DETails - Τεύχος 41ο

Παλαιότερα Τεύχη

Τριμηνιαίο Newsletter
Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τεύχος 41ο | Ιιούλιος 2024


Σε αυτό το τεύχος

Editorial

Τον Ιούνιο με πολλή χαρά και αγάπη καλωσορίσαμε στο Τμήμα ΔΕΤ την Καθηγήτρια Saras Sarasvathy. Η αναγόρευση της Saras Sarasvathy σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος μας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τη μακρόχρονη συνεισφορά της στο χώρο της Επιχειρηματικότητας. Και η χαρά είναι μεγαλύτερη, αφού βραβεύσαμε μια Καθηγήτρια της οποίας η δέσμευση για την προώθηση της έρευνας, της διδασκαλίας και της πρακτικής της επιχειρηματικότητας συνάδει με την αποστολή του Τμήματός και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ίδια εκδήλωση απονείμαμε 32 διδακτορικά διπλώματα στην 4η ορκωμοσία Διδακτόρων του Τμήματος. Θα ήθελα να συγχαρώ τους Διδάκτορες μας και να τους ευχηθώ πάντα επιτυχίες στην καριέρα τους και στην προσωπική τους ζωή!  Το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του ΔΕΤ συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια ζωής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα διδακτορικών σπουδών ανάμεσα στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων που αριθμεί πλέον 136 Διδάκτορες με λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή του 20ου Φοιτητικού Συνεδρίου για την εξαιρετική διοργάνωση του επετειακού μας θεσμού και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές και τα επιβλέποντα μέλη ΔΕΠ που συνεισέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια του θεσμού.

Τέλος, εν αναμονή των βάσεων εισαγωγής στο Τμήμα, εύχομαι σε όλες τις υποψήφιες και όλους τους υποψηφίους να επιλέξουν σοφά το τμήμα και το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει! Εμείς, στο Τμήμα ΔΕΤ, ανυπομονούμε να τις/ τους υποδεχτούμε και να βοηθήσουμε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους!

Kαθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη
Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας


Άρθρα και συνεντεύξεις μελών ΔΕΠ


Άρθρο και συνέντευξη Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη

Συμβουλές για την επιλογή σχολών στο Μηχανογραφικό έδωσε ο Καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε άρθρο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συνέντευξη στο Liberal έδωσε ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης σχετικά με το «Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στην Ελλάδα».

Άρθρο Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου στο HR Professional

Ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των HR Awards 2024, ο Ιωάννης Νικολάου αναλύει τις προκλήσεις της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα σε άρθρο στο περιοδικό HR Professional, με «Η κουλτούρα είναι η καρδιά και η ψυχή ενός οργανισμού».

Άρθρο Καθηγήτριας Κατερίνας Πραματάρη στο Startupper

Την άποψη της Καθηγήτριας Κατερίνας Πραματάρη σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, δημοσίευσε το Startupper με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.

Άρθρα και συνέντευξη Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη στην Καθημερινή

Πώς επιδρά η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση; Οι απαντήσεις που έδωσε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης σε ακρόαση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής παρουσιάζονται στο άρθρο της Καθημερινής με τίτλο «Δάσκαλοι στα θρανία της τεχνητής νοημοσύνης». Την πλήρη επιστολή με πολλούς χρήσιμους δεσμούς μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://www2.dmst.aueb.gr/dds/pubs/tr/2024-ethics-hearing/html/response-2024-02-21.pdf

Συνέντευξη του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη με τίτλο "Getting your work read is as hard as getting it written" φιλοξενήθηκε στο newbooksnetwork.com.

Σύντομο σχόλιο του Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, σχετικά με πρόσφατη ανακάλυψη ερευνητών για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, φιλοξενείται σε άρθρο της ιστοσελίδας livescience.com με τίτλο "Antikythera mechanism, world's oldest computer, followed Greek lunar calendar".

Συνέντευξη Καθηγήτριας Saras D. Sarasvathy στην ΟΠΑNews

Το 53ο τεύχος της ΟΠΑNews φιλοξένησε συνέντευξη της Επίτιμης Διδάκτορος του Τμήματος Καθηγήτριας Saras D. Sarasvathy, με τίτλο «Οι δεξιότητες αντισταθμίζουν την έλλειψη πόρων».


Επιστημονικές δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ, υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών


Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά
  1. Deligiannis, M., Benioudakis, M., Liberopoulos, G., Burnetas, A. (2024), Optimal pricing and capacity management in service systems with delay-sensitive mixed-risk customers, International Journal of Production Research, article in press. (doi: 10.1080/00207543.2024.2333936).
  2. Kousina, E., Deligianni, I., Voudouris, I. (2024), Entrepreneurial Leadership and Innovation in the Public Sector: The Role of Causal- and Effectual- Logic Processes, Public Administration. (forthcoming).
  3. Polytarchos, E., Bardaki, C., Pramatari, K. (2024), Assessment of the real-time pattern recognition capability of machine learning algorithms, Statistical Analysis and Data Mining, 17 (3), e11701. (doi: 10.1002/sam.11701).
  4. Spinellis, D. (2024), Engineering Data Processing Workflows, IEEE Software, 41 (4), pp. 25-29. (doi: 10.1109/MS.2024.3385665).
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  1. Drosos, G.-P., Sotiropoulos, T., Spinellis, D., Mitropoulos, D. (2024), Bloat beneath Python's Scales: A Fine-Grained Inter-Project Dependency Analysis,Proceedings of the ACM on Software Engineering, 1(FSE):2584–2607, jul 2024. Also presented at the International Conference on the Foundations of Software Engineering (FSE), July 2024, Porto de Galinhas, Brazil. (doi:10.1145/3660821).
  2. Kapel, E., Cruz, L., Spinellis, D., Deursen, A. V. (2024), On the difficulty of identifying incident-inducing changes, In Proceedings of the 46th International Conference on Software Engineering: Software Engineering in Practice, ICSE-SEIP 2024, pp. 36-46, New York, USA, Association for Computing Machinery. (doi: 10.1145/3639477.3639755).
  3. Manousakis, E., Kalyvianakis, I., Omirolis, A., Zachariadis, E. (2024), A Local Search metaheuristic for the last-mile Vehicle Routing Problem with Delivery Options, Euro 2024, 30th June-3rd July, Copenhagen, Denmark.
Κεφάλαια σε βιβλία

Koukopoulos, A., Danias, N. (2024), Accessibility in digital health: Virtual conversational agents and mental health services, Inclusivity and Accessibility in Digital Health, pp. 13-28. (doi: 10.4018/979-8-3693-1463-0.ch002).


Δραστηριότητες μελών ΔΕΠ


Συμμετοχή στη διοργάνωση ή σε πάνελ συνεδρίων

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου:

  • Συμμετείχε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium και ειδικότερα ως συντονιστής στο πάνελ "Accessing capital for renewable shift".
  • Συμμετείχε στο πάνελ "Adapting to the new world - strategic issues for the industry" του FEFCO Summit 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15-17 Μαΐου 2024.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης:

Συμμετοχή σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών

O Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος:

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανώλης Κρητικός:

  • Είναι Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Statistics and Management Systems (JSMS).
  • Είναι πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του ερευνητικού περιοδικού νέων τεχνολογιών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (EME) «Αστρολάβος».

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι Editor in Chief του περιοδικού International Journal of Selection and Assessment.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου είναι μέλος των Editorial Boards των ακόλουθων επιστημονικών περιοδικών:

Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη:

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι:

Προσκεκλημένες ομιλίες

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης έδωσε ομιλία με θέμα "Καταναλωτές και Πληθωρισμός στο Ελληνικό Λιανεμπόριο", στο πλαίσιο του E–Commerce Summit που πραγματοποιήθηκε στο Costa Navarino, στις 22 και 25 Απριλίου 2024. Ο κύριος Δουκίδης, βασιζόμενος σε πρόσφατες έρευνες καταναλωτών που διενήργησαν οι ΣΕΛΠΕ/ELTRUN και ΙΕΛΚΑ, ανέλυσε μερικά από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν και επηρεάζουν τους Έλληνες καταναλωτές στο ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον που ζούμε.

Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ήταν ένας εκ των ομιλητών της διεθνούς ημερίδας Bosch Bytes Athens. Η συνάντηση τεχνολογίας, βιωσιμότητας και βιομηχανικής καινοτομίας με θεματική Sustainable Digital Transformation & Next-Gen Manufacturing διοργανώθηκε από τη Bosch Software and Digital Solutions (SDS) στις 29 Μαΐου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο TEDxAUEB 2024 με θέμα "Palimpsesto", που διεξήχθη στις 27 Απριλίου 2024, στο Ωδείο Αθηνών, συμμετείχε ως ομιλητής ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Τίτλος της ομιλίας του ήταν: «Οι τρεις εκθετικές αλλαγές που γέννησαν την τεχνητή νοημοσύνη». Βασικός στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώνεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά, ήταν να καλέσει τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν ένα-ένα τα στρώματα του "εγώ" τους, ανακαλύπτοντας τη πηγή και να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην ποικιλομορφία της αυτοανακάλυψης.

Λοιπές δράσεις

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης μίλησε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 2024, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, στις 25-27 Απριλίου 2024.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ήταν ένας εκ των ομιλητών στο Delphi Economic Forum IX, που διεξήχθη 10-13 Απριλίου 2024, στους Δελφούς, όπου και παρουσίασε σημαντικά δεδομένα που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες σχετικά με την ακρίβεια στην Ελλάδα.

Ομιλητής στο 14th Food Retail conference με θέμα "Mining Data and Insights for Growth Trajectory?", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο OTEAcademy, ήταν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Mobile & IoT Awards 24 ήταν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2024, στο συνεδριακό χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου η Boussias Events με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ανέδειξε τις πιο καινοτόμες εταιρείες, εφαρμογές, υπηρεσίες, projects και βέλτιστες πρακτικές σε όλο το φάσμα του Mobile Business.

Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης για την επιλογή υποτρόφων του προγράμματος υποτροφιών «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» ήταν ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης. Η απονομή των υποτροφιών του προγράμματος, το οποίο υλοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η PeopleCert, έγινε στις 17 Μαΐου 2024, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, όπου και απονεμήθηκαν έξι υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια συλλογική μελέτη μεταξύ της ΕΥ Ελλάδος, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece με τίτλο «Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας», παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 29 Μαΐου 2024.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των HR Awards 2024, που φέτος γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια, ορίστηκε ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου, ο οποίος έκανε και σχετικές δηλώσεις στο HR Proffesional.

Η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη συμμετείχε στο συνέδριο "Athenian Nexus Summit", το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 16-7 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του δικτύου Start for Future, μια συνάντηση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος που επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη και ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης συμμετείχαν στο συνέδριο "Innovation in Northern Greece 5.0 - Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν", που διεξήχθη στις 25-26 Απριλίου 2024, στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Beyond.


Σημαντικές διακρίσεις


Κορυφαία αναγνώριση για το ACEin του ΟΠΑ

Η ομάδα του ΔΕΤ "NegotiaTech" με τους 2ετείς φοιτητές, Γιάννη Πετράκη, Σοφία Γιαννοπούλου και Cristian Scobioala-Nicoglu κέρδισαν στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων Athens Negotiations Tournament (ANT), που διοργανώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ).

Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης στη διδασκαλία

Η απόφοιτη του τμήματος, Αγνή Ορφανουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκηση Λειτουργιών στο Said Business School, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ενημερωτικής ιστοσελίδας επιχειρηματικής εκπαίδευσης "Poets & Quants" με τους 40 καλύτερους Καθηγητές MBA κάτω των 40 ετών για το 2022 (Best 40 Under 40 MBA Professors).


Αναγόρευση επίτιμης διδάκτορα και απονομή διδακτορικών διπλωμάτων


Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης "Cotsen Hall", την Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Καθηγήτριας του University Of Virginia SARAS D. SARASVATHY.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Δημήτριο Μπουραντώνη και την Πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου της τιμώμενης από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητική Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ιωάννα Δεληγιάννη.

Η Τελετή της Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία της τιμώμενης με θέμα: «Effectual Entrepreneurship as Method to Cocreate New Futures under Uncertainty»

Η Saras D. Sarasvathy είναι Καθηγήτρια Paul M. Hammaker στο Darden Graduate School of Business του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Κορυφαία ερευνήτρια στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, η Καθηγήτρια Sarasvathy υποστηρίζει ως σύμβουλος προγράμματα επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, καθώς και συμβούλια εταιρειών και επιταχυντών. Μετά την ίδρυση και τη λειτουργία πέντε πετυχημένων επιχειρήσεων, η Saras D. Sarasvathy συνεργάστηκε με τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομικών Herbert Simon, για να ανακαλύψει τα ουσιαστικά στοιχεία της επιχειρηματικής τεχνογνωσίας.

Η βραβευμένη έρευνά της που διατυπώνεται στη θεωρία «Effectuation» έχει χαράξει νέες κατευθύνσεις στην έρευνα, την εκπαίδευση και την πολιτική σε όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.effectuation.org.    

