Βράβευση Καινοτόμου Λογισμικού

Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος της περιβαλλοντικής κρίσης, μέσω περιορισμού της υπερκατανάλωσης ενέργειας διεθνώς, ερευνητές του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) σε συνεργασία με ερευνητές της Ερευνητικής Ομάδας Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Εργαστηρίου Οικονομικών Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σχεδίασαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ChArGED, μια καινοτόμα εφαρμογή παιγνίου για κινητές συσκευές για την εξοικονόμηση ενέργειας σε οργανωσιακά περιβάλλοντα και δημόσιους χώρους.

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ChArGED βραβεύθηκε από το Games and Learning Alliance στο πλαίσιο του European Serious Games Competition τον Νοέμβριο του 2019. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια του GALA Exhibition 2019 που φιλοξενήθηκε στο InnovAthens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και είχε ως στόχο «να αναγνωριστούν τα καλύτερα ψηφιακά επιμορφωτικά παιχνίδια στην Ευρώπη», ενώ ταυτόχρονα η εφαρμογή παρουσιάζονταν σε προνομιακή θέση στον χώρο της έκθεσης. Η εφαρμογή ChArGED έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από επιλεγμένους ειδικούς στον χώρο των σοβαρών παιγνίων – serious games) jury award”, αναγνωρίζοντας τον ισχυρό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι ερευνητές Δρ. Δημοσθένης Κωτσόπουλος (δεύτερος από δεξιά στην φωτογραφία), Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (τρίτος από δεξιά), Δρ. Κλεοπάτρα Μπαρδάκη (τέταρτη από δεξιά), Δρ. Σταύρος Λουνής, και οι Καθηγητές Κατερίνα Πραματάρη και Γεώργιος Δ. Σταμούλης, σε πρόσφατη ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό IADIS International Journal on WWW/Internet και στα διεθνή συνέδρια e-Society 2018 και Games and Learning Alliance conference 2019, παρουσίασαν τη σχεδίαση του νέου λογισμικού εξοικονόμησης ενέργειας για κινητές συσκευές, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία σε τρεις μελέτες περίπτωσης σε δημόσια κτήρια διεθνώς (Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο). Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημοσθένης Κωτσόπουλος «Το καινοτόμο λογισμικό ChArGED αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κοινόχρηστα κτήρια, που επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της παροχής συμβουλών και παραινέσεων σε πραγματικό χρόνο στους χρήστες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου των αντικειμένων (IoT), και των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκουν παιγνιοποιημένες εφαρμογές». Επίσης, όπως επισημαίνει ο Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, «στα κοινόχρηστα κτήρια η παροχή κινήτρων στους χρήστες για εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι απλή υπόθεση και η επιλογή κατάλληλου παίγνιου και η βέλτιστη επιλογή παραμέτρων του, όπως για παράδειγμα το αν θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων ή ομάδων καθορισμένου πλήθους μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας».

«Το ChArGED αποτελεί μια πρακτική απόδειξη του κοινωνικού αντικτύπου που μπορεί να έχει η εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων σε καίρια ζητήματα, ειδικά όταν η σχεδίασή τους γίνεται με επιστημονική αρτιότητα» όπως επισημαίνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας SCORE του εργαστηρίου ELTRUN«Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η παραγωγή συνοδεύει την προαγωγή της γνώσης, ενώ η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην επίλυση δυσεπίλυτων κοινωνικών ζητημάτων, ειδικά μέσα από τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον εγχώριο και διεθνή επιχειρηματικό χώρο». Επίσης, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Γεώργιος Δ. Σταμούλης, υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδος STEcon«είναι σημαντικό η εξοικονόμηση ενέργειας να επιδιώκεται μέσω παροχής των σωστών κινήτρων, τα οποία όταν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ωθούν ατομικά καθέναν από τους καταναλωτές προς συμπεριφορές κατανάλωσης οι οποίες συντελούν στην επίτευξη του συνολικού στόχου εξοικονόμησης – τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι είτε χρηματικά είτε επιβραβεύσεις μέσω παιγνίων, ή και συνδυασμός αυτών».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ChArGED παρέχονται στο: http://www.charged-project.eu/. Επιπλέον, για πληροφορίες σχετικά με τη σχεδίαση της εφαρμογής εξοικονόμησης ενέργειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δρ. Δημοσθένη Κωτσόπουλο (dkotsopoulos@aueb.gr) και τον Δρ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (pathan@aueb.gr).