ.

Επίσης, ο Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος παρουσίασε το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος στις 19 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργάνωσε η Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού.

Τέλος, ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης στις 19 Μαρτίου 2024 πραγματοποίησε παρουσίαση του Τμήματος στην ημέρα Πανεπιστημιακής Ενημέρωσης (University Day) για τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.

The Emerging Leader Program

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το "Emerging Leader Program", το νέο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης του CEO Clubs Greece, το οποίο διοργανώθηκε από τη Σχολή Ηγετικής Πρακτικής, την εκπαιδευτική πλατφόρμα του οργανισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (OΠΑ).

22 τελειόφοιτοι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ επελέγησαν κατόπιν αξιολόγησης και παρακολούθησαν το “Emerging Leader Program”,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Μαρτίου, στο ClubHouse του CEO Clubs, στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα του CEO Clubs Greece να συμβάλει στο πεδίο της Ηγεσίας της χώρας μας και στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει τη συσσωρευμένη  γνώση και εμπειρία των μελών του Club – των κυριότερων, δηλαδή, CEOs της Ελληνικής αγοράς – στη νέα γενιά, θέτοντας έτσι τις βάσεις ενός καλύτερου και δυναμικότερου μέλλοντος.

Οι τρεις βασικές θεματικές του προγράμματος περιλάμβαναν: (α) Leading Personal Growth - Leading Yourself (υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Καρτσάνη, Προέδρου και Ιδρύτριας του CEO Clubs Greece, Your Directors Club και SARGIA Partners), (β) Developing an Impactful Personal Brand (υπό την καθοδήγηση της Γκέρτης Φίλη, Partner, Leadership Coach, SARGIA Partners), και (γ) Planning a Successful Career Path (υπό την καθοδήγηση της Πέγκυς Βελλιώτου, Partner, Executive Search & Selection, KPMG Ελλάδος).

Κατά τη διάρκεια του εντατικού αυτού διημέρου, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες δούλεψαν επιστάμενα πάνω στις ηγετικές τους ικανότητες και είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το πρόγραμμα διενεργήθηκε με τη μέθοδο του coaching και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και role playing, να πραγματοποιήσουν ατομικά assessments και να λάβουν προσωποποιημένο feedback. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτηκαν σε καινοτόμα εργαλεία και μεθοδολογίες, ενώ απέκτησαν πρόσβαση σε αποκλειστικές ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης τόσο μέσω των εκπαιδεύσεων, όσο και μέσω του δικτύου του CEO Clubs Greece. Συμμετείχαν σε συζητήσεις με τους Coaches, αλλά και με CEOs-μέλη του CEO Clubs Greece  που συνέβαλαν ενεργά και στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.

Το Emerging Leader Program είναι αποτέλεσμα μίας βαθιά εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ πολλών συμμετεχόντων: πολλών μελών του CEO Clubs Greece που συνέβαλλαν με τον χρόνο και την εμπειρία τους στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού μέσω ειδικών ομάδων εργασίας, της Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του Club, της SARGIA Partners, η οποία αντλεί από τις βέλτιστες πρακτικές κοινωνικών επιστημών και νευροεπιστήμης για την ανάπτυξη συστημικών λύσεων και των Καθηγητών Ιωάννη Νικολάου και Klas Eric Soderquist, από το Τμήμα ΔΕΤ του ΟΠΑ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι που το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κλείνει με μια τόσο ισχυρή πρωτοβουλία και συνεργασία με ένα τόσο αξιόλογο τμήμα  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», αναφέρει η κυρία Γεωργία Καρτσάνη. «Το Emerging Leader Program στηρίζεται στις αξίες μας ως Club και στη δέσμευσή μας να εξελισσόμαστε διαρκώς ως οργανισμός  αξιοποιώντας και αναπτύσσοντάς τη συλλογικής μας “σοφία”, στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της δημιουργίας πολλαπλασιαστικής αξίας τόσο για τα μέλη μας, όσο και για την το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μέσω του προγράμματος αυτού φιλοδοξούμε να συνδυάσουμε τη γνώση και την εμπειρία των μελών μας, με τον ζήλο και τη δυναμική της γενιάς Z και βέβαια με την ισχυρή  πανεπιστημιακή παιδεία, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία νέων προοπτικών προκειμένου να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε και μας αξίζει».