Ενδεικτικά, η Καθηγήτρια Saras D. Sarasvathy έχει λάβει τα παρακάτω βραβεία και διακρίσεις:

  • Παγκόσμιο Βραβείο 2022 για την Έρευνα Επιχειρηματικότητας
  • Βραβείο Legacy 2019 από την Παγκόσμια Κοινοπραξία Κέντρων Επιχειρηματικότητας
  • Βραβείο Θεμελιώδους Εργασίας 2017 από το Academy of Management
  • Κατάταξη στους 18 κορυφαίους καθηγητές επιχειρηματικότητας του περιοδικού Fortune Small Business
  • Επίτιμη διδάκτορας και επισκέπτρια Καθηγήτρια σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας

Η Καθηγήτρια Saras Sarasvathy, υποστηρίζει με πάθος την επιχειρηματικότητα ως μέθοδο, που πρέπει να διδάσκεται όχι μόνο σε πιθανούς επιχειρηματίες αλλά σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα διδάσκεται η επιστήμη σε όλους και όχι αποκλειστικά σε πιθανούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνία ικανή για effectual δράση που να υποστηρίζει την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνικοοικονομικών κοινοτήτων μέσω επιχειρήσεων μεσαίας τάξης – όχι μόνο startups και unicorns.

Επίσης στην ίδια εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η καθομολόγηση και η απονομή 32 Διδακτορικών Διπλωμάτων.

   

   

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/4cidbEV ενώ το video με την ομιλία της τιμώμενης μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο: https://youtu.be/8xrYk4W99nw.

Παρουσίαση έργου Καθηγήτριας Saras Sarasvathy από την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Δεληγιάννη

«It’s a great pleasure for me to present Professor’s Sarasvathy scientific contributions to the field of Entrepreneurship. It is a great honor for a relatively young University professor like myself to present the work of a distinguished colleague such as Professor Sarasvathy, who has actually served all these years as my role model.

Professor Sarasvathy’s first encounter with entrepreneurship started early on, when she received the prestigious Tata foundation scholarship for her high academic performance in high school which enabled her to further pursue her studies in Statistics in the University of Bombay, India. Being awarded with this scholarship, she had the opportunity to read the biography of Tata’s founder, Jamshedji Nusserwanji, which, as she would say years later, was a conversion experience for her, allowing her to realize that entrepreneurship can help build societies capable of tackling multiple uncertainties. This combined with the words of her mother that “good things happen. The important is what you will do afterwards to earn them” constituted the beginning and the basis for her passionate involvement with the field of entrepreneurship seeking to forge links between entrepreneurship theory and practice.

Professor Sarasvathy came into academia after cofounding and running five ventures spanning three countries. In addition to a master's degree in industrial administration, Professor Sarasvathy received her Ph.D. in information systems and entrepreneurship from Carnegie Mellon University. Her thesis on entrepreneurial expertise was supervised by Herbert Simon, 1978 Nobel Laureate in Economics. Following the completion of her PhD, Professor Sarasvathy began her academic career at the University of Washington, Seattle. After four years, she moved to the University of Maryland, R H Smith School of Business where she remained until 2004 when she moved to the University of Virginia, Darden Graduate School of Business Administration where she is still based as a Paul Hammaker Professor of Business Administration. Concurrently, she holds the position of Jamuna Raghavan Chair Professor of Entrepreneurship in the Indian Institute of Management, Bangalore, India since 2010.

Professor Sarasvathy published her first academic work together with her colleagues Professors Lave and Simon in 1998 upon completion of her PhD thesis in the Journal of Economic Behavior and Organization. In this paper, Professor Sarasvathy and her co-authors compare entrepreneurial decision making with the decision making of bankers with the aim to identify essential decision-making differences between fundamentally open-ended situations and those that are less so. According to their findings, entrepreneurs accept risk as given and are focused on controlling outcomes at a given level of risk. Bankers, in contrast, focus on desired goals and then seek to influence lower risks within the problem space being implied by the outcome. An overall conclusion of this paper was that, in contrast to the traditional consideration of entrepreneurs as more inherently risk-takers than other decision makers, entrepreneurs differ from them in the way they approach risk.

This conclusion pointed rather directly towards the effectuation (entrepreneurs) and causation (bankers) distinction, leading Professor Sarasvathy to publish in 2001 her seminal article entitled “Causation and effectuation: Toward a theoretical shift from economic inevitability to entrepreneurial contingency” in the Academy of Management Review journal. This article has been one of the most cited works in the field of entrepreneurship, attracting over 8.000 citations, and is considered a landmark paper for entrepreneurship theory. In this paper, Professor Sarasvathy introduced effectual entrepreneurship, an alternative to the conventional causal, predictive approaches to building ventures prevalent at the time. Through a set of business examples and realistic thought experiments, Professor Sarasvathy in this paper illustrated that when faced with an unknowable future, expert entrepreneurs choose to control the future rather than seeking to predict it. They simply work with resources at hand seeking to cocreate new futures with other people who self-select into the process. These self-selected stakeholders “put skin in the game”, providing real commitments to the ventures and helping shape their goals. In this way, expert entrepreneurs effectuate which mean that they “bring things about”. Thus, effectuation constitutes a process for making decisions and taking action under extreme uncertainty in problem situations characterized by a “a three-dimensional problem space, consisting of Knightian uncertainty, Marchian goal ambiguity and Weickian enactment”. As she characteristically put it, an effectuator is “an imaginative actor who seizes contingent opportunities and exploits any and all means at hand to fulfill a plurality of current and future aspirations, many of which are shaped and created through the very process of economic decision making and are not given a priori.”

In contrast to causal, predictive approaches, an effectual approach to building ventures is described by Professor Sarasvathy as one focusing on:

  • Affordable loss rather than expected returns
  • Strategic alliances rather than competitive analyses
  • Exploitation of contingencies rather than exploitation of preexisting knowledge
  • Controlling an unpredictable future rather than predicting an uncertain one.

Of course, as she made clear in this paper, first, effectuation does not exclude causation-whether decision makers prefer one or the other approach depends on how they perceive the problem situation and second, effectuation is not uniquely linked to entrepreneurship but is a general aspect of human decision-making in ambiguous and ill-structured problem situations.

This work of hers marked a fundamental shift in understanding the meaning and essence of entrepreneurship, performing according to Foss, Andersson, Henrekson, Jack, Stenkula, Thorburn and Zander (2023) two major contributions: First, with this paper, Professor Sarasvathy introduced a new concept/construct, indicating the novelty of her approach. Second, she indicated that effectuation is suited to “bringing things about”, indicating its direct link to practice. This paper has led and inspired a new generation of researchers in the quest for a better understanding of how entrepreneurs make their decisions and the unfolding of the entrepreneurial process.

A number of her articles published in the following years, in high profile academic journals such as the Journal of Business Venturing, the Strategic Management Journal, the Organization Studies journal, the Entrepreneurship Theory and Practice journal, the Journal of Business Ethics and many other, refined further her approach on effectuation. In addition, Professor Sarasvathy has also been continuously engaged in clarifying similarities and differences to neighboring approaches. For instance, together with her colleagues Professor Harmeling and Freeman, in a paper published in the Journal of Business Ethics in 2009, she investigated the links between effectuation and other influential currents in the entrepreneurship research, notably the opportunity recognition approach of Scott Shane and the creation view of Alvarez and Barney.

Her work in this field is summarized in her book “Effectuation: Elements of Entrepreneurial Expertise published in 2008 by Edward Elgar, New Horizons in Entrepreneurship Series. This book was nominated for the 2009 Terry Book Award by the Academy of Management. In this book, she summarized effectuation in a nutshell based on five principles:

  • The bird in the hand: Entrepreneurs start with what they have at hand
  • The affordable loss: Entrepreneurs thinks in terms of affordable loss rather than profit maximization
  • The crazy quilt: Entrepreneurs cooperate with parties who, because they are willing to commit are trustworthy
  • The lemonade: Entrepreneurs will look at how to leverage contingencies
  • The pilot-in-the-plane: Entrepreneurs control the future putting all principles together.

Following these publications, Professor Sarasvathy had now established herself as a prominent figure in the field of entrepreneurship. However, she had sought to expand the effectuation approach in applying it beyond the domain of entrepreneurship, and by pointing to its practical relevance. A noteworthy attempt at generalizing effectuation is presented by Professor Sarasvathy and her colleague Professor Venkataraman in a paper entitled “Entrepreneurship as method: Open questions for an entrepreneurial future” published in the Entrepreneurship Theory and Practice Journal in 2011. This paper explores the analogies between the scientific method and the “entrepreneurial method” suggesting that, just as is the case with the scientific method that can be applied in general and not just in the domain of science, so is the case of the entrepreneurial method. And whereas, prediction is the dominant logic of the scientific method, effectuation can be the dominant logic of the entrepreneurial logic.

In more recent years, Professor Sarasvathy has taken a step further in her effectuation research, introducing a general theoretical framework, called CAVE, with a paper published in the Journal of Management in 2024. The CAVE framework encompasses a two-dimensional space with prediction and control as its axes, consisting of four quadrants – the Causal, the Adaptive, the Visionary and the Effectual ones. With this framework, Professor Sarasvathy achieves to map several different theories of strategic management and entrepreneurship, also accommodating a wide variety of practical toolboxes currently in use in entrepreneurship education and training around the world. Such a map helps both researchers and practitioners to have in their quiver a meaningful set of theories and tools worth examining at different layers of complexity.

Here I should note that Professor Sarasvathy’s scientific contribution goes also beyond effectuation. She has worked all the years in several other important research topics such as regional entrepreneurship, serial entrepreneurship, corporate social responsibility and many other. Overall, her publications include ten books, more than 30 book chapters and over 65 articles in top tier journals such as the Academy of Management Review, the Journal of Business Venturing, the Strategic Entrepreneurship Journal, the Journal of Management Studies, the Entrepreneurship Theory and Practice, the Organization Studies and many other. Professor Sarsvathy’s honorary positions and degrees include an honorary doctoral degree from Babson College the USA in 2013. Also, universities around the world (in India, China, Germany, Sweden, Denmark) have also recognized Professor Sarasvathy’s contributions to entrepreneurship research and education by awarding her three professorships and four honorary doctorates. Another strong indicator of Professor Sarasvathy’s standing in the entrepreneurship field is her service as an Associate Editor for two of the entrepreneurship field’s leading journals, the Journal of Business Venturing and the Strategic Entrepreneurship Journal.

Professor Sarsvathy has also received several prizes and awards for her research and has given many keynote addresses in various contexts. Among these recognitions, in 2023, she delivered the prestigious Schumpeter Innovation in Enterprise Lecture at the European Union’s SME week. In 2022, the Swedish Entrepreneurship Forum and the Research Institute of Industrial Economics (IFN) awarded Professor Sarasvathy the highest recognition for research in the field of entrepreneurship: the 2022 Global Award for Entrepreneurship Research. Similarly, the Fortune Small Business Magazine ranked her among the top 18 entrepreneurship professors.

Other aspects of Professor Sarasvathy’s research and practice orientation are her active engagement in the Society for Effectual Action found at www.effectuation.org, an non-profit organization dedicated to entrepreneurship research and education in partnership with UVA Darden’s Batten Institute that brings together over a hundred scholars from around the world and her service on the board of the Lending Tree Nasdaq, the Upekkha, a SaaS accelerator in Bangalore, India, and on advisory boards for academic institutions in Europe and Asia.

However, before I conclude this brief overview of her scholarly contributions, I feel obliged to tell a few things about Professor Sarasvathy as a scholar and as a mentor. I first met Professor Sarasvathy in person in 2019 during an effectuation.org conference in Berlin. At that time, I was already fascinated and deeply influenced in my research by her view on effectuation, striving to further explore of what effectuation can imply in different contexts. Therefore, my meeting with her seemed in my eyes like a meeting with a guru. And the reality did not contradict my expectations. Having the opportunity to hear her first hand talking about how effectuation, seeing her and even cooking with her (because here I should note that all effectuation conferences end with the participants cooking an effectual dinner without recipes but was amazed by her passion, her devotion and her sincere interest

The scholarly contributions of Professor Sarasvathy in the field of management and entrepreneurship have been tremendous during the last 25 years. Her impact as a scholar, her attitude as a colleague, her personality as an individual have been remarkable and emphatic for her colleagues, for her students and for the field she serves in general. We are delighted that following a recommendation of our Department, the Department of Management Science and Technology, the Athens University of Economics and Business has decided to award Professor Sarasvathy a doctorate honoris causa in recognition of her outstanding contributions to the field».

