ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το μεταπτυχιακό στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική (MSc in Finance and Banking) προσφέρεται από το 1998 από την Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,με δυνατότητα είτε πλήρους είτε μερικής φοίτησης (για εργαζόμενα στελέχη του κλάδου).

ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ;

ΕΜΕΙΣ: Προσφέρεται από την πλέον διακεκριμένη Σχολή Oικονομικών Επιστημών της Ελλάδας, με 48 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί Οικονομικών, πρόεδροι και αντιπρόεδροι εληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και ερευνητικών οργανισμών, και ερευνητές με σημαντικές διακρίσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το πλούσιο διδακτικό πρόγραμμα μας πλαισιώνεται από μη υποχρεωτικά σεμινάρια χωρίς κανένα επιπλέον κόστος (π.χ. σε Python, SQL, R, Stata, Bloomberg και Datastream) και ημερίδες με διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η ημερίδα Fintech. Το διδακτικό πρόγραμμα προσφέρει έναν κύριο κορμό μαθημάτων αλλά είναι και ευέλικτο χάρη στη μεγάλη ποικιλία μαθημάτων επιλογής και θεματικών για διπλωματκές εργασίες που μπορούμε να προσφέρουμε. Προσφέρονται επίσης προπαρασκευαστικά μαθήματα για να βοηθήσουμε φοιτητές οι οποίοι έχουν πιο αδύναμο υπόβαθρο σε μαθηματικά και στατιστική. Τέλος, πολλά μαθήματα βοηθούν και στην προετοιμασία για εξετάσεις πιστοποιήσεων με σημασία για τις θέσεις στις οποίες μπορούν να εργαστούν στελέχη του χώρου, όπως οι πιστοποιήσεις του CFA και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια και ομιλίες από διακεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού και διεθνούς Χρηματοοικονομικού και Τραπεζικού τομέα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: To πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί συνεχόμενα για είκοσι έξι χρόνια, απαριθμεί περισσότερους από 1.200 αποφοίτους οι οποίοι είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας και ακολουθούν διακεκριμένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε οργανισμούς και δημόσιους φορείς που ασχολούνται με την οικονομία, τον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό κλάδο, εντός και εκτός της Ελλάδας. Έχουν αναπτύξει σημαντικές τεχνικές, γνωστικές και διαχειριστικές-διοικητικές ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν θετικά σε καίριες δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Οι υποδομές αποκλειστικής χρήσης των φοιτητών της Σχολής συμπεριλαμβάνουν το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών (EconLab) με 19 Η/Υ, τερματικά Bloomberg και Eikon/Datastream, λογισμικά όπως R,SQL, GAMS, Matlab και Stata μεταξύ άλλων, καθώς και βάσεις χρηματοοικονομικών δεδομένων τις οποίες έχουν αναπτύξει οι διδάσκοντες. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στις υποδομές και εγκαταστάσεις της Οικονομικής Σχολής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Βελτιωνόμαστε διαρκώς από το 1998 ως ένα από τα πρώτα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα στον ευρύτερο χώρο των Χρηματοοικονομικών και επίσης ως ένα από τα πρώτα μεταπτυχιακά μερικής φοίτησης.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: Το 2019 το ΙΚΥ απένειμε υποτροφίες με παράλληλη πρακτική άσκηση στην Εθνική Τράπεζα σε όλους τους φοιτητές της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής που είχαν υποβάλει αίτηση (30% του συνόλου των φοιτητών μας). Το CFA πιστοποιεί το πρόγραμμα μας και δίνει 4 υποτροφίες μερικής απαλλαγής διδάκτρων το χρόνο σε φοιτητές μας για συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του CFA Level 1,2,3. Επιπλέον, δίνονται υποτροφίες αριστείας, καθώς και σειρά χρηματοδοτήσεων προβλεπόμενων από τον νόμο (Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και απαλλαγή τελών φοίτησης).

Εξειδικευμένες Θεματικές Ενότητες: οι φοιτητές μας έχουν την επιλογή να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες όπως εφαρμογών πληροφορικής στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, Μεγάλες Βάσεις Δεδομένων, Αποτιμησεις και Συγχωνευσεις Επιχειρησεων και Τραπεζών, Βιώσιμη Χρηματοοικονομική κ.α

Στόχος μας είναι η επιστημονική εκπαίδευση, εξειδίκευση και επαγγελματική κατάρτιση μεταπτυχιακών σπουδαστών, στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών για την κάλυψη των αναγκών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων σε επιστήμονες οι οποίοι είτε θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο είτε θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων επιχειρήσεων του χώρου.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αναζητούμε υποψήφιους με φιλοδοξίες και δυναμισμό οι οποίοι θέλουν να καλλιεργήσουν στο έπακρον τις τεχνικές δεξιότητες και τις ηγετικές ικανότητές τους.

Δεχόμαστε φοιτητές με πρώτο πτυχίο σε οποιοδήποτε αντικείμενο αρκεί να έχουν ένα βασικό επίπεδο γνώσεων μαθηματικών και στατιστικής. Ενθαρρύνουμε αιτήσεις στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης από εργαζόμενους σε τράπεζες και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου. Ενθαρρύνουμε αιτήσεις στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης από εργαζόμενους σε τράπεζες και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ενθαρρύνουμε αιτήσεις από φοιτητές με πολυτεχνικές σπουδές ή σπουδές σε θετικές επιστήμες, και προσφέρουμε μαθήματα κατ’ επιλογήν σε όσους θέλουν μια ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση στην προσέγγιση των Χρηματοοικονομικών (π.χ. μαθήματα επιλογής όπως Big Data, ημερίδες σε θέματα όπως Fintech).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά σε ένα από τα open-days ή μια από τις ημερίδες τις οποίες οργανώνουμε.

Ακολουθήστε μας στο LinkedIn, στο Facebook και στο Ιnstagram. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στo 210 8203689, secretariat.financeandbanking@aueb.gr

http://dept.aueb.gr/financeandbanking