Όπως σημείωσε ο Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΤ, Klas Eric Soderquist «Το πρόγραμμα προσφέρει μοναδική αξία στους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΕΤ, οι οποίοι ξεχωρίζουν όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη συμμετοχή στη φοιτητική και ακαδημαϊκή ζωή. Κατά τη διάρκεια του διήμερου προγράμματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες τάσεις στην ηγεσία, τον προγραμματισμό σταδιοδρομίας και την προσωπική ανάπτυξη, ανακαλύπτοντας περισσότερα για τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών δυνατοτήτων τους. Ευχαριστώ θερμά το CEO Clubs Greece για τη πρωτοβουλία, το σχεδιασμό και την τόσο επιτυχημένη εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Οι φοιτητές μας συναντήθηκαν με έμπειρους εκπαιδευτές και business coaches και πήραν άμεσες γνώσεις εξαιρετικά χρήσιμες για τη μετάβασή τους από φοιτητές σε επαγγελματίες. Ως Καθηγητής, εκτιμώ πάρα πολύ αυτή την πρωτοβουλία που γεφυρώνει τις επιχειρήσεις με το πανεπιστήμιο, και εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το πρόγραμμα από τo CEO Clubs, καθώς και από την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό που έδειξαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας».

Εκλογές μελών ΔΕΠ

Ο κος Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση και Προγραμματισμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφορών».

Ο κος Εμμανουήλ Ζαχαριάδης εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Διοικητική Επιστήμη – Ποσοτικές Μέθοδοι».

Διδακτορικές διατριβές

Ο κος Αυγερινός Ιωάννης παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Logic-Based Benders decomposition for transportation and manufacturing problems" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Μούρτο.

Η κα Διακαναστάση Έλλη παρουσίασε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο: "Exploring Team Cohesion and Conflict in Entrepreneurial Teams during the Early Venture Creation Process" και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.


Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων


ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων για το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου 2024.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Τα σεμινάρια Προσωπικής Βελτίωσης και Απασχολησιμότητας αποτελούν βασική πτυχή της εξωστρέφειας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία και μοχλός προσέλκυσης αξιόλογων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Στις 20 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο «Προσωπικής Βελτίωσης και Απασχολησιμότητας» με θέμα, "Analytics Projects: Technical point of view" από τη BI & DWH Projects Unit Supervisor της εταιρίας Uni Systems, Σίλια Γιάντσου.

Στις 13 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου «Προσωπικής Βελτίωσης και Απασχολησιμότητας», η κυρία Άντα Καραγίαννη, Founder of the company Praxis Plus, προσέφερε μία ομιλία γεμάτη όραμα και ενθάρρυνση στους νέους επιστήμονες με θέμα, «Στρατηγικό μάρκετινγκ και επικοινωνία στα κανάλια διανομής του τουρισμού». Η κυρία Καραγιάννη παρουσίασε μια 360 προσέγγιση της αγοράς και των εργασιακών ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά τους.

Στις 8 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου «Προσωπικής Βελτίωσης και Απασχολησιμότητας», οι φοιτητές του ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία υποδέχθηκαν την κυρία Ρένια Κρεμαλή, Group HR Director στην εταιρία Intracom Telecom, η οποία μίλησε για τη "Συστηματική Μέτρηση Δέσμευσης Εργαζομένων". Η κυρία Κρεμαλή συζήτησε με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας τις νέες τάσεις διεθνώς στη Δέσμευση Εργαζομένων.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου «Προσωπικής Βελτίωσης και Απασχολησιμότητας», η κυρία Χρύσα Μπένου, Senior HR Business Partner της εταιρίας Uni Systems, μίλησε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία για τις ευκαιρίες σε μεγάλης κλίμακας ΤΠΕ οργάνωση, τι χρειάζονται για να κάνουν τα νέα τους βήματα σταδιοδρομίας και γιατί είμαστε τόσο Μοναδικοί σε αυτό που κάνουμε.