Καθομολόγηση και η απονομή διδακτορικών διπλωμάτων

Σε 136 διδάκτορες αριθμεί πλέον το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στις 13 Ιουνίου 2024, στο Αμφιθέατρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης "Cotsen Hall", η Καθομολόγηση και η Απονομή Διδακτορικών Διπλωμάτων στις/στους ακόλουθες/ους νέες/ους Διδάκτορες του Τμήματος που αποφοίτησαν στο διάστημα 2018-2024:

  1. Tushar Sharma με τη διδακτορική διατριβή "Extending Maintainability Analysis Beyond Code Smells", με επιβλέποντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη.
  2. Αυγερινός Ιωάννης, με τη διδακτορική διατριβή «Αποσύνθεση Logic-Based Benders για προβλήματα μεταφοράς και βιομηχανίας (Logic-Based Benders decomposition for transportation and manufacturing problems)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Μούρτο.
  3. Γαϊτανάρου Αφροδίτη, με τη διδακτορική διατριβή «Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης και Προσέλκυση – Επιλογή Ανθρώπινου Δυναμικού: Ο ρόλος της αρνητικής διαδικτυακής πληροφόρησης (Social Networking Websites in Personnel Recruitment and Selection: The role of applicants' negative digital information)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.
  4. Γεωργίου Στέφανος ,με τη διδακτορική διατριβή «Πρακτικές για απόδοση ενέργειας και χρόνου εκτέλεσης στην μηχανική λογισμικού (Energy and run-time Performance Practices in Software Engineering)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη.
  5. Γεωργούλα Ιφιγένεια, με τη διδακτορική διατριβή «Τρία δοκίμια πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά δίκτυα (Three essays on social and economic networks)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Λεκάκο.
  6. Γιαννόπουλος Αθανάσιος, με τη διδακτορική διατριβή «Αξιοποίηση Ερευνητικού Αποτελέσματος Πληροφορικής και δημιουργία Καινοτομίας στο πλαίσιο συνεργατικών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης στο χώρο των Μεταφορών (Exploitation of IT Research results and the creation of Innovation in the context of collaborative Transport R&D projects)», με επιβλέπoντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.
  7. Γκαλίτσιου Αικατερίνη ,με τη διδακτορική διατριβή «Ηγεσία με χρήση μεταφορών και αφήγησης ιστοριών (Leadership by Metaphors and Storytelling)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.
  8. Γκόλτσος Αθανάσιος, με τη διδακτορική διατριβή «Μέθοδοι προβλέψεων και έλεγχος σε εφοδιαστικές αλυσίδες κλειστού βρόγχου (Inventory forecasting in closed loop supply chains)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Ιωάννου.
  9. Γκότση-Κορώνη Νίκη, με τη διδακτορική διατριβή «Διερεύνηση συνθηκών και πρωτοβουλιών υποστήριξης για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης (An Investigation into conditions and support for innovation and entrepreneurship in a deep crisis context)», με επιβλέποντα τον  Καθηγητή Klas-Eric Soderquist.
  10. Γρίβα Αναστασία, με τη διδακτορική διατριβή «Δεδομενοκεντρική καινοτομία στο μάρκετινγκ: μια προσέγγιση βασισμένη σε τεχνικές επιχειρηματικής αναλυτικής για την κατάτμηση των επισκέψεων στο λιανεμπόριο (Data-driven innovation in shopper marketing: a business analytics approach for visit segmentation in the retail industry)», με επιβλέπουσα την  Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
  11. Διακαναστάση Έλλη, με τη διδακτορική διατριβή «Διερεύνηση της ομαδικής συνοχής και της σύγκρουσης σε επιχειρηματικές ομάδες κατά την πρώιμη διαδικασία δημιουργίας επιχειρήσεων (Exploring Team Cohesion and Conflict in Entrepreneurial Teams during the Early Venture Creation Process)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.
  12. Δόλογλου Μαρία ,με τη διδακτορική διατριβή «Η ψυχική ανθεκτικότητα ως παράγοντας αποτελεσματικότητας των ηγετών στην νέα εποχή: μια εμπειρική διερεύνηση», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.
  13. Ηλιάκης Στυλιανός, με τη διδακτορική διατριβή «Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας (An investigation of the factors affecting business sustainability and growth of innovative technology entrepreneurship)» με επιβλέπουσα την  Καθηγήτρια Κατερινά Πραματάρη.
  14. Κασαπίδης Γρηγόριος, με τη διδακτορική διατριβή «Μέθοδοι βελτιστοποίησης για προβλήματα χρονοπρογραμματισμού παραγωγής: μαθηματικά μοντέλα, αλγόριθμοι και εφαρμογές σε ευέλικτα IoT συστήματα παραγωγής (Optimization Methods for Production Scheduling: Models, Algorithms and Applications in IoT driven Flexible Manufacturing System)», με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Ρεπούση.
  15. Kουσίνα Ελισάβετ,με τη διδακτορική διατριβή «Καινοτόμα εργασιακή συμπεριφορά και καινοτομία στο δημόσιο τομέα: μια προοπτική ατομικών διαφορών, ηγεσίας και πλαισίου (Innovative work behaviour and innovation in the public sector: an individual differences‐, leadership‐, and contextual‐ perspective)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.
  16. Κωτσόπουλος Δημοσθένης, με τη διδακτορική διατριβή «Οργανωσιακή συμπεριφορά εξοικονόμησης ενέργειας και η επίδραση των παρακινητικών πληροφοριακών συστημάτων και της παιγνιοποίησης στην εξοικονόμηση ενέργειας από υπαλλήλους (Organisational energy conservation behaviour and the effect of motivational information systems and gamification on employees’ energy saving)», με επιβλέπουσα την  Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
  17. Μακρής Δημήτριος, με τη διδακτορική διατριβή «Διερεύνηση της πράξης της καινοτομίας: Ικριώματα που υποστηρίζουν τη δημιουργία καινοτομίας στους οργανισμούς (An investigation into innovation praxis: Scaffoldings that support innovation generation in organisations)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Eric Soderquist.
  18. Μανουσάκης Ελευθέριος, με τη διδακτορική διατριβή «Μέθοδοι Βελτιστοποίησης για συνδυασμένα Προβλήματα μεταφορών και Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Optimization methods for combined problems in transportation and logistics management)», με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Εμμανουήλ Ζαχαριάδη.
  19. Μπαλούτσος Ευστράτιος, με τη διδακτορική διατριβή «Ανάπτυξη Νεοφυών Επιχειρήσεων στο Πλαίσιο Οικοσυστημάτων Καινοτομίας: Εφαρμογή της Θεωρίας Δραστηριοτήτων για τη μελέτη αντιφάσεων και συμμορφώσεων (The development of nascent entrepreneurial ventures in the context of Innovation Ecosystems: An Activity Theory based approach to study contradictions and congruencies)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
  20. Μπενιουδάκης Μύρωνας, με τη διδακτορική διατριβή «Πολιτικές Τιμολόγησης σε Συστήματα Παραγωγής με Στρατηγικούς Πελάτες Ευαίσθητους στην Καθυστέρηση (Pricing Policies in Make-To-Order Systems with Delay-Averse Strategic Customers)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Ιωάννου.
  21. Ξεπαπαδέας Πέτρος ,με τη διδακτορική διατριβή «Σειριακή δικτατορία και ταυτόχρονη κατανομή πεπερασμένων πόρων: θεωρία και εφαρμογές (Serial dictatorship and simultaneous allocations of scarce resources: theory and applications)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Μούρτο.
  22. Πατεράκη Μαρία, με τη διδακτορική διατριβή «Στρατηγική διαχείριση κανοτομίας: η απορροφητική ικανότητα και η διαχείριση σε πολυπληθείς δημόσια χρηματοδοτούμενες ερευνητικές συνεργασίες: αιτίες και αποτελέσματα για την καινοτομικότητα της επιχείρησης (Strategic Innovation Management: Absorptive Capacity and alliance management in multilateral publicly funded R&D Partnerships: Antecedents and effects on firm's innovativeness)», με επιβλέποντα τον  Καθηγητή Ιωάννη Σπανό.
  23. Ρούσσος Αντώνιος, με τη διδακτορική διατριβή «Μια διερεύνηση της παρουσίας Αριστοτελικών αρετών στον ηθικό εκπαιδευτικό - ηγέτη και του αντιλαμβανόμενου αντικτύπου στην ψυχολογική ευημερία των μαθητών του», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη.
  24. Σάμαρης Μιχαήλ, με τη διδακτορική διατριβή «Βελτιστοποίηση υπο προτιμήσεις για ταιριάσματα και κυκλικές ροές: συνδυαστικές και πολυεδρικές ιδιότητες (Optimisation under preferences for matchings and circulations: combinatorial and polyhedral aspects)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Μούρτο.
  25. Σοφικίτης Εμμανουήλ, με τη διδακτορική διατριβή «Διεθνής επέκταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Διερεύνηση από την οπτική της διαδικασίας λήψης στρατηγικών αποφάσεων (International expansion of small and medium-sized enterprises: A strategic decision-making approach)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.
  26. Σταύρου Βασίλειος, με τη διδακτορική διατριβή «Συστήματα εντοπισμού θέσης σε καταστήματα λιανεμπορίου: μια προσέγγιση τεχνητής νοημοσύνης για χωρική αναλυτική (Indoor localization systems for retail stores: an artificial intelligence location analytics approach)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.
  27. Σωτηρόπουλος Θεόδωρος, με τη διδακτορική διατριβή «Τεχνικές Αφαίρεσης για τον Έλεγχο Λογισμικού (Abstractions for Software Testing)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη.
  28. Ταλάντη Ιωάννα, με τη διδακτορική διατριβή «Μεταφορά της Μάθησης σε Ψηφιακά Περιβάλλοντα: Καθιερώνοντας τον ρόλο του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη (Transfer of Learning in Digital Environments: Establishing the role of Instructional Design in the context of Continuing Professional Education and Development)», με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου.
  29. Τσαγδή Γεωργία, με τη διδακτορική διατριβή «Δημόσια αξία: μια προοπτική νέας διακυβέρνησης στο πλαίσιο της σχέσης υπουργείου-εποπτευόμενων φορέων (Public Value: A New Governance perspective within the Parent Ministry-Agency context)», με επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Σπυρίδων Λιούκα.
  30. Τσώνη Ευδοκία, με τη διδακτορική διατριβή «Αντιδράσεις υποψηφίων στην προσέλκυση και επιλογή προσωπικού (Applicants’ reactions in recruitment and selection)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου.
  31. Φράγκος Χρήστος, με τη διδακτορική διατριβή «Υιοθέτηση Καινοτομιών Πληροφορικής στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Η μελέτη περίπτωσης ενός συστήματος Τηλεϊατρικής (IT Innovation Adoption in the Greek Public Sector Healthcare System: A Telehealth System Case)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Klas Eric Soderquist.
  32. Χανιωτάκη Ελένη, με τη διδακτορική διατριβή «Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο οργανωσιακό περιβάλλον και τις τεχνολογικές παρεμβάσεις: Η περίπτωση ενός δημόσιου οργανισμού στην Ελλάδα (Interaction between the organizational context and ICTs: evidence from a Public Organization in Greece)», με επιβλέποντα τον Καθηγητή Γεώργιο Λεκάκο.

20o Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Επετειακό Φοιτητικό Συνέδριο του ΔΕΤ (ΦΣΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το συνέδριο, με θέμα «20 χρόνια ΦΣΔΕΤ: Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο», πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 16 Απριλίου 2024, στο ΟΤΕΑcademy. Το συνέδριο διοργάνωσαν προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με την καθοδήγηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου, Επίκουρου Καθηγητή Δημητρίου Ζήση και της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιωάννας Δεληγιάννη.

Περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες/-ουσες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές/-τριες, φοιτητές/-τριες και στελέχη επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες, ενδιαφέροντα workshops, καθώς και παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, αλλά και ερευνητές/ερευνήτριες.

Το 20ο συνέδριο άνοιξαν οι Event Managers, φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ, Ιωάννα Γεωργούτσου και Ιωάννης Παπαδάκης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου και η Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΤ, Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη.

Ακολούθησε η ομιλία του Καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη, στην οποία αφού έγινε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Τμήματος και του συνεδρίου, επικεντρώθηκε στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πιο συγκεκριμένα, έγινε ανάλυση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις σήμερα και αξιολογήθηκαν οι επιδόσεις τους προκειμένου να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με το πρώτο πάνελ, το οποίο αποτελούσαν οι κκ Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Διευθύντρια κλάδου τιμολογίων και προσφορών της ΔΕΗ και Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Chief Product Officer – Deputy CEO στην Convert Group με συντονίστρια την Πρόεδρο του τμήματος ΔΕΤ, Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εφόδια που καθιστούν τους φοιτητές πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας αλλά και συγκεκριμένα στο πως οι σπουδές στο τμήμα ΔΕΤ επηρεάζουν την επαγγελματική καριέρα των αποφοίτων του.

Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ, το οποίο αποτελούσαν οι κκ Κωνσταντίνα Γρηγορίου, Head of Inside Sales και HR Consultant στο kariera.gr, Νίκος Κοκόσης, Senior HR Manager στην Deloitte, και Γρηγόρης Κονούκλας, Talent Acquisition – Employer Brand και Employer Experience Manager στη Vodafone. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Καθηγητής Ιωάννης Νικολάου. Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν οι τάσεις που επικρατούν στις μέρες μας στον κλάδο του HR, οι δεξιότητες και οι γνώσεις ενός υποψηφίου, οι ειδικότητες που εκλείπουν και η αναγκαιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου στην εποχή μας.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος στην ομιλία του «Γιατί η ανάπτυξη της καινοτομίας αφορά τους πολίτες όλης της χώρας;» αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που έχει η καινοτομία στις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη καινοτομικών ιδεών από ένα κράτος, και έκλεισε τονίζοντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης ουσιαστικής σύνδεσης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την καλλιέργεια των απαραίτητων εφοδίων για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Αφού ολοκληρώθηκε το μέρος των πάνελ και των ομιλιών ακολούθησαν τα workshops του συνεδρίου. Αρχικά πραγματοποιήθηκε το workshop "OPAP Responsible GamingLeveraging AI for Proactive Excessive Play Identification", ακολούθησε αυτό του MoMix Bar και στη συνέχεια η κυρία Ιωάννα Τρανού παρουσίασε το workshop "Unlocking Success: Strategies for Acing Your Next Interview". Τέλος παρουσιάστηκε το τελευταίο workshop του 20ου ΦΣΔΕΤ "Soft Skills and Future of Work by Deloitte".

