ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το Πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης διδασκόμενων και εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζεται αναλυτικά ως εξής:

Προπαρασκευαστικά Μαθήματα (Σεπτέμβριος)

Μαθηματικά  (ΕCTS: 0)

Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές τα απαραίτητα μαθηματικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και να τους εξοικειώσει με την εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση και επίλυση οικονομικών προβλημάτων.Τα θέματα που καλύπτονται είναι: συναρτήσεις και εξισώσεις, η παρούσα και μελλοντική αξία του χρήματος, γραμμική άλγεβρα/πίνακες (πράξεις επί πινάκων, ανάστροφοι και αντίστροφοι, ορίζουσες, λύση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων), διαφορικός λογισμός (παράγωγοι, κανόνες παραγώγισης, επέκταση κατά  Taylor, ακρότατα συναρτήσεων μίας και πολλών μεταβλητών, βελτιστοποίηση υπό περιορισμούς), ολοκληρωτικός λογισμός (κανόνες ολοκλήρωσης, ορισμένα και αόριστα ολοκληρώματα).

Στατιστική  (ECTS:0)

Σκοπός του μαθήματος είναι η επανάληψη βασικών εννοιών από την Στατιστική που είναι αναγκαίες στην Οικονομετρία και τα Χρηματοοικονομικά.Τα θέματα που καλύπτονται και αναλύονται σε σχετικά αρχικό επίπεδο - περιλαμβάνουν τα εξής: Πιθανότητες και κατανομές, συνεχείς και διακριτές τυχαίες μεταβλητές, ροπές άλλα χαρακτηριστικά κατανομών, βασικές θεωρητικές κατανομές τυχαίων μεταβλητών, εισαγωγή στις μεθόδους στατιστικής επαγωγής (κεντρικό οριακό θεώρημα και νόμος των μεγάλων αριθμών), μεθόδους εκτίμησης (μέθοδος ροπών, μέθοδος μεγίστης πιθανοφάνειας, μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων) και επιθυμητές ιδιότητες εκτιμητριών (αμεροληψία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα).

Μαθήματα Α' Εξαμήνου (Σεπτέβριος-Ιανουάριος)

Οικονομική Χρηματαγορών  (ECTS: 7.5)

Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τη σχέση του τραπεζικού συστήματος με τις χρηματαγορές. Επικεντρώνεται στο πως διαμορφώνεται η ρευστότητα σε μία οικονομία, και στον καταλυτικό ρόλο που έχει σε αυτή τη διαδικασία το εμπορικό τραπεζικό σύστημα. Παρουσιάζονται οι προσδιοριστικοί παράγοντες της προσφοράς χρήματος, τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας. Aναλύεται η πλευρά της ζήτησης χρήματος και παρουσιάζονται οι μηχανισμοί μετάδοσης νομισματικής πολιτικής. Iδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ΕΚΤ και στο Ευρωσύστημα. Γιατί μελετάμε τις αγορές χρήματος και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος; Το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρήμα. Δημιουργία ρευστότητας μέσω των καταθέσεων και προσφορά χρήματος. Προσδιοριστικοί παράγοντες της προσφοράς χρήματος. Εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας; Νομισματική πολιτική, στόχοι, στρατηγική. Ζήτηση χρήματος. Το υπόδειγμα IS-LM. Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στο υπόδειγμα IS-LM. Συνολική ζήτηση και συνολική προσφορά. Μηχανισμοί μετάδοσης νομισματικής πολιτικής. Χρήμα και πληθωρισμός. Ορθολογικές προσδοκίες: συνέπειες για την άσκηση πολιτικής. Οι διεθνείς χρηματαγορές. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

                                                                                   

Xρηματοοικονομική και Τραπεζική Λογιστική  (ECTS:7.5)

Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες και στοιχεία της χρηματοοικονομικής λογιστικής με λεπτομέρεια (στοιχεία ενεργητικού, υποχρεώσεις, ίδια κεφάλαια), καθώς επίσης έχει στόχο να τους βοηθήσει να λαμβάνουν αποφάσεις ως μελλοντικοί χρήστες χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Το μάθημα, επιπλέον, καλύπτει περισσότερο εξειδικευμένα θέματα λογιστικής, όπως θέματα που αφορούν στην ποιότητα των κερδών, και τις βασικές αρχές πραγματοποίησης ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, εκτός από την κάλυψη θεμάτων όπως λογιστική για αποσβέσεις, απομειώσεις, προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, αποθέματα, χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού και υποχρεώσεις, όπως επίσης και υπολογισμός ταμειακών ροών. Το μάθημα επιπλέον καλύπτει περισσότερο εξειδικευμένα θέματα εφαρμογής των ΔΠΧΑ 9 και ΔΛΠ 32 σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών μέσων.  Η εν λόγω ύλη αναπτύσσεται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ – International Financial Reporting Standards – IFRS).

Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν έμπρακτη κατανόηση για τα σημαντικότερα στοιχεία των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, ενώ θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτή την πληροφόρηση για λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν βασική ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων στις δημοσιευμένες αναφορές μιας επιχείρησης, όπως επίσης να κατανοούν τους θεμελιώδεις παράγοντες που καθορίζουν και που μπορούν να επιδεινώσουν την ποιότητα των κερδών, και της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης γενικότερα.

Μαθήματα Β' Εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούλιος)

Ανάλυση Αγορών και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου  (ECTS:7.5)

O σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους σπουδαστές στα σύγχρονα εργαλεία και τις τεχνικές της ανάλυσης και αξιολόγησης επενδύσεων, που περιλαμβάνουν λήψη αποφάσεων κάτω από βεβαιότητα και αβεβαιότητα, τιμολόγηση κινδύνου, άριστη διαχείριση χαρτοφυλακίων μετοχών και τιμολόγηση μετοχών η άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, το μάθημα περιλαμβάνει τιμολόγηση ομολόγων, εξηγεί την καμπύλη των επιτοκίων και καλύπτει θέματα διαχείρισης χαρτοφυλακίων ομολόγων. Το μάθημα παρουσιάζει εφαρμογές των παραπάνω μεθόδων με την χρήση λογισμικών για την καλύτερη κατανόησή τους στην πράξη. Στο τέλος του μαθήματος, οι σπουδαστές θα έχουν κατανοήσει τα παραπάνω εργαλεία στην ανάλυση επενδύσεων και θα έχουν εξοικειωθεί με την εφαρμογή τους στην πράξη.

Ποσοτικές Μέθοδοι  (ECTS:7.5)
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις Ποσοτικές Μεθόδους με έμφαση στην εφαρμογή τους στην οικονομική ανάλυση και λήψη αποφάσεων. Τα θέματα που καλύπτονται και αναλύονται σε προχωρημένο επίπεδο περιλαμβάνουν: το γραμμικό και μη γραμμικό υπόδειγμα, και μεθόδους εκτίμησής τους, ελέγχους υποθέσεων επί των συντελεστών τους, την χρήση ψευδομεταβλητών, τους διαγνωστικούς ελέγχους για ετεροσκεδαστικότητα, αυτοσυσχέτιση, μη-γραμμικότητα και ενδογένεια, καθώς συστήματα εξισώσεων και την  εκτίμηση τους. Επίσης περιλαμβάνει υποδείγματα διαστρωματικών και χρονολογικών στοιχείων – πάνελ δεδομένα (Panel Data) και εκτιμητές τους, καθώς και υποδείγματα περιορισμένων εξαρτημένων μεταβλητών και κατατετμημένων παλινδρομήσεων. Εφαρμογές των παραπάνω υποδειγμάτων γίνεται με την χρήση της R.
Χρηματοοικονομική Διοίκηση  (ECTS:6)

Το μάθημα Χρηματοοικονομική Διοίκηση είναι ένα από τα επτά βασικά μαθήματα του προγράμματος. Φοιτητές και φοιτήτριες που το παρακολούθησαν επιτυχώς είναι σε θέση να: Αναλύουν προσδιοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους κεφαλαίου επιχειρήσεων.   Αξιολογούν επιχειρηματικά σχέδια διεξάγοντας ασκήσεις προϋπολογισμού κεφαλαίου και ανάλυσης ταμειακών ροών. Αντιλαμβάνονται κρίσιμες δομές κινήτρων στη χρηματοδοτική διαδικασία και πώς αλληλεπιδρούν με το κόστος χρηματοδότησης. Λαμβάνουν καλά πληροφορημένες αποφάσεις αναφορικά με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης αποσκοπώντας στην επίτευξη βέλτιστων όρων χρηματοδότησης. Κατανοούν επίκαιρα θέματα όπως ζητήματα υποεπένδυσης λόγω υπερβολικού χρέους (debt-overhang), χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις (financial restructurings), αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με εκδόσεις δικαιωμάτων προτίμησης (rights issues), προγράμματα επαναγοράς μετοχών, και αρχικές δημόσιες προσφορές. Ερμηνεύουν πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων υπό το πρίσμα βασικών αρχών και αναλυτικών εργαλείων που προσφέρονται στο πλαίσιο του μαθήματος. 

