TEPArt AUEB 2023 - Διαδικτυακή Έκθεση Έργων Τέχνης

«Προορισμός του ποιητή, όπως και του επιστήμονα,

είναι να κατανοήσει και στη συνέχεια

να μεταδώσει στους άλλους τα φλέγοντα

και τα αιώνια προβλήματα της εποχής του και της κοινωνίας του»

Χένρικ Ίψεν,

Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης (1828-1906)

Η τέχνη είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα που μπορεί να έχει μεταξύ άλλων  κοινωνικό σκοπό και δράση. Ένα έργο τέχνης είναι μια πραγματικότητα που συνθέτει ένας δημιουργός με στοιχεία που δανείζεται από την κοινωνία, την φύση κλπ, τα οποία τα προσεγγίζει σύμφωνα με την προσωπικότητά του, τα συναισθήματά του και τα βιώματά του αποδίδοντάς τους έτσι τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Η μακροχρόνια, επιτυχημένη καινοτόμος δράση «Τέχνη και Εκπαίδευση» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ δεν στοχεύει να μεταδώσει γνώσεις. Αντίθετα, με τα έργα των ομάδων των φοιτητών/τριών, βλέπει τον κόσμο με μάτια καινούρια και αναζητά νέες οπτικές γωνίες, νέα επίπεδα και νέες διαστάσεις του πνεύματος, που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν με μια άλλη ματιά την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους προωθώντας μέσω αυτής ώστε το περιορισμένο «εγώ» να μετασχηματιστεί σε ένα «εμείς», σε μια κοινοτική συνύπαρξη. Έτσι και φέτος (ακαδημαϊκό έτος 2022-2023) μέσα από τα έργα τέχνης των ομάδων των φοιτητών/τριών, η τέχνη λυτρώνει  από τη μηχανιστική καθημερινότητα, ευχαριστεί, κοινωνικοποιεί και ενώνει σε έναν κοινό αγώνα για την υπερπήδηση των κοινωνικών προβλημάτων που θίγουν τα έργα τέχνης των ομάδων.

Συγχαρητήρια στους φοιτητές/τριες για τα έργα τέχνης που δημιούργησαν σε συνεργασία με την Δρ Ειρήνη Γιαννημάρα, Διδάσκουσα της Διδακτικής της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, την Χριστιάννα Ασπρούλη, Εικαστικό της ΑΣΚΤ και της Δέσποινας Βαξεβανίδη, Εικαστικό της ΑΣΚΤ τις οποίες ευχαριστώ από καρδιάς!


Δρ Βασιλική Μπρίνια,

Διδάσκουσα και Επιστημονική Υπεύθυνη

Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ


“I think art has the ability [to], if not cure or heal, at least enlighten, slap you in the head, wake you up,” —artist Joyce J. Scott

“Useful art is about transforming people’s lives, even on a small scale. It is art as activism and activism as art.”
artist Tania Bruguera

Σε όλη την ιστορία, η τέχνη έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα προσβάσιμο εργαλείο επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης σχετικά με κοινωνικά ζητήματα, επηρεάζοντας τη θετική αλλαγή. Πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ως απάντηση στην κοινωνική αναταραχή και την ανισότητα. Τα έργα τέχνης τους μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για σκληρές συζητήσεις σχετικά με τον ρατσισμό, την ανάγκη για πολιτισμική κατανόηση και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σχετικά με την ενότητα και τη δικαιοσύνη.

Για την φετινή έκθεση οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της καινοτόμου δράσης «Τέχνη και Εκπαίδευση» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, δημιούργησαν έργα που εμπνέουν διάλογο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ένα πλαίσιο για την εξερεύνηση προκλητικών και δύσκολων θεμάτων.
Ευχαριστούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές / δημιουργούς που μοιράστηκαν με ανοιχτή καρδιά την δουλειά τους, τους μέντορες του project, Χριστιάννα Ασπρούλη, Εικαστικό και της Δέσποινας Βαξεβανίδη, για την ουσιαστική συνεισφορά τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Δρ Βασιλική Μπρίνια, Διδάσκουσα και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος για το πάθος, την αφοσίωση της και την μακροχρόνια δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία μας.
Δρ Ειρηνη Γιαννημαρα, Διδάσκουσα της Διδακτικής της Τέχνης, ΑΣΚΤ



"Ασύλληπτη Ευημερία"
"Ρατσισμός και έμφυλη βία"
"Social Media και πρότυπα"
"Έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς"
"The Next Door"
"Bulling"
"Μόλυνση του περιβάλλοντος και αντίδραση"
"Αστεγία στην Αθήνα"
"Εγλωβισμένα Συναισθήματα"
"Οπαδική Βία"