Tales from Block 15 – A Virtual Journey to a Grim Past

Από τον Ιούνιο 2020 το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζει το ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο "Μπλοκ 15", το οποίο χρηματοδοτείται κατά την αρχική του φάση από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Το έργο "Μπλοκ 15" αφορά στην ιστορική και αρχειακή τεκμηρίωση και ανάδειξη μέσω βυθιστικών τεχνολογιών (3D οπτικοποίησης, ψηφιακής αφήγησης και εικονικής πραγματικότητας) υλικού για το “Μπλοκ 15” του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Το στρατόπεδο αποτέλεσε τον βασικό χώρο κράτησης αντιπάλων του κατοχικού καθεστώτος, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν εκεί από τα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν. Ήταν ακόμα το μεγαλύτερο κέντρο για τον εκτοπισμό κρατουμένων -ιδίως Εβραίων- στην επικράτεια του Γ' Ράιχ και δεξαμενή ομήρων για τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα. Το πιο εμβληματικό οικοδόμημά του ήταν το “Μπλοκ 15”, χώρος απομόνωσης και βασανισμού των κρατουμένων.

Το έργο αποτελεί την πρώτη παραγωγή εμβυθιστικών τεχνολογιών επί ευαίσθητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, ενώ είναι από τα πρώτα παγκοσμίως που επιχειρούν μία τέτοια ερμηνεία και ανάδειξη. Στην Ομάδα Έργου συμμετέχουν μέλη του εργαστηρίου  Πληροφοριακών Συστημάτων και Βάσεων Δεδομένων και της ομάδας Γραφικών Υπολογιστών, καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο "Μπλοκ 15" αποτελεί ένα κατ' εξοχήν καινοτόμο και επίκαιρο εγχείρημα το οποίο αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο καθώς, ως φορητή εφαρμογή, θα δύναται να παρουσιάζεται σε σχολεία και λοιπούς χώρους πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Το έργο έχει τη στήριξη του Δήμου Χαϊδαρίου, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και του Καθ. Hagen Fleischer, επίτιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χορηγός επικοινωνίας του έργου είναι το LiFO/LiFO.gr

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την εμπεριστατωμένη μελέτη και τεκμηρίωση του ιστορικού και αρχειακού υλικού, τη σύνταξη ενός διαδραστικού σεναρίου πρώτου προσώπου και την υλοποίηση μιας πιλοτικής δοκιμαστικής εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, βασισμένης στο σενάριο και τα ιστορικά δεδομένα. Αφού ολοκληρώθηκε η ιστορική μελέτη και έγινε φωτογραφική και τοπογραφική καταγραφή του ιστορικού χώρου του συγκροτήματος Μπλοκ 15, η ομάδα του ΟΠΑ προχώρησε στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση και ανακατασκευή του κτιρίου, βάσει των στοιχείων αυτών. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν 2 τεχνολογικά demos για την υλοποίηση διαδραστικής εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε μια σύντομη διαδραστική ξενάγηση με χρήση γραφικών πραγματικού χρόνου (βλ. εικόνα παρακάτω) και μια αντίστοιχη εμπειρία μέσω πανοραμικού διαδραστικού video και έγινε η συγκριτική αποτίμηση των πλεονεκτημάτων των 2 τεχνολογιών. Η δεύτερη φάση του έργου θα περιλαμβάνει την υλοποίηση της τελικής εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας, αποτυπώνοντας με ακρίβεια χώρους, πρόσωπα και καταστάσεις, μέσα από μια δραματικά έντονο και προσωποποιημένο διαδραστικό σενάριο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το έργο εδώ: https://block15.aueb.gr/