Χρηματοοικονομικά Παράγωγα Προϊόντα  (ECTS:6)

To μάθημα καλύπτει τα κυριότερα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα: Προθεσμιακά συμβόλαια και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε διάφορες υποκείμενες αξίες. Δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές, δείκτες, συνάλλαγμα και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου και συναλλάγματος. Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκονται υποδείγματα τιμολόγησης καθώς και αντιστάθμισης κινδύνων με παράγωγα ή από θέσεις παραγώγων εκ μέρους χρηματοοικονομικών οργανισμών. Ειδικά θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων το υπόδειγμα Black - Scholes, διωνυμικά δένδρα, αντιστάθμιση δέλτα καθώς και διάφορες εφαρμογές όπως πραγματικά δικαιώματα στη χρηματοοικονομική.

Μαθήματα Γ' Εξαμήνου (Σεπτέμβριος- Μάρτιος)

Μάθημα Επιλογής 1

Οι φοιτητές επιλέγουν 1 μάθημα επιλογής από την παρακάτω λίστα μαθημάτων επιλογής.

Μάθημα Επιλογής 2

Οι φοιτητές επιλέγουν 1 μάθημα επιλογής από την παρακάτω λίστα μαθημάτων επιλογής.

Tραπεζική Διοίκηση και Διαχείριση Κινδύνων  (ECTS:6)

Το μάθημα στοχεύει στην εμβάθυνση της επιστημονικής γνώσης της Τραπεζικής.  Αναπτύσσει  θέματα της διαμεσολαβητικής λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των τραπεζών, καθώς και θέματα ανίχνευσης, μέτρησης, διαχείρισης και ανοσοποίησης  των τραπεζών από κινδύνους, όπως ο πιστωτικός κίνδυνος, ο επιτοκιακός κίνδυνος, ο συναλλαγματικός κίνδυνος, ο κίνδυνος ρευστότητας και ο λειτουργικός κίνδυνος. Τα θέματα που καλύπτονται είναι τα ακόλουθα: Νομισματοπιστωτικό Σύστημα, Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί & Τραπεζική Διαμεσολάβηση. Σκιώδεις Τράπεζες. Τραπεζικοί Κίνδυνοι: Επιτόκια, Αγορές, Πιστώσεις, Πορτοφόλιο, Ισολογισμός, Ισοτιμία, Ρευστότητα. Διαχείριση κινδύνων: Παθητικό και Ρευστότητα, Ασφάλιση Καταθέσεων, Κεφαλαιακή Επάρκεια, Τιτλοποίηση. Ρόλος Κεντρικής Τράπεζας. Χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

 Δ' Εξάμηνο (Μάρτιος-Σεπτέμβριος)

Διπλωματική Εργασία  (ECTS:30)

Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας δεν είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, αλλά μπορεί να αντικαθίσταται με τα παρακάτω 3 μαθήματα αντί διπλωματικής.

Η αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας στηρίζεται σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια που βασίζονται στην πρωτοτυπία, την εμβάθυνση και ανάλυση, την σύνθεση και την ποιότητα.  Η διπλωματική βαθμολογείται από τριμελή Εξεταστική Επιτροπή (που απαρτίζεται από τον επιβλέποντα καθηγητή και δύο εξεταστές καθηγητές).

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία: Ανάλογα με το θέμα της διπλωματικής που έχει επιλέξει ο εκάστοτε φοιτητής, ο επιβλέπων καθηγητής του, του προσφέρει μια βοηθητική ενδεικτική βιβλιογραφία.

Μαθήματα αντί Διπλωματικής

Ειδικά Θέματα στη Χρηματοοικονομική  (ECTS:10)

Καλύπτονται οι εξής ενότητες: διεθνή χαρτοφυλάκια και διαχείριση κινδύνων με τη χρήση παραγώγων, αξιολόγηση απόδοσης χαρτοφυλακίων και τεχνικές ενεργής διαχείρισης χαρτοφυλακίου, επενδυτικές στρατηγικές, μέτρηση VaR και CvaR με τη χρήση υπολογιστών. Τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι η απόκτηση των εξής δεξιοτήτων: πρακτική γνώση διαχείρισης χαρτοφυλακίων, μέτρα αξιολόγησης και σύγκρισης της απόδοσης χαρτοφυλακίων, τεχνικές μέτρησης VaR,  διαχείριση διεθνών χαρτοφυλακίων και αντιστάθμιση κινδύνων με τη χρήση παραγώγων.

Ειδικά Θέματα στην Τραπεζική  (ECTS:10)

Το μάθημα στοχεύει στη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη εστιάζοντας σε όλους σχεδόν τους τομείς λειτουργίας μιας τράπεζας στην παρουσίαση των οποίων συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.Τα θέματα που καλύπτονται είναι τα ακόλουθα: Ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα, Επισκόπηση της λειτουργίας μιας τράπεζας και τάσεις μελλοντικής εξέλιξης, Εποπτεία τραπεζικού συστήματος και τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, Η τεχνολογία στην τραπεζική (IT, Digital, Fintech, Cybersecurity) Case studies χρηματοδότησης επιχειρήσεων και υποδομών, Μορφές κινδύνου και αντιμετώπισής του στην τραπεζική, Αγορές κεφαλαίου και τράπεζες, Χρηματοκοικονομικές καταστάσεις, Κανονιστική συμμόρφωση και ξέπλυμα χρήματος, Κλιματικός κίνδυνος και ESG στην τραπεζική.

Πληροφοριακά Συστήματα και Στρατηγικές Διαχείρισης στη Χρηματοοικονομική  (ECTS:10)

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος. Θα αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την ανάλυση δεδομένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και την χρήση χρηματοοικονομικών βάσεων δεδομένων, με την δομή και τους μηχανισμούς των χρηματαγορών, τη μεθοδολογία αποτίμησής των χρηματοοικονομικών προϊόντων και την χρήση τους στη διαχείριση κινδύνων και χαρτοφυλακίου. Θα αποκτήσουν επίσης σημαντική εμπειρία και δεξιότητες στην χρήση των εφαρμογών Bloomberg και Thomson Reuters EIKON.

* Μαθήματα Επιλογής

Αποτιμήσεις και Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων και Τραπεζών  (ECTS:6)

Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος αποτελούν οι αποτιμήσεις και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τραπεζών. Αναλύονται θέματα όπως:  εταιρική χρηματοδότηση, κεφάλαια και εναλλακτικές επενδύσεις, συστήματα χρηματοοικονομικής αναφοράς, όμιλοι επιχειρήσεων, αποφάσεις διάρθρωσης κεφαλαίου και λειτουργιών, συμφωνίες μετόχων, μέθοδοι και στρατηγικές εξαγορών & συγχωνεύσεων, εταιρικές αναδιαρθρώσεις, αποτιμήσεις μετοχών, εκτίμηση της αξίας μιας επιχείρησης και των όρων ανταλλαγής κατά τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα αποτελούν η πλήρη κατανόηση  των εννοιών, εργαλείων και των μεθόδων αποτίμησης καθώς και των τεχνικών συγχωνεύσεων / εξαγορών, επίσης θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις παραπάνω γνώσεις, εργαλεία και μεθόδους στην πράξη.

Bιώσιμη Χρηματοοικονομική  (ECTS:6)

Το μάθημα θα παρέχει όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις της βιώσιμης χρηματοοικονομικής. Αρχικά θα παρουσιαστούν τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Βιώσιμα, Κυβερνητικά), τι σημαίνει αυτό για μια επιχείρηση, πως πρέπει να συμμορφωθεί με βάσει αυτά τα κριτήρια. Θα αναλυθεί επίσης η επίδραση των ESG κριτηρίων στις επιλογές των επενδυτών, στις αξιολογήσεις των πιστωτικών κινδύνων των εταιριών από τους οίκους αξιολόγησης, και στον τραπεζικό τομέα. Στη συνέχεια θα αναλυθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη δόμηση βέλτιστων χαρτοφυλακίων και την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων σε συνθήκες κινδύνου βιωσιμότητας, στην αγορά πράσινων ομολόγων (Green bond market), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, και θα αναλυθεί και η οπτική γωνία των επενδυτών σε αυτά τα ομόλογα. Θα παρουσιαστεί επίσης η αγορά πιστώσεων (Green loan market) σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Θα ακολουθήσουν βασικές έννοιες και κριτήρια αξιολόγησης των βιώσιμων επενδύσεων, ανάλυση κόστος κεφαλαίου στην αξιολόγηση βιώσιμων επενδυτικών προγραμμάτων, ανάλυση κινδύνου και ευαισθησίας, καθώς και αξιολόγηση βιώσιμων επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο επιχείρησης.

