Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Tίτλος: «Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Μαρία Βάρδα (d2180446)

Αγγελική Σάλαρη (o1200198)

Ελένη Τσάκνη (o1200226)

Νεφέλη Πολιού (p3200243)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το εικαστικό μας έργο «Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος» αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, το οποίο ακόμα δεν έχουμε καταφέρει ως είδος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

            Η επιλογή του θέματος πάρθηκε από τα μέλη της ομάδας τα οποία χαρακτηρίζονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Η ομάδα μας αποτελείται από τη Μαρία του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, την Αγγελική και την Ελένη που εκπροσωπούν το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, τη Νεφέλη που ανήκει στο τμήμα Πληροφορικής και τον Ευάγγελο του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί η ομόφωνη άποψη για τα περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία προβληματίζουν εξίσου το κάθε μέλος. Λόγω της διαφορετικής κουλτούρας που έχει ανατραφεί το κάθε μέλος, αλλά και των εμπειριών που έχει βιώσει, αρκετά από τα υπόλοιπα θέματα ερμηνεύονται με παρεκκλίσεις. Επομένως, προς αποφυγή διαφωνιών καταλήξαμε στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

            Στο συγκεκριμένο έργο, αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση του πλανήτη Γη, όπου από την μια πλευρά αναπαρίστανται τα καταπράσινα απάτητα και ανεξερεύνητα δάση και τα καταγάλανα νερά πολλών απόμερων περιοχών του πλανήτη που δεν έχουν υποστεί ακόμα τις βάρβαρες παρεμβάσεις του ανθρώπου, ενώ από την άλλη, παρουσιάζεται και αποτυπώνεται η ανθρώπινη παρέμβαση σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, όπου τα αποτελέσματα της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι δραματικά. Η ρύπανση από τις εκπομπές αερίων, τα πλαστικά απορρίμματα, τα τοξικά λύματα είναι μόνο μερικά παραδείγματα τα οποία περιγράφουν την πλήρη παραμέληση της φύσης από τον άνθρωπο.

            Συνεπώς, μέσω του εικαστικού μας έργου «Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος» τονίζουμε το διττό ρόλο της ανθρώπινης παρέμβασης, η οποία επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους δέκτες της. Ως δέκτες της ανθρώπινης παρέμβασης, ορίζουμε το ίδιο το ανθρώπινο είδος που επηρεάζεται είτε θετικά είτε αρνητικά και το περιβάλλον το οποίο λαμβάνει το ρόλο ενός παθητικού δέκτη και υπομένει τις απόρροιες της ανθρώπινης δραστηριότητας.