Στις 17 Ιανουαρίου 2024, οι φοιτητές του ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την εταιρία Deloitte, με στόχο την παρακολούθηση εργαστηρίου με θέμα «Βελτιστοποίηση της Διαφορετικότητας και της Ένταξης του Εργατικού Δυναμικού». Η συμβουλευτική ομάδα της εταιρίας, που αποτελείται από τους κκ. Πρόδρομο Σφακιανάκη, Νατάσα Μοσκόφογλου, Κωνσταντίνο Καμπόσο, Nadeem Saad, Αγγελική Καίτη, Σήλια Δούρου και Κωνσταντίνο Αζναβουρίδη, μοιράστηκε με τους φοιτητές μας την εμπειρία της από τον κλάδο και τις βαθιές της γνώσεις.

ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική

Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική για τα τμήματα πλήρους και μερικής φοίτησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαΐου 2024.

Τα μαθήματα του Προγράμματος ξεκινούν τον Σεπτέμβριο 2024.

Προκήρυξη και οδηγίες αιτήσεων: http://analytics.aueb.gr/wp-content/uploads/ProkiriksiBusinessAnalytics2024.pdf

ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει «Ημέρα Ενημέρωσης» (Virtual Open Day) την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 -20:00.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία και την ενημέρωση των υποψηφίων για το ΠΜΣ. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα και να συζητήσουν με την Διευθύντρια του Προγράμματος Μαρία Βακόλα και απόφοιτους/ες του Προγράμματος και να επιλύσουν τις απορίες τους.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Απαραίτητη η κράτηση της θέσης σας, μέσω της εγγραφής στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/oe2woyZRFzqTbj8j9

Εφόσον εγγραφείτε, την Τετάρτη 24 Απριλίου θα σας σταλεί ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας στο Virtual Open Day.

Για ενδεχόμενες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία στο email hrmsc_secr@aueb.gr

Το Π.Μ.Σ στη «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» ανακοινώνει την έναρξη των αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Η διαδικασία αποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων υποψηφιότητας είναι κυλιόμενη και πραγματοποιείται σε επιμέρους κύκλους:

  • Η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής αιτήσεων του 1ου κύκλου είναι η Παρασκευή 26/04/2024.
  • Η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής αιτήσεων του 2ου κύκλου είναι η Πέμπτη 30/05/2024

Ηλεκτρονική αίτηση στον σύνδεσμο: https://e-graduate.applications.aueb.gr/

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και οι αιτήσεις αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας.

Η έναρξη των μαθημάτων του Προγράμματος πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2024 και προσφέρονται δύο τμήματα Σπουδών:

  • Τμήμα Πλήρους Φοίτησης (full-time) για φοιτητές χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις, με ελάχιστη διάρκεια φοίτησης τρία (3) εξάμηνα
  • Τμήμα Μερικής Φοίτησης (part-time) για στελέχη επιχειρήσεων (τουλάχιστον δυο έτη προϋπηρεσίας μετά τη λήψη του πτυχίου), με ελάχιστη διάρκεια φοίτησης τέσσερα (4) εξάμηνα.

Για τη φοίτηση στα παραπάνω τμήματα απαιτείται η καταβολή τελών φοίτησης. Για το Τμήμα Πλήρους Φοίτησης, τα τέλη φοίτησης ορίζονται σε πέντε χιλιάδες (5000) € και για το Τμήμα Μερικής Φοίτησης ορίζονται σε έξι χιλιάδες οκτακόσια (6800) €.

Το πρόγραμμα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας (ΦΕΚ 6697/27-11-2023) και τις διατάξεις του Ν. 4957/2022.

Προκήρυξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025
Πληροφορίες- Οδηγίες

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυσή του, διοργάνωσε την εκδήλωση «20 HRόνια μπροστά», την Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, στο Ωδείο Αθηνών.

570 προσκεκλημένοι, οι Πρυτανικές Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, απόφοιτοι και απόφοιτες, φοιτητές και φοιτήτριες και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που υπηρετούν το πεδίο του HR, έδωσαν το «παρών» για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και συνεχούς ανάπτυξης του Προγράμματος!

To Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ιδρύθηκε το 2003 από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης. και Τεχνολογίας. Από τότε, περισσότεροι από 1.800 απόφοιτοί και απόφοιτές του στελεχώνουν επάξια επιχειρήσεις και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημιουργώντας μία ενεργή κοινότητα HR! Όπως άλλωστε προκύπτει από την πρόσφατη Έρευνα Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αποφοίτων, 9 στους 10 απόφοιτους και απόφοιτες του τμήματος Πλήρους Φοίτησης βρίσκουν σημαντική εργασία στο πεδίο τους εντός εξαμήνου!

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Archaeostoryteller, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, και η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα.

Ο Archaeostoryteller πάντρεψε αρμονικά την αρχαιολογία και τη ΔΑΔ και μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες από την αρχαιότητα όπως του Πλάτωνα, του Πτολεμαίου Α’, του Παράμονου Αντιγόνου, του βασιλιά της Περγάμου Άτταλου Β, του Ερμεία του Ατταρνέα κ.α. προλογίζοντας εύστοχα τις ενότητες της εκδήλωσης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα καλωσόρισε το κοινό στην έναρξη της εκδήλωσης.  Υπενθύμισε τις διακρίσεις του Προγράμματος όπως την πρόσφατη αξιολόγηση ως 8ο στη Δ. Ευρώπη, στην κατηγορία "Human Resources Management" στη λίστα των TOP 60 2022/2023 Eduniversal Best Masters Ranking και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην ποιότητα των σπουδών που προσφέρει και την επιλογή των αποφοίτων του. Όπως τόνισε η πυξίδα του Προγράμματος είναι «η ευημερία του Ανθρώπου».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος όπως σημείωσε «… η ίδρυση του Προγράμματος πιστοποίησε τη διαχρονική δέσμευση του Πανεπιστημίου μας να αφουγκράζεται τις ανάγκες τις κοινωνίας και της αγοράς και να καινοτομεί προσφέροντας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την οικονομία και στη χώρα! Κι αυτό επειδή ήρθε να καλύψει αυτή την ουσιώδη ανάγκη να υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα καθοδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, και θα διασφαλίζουν την ευημερία των ανθρώπων! …».

Στη συνέχεια, το κοινό με συγκίνηση παρακολούθησε το επετειακό video του Προγράμματος. Ακολούθησε η αναδρομή στην ιστορία του Προγράμματος και η συζήτηση για το μέλλον της ΔΑΔ, με συμμετέχοντες τους ιδρυτές του Προγράμματος, την Ομότιμη Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή και τον Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, τον τέως Διευθυντή, Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, και την Διευθύντρια Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα. Όπως τόνισε ο κύριος Μπουραντάς «…το HR δεν πρέπει μόνο να προσαρμόζεται στις αλλαγές, αλλά και να δημιουργεί τις αλλαγές».

Τον κομβικό ρόλο του Συλλόγου Αποφοίτων HR Society, που εκπροσωπεί 1.800 απόφοιτους, για τη δημιουργία μίας ενεργούς κοινότητας και τη στενή σχέση με το Πρόγραμμα υπογράμμισε η Πρόεδρος, κυρία Μαρία Σαββάκη, Payroll Area Lead SCE, Mondelez International στην Mondelez International.

Στην επόμενη ενότητα, στο βήμα ανέβηκαν σημαντικά στελέχη στο πεδίο της ΔΑΔ, αναδεικνύοντας την αξία  των σπουδών στο HR και το καίριο ρόλο της ΔΑΔ στις επιχειρήσεις,  με τις ακόλουθες ομιλίες:

  • «Από το Όνειρο στην Πραγμάτωσή του – Η ιστορία μιας Αποφοίτου»: Δήμητρα Καρακώστα, Vice President, People & Culture στον Όμιλο PeopleCert.
  • «From HRO to CEO, is there a way?»: Αγγελίνα Μιχαηλίδου, CEO και Senior Partner στην RESPONSE SA. και ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος της LINKAGE Greece & Cyprus και Senior Partner.
  • «20 χρόνια μετά: πώς η γνώση συναντάει την εμπειρία»: Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer, Kaizen Gaming.

Στην ερώτηση αν «Υπήρχε HR στην αρχαιότητα;» απάντησε ο Archaeostoryteller, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, ο οποίος, στο πλαίσιο της συζήτησης με τη Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, μύησε το κοινό στις «διαδικασίες ΔΑΔ» (επιλογή προσωπικού, προσλήψεις, διακράτηση, παροχές κα.) που «εφαρμόζονταν» στον αρχαίο κόσμο). Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα του γιατρού, του αρχιτέκτονα, αλλά και του μάντη, το «βιογραφικό σημείωμα – στήλη» του ιατρού Ονάσανδρου, γιου του Ονήσιμου, τη συστατική επιστολή του Αντίπατρου, γιου του Διοσκουρίδη, το ψευδές βιογραφικό του μάντη Δηίφονου, οι «συνεντεύξεις» σε αρμόδιες επιτροπές όπως η ιστορία που μεταφέρει ο Πλούταρχος, και του Διοκλή από την Κύζικο, η ίδρυση της «1ης Ακαδημίας Ηγεσίας» όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης, από τον Φίλιππο B’ της Μακεδονίας και το έργο των Πτολεμαίων και το πακέτο παροχών που προσέφεραν για να προσελκύσουν το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του κοινού!

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η μπάντα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και κρουστών «Αγία Φανφάρα», η οποία  με τους βαλκανικούς ρυθμούς της ξεσήκωσε το κοινό!

Την εκδήλωση υποστήριξαν τα ιδρυτικά πανεπιστημιακά τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης. και Τεχνολογίας. Επίσης, έχουμε μαζί μας τον Μέγα Χορηγό PeopleCert, τους Χρυσούς Χορηγούς Παγκρήτια ΤράπεζαKaizen GamingLinkage και Response, τους Αργυρούς Χορηγούς APIVITABoydenDeloitteHELLENiQ ENERGY και Netcompany-Intrasoft και τους Υποστηρικτές Alpha BankAMPLUS Α.ΕCosmos SportEvalion-SHLFurther UpGame TreeGroupama Ασφαλιστική και Coca-Cola Τρία Έψιλον. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το περιοδικό HR Professional και το newsletter Workforce.

Μπορείτε να δείτε το video της εκδήλωσης στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=VEg3DrrRg2w&t=2285s

Συμφωνία Συνεργασίας υπέγραψαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) Κύπρου, στις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΠΑ, ο Πρύτανης, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης και η Διευθύντρια του ΠΜΣ, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης  και η Διευθύντρια του ΠΜΣ, Καθηγήτρια Ελένη Σταύρου. Επίσης, παρέστησαν και οι Αντιπρυτάνεις του ΟΠΑ κ.κ. Βασίλης Παπαδάκης και Βασίλης Βασδέκης.

Στόχος της συμφωνίας, η οποία  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Κύπρου και η οποία έχει ισχύ τεσσάρων (4) ετών, είναι η σύμπραξη στο πεδίο της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:

  • Οργάνωση διαλέξεων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές των δύο Προγραμμάτων με τη συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού.
  • Συμμετοχή του ΠΜΣ στη ΔΑΔ Κύπρου στο θερινό σχολείο το οποίο διοργανώνει το ΠΜΣ στη ΔΑΔ ΟΠΑ.
  • Επίσκεψη των φοιτητών του ΠΜΣ της ΔΑΔ ΟΠΑ στο Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και παρακολούθηση διαλέξεων.
  • Συμμετοχή των φοιτητών των δύο προγραμμάτων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • Οργάνωση κοινών ερευνητικών εργασιών με βάση το ευρωπαϊκό δίκτυο CRANET στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις που οργανώνουν τα δύο ΠΜΣ.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης: «Σήμερα συνυπογράψαμε τη διεύρυνση μιας σημαντικής συνεργασίας με ένα σπουδαίο Ίδρυμα της Κύπρου. Με αφετηρία τη βασική αξία της εξωστρέφειας, ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας με διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της διεθνοποίησης. Παράλληλα, ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας για τα Μεταπτυχιακά μας Προγράμματα που προφανώς θα προάγουν τη γνώση και την καινοτομία στην έρευνα και τη διδασκαλία».

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης: «Είναι με μεγάλη μας χαρά που υπογράφουμε αυτό το μνημόνιο, μεταξύ των δυο πανεπιστημίων, συνεχίζοντας την μακρόχρονη σχέση μας και ανανεώνοντας τη συνεργασία μας! Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εστιάζει στον στρατηγικό πυλώνα της διεθνοποίησης, επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και τη διεξαγωγή από κοινού έρευνας αναπτυσσόμαστε ουσιαστικά, συνδράμοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και διδασκαλίας».

Η Διευθύντρια του ΠΜΣ στη ΔΑΔ Κύπρου, Καθηγήτρια Ελένη Σταύρου, αναφέρθηκε στην υπογραφή της Συμφωνίας, τονίζοντας τη σχέση συνεργασίας των δύο προγραμμάτων: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά και τη συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας! Ιδιαίτερα όμως χαίρομαι που θα έχω την τιμή να υπογράψω το  Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη συνέχιση και ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των δύο Πανεπιστημίων, στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού. Σας ευχαριστώ θερμά γι' αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία!».

Η Διευθύντρια του ΠΜΣ ΟΠΑ Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία της συμφωνίας για την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα «Το Πρόγραμμα μας επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια και την ανταλλαγή γνώσης με καταξιωμένα ιδρύματα, όπως το Πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπηρετώντας το όραμα του για περαιτέρω ανάπτυξη του ερευνητικού έργου στο πεδίο της ΔΑΔ και την παροχή ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας στους φοιτητές των δύο ιδρυμάτων. Είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία αυτή θα αποδώσει καρπούς και για τις δύο κοινότητες».

Η συνεργασία εγκαινιάστηκε με την ομιλία της Διευθύντριας του ΠΜΣ στη ΔΑΔ Κύπρου, Καθηγήτριας Ελένη Σταύρου, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος του ΟΠΑ, την Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου.

«20 HRόνια Μπροστά: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΔΑΔ» το θέμα που διερευνά το επετειακό 27ο τεύχος της σειράς HR Case Study Series με editor την Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το παρόν τεύχος έχει δημιουργηθεί για να συμβάλει στη συζήτηση για τη συνεισφορά της ΔΑΔ στις επιχειρήσεις μέχρι τώρα και την ίδια στιγμή για την συνεισφορά της στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Επιφανή στελέχη επιχειρήσεων και πανεπιστημιακοί αναλύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΔΑΔ και των λειτουργιών της, αναδεικνύοντας τον ρόλο, την σημασία, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα.

Διαβάστε το τεύχος εδώ.

MBA International

Περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, στελέχη της αγοράς, καθηγητές, μεταπτυχιακοί φοιτήτριες και φοιτητές, απόφοιτες και απόφοιτοι, συμμετείχαν στο ενεργειακό συνέδριο “Energizing 2030”. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το i-MBA Energy & Sustainable Development Club σε συνεργασία με το MBA International, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza Hotel, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Το συνέδριο παρουσίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά ομιλιών, από κορυφαία στελέχη, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις προοπτικές τους με τους συμμετέχοντες για την πράσινη μετάβαση. Μεταξύ των ομιλητών:

  • Κωνσταντίνος Σιφναίος, Managing Director, GASTRADE
  • Νίκος Κεραμίδας, Executive Director of EU Affairs, MYTILINEOS
  • Εμμανουήλ Μουστάκας, General Director of Business Development, Executive BoD Member, GEK TERNA
  • Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Managing Director, HELLENIC HYDROGEN
  • Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner, Energy Sector Leader, DELOITTE Greece

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις κάλυψαν όλο το φάσμα της ενεργειακή μετάβασης, παρέχοντας μια πρώτης τάξης ευκαιρίας για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αλλά και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς. Η διοργάνωση αποτελεί μια σημαντική επιτυχία  του i-MBA Energy & Sustainable Development Club  και αποδεικνύει την αφοσίωση των φοιτητών και των φοιτητριών στην προαγωγή της γνώσης και της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.