Ενδεικτικά: Η γέννηση του κινδύνου βιωσιμότητας (NT), Κανονιστική εξέλιξη και η ταξινομία της ΕΕ (NT), Κίνδυνος Βιωσιμότητας: ορισμός, μέτρηση, παράγοντες (ΓΧ),  Διαβαθμίσεις ESG (ΓΧ),  Κατασκευή μετοχικών χαρτοφυλακίων ESG (NT), Αποτίμηση μετοχών υπό τον κίνδυνο βιωσιμότητας (NT),   «‘Έξυπνοι» συντελεστές βήτα και εμπορεία μετοχών(NT),  Η επίδραση του κινδύνου ESG στον πιστωτικό κίνδυνο και διαβαθμίσεις (ΓΧ),  Πράσινα ομόλογα και ο κανονισμός Green Bond Standard (ΓΧ),    Ομόλογα βιωσιμότητας και η αποτίμηση βάσει στόχων βιωσιμότητας  (ΓΧ),  Χρηματοδότηση πιστώσεων υπό τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής (ΓΧ),  Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων υπό τον κίνδυνο βιωσιμότητας (NT)

Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου  (ECTS: 6)

Αρχικά παρουσιάζονται όλα τα βασικά μοντέλα των επιτοκίων. Βασισμένη σε αυτά τα μοντέλα, παρουσιάζεται στη συνέχεια η θεωρία τιμολόγησης των βασικών παράγωγων προϊόντων πάνω στα επιτόκια. Τα παράγωγα αυτά χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τη μεταβολή των επιτοκίων. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος  ασχολείται με τον πιστωτικό κίνδυνο, και τους τρόπους διαχείρισης του. Παρουσιάζονται όλα τα βασικά παράγωγα προϊόντα πάνω στο χρέος με πιστωτικό κίνδυνο, ο τρόπος χρήσης τους (τόσο για αντιστάθμιση κινδύνων που σχετίζονται με χρεοκοπία, όσο και για επενδυτικούς σκοπούς), καθώς και τα βασικά μοντέλα τιμολόγησης τους.Η απόκτηση των εξής δεξιοτήτων: προσδιορισμός και μέτρηση του πιστωτικού κινδύνου. Τιμολόγηση πιστωτικών παραγώγων και παραγώγων σε επιτοκιακά προϊόντα. Βασικές αρχές και πρακτική της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου καθώς και της κανονιστικής συμμόρφωσης σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.Βασικές αρχές και πρακτική της διαχείρισης επιτοκιακού κινδύνου με τη χρήση παραγώγων.

Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κινδύνων  (ECTS:6)

Μια επισκόπηση της δυναμικής που διέπει τους διάφορους τύπους χρηματοοικονομικών κινδύνων (μετοχικός, επιτοκιακός, συναλλαγματικός και πιστωτικός) και μια περεταίρω εξοικείωση με τα υποδείγματα αναγνώρισης, μέτρησης και διαχείρισης κινδύνου. Περιεχόμενο μαθήματος: βασικές έννοιες τίτλων και παραγώγων (επανάληψη), στατιστική και μετρικές κινδύνου, value at Risk: Ιστορική προσομοίωση, παραμετρική εκτίμηση και προσομοίωση τυχαίων συμβάντων (Monte Carlo).

Μικροδομή των Αγορών  με Υπολογιστικές και Στατιστικές Μεθόδους  (ECTS:6) 

Στο μάθημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε στατιστικά και υπολογιστικά εργαλεία για να μελετήσουμε διάφορες πτυχές δραστήριων επενδυτικών στρατηγικών ("trading") λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές.