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εργασιών από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων, με ευρεία και ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Πολλές εταιρείες προσέφεραν την πολύτιμη υποστήριξή τους: οι Χρυσοί Χορηγοί ΟΠΑΠ και Deloitte , οι Αργυροί Χορηγοί ΕΥΔΑΠ και MoMix και οι Χορηγοί ΕΔΥΤΕ, ΜΕΓΑ και WHY AGENCY. Επίσης, το Συνέδριο υποστηρίζουν οι ακόλουθοι προϊοντικοί χορηγοί: Ampelaki, Anassa Organics, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Frezyderm, Food Events, E-food, Elbisco, Kiss The Earth, Koukouvaya, Koutsodontis, LIDL, Mondelez, Mastiqa, Novoville, Ploos Design, RedBull, The Writing Fields,The Texans, Unilever, ήδιστον, ΜΕΓΑ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα μέσα: Capital.gr, Logistics & Management, Neopolis.gr, UniStudents.

Τέλος, τη διοργάνωση του συνεδρίου υποστήριξαν οι Community Partners: ACEin, Athens Negotiation Tournament, Bizrupt, Envolve, Girls in TecH Greece, Soft Skills Academy, TEDxAUEB, TEDxNTUA,UniAI,,VibeAbroad, Women Do Business, Πανόραμα Επιχειρηματικότητας  και  Σταδιοδρομίας και οι Experience Partners instacar και Liberty Guide Dogs.

Ο λόγος στην Οργανωτική Επιτροπή του 20ου ΦΣΔΕΤ

Γιάννης Παπαδάκης, Event Manager

«Η συμμετοχή μου ως Event Manager στο 20ο ΦΣΔΕΤ ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που με γέμισε με πολλές γνώσεις και αναμνήσεις. Η οργάνωση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου απαιτεί αφοσίωση, προσοχή στη λεπτομέρεια και ικανότητα συνεργασίας με πολλούς ανθρώπους. Είχα την ευκαιρία να εργαστώ με μια καταπληκτική ομάδα εθελοντών, που όλοι δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ θα ήθελα να εκφράσω στην Ιωάννα που αναλάβαμε μαζί την θέση των event managers, χωρίς αυτή αλλά και όλη την υπόλοιπη εθελοντική ομάδα το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διαχειρίστηκα διάφορες πτυχές της διοργάνωσης, από τον προγραμματισμό των ομιλιών και των εργαστηρίων, μέχρι τη διασφάλιση ότι όλες οι ανάγκες καλύπτονταν.

Η πρόκληση της διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου event με δίδαξε πολλά για την ηγεσία, τη διαχείριση χρόνου και την επίλυση προβλημάτων. Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπόρεσα να συμβάλω σε αυτήν την τόσο σημαντική διοργάνωση και να δω την επίδραση της δουλειάς μας στους συμμετέχοντες. Το 20ο ΦΣΔΕΤ ήταν ένα αληθινό ορόσημο για μένα και ανυπομονώ να συμμετάσχω ξανά στο μέλλον.»

Ιωάννα Γεωργούτσου, Event Manager

«Η συμμετοχή μου στο 20ο ΦΣΔΕΤ ως Event Manager αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για εμένα. Το αποτέλεσμα και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου την ημέρα της διεξαγωγής επιβράβευσαν τις προσπάθειές μας. Ωστόσο, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα, οι στιγμές και οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών αποτελούν την πραγματική ουσία αυτού του θεσμού.

Η εθελοντική ομάδα αποτέλεσε τον πυρήνα του συνεδρίου και εργάστηκε με αφοσίωση κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου στον Γιάννη, τον Άγγελο, την Ευγενία, τη Ζωή και τον Τάσο, καθώς και σε κάθε μέλος ξεχωριστά, καθώς μέσω της συνεργασίας μας καταφέραμε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να πετύχουμε ο καθένας ξεχωριστά.

Φυσικά, μπόρεσα να εξελιχθώ και σε ατομικό επίπεδο, καθώς ο ρόλος που ανέλαβα απαιτεί οργανωτικές ικανότητες, καλή διαχείριση χρόνου, αποτελεσματική συνεργασία με διαφορετικά άτομα, καθώς και ηγετικές ικανότητες. Είμαι πολύ χαρούμενη που τα δύο τελευταία χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στο συνέδριο σε ένα τέτοιο σημαντικό ρόλο και ευγνώμων για την προσωπική μου εξέλιξη μέσω αυτού, καθώς και για τα άτομα που γνώρισα!»

Άγγελος - Ιωάννης Κηρύκος, Sponsors Coordinator

«Η συμμετοχή μου στο 20ο επετειακό ΦΣΔΕΤ με θέμα «Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Έχοντας αναλάβει την οργάνωση και το ρόλο του coordinator στην ομάδα των «Χορηγών» μου δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξω πολλές δεξιότητες και να εξελίξω τον εαυτό μου. Αρχικά κατάφερα να διευρύνω τις ικανότητες μου σε ό,τι αφορά την ομαδική εργασία, αλλά και το team leading, καθώς είχα την ευκαιρία να οργανώσω την ομάδα μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Επίσης, βασικό στοιχείο που αποκόμισα από την εμπειρία μου στο Συνέδριο είναι και η ικανότητα να βρίσκω τρόπους να επικοινωνώ τους στόχους και τις πρακτικές οργάνωσης της δουλείας στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθώς και ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται ένας καλός αρχηγός ομάδας, εκτός από τεχνικές γνώσεις επί του θέματος. Μέσα από την οργάνωση της ομάδας των Χορηγών λοιπόν, ήρθα σε επαφή με στελέχη αρκετών εταιρειών, γνώρισα τις πρακτικές που ακολουθεί η καθεμία σε ό,τι αφορά τη παροχή των χορηγικών τους πακέτων και κατάφερα να διευρύνω τις γνώσεις μου στις διαπραγματεύσεις. Την ημέρα του Συνεδρίου μου δόθηκε η ευκαιρία εκτός από την οργάνωση των προϊόντων στα delegate bags και στις υπόλοιπες απαιτήσεις του συνεδρίου, να πραγματοποιήσω και τη παρουσίαση του συνεδρίου ως «Host». Η συγκεκριμένη διαδικασία μου προσέδωσε πολλά θετικά, καθώς γνώρισα τι χρειάζεται να κάνει και τι να οργανώνει ένας host σε μία εκδήλωση. Παράλληλα, γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους μέσα από την επαφή μου μαζί τους κατά τη διάρκεια των πάνελ, των ομιλιών και των workshops και μου δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να δικτυωθώ. Ακόμη, γνώρισα πολλούς καινούργιους και ενδιαφέροντες ανθρώπους ενώ παράλληλα έκανα και νέους φίλους που θα με συντροφεύουν στην υπόλοιπη ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου καριέρα. Οι δεξιότητες που μου έδωσε το ΦΣΔΕΤ την ευκαιρία να αναπτύξω είναι αναμφίβολα σημαντικές και απαραίτητες και θα μου προσδώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μελλοντική μου είσοδο στην αγορά εργασίας. Τέλος, η συνεργασία μου με τους υπόλοιπους εθελοντές με βοήθησε να μάθω να λειτουργώ και εγώ ως μέλος μιας ομάδας και να ακολουθώ κανόνες και προθεσμίες, καθώς είναι πολύ σημαντικό, για να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα, να υπάρχει σωστός προγραμματισμός και οργάνωση. Κάτι που πιστεύω πως η φετινή διοργάνωση το απέδειξε και με το παραπάνω και είμαι σίγουρος ότι θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις καλύτερες του θεσμού!»

Άρτεμις Βαμβακάρη, Sponsors

«Ως εθελόντρια στο  ΦΣΔΕΤ, η εμπειρία μου ήταν ιδιαίτερα εμπλουτιστική. Εργάστηκα κυρίως στο τμήμα των Χορηγών, όπου ανέλαβα την ευθύνη της επικοινωνίας με τις χορηγούς εταιρείες και την εξασφάλιση της ομαλής συνεργασίας μας. Η διαδικασία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες, καθώς έπρεπε να διαχειριστώ επαγγελματικές σχέσεις, να διασφαλίσω την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων και να αντιμετωπίσω ενδεχόμενα προβλήματα που προέκυπταν. Την ημέρα του Συνεδρίου, ο ρόλος μου επεκτάθηκε και έγινα μέλος της ομάδας που εξασφάλισε την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου. Από νωρίς το πρωί, βοήθησα στην υποδοχή και την εγγραφή των συμμετεχόντων, καθοδηγώντας τους προς τις σωστές αίθουσες και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της ημέρας. Η εμπειρία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω καλύτερα τις ανάγκες ενός Συνεδρίου καθώς και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, ενώ ανέπτυξα τις οργανωτικές μου ικανότητες και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου. Η συνεργασία με τους άλλους εθελοντές ήταν επίσης σημαντική, καθώς όλοι εργάζονταν με κοινό στόχο την επιτυχία του Συνεδρίου. Η συνολική εμπειρία ως εθελόντρια στο ΦΣΔΕΤ με βοήθησε να εμπλουτίσω το επαγγελματικό μου προφίλ και να δημιουργήσω πολύτιμες επαφές στο  Πανεπιστήμιο. Αυτές οι δεξιότητες και οι γνώσεις που απέκτησα θα με συνοδεύουν και θα με ενισχύσουν στις μελλοντικές μου επαγγελματικές και ακαδημαϊκές προκλήσεις.»

Άρτεμις Λυμπέρη, Sponsors

«Ως εθελόντρια στο ΦΣΔΕΤ, η εμπειρία μου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εργάστηκα στο τμήμα των Χορηγών, αναλαμβάνοντας την επικοινωνία με τις χορηγούς εταιρείες και διασφαλίζοντας την ομαλή συνεργασία μας. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και να διαχειριστώ επαγγελματικές σχέσεις. Την ημέρα του Συνεδρίου, βοήθησα στην υποδοχή και την εγγραφή των συμμετεχόντων, παρέχοντας πληροφορίες και καθοδήγηση. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε πολύτιμες οργανωτικές ικανότητες και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου. Συνεργαζόμενη με τους άλλους εθελοντές, κατάλαβα τη σημασία της ομαδικής δουλειάς για την επιτυχία του Συνεδρίου. Η συνολική εμπειρία στο ΦΣΔΕΤ εμπλούτισε το επαγγελματικό μου προφίλ και δημιούργησε πολύτιμες επαφές στον ακαδημαϊκό χώρο. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που απέκτησα θα με ενισχύσουν στις μελλοντικές μου επαγγελματικές και πανεπιστημιακές προκλήσεις.»

Ιωάννα Μυζήθρα, Sponsors

«Από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, συμμετείχα στη διοργάνωση του ΦΣΔΕΤ. Η συμμετοχή μου στο Συνέδριο ήταν μια εξαιρετικά όμορφη και εποικοδομητική εμπειρία που μου επέτρεψε να αναπτύξω σημαντικές δεξιότητες. Ήμουν μέλος της ομάδας των Χορηγών με βασική μας αποστολή την αναζήτηση και εξασφάλιση εταιρειών που θα μας παρείχαν χορηγίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε συντονισμένη προσπάθεια, ομαδικό πνεύμα και επίμονη αναζήτηση. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αναπτύξαμε μια στρατηγική προσέγγιση για να προσεγγίσουμε τις κατάλληλες εταιρείες, τα προϊόντα τους και τις δυνατότητές τους για χορηγία. Εκτός από την έρευνα, έμαθα να επικοινωνώ αποτελεσματικά με εκπροσώπους των εταιρειών. Η εμπειρία αυτή μου προσέφερε την ευκαιρία να αναπτύξω τις διαπραγματευτικές μου ικανότητες και να κατανοήσω καλύτερα τη σημασία της δικτύωσης και των δημόσιων σχέσεων. Επιπλέον, η επικοινωνία με επαγγελματίες από διάφορους τομείς μου έδωσε μια ευρύτερη εικόνα της αγοράς και των επιχειρηματικών πρακτικών. Μία από τις πιο ικανοποιητικές στιγμές της συμμετοχής μου ήταν όταν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές χορηγίες από κορυφαίες εταιρείες. Η επιτυχία αυτή δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της επιμονής μας, αλλά και της ικανότητάς μας να παρουσιάσουμε το Συνέδριο ως μια αξιόλογη ευκαιρία για τις εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Συνολικά, η εμπειρία μου στη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν εξαιρετικά διδακτική. Ανέπτυξα πρακτικές δεξιότητες που αφορούν τη διαπραγμάτευση και την επικοινωνία, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με εξαιρετικούς συναδέλφους όπως τον coordinator της ομάδας μας, Άγγελο Ιωάννη Κηρύικο. Η συνεργασία με τον Άγγελο εξαιρετική, καθώς η ηγεσία του και η καθοδήγησή του συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου μας.»

Σίσσυ Παπαδοπούλου, Sponsors

«Η εμπειρία μου ως εθελόντρια στο ΦΣΔΕΤ ήταν  μοναδική, καθώς ανέπτυξα επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες. Ως μέλος της ομάδας των Χορηγών την ημέρα του Συνεδρίου  είδα ότι κάθε προσπάθεια μου είχε αποτύπωμα. Η προσφορά και η ομαδικότητα που ένιωσα, καθώς και η συνεργασία με άτομα που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και πάθος για προσφορά θεωρώ ότι με στιγμάτισε πολύ θετικά .»
 

Βασιλική Παπασίδερη, Sponsors

«Η συμμετοχή μου στο συνέδριο τα δύο προηγούμενα έτη περιοριζόταν μόνο στην παρακολούθηση. Το αποτέλεσμα με συγκινούσε, για αυτό και αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά φέτος και να προσφέρω ό,τι μπορώ για τη διεξαγωγή του. Η εμπειρία μου αυτή, ξεκίνησε από τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκε την ημέρα του συνεδρίου. Βίωσα τί σημαίνει λειτουργία σε ομάδες, πώς διαχωρίζονται τα καθήκοντα, τί σημαίνει «καλός» και «βοηθητικός υπεύθυνος ομάδας» και πώς είναι να συνεργάζεσαι για έναν κοινό στόχο. Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα μικρά και σημαντικά μαθήματα ζωής που έλαβα, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόμουν επιστημονικά. Εύχομαι το συνέδριο να συνεχίσει εις αεί να προσφέρει στους φοιτητές και να αποτελεί μέρος της κουλτούρας του τμήματος.»

Ιωάννης Πετράκης, Sponsors

«Η συμμετοχή μου στο ΦΣΔΕΤ ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία, γεμάτη νέες γνώσεις και φιλίες. Η πολύμηνη προσπάθεια της ομάδας μου να βρούμε χορηγούς για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, η οργάνωση του χώρου και η παρακολούθηση των ομιλιών και των workshops αποδείχθηκε συναρπαστική. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κατάλαβα ότι όταν προετοιμάζεις κάτι σωστά και μεθοδικά, οι προσδοκίες σου δικαιώνονται. Το θέμα του φετινού συνεδρίου «20 χρόνια ΦΣΔΕΤ: Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» ήταν πολύ ενδιαφέρον, εστιάζοντας στις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας, τις εταιρικές κουλτούρες και τον ρόλο της τεχνολογίας. Η ομάδα μου εργάστηκε σκληρά για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χορηγίες, συζητώντας με εταιρείες για την προμήθεια προϊόντων και εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ισορροπία. Η οργάνωση του χώρου ήταν κουραστική αλλά εξαιρετικά ικανοποιητική, ειδικά όταν λαμβάναμε θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Η προετοιμασία των τσαντών ήταν μια συλλογική προσπάθεια που απέδωσε καρπούς την ημέρα του Συνεδρίου. Συνεργαζόμενος με τους συμφοιτητές μου, ανέπτυξα τις ομαδικές μου ικανότητες και ένιωσα περήφανος που ήμουν μέρος αυτής της ομάδας.»

Κωνσταντίνος Τζιαφέτας, Sponsors

«Η συμμετοχή μου στο ΦΣΔΕΤ ήταν μια μοναδική εμπειρία, από την οποία αποκόμισα νέες γνώσεις και νέους φίλους. Από την πολύμηνη προσπάθεια της ομάδας μου ώστε να βρούμε τους αρωγούς για να γίνει πραγματικότητα το συνέδριο, μέχρι την οργάνωση χώρου διεξαγωγής και την παρακολούθηση των ομιλιών, των workshops, αλλά και των διαφόρων εργασιών, αποδείχθηκε μια συναρπαστική εμπειρία, η οποία με έκανε να αντιληφθώ ότι όταν προετοιμάζεις κάτι σωστά και μεθοδικά, οι προσδοκίες σου δικαιώνονται. Το θέμα του φετινού επετειακού συνεδρίου «20 χρόνια ΦΣΔΕΤ: Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» ήταν από τα πλέον ενδιαφέροντα δίνοντας βάση και στις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, τις εταιρικές κουλτούρες που καλλιεργούνται αλλά και τον ρόλο της τεχνολογίας στη μελλοντική αγορά εργασίας. Η ομάδα μου έκανε τεράστια προσπάθεια για αρκετούς μήνες, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χορηγίες, μιλώντας με τους ανθρώπους της κάθε εταιρείας, συζητώντας τις λεπτομέρειες για να προμηθευτούμε τα κατάλληλα προϊόντα, στις κατάλληλες ποσότητες αλλά και να τους παρέχουμε τα ανάλογα οφέλη βρίσκοντας την επιθυμητή ισορροπία. Επίσης, η οργάνωση του χώρου ήταν μία κουραστική αλλά ωραία εμπειρία, καθώς όταν λαμβάνεις θετικό feedback,  αλλά και ηθική ικανοποίηση από τους συμμετέχοντες νιώθεις τους κόπους σου να ανταμείβονται. Η προμήθεια των προϊόντων και η προετοιμασία της κάθε τσάντας ήταν μια συλλογική προσπάθεια που βρήκε αντίκρισμα την ημέρα του συνεδρίου. Η συνεργασία με τους συμφοιτητές μου για την σωστή προετοιμασία και καταμερισμό των εργασιών με βοήθησε να αναπτύξω περαιτέρω τις ομαδικές μου ικανότητες και με έκαναν να αισθανθώ πολύ όμορφα που ήμουν μέρος αυτής της ομάδας. Τελικά αντιλήφθηκα ότι το μότο μας «Ένα συνέδριο από φοιτητές για φοιτητές» ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα!»

Ζωή Σπυρίδη, Logistics & Experience Coordinator

«Η συμμετοχή μου στο 20ο επετειακό ΦΣΔΕΤ ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που θα με συνοδεύει στην πανεπιστημιακή πορεία. Ως συντονίστρια μαζί με την Ευγενία Μπούνα, στην ομάδα των Logistics & Experience, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω και να εξελίξω πολλές σημαντικές δεξιότητες. Από την αρχή έως το τέλος της προετοιμασίας του Συνεδρίου, μάθαμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά ως ομάδα, συντονίζοντας τις ενέργειές μας και διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή όλων των διαδικασιών. Οι αρμοδιότητές μας περιλάμβαναν τη διαχείριση των logistics, την εξασφάλιση της άψογης εμπειρίας των συμμετεχόντων και την επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων προέκυπταν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μέσα από αυτή την εμπειρία, ανέπτυξα τις ικανότητές μου στην ομαδική εργασία και την ηγεσία, μαθαίνοντας να οργανώνω και να κατευθύνω μια ομάδα με στόχο την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Επίσης, απέκτησα πολύτιμη εμπειρία στην επικοινωνία και την επίλυση προβλημάτων, δεξιότητες που είναι κρίσιμες για την επιτυχημένη διοργάνωση ενός συνεδρίου τέτοιας κλίμακας. Η συνεργασία μου με την Ευγενία Μπούνα ήταν άψογη και μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και να εφαρμόσουμε πρακτικές που βελτίωσαν την εμπειρία των συμμετεχόντων. Η αποτελεσματική επικοινωνία μας και η συντονισμένη δράση μας εξασφάλισαν ότι το συνέδριο θα ήταν μια επιτυχημένη και αξέχαστη εμπειρία για όλους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, είχα επίσης την ευκαιρία να δικτυωθώ με επαγγελματίες από διάφορους τομείς, να ανταλλάξω απόψεις και να μάθω από τις εμπειρίες τους. Αυτή η αλληλεπίδραση με βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να αναπτύξω νέες επαγγελματικές σχέσεις που θα είναι πολύτιμες στο μέλλον. Συνολικά, η εμπειρία μου ως συντονίστρια στην ομάδα Logistics & Experience στο ΦΣΔΕΤ ήταν πολύτιμη. Με βοήθησε να αναπτύξω σημαντικές δεξιότητες, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να συνεισφέρω στην επιτυχημένη διεξαγωγή ενός μεγάλου συνεδρίου. Η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής ομάδας ήταν καθοριστική για την επιτυχία μας και είμαι περήφανη για όσα καταφέραμε.»

Ευγενία Μπούνα, Logistics & Experience Coordinator

«Η σχέση μου με το ΦΣΔΕΤ ξεκίνησε από το πρώτο έτος, όταν παρακολούθησα το Συνέδριο ως φοιτήτρια. Στο 2ο έτος, συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή, και φέτος είχα την τιμή να είμαι συντονίστρια στην ομάδα Logistics & Experience, μαζί με τη συμφοιτήτρια και φίλη μου, Ζωή Σπυρίδη. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, είχα την ευκαιρία να καλλιεργήσω και να βελτιώσω σημαντικές δεξιότητες, όπως η γραπτή και τηλεφωνική επικοινωνία με εταιρείες και η εποικοδομητική κρίση. Επιπλέον, έμαθα πώς να συνεργάζομαι αποτελεσματικά σε ομάδα και να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου με ακρίβεια. Η συνεργασία με τη Ζωή και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας ήταν άψογη, χαρακτηριζόμενη από άριστη επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη και για αυτό ευχαριστώ θερμά κάθε έναν από αυτούς για τη συμβολή και τη βοήθειά τους. Την ημέρα του Συνεδρίου, είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και νιώθω περηφάνια για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Ήταν μια εμπειρία που μου πρόσφερε πολύτιμα εφόδια, τα οποία θα χρησιμοποιήσω στο μέλλον. Αναπολώντας αυτήν την πορεία, συνειδητοποιώ πόσο σημαντική ήταν αυτή η εμπειρία για την προσωπική και επαγγελματική μου ανάπτυξη. Το ΦΣΔΕΤ δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για συμμετοχή σε ένα συνέδριο καθώς, ανέπτυξα δεξιότητες, δημιούργησα νέες σχέσεις και έμαθα να λειτουργώ αποτελεσματικά σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Η εμπειρία αυτή θα με συνοδεύει και θα με καθοδηγεί σε όλες τις μελλοντικές μου προσπάθειες.»

Βίκυ Ζωντανού, Logistics & Experience

«Φέτος, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην οργάνωση του 20ου ΦΣΔΕΤ ως μέλος της ομάδας Logistics & Experience. Το ταξίδι ξεκίνησε περίπου στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, όταν έγινε η σύσταση της ομάδας και οι πρώτες συναντήσεις τόσο στις επιμέρους ομάδες όσο και συνολικά. Ήταν ήδη εμφανές ότι όλα τα παιδιά και κυρίως η οργανωτική επιτροπή ήθελαν το φετινό συνέδριο να ξεχωρίζει για τον επετειακό του χαρακτήρα κι είχαν έρθει με προτάσεις και ιδέες για να το πετύχουμε αυτό. Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπου ασχολήθηκα κυρίως με την επικοινωνία με εταιρίες για τη διερεύνηση οικονομικών προσφορών για ό,τι μας ήταν απαραίτητο, οι coordinators της ομάδας ήταν πάντα διαθέσιμες για να μας λύσουν απορίες και να μας βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό που όμως ξεχώρισε για μένα ήταν η μέρα του Συνεδρίου και της προετοιμασίας του. Ενώ δεν γνωριζόμασταν πολύ καλά μεταξύ μας, υπήρχε ένας διάχυτος ενθουσιασμός και όρεξη, καθώς το Συνέδριο είχε αρχίσει πλέον να γίνεται πραγματικότητα, και όλοι θέλαμε να συνεισφέρουμε όπως μπορούσαμε. Μέσα από αυτή την εμπειρία εξοικειώθηκα με την πιο επίσημη επικοινωνία με επιχειρήσεις, βελτιώθηκαν οι ικανότητες προγραμματισμού μου και κατάλαβα πως λειτουργώ στο πλαίσιο μια ομάδας. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ αξιόλογους ανθρώπους, με όρεξη και ενθουσιασμό, φιλόδοξους στόχους και όνειρα!»

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Logistics & Experience

«Φέτος, είχα την τιμή να συμμετάσχω στο ΦΣΔΕΤ ως μέλος της ομάδας Logistics and Experience. Η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της φοιτητικής μου πορείας μέχρι στιγμής. Γνώρισα πολλούς εκπληκτικούς συμφοιτητές μου και η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική, καταφέρνοντας να διοργανώσουμε ένα αξέχαστο συνέδριο. Η συμμετοχή μου στο συνέδριο με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων, ενώ μου έδωσε την ευκαιρία να βγω από το comfort zone μου και να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες. Αισθάνομαι υπερήφανος για την επιτυχία του Συνεδρίου και ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμβάλω σε αυτό. Προσδοκώ με ανυπομονησία να συμμετάσχω και στα επόμενα ΦΣΔΕΤ, συνεχίζοντας να εξελίσσομαι και να προσφέρω τις γνώσεις και τις ικανότητές μου.»

Γιώργος Δραβίλλας, Logistics & Experience

«Το ΦΣΔΕΤ για εμένα αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία.  Μέσω του επιτυχημένου αυτού θεσμού, που πραγματοποιείται εδώ και 20 χρόνια, μου δόθηκε η δυνατότητα να αποτελέσω μέλος της ομάδας των Logistics & Experience, καταφέρνοντας να αναπτύξω πολλές διαφορετικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία και οι δεξιότητες διοίκησης έργων (Project Management). Ταυτόχρονα, γνώρισα πολλούς συμφοιτητές μου από διαφορετικά έτη, δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα που από την αρχή μέχρι το τέλος χαρακτηριζόταν από κλίμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και πάνω απ’ όλα καλής διάθεσης! Μέσα από αυτή την εμπειρία γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου, έμαθα από τα λάθη μου και προσπάθησα πάντα να συμβάλω όσο το δυνατόν περισσότερο στις αρμοδιότητες της ομάδας μου. Είναι βέβαιο πως μέσα από αυτή την εμπειρία αποκόμισα πολλά εφόδια και για το μέλλον: Η καλλιέργεια της αίσθησης της ομάδας αλλά και η ευθύνη των προσωπικών αρμοδιοτήτων αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία για κάθε επαγγελματική πορεία. Το ευρύτερο θετικό κλίμα, η άριστη επικοινωνία αλλά και η ψυχραιμία στις δυσκολίες θεωρώ πως ήταν τα συστατικά της επιτυχίας του 20ου ΦΣΔΕΤ που άφησε ικανοποιημένους τόσο όλους τους εθελοντές αλλά και όλους όσους παρευρέθηκαν στο συνέδριο. Μέσα από αυτό το ταξίδι, κατάλαβα εμπράκτως την προσπάθεια που γίνεται από όλους όσους συμμετέχουν στην οργάνωση ενός τόσου επιτυχημένου θεσμού αλλά και την ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος όταν οι προσκεκλημένοι και οι φοιτητές που το παρακολουθούν μένουν ευχαριστημένοι και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Τέλος, θεωρώ ότι οι γνωριμίες και οι φιλίες που έκανα με όλη την οργανωτική ομάδα του ΦΣΔΕΤ είναι αυτό που θα μείνει περισσότερο από καθετί σε αυτή την υπέροχη εμπειρία!»