Χορηγοί Εκδήλωσης: ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., Gastrade, INK Design
Χορηγοί Επικοινωνίας: energypress, NEWS 24/7

Το MBA International δημοσίευσε το 12ο newsletter του "i-MBA Scope", αφιερωμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό το τεύχος φιλοξενεί άρθρα από τον καθηγητή Θεόδωρο Ευγενίου, INSEAD, τον κ. Ανδρέα Ζάρα, επαγγελματία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επιστήμης Δεδομένων, τον Δημήτριο Αγαγιώτη, Azure Data & AI Specialist στη Microsoft και απόφοιτο του i-MBA, τον Παναγιώτη Γκεζερλή, ιδρυτή και πρόεδρο της Convert Group και απόφοιτο του i-MBA και τον Κωνσταντίνο Σκιάνη, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της MEDIACUBE και απόφοιτο του i-MBA.

Επίσης, σε αυτό το τεύχος θα μάθετε για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού από την Κική Αυγουστάτου, CHRO της Randstad Greece, την έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας δικτύωσης αποφοίτων, i-MBA HUB, τις νέες τοποθετήσεις των αποφοίτων μας και θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις του MBA International. Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος "i-MBA Scope”εδώ.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 με καταληκτική ημερομηνία στις 31 Μαΐου 2024. Πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.imba.aueb.gr, ενώ όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της αίτησης αλλα και τα δικαιολογητικά βρίσκονται εδώ.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πιστοποίησης του Μεταπτυχιακού που διεξήχθη από την Εθνική Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (Hellenic Authority for Higher Education) στα τέλη Οκτωβρίου 2023, η ηγεσία του Προγράμματος και του  Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το  διδακτικό προσωπικό, φοιτήτριες και φοιτητές, απόφοιτες και απόφοιτοι, μέλη της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Επιτροπής αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών συμμετείχαν ενεργά στην διαδικτυακή διαδικασία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση περιελάβανε ένα σύνολο 10 θεματικών ενοτήτων, που κάλυπταν τομείς όπως η πολιτική διασφάλισης ποιότητας και η στοχοθεσία, ο σχεδιασμός και η δομή του προγράμματος σπουδών, η φοιτητοκεντρικής μάθηση, διδασκαλία και αξιολόγηση, η διαδικασία επιλογής των υποψήφιών και η αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, το διδακτικό προσωπικό, οι μαθησιακοί πόροι και η φοιτητική στήριξη, η διαχείριση πληροφοριών και η δημόσια πληροφόρηση, καθώς και η συνεχή παρακολούθηση και περιοδική αξιολόγηση του Προγράμματος.

Το MBA International αξιολογήθηκε από την επιτροπή της ΕΘΑΕΕ λαμβάνοντας άριστα σε καθεμία από τις δέκα ενότητες, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλότερη βαθμολογία πιστοποίησης, γεγονός που αναδεικνύει την ισχυρή δέσμευση του Προγράμματος για αριστεία.

Η επιτροπή αξιολόγησης επαίνεσε ιδιαίτερα το ΜΒΑ International για τη συνεχή βελτίωση από την ίδρυσή του έως και σήμερα και την ανοδική εξέλιξη στις διεθνείς κατατάξεις. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του Προγράμματος ξεχώρισαν τα αυστηρά πρότυπα που θέτει το Πρόγραμμα κατά τη διαδικασία επιλογής φοιτητριών και φοιτητών και η έμφαση που δίνεται στην δικτύωσης και επαγγελματική εξέλιξη τόσο των φοιτητών όσο και των αποφοίτων του.

Υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ: Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος
Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη