ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦ.ΣΥΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ

Στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 7/5/2024 δημοσιεύτηκε άρθρο της Δρ Βασιλικής Μπρίνια ως επιστημονικής υπεύθυνης του Παιδαγωγικού Προγράμματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επετειακή εκδήλωση των 10 χρόνων ζωής της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο- Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» και την συνεργασία της με το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα συνεργάζεται με την επιμορφωτική ομάδα του Σκασιαρχείου μέσω της καινοτόμου συνεργατικής δράσης «Η Παιδαγωγική Φρενέ στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η συνεργασία αυτή ξεκινάει το 2012, όπου η Δρ Βασιλική Μπρίνια με τον σκηνοθέτη κ. Νίκο Θεοδοσίου και την κάμερα Ζιζάνιο, ανέπτυξαν  μία καινοτόμα συνεργασία για την δημιουργία οπτικοακουστικών έργων φοιτητών και φοιτητριών με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε ένα εφαλτήριο για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, κοινωνικής ευαισθησίας και κριτικής σκέψης, καθώς εκτός από την εκπαίδευση προσεγγίστηκαν και θέματα όπως η βία, η μετανάστευση, η διαφορετικότητα κλπ. Επίσημα, η συνεργασία της Δρ Βασιλικής Μπρίνια με το Σκασιαρχείο ξεκίνησε το 2016-2017, όπου με τον τότε πρόεδρο του Σκασιαρχείου κ. Μπάμπη Μπαλτά, οργανώθηκαν από κοινού μία σειρά από επιμορφωτικές δράσεις με θέμα την Παιδαγωγική Φρενέ στο Λύκειο με έμφαση στον σχολικό συνεταιρισμό.

Έτσι με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε μια δυναμική επιμορφωτική ομάδα του Σκασιαρχείου ειδικά για το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που αποτελείται σήμερα από τον Μπάμπη Μπαλτά, την Στέλλα Μπαδικιάν, την Μαρία Καντούρου, την Ασπασία Χαρλαμπίτα, την Μαρία Ζαχαροπούλου, την Κατερίνα Παούρη, την Κατερίνα Αλεξιάδη, την Παναγιώτα Σιόλα, την Βίκυ Σπήτα και τον Χρήστο Κατσαρό.

Η παιδαγωγική ομάδα του Σκασιαρχείου διαρθρώνεται σε ομάδες που έχουν τη δική τους εσωτερική οργάνωση και τα μέλη τους, μεταξύ πολλών άλλων, συγκεντρώνουν επιμορφωτικά υλικά ανάλογα με το αντικείμενό τους, κάνουν έρευνα και τεκμηριώσεις, κανονίζουν συναντήσεις και δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Όλες οι ομάδες συνεργάζονται με το ΔΣ του Σκασιαρχείου αλλά και μεταξύ τους.

Το άρθρο καταλήγει με μια ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία του Σκασιαρχείου με το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι ένα όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται με λογισμό και με όραμα για μια καλύτερη εκπαίδευση στα σχολεία μας και μια καλύτερη μελλοντική κοινωνία.