ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

Μια επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καινοτόμος δράση του προγράμματος στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, "Μαθήματα Ζωής στα Σχολεία"  , σε επιστημονική συνεργασία της Δρ Βασιλικής Μπρίνια με την Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας με πρωτοβουλία του προέδρου της κου. Παντελή Παπαδόπουλου, ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή, αναλυτή ομάδας. Τα θέματα που συνοπτικά αναπτύχθηκαν στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ήταν:

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:

1η συνάντηση

Θέμα: Θεωρητική και πρακτική (βιωματική)  προσέγγιση των δυναμικών που παρατηρούνται σε μια ομάδα όπως είναι η σχολική τάξη. Ποιες μορφές σχέσεων μπορούν να αναπτυχθούν. Με ποιους τρόπους μπορούν να εκδηλώνονται.

Ομιλητές: Αθανασίου Βέρα, Νικολοπούλου Μαρία, Παπαγεωργίου Διονυσία, Παντελής Παπαδόπουλος.

2η συνάντηση

Θέμα: Η ικανότητα ενσυναίσθησης και η διαφορετικότητα του άλλου μέσα από την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.

Ομιλητές: Γεράσιμος Μακρής, Αννίτα Λουδάρου, Παπαγεωργίου Διονυσία, Παντελής Παπαδόπουλος,.

3η συνάντηση

Θέμα: Θέματα επικοινωνίας. Ανάπτυξη διαφορετικών μορφών επικοινωνίας με βάση τις διαφορετικές προσωπικότητες.

Ομιλητές: Αθανασίου Βέρα, Νικολοπούλου Μαρία, Αννίτα Λουδάρου, Παντελής Παπαδόπουλος,.

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:

4η συνάντηση

Θέμα: Μορφές εκδήλωσης επιθετικότητας. Αναφορά ειδικών περιπτώσεων και φαινομένων. (Bullying, cyber bullying, αυτοτραυματισμοί, οριοθέτηση)

Ομιλητές: Αθανασίου Βέρα, Νικολοπούλου Μαρία, Παντελής Παπαδόπουλος,.

5η συνάντηση

Θέμα: Σκέψεις και σημειώσεις για την κρίση της εφηβείας : Μια διαδρομή από την απογοήτευση στην κατάκτηση.

Ομιλητές: Αννίτα Λουδάρου, Παντελής Παπαδόπουλος,.

6η συνάντηση

Θέμα: "Διαφορετικότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα γένους στην σχολική τάξη"

Ομιλητές: Γεράσιμος Μακρής, Παντελής Παπαδόπουλος,.

Ειδικά στην τελευταία συνάντηση στις 13/5/22 το θέμα που συζητήθηκε και απασχόλησε έντονα τους/τις φοιτητές/τριες, ήταν αυτό της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας του φύλου των εφήβων και το πώς περιστατικά που ανακύπτουν στα πλαίσια της σχολικής ζωής αντιμετωπίζονται από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διασαφηνίστηκαν σημαντικές έννοιες και αναλύθηκαν στάσεις και συμπεριφορές γύρω από την έκφραση της ταυτότητας του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μαθητών. Οι εισηγητές συζήτησαν με τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς κι έλυσαν όποιες απορίες προέκυψαν σχετικά με την σχολική πραγματικότητα και τα θέματα της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας του φύλου των εφήβων, αναπτύσσοντας έτσι μια όμορφη κι εποικοδομητική συζήτηση με το σύνολο των φοιτητών/τριών στο αμφιθέατρο.

Οι εντυπώσεις των φοιτητών/τριών για την καινοτόμο δράση "Μαθήματα Ζωής στα Σχολεία" είναι εξαιρετικές. Όλοι οι φοιτητές/τριες έμειναν ευχαριστημένοι από την παιδαγωγική σκοπιά μέσα από την οποία προσεγγίστηκαν όλα τα θέματα της χρονιάς, ενώ την ίδια στιγμή, τα συναισθήματα για την ολοκλήρωση του κύκλου "Μαθήματα Ζωής στα Σχολεία" ήταν έντονα. Υπήρχε συγκίνηση, ικανοποίηση και χαρά για όλα όσα έμαθαν οι φοιτητές από τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ως ένδειξη εκτίμησης, αγάπης και ευγνωμοσύνης, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος προσέφεραν ανθοδέσμη στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, κ. Παντελή Παπαδόπουλο καθώς και στην επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του Προγράμματος Δρ Βασιλική Μπρίνια.

Η επιτυχημένη καινοτόμος δράση του Προγράμματος στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, "Μαθήματα Ζωής στα Σχολεία" σε επιστημονική συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας θα συνεχιστεί το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.