Προσκεκλημένοι ομιλητές στο μάθημα Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Επιχειρηματικότητα», το οποίο διεξήχθη στο 5ο εξάμηνο σπουδών των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, με διδάσκουσα την Ακαδημαϊκή Υπότροφο Μαρία Μπούρα, φιλοξενήθηκαν στις διαλέξεις οι παρακάτω προσκεκλημένοι ομιλητές, με τους οποίους οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικά ζητήματα επιχειρηματικότητας:

Δρ. Ελευθέριος Κιοσές, Γενικός Δ/ντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ο κ. Κιοσές με την παρουσίασή του με θέμα "Innovation in the grocery retail" και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους φοιτητές, συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της Καινοτομίας, μίας ενότητας θεμελιώδους σημασίας για το μάθημα της Επιχειρηματικότητας.

ΓΙάννης Ήμελος, συνιδρυτής της startup CollegeLink, που προσέδωσε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τη σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας και τη διαδικασία έναρξης και ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων στη Ελλάδα.

Απόστολος Φωτεινάκης, CFO της Blueground, μίας startup με ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία που δραστηριοποιείται πλέον και εκτός ελληνικών συνόρων (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ντουμπάι, Λονδίνο κ.α.). Μέσω της παρουσίασης του κου Φωτεινάκη οι φοιτητές πήραν ανατροφοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός επιτυχημένου πλάνου ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων, σε διεθνές επίπεδο.

Δώρα Τραχανά, Associate της Venture Capital Uni.Fund, η οποία προσέδωσε σημαντικές πληροφορίες για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την επιτυχημένη λειτουργία των νεοφυών επιχειρήσεων, αυτό της χρηματοδότησης.

Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής και διαχειριστής της Κοινωνικής Επιχείρησης Εναλεία, που συνέβαλε στην κατανόηση της δομής της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και του τρόπου που ενσωματώνει κοινωνικό όφελος στην αλυσίδα αξίας μίας επιχείρησης, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα κοινωνικό και επιχειρηματικό σκοπό.

Τέλος, οι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους ένα εφαρμοσμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου στο πλαίσιο εκπόνησης της εργασίας εξαμήνου τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάνος Σοφικίτης, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Ο.Π.Α. παρουσίασε εκτενώς το λογισμικό χρηματοοικονομικού σχεδίου Financial Plan και τον τρόπο χρήσης του.  

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παραπάνω προσκεκλημένους για τη συμμετοχή τους στο μάθημα Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και τη σημαντική συμβολή τους στην κατανόηση και εμβάθυνση σε πρακτικά ζητήματα Επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Ο.Π.Α. με Επιστημονική Υπεύθυνο την Αν. Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη για την παροχή δικτύωσης και επικοινωνίας με επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα επιχειρηματικότητας.