Planet B

Τίτλος έργου τέχνης: «Planet B»

Βερυκίου Μαγδαληνή o1190024

Γεροσταθοπούλου Δήμητρα d2110394

Μουσικός Κωνσταντίνος p3180111

Σκληρού Ιωάννα p3170232

Τσαμπούκου Ναταλία o1180181

 

Περίληψη έργου τέχνη

Η θεματική την οποία επιλέξαμε για την υλοποίηση της εργασίας «Τέχνη και Εκπαίδευση», στα πλαίσια του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση στη Διδασκαλία ΙΙ», είναι η «Μόλυνση του περιβάλλοντος και αντίδραση». Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια, στον Ευρωπαϊκό χάρτη πολιτικών μεταρρυθμίσεων επικρατεί έντονα το ενδιαφέρον της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, όπως αυτές προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θεωρήθηκε σκόπιμη η δημιουργία του έργου τέχνης με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των θεατών σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη μας.

Ο τίτλος του έργου, "PLANET B", προέκυψε από την έρευνα που ανέδειξε το περιβαλλοντικό σύνθημα “THERE IS NO PLANET B”, που χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα Mike Berners-Lee στο βιβλίο του. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ο τίτλος του βιβλίου και η ομοηχία των λέξεων "plan" και "planet" ενέπνευσαν τον τίτλο του έργου, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το έργο μας αποτελεί έκφραση της Trash Art, μιας καλλιτεχνικής κίνησης που επηρεάζεται βαθύτατα από την Arte Povera. Η Arte Povera ήταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα που στόχευε στην αλλαγή της φύσης της τέχνης χρησιμοποιώντας «ταπεινά» υλικά και ζωντανούς οργανισμούς. Αντιθέτως, στην Trash Art τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα, μετατρέποντας τα “άχρηστα” σε “θησαυρούς”.

Ειδικότερα, το installation “Trash People” (δημιουργία του καλλιτέχνη Ha Schult) αποτέλεσε σημαντική έμπνευση για την επιλογή των υλικών του έργου. Το “Trash People”, αποτελείται από ανθρωπόμορφα γλυπτά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Ο Schult περιγράφει το έργο του ως "πρόσφυγες της καταναλωτικής κοινωνίας", τονίζοντας πως "παράγουμε σκουπίδια και θα γίνουμε σκουπίδια". Αυτή η δυναμική φράση αποτέλεσε το έναυσμα για το δικό μας έργο, το οποίο αποτυπώνει ότι ο πλανήτη μας στα επόμενα χρόνια θα κυριεύεται από “σκουπίδια”, οδηγώντας στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Η δημιουργία του έργου περιλαμβάνει, επίσης, τη διερεύνηση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον η οποία είναι οργανική και αμοιβαία. Η επιλογή των χρωμάτων και των υλικών για το έργο ήταν ιδιαίτερα στοχευμένη. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι καθημερινά αντικείμενα που πολλοί θα τα χαρακτήριζαν ως απλά σκουπίδια. Αυτά τα αντικείμενα αποκτούν διαφορετική αξία και σημαντικότητα λόγω της εννοιολογικής τους ιδιότητας. Κάθε υλικό συμβολίζει τη διάσταση της μόλυνσης που προκαλούν στο οικοσύστημα. Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει μπλε για τη θάλασσα, πράσινο για τα δάση και διάφανα υλικά για τον αέρα, απεικονίζοντας την επιβάρυνση των στοιχείων της φύσης από τα απόβλητα​​.

Συγκεκριμένα, στη βάση της κατασκευής έχουν τοποθετηθεί δύο σκεύη αποθήκευσης φαγητών από πλαστικό (μπλε σκεύος) και αφρολέξ (πράσινο σκεύος), στη συνέχεια τοποθετήθηκε διάφανη μεμβράνη που χρησιμοποιείται για τη φύλαξη τροφίμων και ένα πλαστικό δοχείο νερού με ένα τενεκεδένιο κουτάκι αναψυκτικού στο εσωτερικό του. Στην κορυφή του έργου, βρίσκεται το κάτω μέρος ενός πλαστικού κουτιού μίας χρήσης και ένα πλαστικό καπάκι για καφέ, τα οποία έχουν βαφτεί για να μοιάζουν με UFO.

Συνοψίζοντας, το έργο τέχνης με τίτλο “PLANET B” αποτελεί ένα συνδυασμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και καλλιτεχνικής έκφρασης, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα και μη υλικά για να προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα στους θεατές. Η επιλογή του τίτλου και των υλικών αντικατοπτρίζει τη σύνδεση μεταξύ της τέχνης και της περιβαλλοντικής συνείδησης, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του πλανήτη μας.