Σταύρος Μιχαήλ, Logistics & Experience

«Το ΦΣΔΕΤ το παρακολούθησα πρώτη φορά πέρυσι ως φοιτητής του Τμήματος. Έχοντας βοηθήσει και σε άλλες εκδηλώσεις εθελοντικά, αποφάσισα φέτος να το παρακολουθήσω από μια διαφορετική σκοπιά, αυτή του εθελοντή, και να ενταχθώ στην ομάδα Logistics and Experience. Αυτή η απόφαση, δύο μήνες μετά το πέρας του Συνεδρίου, είναι κάτι που δεν μετανιώνω. Μέσω του Συνεδρίου, κατάφερα να μάθω καινούργια πράγματα και να γνωρίσω συμφοιτητές μου που πιθανόν να μην είχα την ευκαιρία να γνωρίσω διαφορετικά. Βελτίωσα αισθητά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνώ με τις επιχειρήσεις και είδα εκ των έσω πώς είναι να διοργανώνεις μια τόσο μεγάλη εκδήλωση αρκετούς μήνες πριν. Γενικότερα, βελτίωσα τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες. Συμμετέχοντας στην ομάδα των Logistics and Experience, έμαθα πώς να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου πιο αποτελεσματικά και πώς να εργάζομαι συνεργατικά με άλλους. Η εμπειρία αυτή μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις στην οργάνωση και τη διαχείριση γεγονότων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων υπό πίεση. Επιπλέον, η εμπλοκή μου με το συνέδριο με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν κατά τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων. Η μέρα της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν το επετειακό 20ο ΦΣΔΕΤ. Το αίσθημα ικανοποίησης εκείνης της μέρας ήταν ανεπανάληπτο, βλέποντας την εκδήλωση να λαμβάνει χώρα και να εξελίσσεται ομαλά. Γενικότερα, ήταν μια μέρα που, παρόλο την κούραση που υπήρχε, καθώς έβλεπες τον κόσμο να είναι ικανοποιημένος και να γεμίζει ο χώρος, αυτή η κούραση περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Εν κατακλείδι, το να συμμετέχει κάποιος ως εθελοντής σε μια τέτοια εκδήλωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά για αυτόν. Η εμπειρία προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, δεξιότητες και ευκαιρίες για δικτύωση, καθώς και την αίσθηση της συνεισφοράς σε κάτι μεγαλύτερο. Σίγουρα, ως Σταύρος, θα προέτρεπα οποιονδήποτε να το δοκιμάσει.»

Κατερίνα Ρούση, Logistics & Experience

«Η συμμετοχή μου στο Φοιτητικό Συνέδριο ΔΕΤ 2024 ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην ομάδα Logistics & Experience ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία που μου προσέφερε σημαντικά εφόδια για το μέλλον μου. Από την αρχή της προετοιμασίας, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με μια εξαιρετική ομάδα φοιτητών και επαγγελματιών, μαθαίνοντας να διαχειρίζομαι τις πολλές και διάφορες προκλήσεις που βρέθηκαν στο δρόμο μου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βελτίωσα τις δεξιότητές μου στην επικοινωνία και τη διαχείριση έργων. Έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος και να βρίσκω γρήγορα λύσεις σε απρόβλεπτα προβλήματα, κάτι που ήταν απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνεδρίου. Ιδιαίτερα απολαυστικό ήταν το ότι γνώρισα νέους ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Η κορύφωση της εμπειρίας μου ήταν η ίδια η διεξαγωγή του συνεδρίου, όπου και είδα το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς μας να αποδίδει καρπούς. Η αναγνώριση από τους συμμετέχοντες και τους συναδέλφους μου στην ομάδα ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο επετειακός χαρακτήρας του συνεδρίου, το οποίο φέτος έκλεισε τα 20 χρόνια από την πρώτη του διεξαγωγή! Η εμπειρία μου στο συνέδριο αυτή τη χρονιά, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου και με ενέπνευσε να συνεχίσω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και ευθύνες στο μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δούλεψαν για την διοργάνωση του συνεδρίου, και φυσικά σε όλους τους συμμετέχοντες – ελπίζουμε να σταθήκαμε άξιοι των προσδοκιών σας. Τα λέμε του χρόνου στο ΦΣΔΕΤ 2025!»

Αναστασία Καρρά, Logistics & Experience

«Την πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησε η σχολή, ορισμένοι φοιτητές μας έκαναν μια παρουσίαση σχετικά με το ΦΣΔΕΤ, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο και μας προσκάλεσαν να δηλώσουμε συμμετοχή για να γίνουμε και εμείς μέλη της οργανωτικής επιτροπής του. Συνεπώς, αποφάσισα να δηλώσω, διότι μου φάνηκε καλή ευκαιρία να κάνω καινούργιες γνωριμίες και να αποκτήσω όμορφες εμπειρίες. Πιο ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η ομάδα των Logistics & Experience.  Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με τα υπόλοιπα παιδιά και το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο. Λίγο πιο μετά ξεκινήσαμε τη δουλειά. Οι coordinators ανέθεσαν σε όλους μας εταιρείες με τις οποίες θα έπρεπε να έρθουμε σε επικοινωνία αρχικά τηλεφωνικώς και ύστερα μέσω email, έτσι ώστε να γίνουν χορηγίες για να υπάρχει φαγητό και αναψυκτικά την ημέρα του συνεδρίου. Σίγουρα υπήρξαν εταιρείες που μας έδωσαν αρνητική απάντηση ή που δεν μας απάντησαν καν, αλλά δεν το βάλαμε κάτω και τελικά τα καταφέραμε. Μια ημέρα πριν το συνέδριο είχαμε μαζευτεί όλοι στον χώρο διεξαγωγής του και κάναμε τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το επόμενο πρωί φτάσαμε στο OTEAcademy και η μέρα που περιμέναμε είχε φτάσει. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται τα πρώτα άτομα και όλα κύλησαν ομαλά ευτυχώς. Η όλη διαδικασία ήταν αρκετά κουραστική μπορώ να πω, αλλά το συναίσθημα υπερηφάνειας που με κατέβαλε μετά ήταν απερίγραπτο. Στο πάρτι που έγινε για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του συνεδρίου περάσαμε όλοι πολύ όμορφα, με την μουσική, τα γλυκά και τα κοκτέιλ. Γενικά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και χαίρομαι πολύ που ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φοιτητικού συνεδρίου, καθώς μου έχουν μείνει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις!»

Αναστάσιος Δριμής, Social Media Coordinator

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να περιγράψω την εμπειρία μου στο 20ο ΦΣΔΕΤ. Δηλώνοντας την συμμετοχή μου για coordinator των socials, περίμενα ότι θα είναι μια δύσκολη απασχόληση που (ανεξάρτητα από το αν θα πέρναγα καλά ή όχι), θα μου προσέφερε απλά αρκετές γνώσεις. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το ΦΣΔΕΤ είναι ένα event όπου στην οργανωτική επιτροπή επικρατούσε ένα κλίμα φιλικό, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους, ο ένας προσπαθεί να καλύψει τον άλλο, όλοι είναι χαρούμενοι και διψασμένοι για να κάνουν την εμπειρία των επισκεπτών καλύτερη. Προσωπικά, έκανα αμέτρητες γνωριμίες, έμαθα πολλά πράγματα και απέκτησα εμπειρία. Τίποτα δεν θα μπορούσε όμως να είναι ίδιο, αν δεν ήταν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι όλα τα παιδιά: ο Γιάννης, η Ιωάννα, ο Άγγελος, η Ευγενία, η Ζωή καθώς και τα μέλη της ομάδας μου τα οποία θέλω να ευχαριστήσω πολύ που με αντέξανε! Περιμένω το 21ο ΦΣΔΕΤ!»

Ζωή Πουλοπούλου, Social Media

«Η συμμετοχή μου στο φετινό ΦΣΔΕΤ αποτέλεσε για εμένα μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία. Ως μέλος της ομάδας των social media, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω στην πράξη πώς οργανώνεται και δημιουργείται το υλικό που ανεβαίνει στα social media του Συνεδρίου. Επιπλέον, μέσω του ΦΣΔΕΤ γνώρισα αρκετούς συμφοιτητές μου και συνεργάστηκα μαζί τους, κάτι που θα χαρακτήριζα ως μια ιδιαίτερα ωφέλιμη εμπειρία. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή του Τμήματος μας να γίνει ενεργό μέλος του συνεδρίου, καθώς θα αποκομίσει σημαντικά εφόδια/ ερεθίσματα και θα κρατήσει πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι!»

Εβελίνα Τσάλα, Social Media

«Η συμμετοχή μου ως εθελόντρια στην ομάδα των social media στο 20ο ΦΣΔΕΤ ήταν μια αξέχαστη και εποικοδομητική εμπειρία. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία μου με τα άτομα της ομάδας μου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβα να φέρω εις πέρας ένα project που εμπλέκονται και άλλα άτομα. Μέσα από τη συνεργασία και το διαμοίρασμα των διαδικασιών διαπίστωσα ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα μαζί, γεγονός που ενίσχυσε την ομαδικότητα. Πιστεύω πως έγινα πιο υπεύθυνη, καθώς έπρεπε να ήμουν συνεπής στις προθεσμίες και να διαχειριστώ τον χρόνο μου αποτελεσματικά. Η ομάδα μου είχε αναλάβει τη διαχείριση και την προώθηση του Συνεδρίου μέσω διάφορων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram. Η συνεργασία μας ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν το Συνέδριο για την ανάπτυξη περιεχομένου που θα κέντριζε το ενδιαφέρον του κοινού. Ένιωσα πολύ όμορφα που όλα αυτά τα κάναμε εθελοντικά, προσφέροντας με τον δικό μας τρόπο στη δημιουργία μιας τόσο όμορφης διοργάνωσης. Ήμουν πολύ χαρούμενη καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και γνώρισα νέα άτομα, με τα οποία αντάλλαξα ιδέες και εμπειρίες. Συνοψίζοντας, η εθελοντική μου δράση στο Συνέδριο ήταν μια μοναδική εμπειρία που μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και την ευκαιρία να συμβάλω ενεργά στην προώθηση του Τμήματός μας και των δραστηριοτήτων του. Θα το έκανα ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!»

Δέσποινα Φυντικάκη, Social Media

«Η εμπειρία μου ως εθελόντρια στο 20ο ΦΣΔΕΤ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική. Μέσω του συνεδρίου γνώρισα πολλούς φοιτητές, από μεγαλύτερα και μικρότερα έτη, με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με αρκετούς από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Ως μέλος της ομάδας των social media, έμαθα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση εκδηλώσεων και την αλληλεπίδραση με το κοινό. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ότι παρόλο που η προετοιμασία του Συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα, με καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα, καταφέραμε να τη φέρουμε εις πέρας. Την ημέρα του ΦΣΔΕΤ, παρόλο που ο καθένας μας είχε το δικό του πόστο, όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον και αν υπήρχε κάποιο μικρό πρόβλημα, το λύναμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Το Συνέδριο με βοήθησε να βελτιώσω τις κοινωνικές μου δεξιότητες και να διευρύνω τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες, αφού είχα την τύχη να γνωρίσω και να μιλήσω με πολλούς από τους φετινούς μας ομιλητές και να λάβω πολύ χρήσιμες συμβουλές από αυτούς. Επιπλέον, είχα τη δυνατότητα να μάθω για τον εργασιακό τομέα που με ενδιαφέρει και πως αυτός εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Η συμμετοχή μου με έκανε να αισθάνομαι ότι συμβάλλω ενεργά στην επιτυχία μιας σημαντικής ακαδημαϊκής εκδήλωσης. Πιστεύω πως όλοι, εθελοντές και μέλη ΔΕΠ, συμβάλλαμε για να γίνει το καλύτερο δυνατόν και νομίζω πως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και εύχομαι πως θα καταφέρω να συμμετάσχω και του χρόνου! Η συμμετοχή μου στο συνέδριο μου προσέφερε πολύτιμα μαθήματα και αναμνήσεις που θα με συνοδεύουν για πάντα. Με βοήθησε να κατανοήσω την αξία της συνεργασίας και της ομαδικής προσπάθειας, καθώς και τη σημασία της καλής επικοινωνίας και του προγραμματισμού. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω και θα ενθάρρυνα κάθε φοιτητή να εμπλακεί σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς προσφέρουν ανεκτίμητες εμπειρίες και γνώσεις.»

Χριστιάνα Ιατρού, Social Media

«Η συμμετοχή μου στο 20ο ΦΣΔΕΤ ως εθελόντρια ήταν η πρώτη εθελοντική μου δράση, γι’ αυτό και θα μου μείνει αξέχαστη. Όλη η οργανωτική ομάδα φρόντισε να προετοιμάσει εξαιρετικά την ημέρα του Συνεδρίου. Μέσω της ομάδας των Social Media στην οποία ανήκα, έγινε ενημέρωση στους φοιτητές για το Συνέδριο, αναδείχθηκαν οι χορηγοί μας και αποτυπώθηκαν όλες οι όμορφες στιγμές του ΦΣΔΕΤ. Στην οργανωτική ομάδα, ένιωσα οικειότητα, αφού ήμασταν όλοι φοιτητές, πόσο μάλλον καθώς είμαστε όλοι στο ΔΕΤ του ΟΠΑ. Ακόμα και η προετοιμασία μια μέρα πριν την ημέρα του συνεδρίου ήταν μια ευχάριστη διαδικασία. Από όλο αυτόν τον καιρό, έμαθα πολλά πράγματα για την οργάνωση ενός Συνεδρίου, καθώς και για το πως συμπεριφέρεται η οργανωτική ομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η εθελοντική συμμετοχή στο ΦΣΔΕΤ ήταν μια όμορφη εμπειρία και μια επιλογή που θα ξαναέκανα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου.»

Κεφάλα Χαρίκλεια Μαρία, Social Media

«Το 20ο ΦΣΔΕΤ ολοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά και ήταν μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή ως εθελόντρια στο Συνέδριο και θυμάμαι πολύ καλά πόσο διστακτικά είχα συμπληρώσει την αίτηση των εθελοντών. Παρότι τα πρώτα μου βήματα για την ένταξη στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν κάπως δειλά, νιώθω πολύ τυχερή που τελικά αποφάσισα να μπω στην ομάδα και να συνεισφέρω. Αναμφίβολα, ο εθελοντισμός σε μία τέτοια εκδήλωση, παράλληλα με τις καθημερινές απαιτήσεις των σπουδών αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σε ανταμείβει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσα από τη συμμετοχή μου στην ομάδα των Audiovisuals του ΦΣΔΕΤ έζησα μοναδικές εμπειρίες, γνώρισα νέα άτομα, έμαθα και εξελίχθηκα. Άκουσα ενδιαφέρουσες ιδέες και διαφορετικές απόψεις καθώς επίσης είδα πως η ομαδική δουλειά μπορεί να σε οδηγήσει στην προσωπική ανέλιξη και ικανοποίηση. Το να βλέπεις ένα ωραίο αποτέλεσμα σίγουρα σε ευχαριστεί αλλά το να γνωρίζεις όλη την διαδρομή για την επίτευξη αυτού είναι κάτι μοναδικό. Ευχαριστώ ΦΣΔΕΤ!»

Έλενα Γούναρη, Audiovisuals

«Το ΦΣΔΕΤ ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία καθώς ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά και διασκεδαστικό τόσο για τους συμμετέχοντες αλλά και πολύ περισσότερο για εμάς, τους εθελοντές. Ως εθελόντρια στο Συνέδριο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με άλλα άτομα και να δω τις προσπάθειες και το έργο που καταβάλλαμε όλη την χρονιά να αποδίδουν καρπούς και να μετουσιώνονται σε ένα πραγματικά ενδιαφέρον και επιμορφωτικό event από το οποίο φυσικά δεν έλειπε η σύγχρονη και καινοτόμα φιλοσοφία του τμήματος ΔΕΤ. Βεβαίως, πέρα από τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ήταν πολύ μεγάλη η υπερηφάνεια και η συγκίνηση για όλους μας, όταν είδαμε το Συνέδριο να στήνεται και να αποκτά σάρκα και οστά. Ειδικότερα, φέτος λόγω του εορτασμού των 20 χρόνων του Συνεδρίου και κατά συνέπεια του επετειακού χαρακτήρα του, υπήρχε διάχυτο στον χώρο ένα κλίμα ιδιαίτερα οικείο και φιλόξενο που μας έκανε όλους να νιώθουμε ότι το Συνέδριο αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή εκπαιδευτική διοργάνωση. Είναι μια παράδοση που ενώνει αποφοίτους, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος μεταξύ τους αλλά και γενικότερα με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας. Για τον λόγο αυτό, είμαι πολύ ευγνωμονούσα που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι σε αυτή τη διοργάνωση, να είμαι μέλος της ομάδας που την έχτιζε όλη αυτή τη χρονιά αλλά και να παρακολουθήσω τις ομιλίες των καταξιωμένων καθηγητών και καλεσμένων μας.»

Αναστασία Ποθάκου, Audiovisuals

«20o ΦΣΔΕΤ! Φέτος το ΦΣΔΕΤ έκλεισε είκοσι χρόνια και ήμουν πολύ τυχερή που υπήρξα μέλος της φετινής ομάδας, αφού στο τέλος είχαμε και πάρτι για τα εικοστό γενέθλιά του. Αλλά ας το πάρουμε πρώτα από την αρχή: Ήμουν στην ομάδα των Audio visuals και κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγινα πιο δημιουργική συμμετέχοντας στη δημιουργία των ιστοριών που δημοσιεύονταν στο προφίλ του συνεδρίου. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους υπόλοιπους εθελοντές και να συνεργαστώ μαζί τους. Την ημέρα του Συνεδρίου ήρθαμε πιο κοντά τόσο με τους συμφοιτητές του έτους μου όσο και με τους φοιτητές όλου του Τμήματος, στο πλαίσιο ενός φιλικού και οικείου περιβάλλοντος. Αποκτήσαμε γνώσεις και κάναμε νέες γνωριμίες μέσα από τις ομιλίες των καλεσμένων. Τέλος, στο πάρτι διασκεδάσαμε όλοι μαζί με εδέσματα και ποτό από τους χορηγούς του συνεδρίου. Είμαι ευγνώμων για αυτή την εμπειρία και προσδοκώ να συμμετέχω ξανά και του χρόνου.»

Ευγενία Μοσχοπούλου, Audiovisuals

«Η εμπειρία μου ως συμμετέχουσα στο ΦΣΔΕΤ ήταν πρωτόγνωρη και ευεργετική. Ούσα ένα αρκετά κλειστό άτομο, η συνεργασία με όλα τα παιδιά, τα οποία είχαν την ίδια διάθεση να βοηθήσουν, να προσφέρουν, να επιτύχουν έναν κοινό στόχο με έκανε να νιώσω σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της όλης κοινότητας του Συνεδρίου, μου έδωσε κίνητρο και μου δημιούργησε το αίσθημα του «ανήκειν». Η συμβολή μου, αν και μικρή, γινόταν πάντα με χαρούμενη διάθεση και ευθύνη ως προς τα υπόλοιπα παιδιά και τον κοινό σκοπό μας, αφού και οι ίδιοι έδειχναν αφοσιωμένοι και πλήρως συνειδητοποιημένοι στο τι πρέπει να πέτυχουμε. Για μένα, τα ιδιά τα μέλη του Συνέδριου είναι αυτά που του δίνουν την πραγματική αξία και το κυρός που έχει μέχρι τώρα, έχοντας πάντα γνώμονα την αγάπη και την καλή διάθεση για βοήθεια και συνεργασία. Θα ήθελα πραγματικά αν μου δοθεί η ευκαιρία να είμαι ξανά κρίκος μια τόσο γερής αλυσίδας και οι συμφοιτητές μου να συνεχίσουν να θέτουν τον πήχη τόσο ψηλά όσο τώρα!.»


Νέα του Τμήματος


Ορκωμοσίες μελών ΔΕΠ

Ο κύριος Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος ορκίστηκε ενώπιον του Πρύτανη και ανέλαβε καθήκοντα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση και Προγραμματισμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφορών».


Ο κύριος Εμμανουήλ Ζαχαριάδης ορκίστηκε ενώπιον του Πρύτανη και ανέλαβε καθήκοντα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Διοικητική Επιστήμη – Ποσοτικές Μέθοδοι».


Η κυρία Φωτεινή Κραβαρίτη ορκίστηκε ενώπιον του Πρύτανη και ανέλαβε καθήκοντα στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας, με γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού».

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Deloite

Ο Δρ. Χρήστος Λάζαρης διοργάνωσε από κοινού με την Deloitte εκπαιδευτική επίσκεψη στις 28 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, για τις/τους προπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/ές του Τμήματος. Οι φοιτήτριες/ές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες της εταιρείας, αλλά και να παρακολουθήσουν workshops πάνω στην πλατφόρμα Salesforce.

Συνεργασία Career Office AUEB - Vodafone

Ολοκληρώθηκε από την ομάδα Τεχνολογίας της Vodafone, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, φοιτήτριες και φοιτητές του μαθήματος «Προγραμματισμός ΙΙ» του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρώτη δράση της συνεργασίας φοιτητών με εταιρίες στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας Vodafone – Career Office AUEB.

Φοιτητές και φοιτήτριες συνεργάστηκαν σε ομάδες στο πλαίσιο της ομαδικής εργασίας του μαθήματος για να δημιουργήσουν μία εφαρμογή ελέγχου συστημάτων λογισμικού Docker. Οι τέσσερις συμμετέχοντες της νικήτριας ομάδας με όνομα «Docker Watchdog» θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την ανάπτυξη της εφαρμογής τους με την καθοδήγηση ειδικών Τεχνολογίας, μέσω του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης της Vodafone.

Παρουσίαση στο Συνέδριο Euro 2024

Στο πλαίσιο του συνεδρίου EURO 2024, η ερευνητική μονάδα ORDES παρουσίασε την εργασία: "Manousakis, E., Kalyvianakis, I., Omirolis, A., Zachariadis, E. (2024), A GRASP metaheuristic for the last-mile Vehicle Routing Problem with Delivery Options".

Συνοπτικά, η εργασία βελτιστοποιεί ένα πρόβλημα που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση κόστους και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την εκτέλεση παραδόσεων σε αστικά κέντρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα διανομής προϊόντων σε πολλαπλές εναλλακτικές τοποθεσίες (lockers, εργασία).

Είναι αξιοσημείωτο πως στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΔΕΤ Καλυβιανάκης Ιωάννης και Ομιρόλης Άγγελος. Με την ποιότητα της δουλειάς τους απέδειξαν πως οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΔΕΤ έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ερευνητικό έργο το οποίο να παρουσιάζεται σε ένα από τα πλέον σημαντικά διεθνή συνέδρια της επιχειρησιακής έρευνας.

Παρουσιάσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος

Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων για μαθητές λυκείων που διοργάνωσε το ΟΠΑ για τις προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο τον Μάρτιο 2024, πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο παρουσιάσεις στις 4 και 12 Απριλίου 2024, όπου ο Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος εκπροσώπησε το Τμήμα ΔΕΤ.

Ορκωμοσίες Πτυχιούχων

Η ορκωμοσία των πτυχιούχων του Τμήματος που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2023 πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2024 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Πανεπιστημίου. Στην τελετή ορκίστηκαν συνολικά 34 φοιτητές και φοιτήτριες.


Η ορκωμοσία των πτυχιούχων του Τμήματος που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μέχρι και τον Ιανουάριο 2024 πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Πανεπιστημίου. Στην τελετή ορκίστηκαν συνολικά 44 φοιτητές και φοιτήτριες.

Το Τμήμα τους εύχεται καλή σταδιοδρομία και επαγγελματική ανέλιξη!


Νέα μεταπτυχιακών προγραμμάτων


ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία

Οι αιτήσεις στο ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 αναμένεται να ολοκληρωθoύν στις 19 Ιουλίου 2024.

Νέος φοιτητικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2024, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα της Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάλυση & Προγραμματισμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφορών» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τρείς ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν τις εργασίες τους στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους κ. Γεωργά Δημήτρη, Supply Chain Director, κ. Μαματζάκη Κωνσταντίνο, Supply Chain Systems Manager, καθώς και από το τμήμα του HR κα Κουρμουλή Φρόσω και κ. Κάργα Κωνσταντίνο και τον διδάσκοντα του μαθήματος κ. Κωνσταντίνο Ανδρουτσόπουλο. Ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή που πιστοποίησε τη χρησιμότητα και την τεχνική αρτιότητα των εργασιών των υποψηφίων και βαθμολόγησε τις παρουσιάσεις των ομάδων, καθώς και την εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ Ηλεκτρολογικό υλικό & φωτισμός για την αρωγή της. Συγχαρητήρια στη νικητήρια ομάδα και πάντα επιτυχίες!

Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία κατέλαβε την 12η θέση στην Δυτική Ευρώπη, στο επιστημονικό πεδίο "E-Business & Digital Marketing", σύμφωνα με τον έγκυρο διεθνή φορέα αξιολόγησης Eduniversal Best Masters Rankings.

Στις 17 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των Προγραμμάτων Πλήρους Φοίτησης 2022 και Μερικής Φοίτησης 2021. Κατά την ορκωμοσία έλαβαν Βραβεία Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης σε αναγνώριση του διδακτικού τους έργου και της συνεισφοράς τους στο πρόγραμμα κατά την περίοδο 2022-23, για το πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος για το μάθημα  «Εφοδιαστική Διαχείριση» και για το πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης η Δρ. Κ. Ντέλιου για το μάθημα Επιλογής «Διαχείριση Συστημάτων Ποιότητας».

ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική

Το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως, για το 2024, στην κατηγορία "Business Intelligence and Strategy", σύμφωνα με τον έγκυρο διεθνή φορέα αξιολόγησης Eduniversal Best Masters Rankings.

ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Το HR Case Study Series έγινε podcast, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Η νέα σειρά HR Case Study Series θα περιλαμβάνει τέσσερις συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι αν και δεν έχουν την τυπική σχέση με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους αναφορικά με τη δημιουργία εργασιακών συνθηκών πρόσφορών για να προοδεύουν οι ομάδες και να ευημερούν οι άνθρωποι.

Στο 1ο podcast με τίτλο «Από την Μπαγκέτα στην Ηγεσία - Τέχνη & Διοίκηση» η Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα συνομιλεί με τον Μαέστρο, Συνθέτη και Μουσικό και  Διευθυντή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Μιχάλη Οικονόμου. Ποιοι είναι οι κοινοί τόποι της επιστήμης της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και της τέχνης του Μαέστρου. Πώς οι τεχνικές διοίκησης μιας ορχήστρας μπορούν να εφαρμοστούν στην ηγεσία και τη διαχείριση ομάδων στην εργασία σας; Ποιο είναι το όραμά του Μαέστρου για την ορχήστρα του, με ποια κριτήρια επιλέγει και αξιολογεί τους/ις μουσικούς, πως χτίζει εμπιστοσύνη στην ομάδα; Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά απαντώνται σε μία απολαυστική συνέντευξη!

Ακούστε το podcast στα ακόλουθα: Spotify, Simplecast και YouTube.

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε «Ημέρα Ενημέρωσης» (Virtual Open Day) στις 25 Απριλίου 2024. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία και την ενημέρωση των υποψηφίων για το ΠΜΣ. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν  τη δυνατότητα και να συζητήσουν με την Διευθύντρια του Προγράμματος Μαρία Βακόλα και απόφοιτους/ες του Προγράμματος και να επιλύσουν τις απορίες τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο εδώ.

Το ΠΜΣ στη ΔΑΔ, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση και προσφορά υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές και τις φοιτητές του, πραγματοποίησε ad hoc εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το School of Labor and Employment Relations του Pennsylvania State University (ΗΠΑ).

To Pennsylvania State University ιδρύθηκε το 1855 και σήμερα συγκαταλέγεται συχνά ανάμεσα στα κορυφαία 30 ερευνητικά πανεπιστήμια καθώς και στο 6% των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως (QS World University Rankings 2024).

Η συνεργασία των 2 ιδρυμάτων στόχευσε στην ανάπτυξη (i) «Πολιτισμικής Νοημοσύνης (cultural intelligence)» μέσω των διαλέξεων αλλά και των αλληλεπιδράσεων, των συζητήσεων και της συνεργασίας των φοιτητών των δύο πανεπιστημίων και (ii) σημαντικών δεξιοτήτων όπως η Διαπολιτισμική Επικοινωνία (cross-cultural communication) και η Πολιτισμική Συνείδηση (cultural awareness), και (iii) γνώσεων αναφορικά με τις διεθνείς πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Διευθύντρια του προγράμματος ΠΜΣ στη ΔΑΔ ΟΠΑ Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα και η Δρ. Δωροθέα Ρούμπη, LER Alumni Endowed Early Career Professor και Assistant Professor of Human Resource Management στο Penn State University, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές διαλέξεις, οι οποίες πραγματεύονταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η κατανόηση κουλτούρας και των διαστάσεων της, η σύγκριση κουλτούρας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η σύγκριση των δύο χωρών ως προς τις πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, η διοίκηση διαφορετικότητας (Diversity, Equality, Inclusion, and Belonging) στις δύο χώρες, τα βασικά χαρακτηριστικά του εργατικού δικαίου, και ο ρόλος των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών συνδικάτων στις δύο χώρες.

Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από τις προσκεκλημένες εισηγήτριες Δρ. Άντρη Γεωργιάδου (Associate Professor, Nottingham University Business School, Η.Β.) και κυρία Ειρήνη Ψύρρα (Vice President, Head of HR Strategy & Enablement, Office of the CHRO, Johnson & Johnson, ΗΠΑ) και τον προσκεκλημένο εισηγητή Δρ. Rakoon Piyanontalee (Assistant Research Professor, Center for International Human Resource Studies, Penn State University, ΗΠΑ). Τη διάσταση του εργαζόμενου στις ΗΠΑ μετέφεραν και Έλληνες που εργάζονται εκεί στο πεδίο της ΔΑΔ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του School of Labor and Employment Relations του Pennsylvania State University στην Ελλάδα, τον Μάιο. Οι φοιτητές των δύο ιδρυμάτων θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό βάσει μίας μελέτης περίπτωσης σχετικά με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με την καθοδήγηση των Δρ. Δωροθέας Ρούμπης, LER Alumni Endowed Early Career Professor και Assistant Professor of Human Resource Management στο Penn State University και Δρ. Mark Gough, Associate Professor of Labor and Employment Relations, καθώς και της Διευθύντριας του Προγράμματος, Καθηγήτριας Μαρίας Βακόλα, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ανά ομάδες και σε Business Game το οποίο αφορούσε τον σχεδιασμό διαπολιτισμικού προγράμματος επικοινωνίας και εκπαίδευσης και την αξιολόγηση του!

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Kaizen Gaming πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Προγράμματός μας, με τη συνοδεία των διδασκόντων Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου και της Δρ. Ευδοκίας Τσώνη, στις 23 Απριλίου 2024.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Kaizen Gaming, με την οποία συνεργαζόμαστε σταθερά!

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Στέλλα Βουλγαράκη, CPO, και τα στελέχη της Διεύθυνσης HR, κκ Γιώργο Λουκα, Human Resources Director, Ειρήνη Φωτοπούλου, Talent Acquisition Team Lead, Κωνσταντίνα Ψαλιδα, Total Rewards and People Ops Human Resources Specialist, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Junior Learning & Development Specialist, Θέμη Αθανασίου, HR Specailist, Αρετή Λύκου, HR Business Partner και Αρετή Μπούτσικου, Junior Talent Acquisition Specialist, για την εξαιρετική διοργάνωση, τις παρουσιάσεις, την ενημέρωση αναφορικά με την HR κουλτούρα της εταιρείας και τη διάδραση!

Το workshop "Deloitte's Human Capital" παρακολούθησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποίησαν στις 15 Απριλίου 2024, στα γραφεία της εταιρείας! Οι διαδραστικές παρουσιάσεις, το real-market case study "Optimizing Workforce Diversity and Inclusion” και τα insights από το Τμήμα HR προσέφεραν μία χρήσιμη σύνθεση θεωρίας και πράξης στο πεδίο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το ΠΜΣ στη ΔΑΔ, με πολλή συγκίνηση και χαρά, πραγματοποίησε την τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων του Τμήματος Πλήρους Φοίτησης, Σειράς 2022 και  του Τμήματος Μερικής Φοίτησης, Σειράς 2021.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος, η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μεταπτυχιακού, Μαρία Σαββάκη.

Στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας τιμήθηκαν με βραβεία Εξαιρετικής Επίδοσης  στη Διδασκαλία  για  το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, οι διδάσκοντες του Προγράμματος Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα για το μάθημα «Οργανωσιακή Ψυχολογία και Συμπεριφορά» στο τμήμα Μερικής Φοίτησης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής για το μάθημα «Στρατηγική και Διεθνής Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» στο τμήμα Πλήρους Φοίτησης.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, Σωτήριος Σταματίου και η κυρία Μαρία Βερούχη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας Edenred, οι οποίοι απένειμαν Υποτροφία στη μνήμη Χρήστου Γιαννουλόπουλου, ποσού 1500 ευρώ, από τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και την εταιρία Edenred, στη  φοιτήτρια  Μαρίνου  Βαρβάρα  της Σειράς εισαγωγής 2022 του Τμήματος Πλήρους Φοίτησης, η οποία αρίστευσε με βαθμό πτυχίου 9,33.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με την κυρία Βελλιώτου Πέγκυ, Partner της εταιρίας KPMG, η οποία απένειμε Υποτροφία 1500 ευρώ, την οποία προσέφερε η εταιρία KPMG, στον φοιτητή Βίγλατζη Άγγελο, της σειράς εισαγωγής 2021 του Τμήματος Μερικής Φοίτησης, που αρίστευσε με βαθμό πτυχίου 8,81.

Το Πρόγραμμα εύχεται ολόψυχα στους/στις απόφοιτες/ους καλή σταδιοδρομία και κατάκτηση των προσωπικών τους στόχων!

MBA International

Στις 29 Μάιου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια Ημέρα Καριέρας (Career Fair) του MBA International στο Σεράφειο, Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια του Career Fair, περισσότεροι από 70 φοιτητές και απόφοιτοι του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε 670 προγραμματισμένες συνεντεύξεις με εκπροσώπους 40 πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων της οικονομίας. Οι χορηγοί επικοινωνίας του Career Fair ήταν οι: Global Sustainkariera.grSkywalker και ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ. Venue Sponsor: Σεράφειο, Δήμου Αθηναίων.

Το MBA International είχε την τιμή να υποστηρίζει ως Knowledge Partner το 9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση, με τίτλο "Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World", το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), στις 22–24 Μαΐου 2024, στο Maroussi Plaza Centre, στην Αθήνα.

Για ακόμη μία χρονιά, το Συμπόσιο λειτούργησε ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και φιλοξένησε σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, και της βιομηχανίας, με ενδιαφέρουσες και άκρως ενημερωτικές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της αγοράς και του ενεργειακού συστήματος, αλλά και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα σύνθετο και ταυτόχρονα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε σε κρίσιμα ζητήματα του ενεργειακού τομέα και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τα ρυθμιστικά πλαίσια για μια βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική, οι εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική ανθεκτικότητα, η ενεργειακή ασφάλεια στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η εξέλιξη των διασυνδέσεων, καθώς και η απανθρακοποίηση των νησιών και η πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

Βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι πως η ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητο να αποκτήσει μία νέα δομή, στην οποία ισχυρό ρόλο θα έχουν η αποθήκευση ενέργειας, τα δίκτυα και οι νέες διασυνδέσεις, που, με τη σειρά τους, θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα συνεισφέρουν στην ομαλή διείσδυση των όλο και αυξανόμενων ΑΠΕ και θα συμβάλλουν στην εξομάλυνση της καμπύλης προσφοράς και ζήτησης.

Την 6η θέση στη διεθνή λίστα κατάταξης Eduniversal κατάκτησε το MBA International στην κατηγορία MBA Part Time. Η λίστα κατάταξης του εκπαιδευτικού portal, το οποίο ενημερώνει υποψήφιους σπουδαστές για τα καλύτερα Master και MBA παγκοσμίως, αξιολογεί ετησίως περί τα 20.000 προγράμματα παγκοσμίως. Στην αξιολόγηση για τη τελική διαμόρφωση της λίστας συμμετέχουν εκπρόσωποι των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, φοιτητές, απόφοιτοι, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανισμών. Η υψηλή θέση κατάταξης επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, το ποιοτικό επίπεδο σπουδών που το MBA International προσφέρει και την ικανοποίηση των φοιτητών, αποφοίτων και των επιχειρήσεων που συνεργάζεται το Πρόγραμμα.

Στις 12 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 25η ορκωμοσία του Τμήματος Πλήρους Φοίτησης 25η σειρά και του Τμήματος Μερικής Φοίτησης 24η σειρά του MBA International. Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κύριος Γρηγόρης Νάκος, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος, Επικεφαλής Υπηρεσιών και Λύσεων Data Warehousing και Business Intelligence. Κατά την ορκωμοσία έλαβαν βραβεία διδασκαλίας σε αναγνώριση του διδακτικού τους έργου και της συνεισφοράς τους στο Πρόγραμμα, o κύριος Λάζαρης Χρήστος, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, για τη συνδιδασκαλία του μαθήματος «Διοικητική των Πληροφοριακών Συστημάτων», ο Αναπληρωτής Kαθηγητής Εμμανουήλ Δεδούλης για τη διδασκαλία του μαθήματος «Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ανάλυση» καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σπυρίδων Παγκράτης για τη διδασκαλία του μαθήματος «Προηγμένη και Διεθνή Χρηματοοικονομική Διοίκηση».

Με χαρά καλωσορίζουμε το νεοεκλεχθέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων του MBA International, το οποίο αποτελείται από τους: Βάσω Ζησιμοπούλου (επανεκλέχθηκε), Μάριο Κανέλλο (επανεκλέχθηκε), Θέμη Μπεζιούλα, Κωνσταντίνο Τσικόπουλο, Ιάκωβο Ζουρνατζή. Πάρι Βεκρή και Γιώργο Ηλιόπουλο. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή τους και ανυπομονούμε για τη στενή συνεργασία για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την αξία και τη δικτύωση της κοινότητας των αποφοίτων και φοιτητών του i-MBA. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το επερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΒΑ International Βάσω Ζησιμοπούλου, Βασίλη Κωνσταντόπουλο, Δημήτριο Μαρίνο, Στέφανο Πλέσσα, Μάριο Κανέλλο, Κωνσταντίνο Δημητριάδη και Νικόλα Καλαφάτη.

Υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ: Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος
Επιμέλεια σύνταξης: Μαρία Κοντούλη
Τεχνική υποστήριξη - online έκδοση: Βασιλική Ταγκαλάκη