ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ & ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024-2025

Αγαπητοί φοιτητές, 

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα μαθήματα των "Ρυθμιστικών Θεμάτων Εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς & Εταιρικής Διακυβέρνησης" της φετινής ακαδημαικής χρονιάς επισημαίνοντας ορισμένες χρήσιμες οδηγίες ως προς τη λειτουργία του μαθήματος. 

1. Το μάθημα ασχολείται πάντα με τον σύγχρονο παλμό των εξελίξεων στις Χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στην Κεφαλαιαγορά. Για το λόγο αυτό η ύλη του μαθήματος δεν είναι στατική αλλά πλαισώνεται από ασκήσεις πρακτικού ενδιαφέροντος, αναλύσεις υποθέσεων εργασίας, αναπτύξεις θεωριών στις σύγχρονες συναλλαγές, ευρωπαικές πρακτικές και ρυθμίσεις και άλλα συναφή. Το μάθημα συνδέεται με την αγορά, περιλαμβάνοντας και επιτόπιες εκπαιδευτικές επισκέψεις των φοιτητών σε έγκριτους φορείς και αρχές (π.χ. Χρηματιστήριο Αθηνών, Χρηματιστήριο Ενέργειας κλπ.), ενώ η ύλη του διαρθρώνεται σε συνάρτηση και με τις απαιτήσεις πιστοποιήσεων που ζητά η αγορά για την κάλυψη θέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.  

2. Η ουσία του μαθήματος συνίσταται στην καλή κατανόηση του πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς ώστε να αποκτήσετε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα σας επιτρέπει να "κινηθείτε" πέρα από τα στεγανά του μαθήματος σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων επαγγελματικού στίβου & ανταγωνισμού. 

3. Η μέθοδος διδασκαλίας στηρίζεται σε ένα σύστοιχο δράσεων "πράξης & θεωρίας". Από την πρακτική της αντιμετώπισης ο φοιτητής καλείται να κατανοήσει τη θεωρητική ύλη. Η τελευταία λειτουργεί ως οδηγός για την καλύτερη πρακτική αντίληψη των χρηματοπιστωτικών φαινομένων και αρχών.  

4. Η συμμετοχή στο μάθημα είναι πολύπτυχη. Παραδοσιακά, στηρίζεται σε ένα συνδυασμό δράσεων και διάδρασης των φοιτητών που περιλαμβάνει: (1) Διαδραστική συμμετοχή στα μαθήματα (συμμετοχή των φοιτητών στη διδακτέα ύλη με διάδραση στις διαλέξεις, και συνδρομή, υποστήριξη & ανάπτυξη  θεματικών και υποθέσεων εργασίας από φοιτητές μεμονωμένους ή σε ομάδες κατά τη διάρκεια του μαθήματος), (2) Εργασίες επί θεμάτων που επιλέγονται σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα μέσω "pool" θεμάτων, παρουσιάσεις εργασιών σε powerpoint κατά τη διάρκεια του μαθήματος συνοδευόμενες από γραπτό κείμενο word, (3) Πρόοδος - τεστ εξάσκησης και/ή ασκήσεις αυτοαξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 6μηνου, (4) Καταληκτική γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

5. Η συμμετοχή στα παραπάνω βήματα εκμάθησης αποτελεί αναγκαία προυπόθεση για την εμπέδωση και παρακολούθηση των πτυχών του μαθήματος και την ανταπόκριση στα απαιτούμενα μαθησιακά αποτελέσματα. 

Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες ως προς τους όρους και τις διαδικασίες λειτουργίας του μαθήματος θα παρουσιαστούν στο πρώτο μάθημα που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 08/10/2024, 9.00-11.00 (Αμφ.Κιντής).  

Σας εύχομαι καλή αρχή και καλή ακαδημαική χρονιά! 

Η διδάσκουσα 

Χριστίνα Ι. Ταρνανίδου