ERASMUS+

Οι παρακάτω πληροφορίες αφορουν αποκλειστικά τους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής ΟΠΑ που θέλουν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS+.

Ολες οι γενικές  πληροφορίες για το Πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ βρίσκονται στην σελίδα https://www.aueb.gr/el/erasmus/mobility/content/plirofories-gia-foititestries

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕRASMUS+

Οι αιτούντες πρέπει να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. να έχουν ήδη συγκεντρωμένες 60 πιστωτικές μονάδες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλαδή το λιγότερο 10 περασμένα μαθήματα μέχρι τη στιγμή της αίτησής τους και
  2. να προσκομίσουν πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας.

Παρόλο που τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα στα Αγγλικά, υπάρχουν όμως ορισμένα τα οποία παρέχουν μαθήματα μόνο στη δική τους γλώσσα. Στον Πίνακα Κινητικότητας που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, αναφέρονται οι απαιτήσεις που έχει το κάθε Ίδρυμα Υποδοχής (γλώσσα και επίπεδο). Το ανάλογο πιστοποιητικό αναμένεται να προσκομίσει κάθε φοιτητής πριν την έναρξη της κινητικότητάς του.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο εν λόγω Πρόγραμμα είναι:

  1. η Ακαδημαϊκή τους επίδοση, ήτοι μέσος όρος βαθμολογίας και ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει επιτύχει, και κατά προτεραιότητα: (α) τα υποχρεωτικά μαθήματα του 1ου έτους, (β) τα υποχρεωτικά μαθήματα άλλων ετών και (γ) τα μαθήματα επιλογής. Ο  αριθμός των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει επιτύχει αξιολογείται σε σχέση με τη μέχρι τότε διάρκεια των σπουδών του.
  2. το επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο Ίδρυμα Υποδοχής και
  3. τα υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
  4. η κάλυψη των προϋποθέσεων που θέτουν τα Πανεπιστήμια υποδοχής, π.χ. βαθμολογία, επίπεδο γλωσσομάθειας, ελάχιστος αριθμός κατοχυρωμένων ECTS πιστωτικών μονάδων, προαπαιτούμενα μαθήματα, κ.λπ..
  5. τα Πανεπιστήμια προτίμησης του φοιτητή.

Το κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου εξωτερικού θέτει επιπλέον κριτήρια επιλογής, τα οποία ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του. Αν κάποιος φοιτητής δεν επιλεγεί να μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο που έχει δηλώσει ως πρώτη επιλογή, συνεχίζει στη δεύτερη προτίμησή του και στη συνέχεια στην τρίτη. Αν κάποιος δεν επιλεγεί σε καμία από τις αρχικές 3 προτιμήσεις του, μπορεί να βρει μια θέση από τις εναπομένουσες ύστερα από περαιτέρω συνεννόηση με τους Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους του Τμήματος του. 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Αναγνώριση μαθημάτων Erasmus+

Όταν ένα μάθημα εξωτερικού έχει αντιστοιχιστεί με ένα μάθημα στο ΟΠΑ και ο φοιτητής το ολοκληρώσει επιτυχώς, τότε λαμβάνει τόσα ECTS όσα έχει το μάθημα του εξωτερικού, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν τα 8 ECTS, διαφορετικά θα λάβει 8 ECTS. Αν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο εξωτερικού έχουν λίγα ECTS (π.χ. 3-4 το καθένα), τότε ο φοιτητής θα αντιστοιχίσει δύο μαθήματα του πανεπιστημίου εξωτερικού με ένα μάθημα του ΟΠΑ. Τα δύο αυτά μαθήματα θα πρέπει να είναι συναφούς αντικειμένου με το μάθημα του ΟΠΑ. Το μάθημα του ΟΠΑ θα αναγνωριστεί μόνο εάν ο φοιτητής περάσει και τα δύο μαθήματα του Πανεπιστημίου εξωτερικού. Τότε θα λάβει ως βαθμό τον μέσο όρο των βαθμών των μαθημάτων αυτών και ως πλήθος ECTS το άθροισμα των Πιστωτικών Μονάδων τους (ECTS), με μέγιστο τα 8 ECTS, όπως όταν η αντιστοίχιση είναι ένα-προς-ένα.

Κάθε χρόνο τον φεβρουάριο γίνονται 

  1. η ενημερωτική συνάντηση Τμήματος πρώτα και 
  2. η διαδικασία των αιτήσεων έπειτα. 

Ολες οι σχετικές πληροφορίες για τους φοιτητές/φοιτήτριες Πληροφορικής αναρτώνται στο μάθημα ERASMUS+ του eclass https://eclass.aueb.gr/courses/INF364/.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕRASMUS+

Ολες οι γενικές  πληροφορίες για το Πρόγραμμα  Πρακτικής Ασκησης Erasmus+ βρίσκονται στην σελίδα https://www.aueb.gr/el/erasmus/mobility/content/kritiria-epileximotitas-kai-diadikasia-gia-tin-praktiki-askisi-erasmus. Επιπλέον ισχύουν τα παρακάτω:

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕRASMUS+
Ισχύουν οι ίδιες προυποθέσεις συμμετοχής με αυτές της Πρακτικής Ασκησης στην Ελλάδα https://www.dept.aueb.gr/el/cs/content/πρακτική-άσκηση

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕRASMUS+
Για την Πρακτική Άσκηση Erasmus+ στο Εξωτερικό, π.χ. σε εταιρεία του εξωτερικού,θα αναγνωρίζονται 12 ECTS στον φοιτητή Τμήματος Πληροφορικής, εφόσον η διάρκειά της Πρακτικής είναι τουλάχιστον τρεις (3) μήνες.