Θα μελετήσουμε ζητήματα όπως:           

- Τι στατιστικές παρατηρήσεις έχουν γίνει για τις αγορές οι οποίες είναι χρήσιμες για τους επενδυτές;

- Πως κατασκευάζονται, υλοποιούνται και αξιολογούνται ποσοτικές στρατηγικές trading;

- Πως είναι οργανωμένες οι αγορές και πως αυτό επηρεάζει το κόστος συναλλαγών; 

Θα καλύψουμε τις μεγαλύτερες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και των κρυπτονομισμάτων. Η ύλη περιλαμβάνει θεωρητικό και εμπειρικό σκέλος.

Μέρος I: Ποσοτική Ανάλυση Επενδύσεων

I.1: Βασικά εμπειρικά/στατιστικά δεδομένα για τις χρηματοοικονομικές αγορές 

I.2: Μοντέλα ποσοτικής επένδυσης, σχεδίαση και εφαρμογή

Μέρος II: Μικροδομή των Αγορών

II.1: Σύγχρονη δομή αγορών

II.2: Πώς λειτουργούν οι σύγχρονες αγορές και παραδείγματα πρόσφατων εξελίξεων

II.3: Fintech και ο ρόλος της τεχνολογίας στις νέες αγορές αιχμής

Μεγάλες Βάσεις Δεδομένων και Στατιστική Μάθηση  (ECTS:6)

Το συγκεκριμένο μάθημα έχει σχεδιαστεί να εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και ανάλυσης μέσω μεθόδων μηχανικής εκμάθησης. Το μάθημα ξεκινάει με την υπολογιστική ανάλυση και επαγωγή των μεθόδων Monte Carlo, Bootstrap, k-fold cross-validation και επαναληπτικές και κυλιόμενες μεθόδους εκτίμησης. Το μάθημα παρέχει την βάση για προβλέψεις χρονοσειρών (time-series forecasting) χρησιμοποιώντας γραμμικά υποδείγματα αλλά και μεθόδους εξομάλυνσης (Kalman Smoother). Στην συνέχεια, μελετούμε τεχνικές για την διαχείριση μεγάλων δεδομένων και εξάγουμε τα χαρακτηριστικά των δεδομένων (εποχικότητα, μη-στασιμότητα, κλπ). Συζητούμε πώς μέθοδοι μη-ελεγχόμενης μηχανικής εκμάθησης (k-means clustering, principal component analysis και dynamic factor analysis) μπορούν να εφαρμοστούν στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά (τα παραδείγματά μας περιλαμβάνουν προβλέψεις, κατασκευή δεικτών τρεχουσών χρηματοοικονομικών συνθηκών [Financial Conditions Indexes] και δείκτες αβεβαιότητας [Uncertainty Indicators]). Στην συνέχεια, αναλύουμε μεθόδους αραιής παλινδρόμησης (sparse regressions) όπως lasso, ridge και elastic net. Επεκτείνουμε την θεματολογία σε ανισομερή δεδομένα (unbalanced datasets) και μελετούμε την χρήση bridge equations, MIDAS and U-MIDAS μοντέλων σαν πιθανές λύσεις. Τέλος, μάθημα περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικά θέματα όπως adaptive learning και εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης σε διαχείριση χαρτοφυλακίου (machine learning in portfolio selection). Εκτός από το θεωρητικό υπόβαθρο, το μάθημα έχει μια «πρακτική» φιλοσοφία ( “hands-on”) όπου οι φοιτητές εφαρμόζουν όλες τις θεωρητικές γνώσεις στην πράξη και εξηγούν τα αποτελέσματα. Η ανάλυση γίνεται μέσω της χρήσης του R Project for Statistical Analysis ως το κύριο επιστημονικό λογισμικό.

Τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής κατ’ έτος αποφασίζονται από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) του μεταπτυχιακού, κατόπιν εισήγησης της  Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) του προγράμματος. Επίσης, η Ε.Π.Σ., αποφασίζει κατ’ έτος για τον ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών στα μαθήματα επιλογής λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. καθώς και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Με απόφαση της Ε.Π.Σ. και έγκριση της Συγκλήτου μπορεί να γίνονται προσθήκες ή αφαιρέσεις μαθημάτων από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να γίνει με απόφαση της Ε.Π.Σ. κατόπιν εισήγησης της Σ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ.