TEPArt AUEB 2020 - Διαδικτυακή Έκθεση Έργων Τέχνης
Τέχνη και Εκπαίδευση 2019-2020
O Μαθητής/ Η Μαθήτρια : Όψεις και οπτικές:
Διαδικτυακή Εικαστική Έκθεση
«Για να υπάρξει πραγματική εκπαίδευση με την αυστηρή έννοια του όρου υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: είναι ότι αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται αντικείμενο επένδυσης και πάθους και από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους και, για να το πω καθαρά, ότι αν δεν υπάρχει έρωτας μες στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση! Εάν κάποιος κάτι μαθαίνει μέσα στο σχολείο είναι διότι, διαδοχικά, έναν καθηγητή σε κάποια τάξη - και στο πανεπιστήμιο ακόμη - τον ερωτεύεται και τον ερωτεύεται διότι βλέπει ότι αυτός ο ίδιος ο καθηγητής είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει.»
Κορνήλιος Καστοριάδης, (1922–1997), Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής
«Βασικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, σε επίπεδο συναισθηματικό, γνωστικό και κοινωνικό. Η αξιοποίηση των έργων τέχνης είναι μια διδακτική μέθοδος που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Κάθε καλλιτεχνικό έργο αποτελεί μια δημιουργική έκφραση, με πολυδιάστατη παιδευτική αξία. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να ωφεληθούν και να διδαχθούν, μέσα από την επαφή τους με διάφορες μορφές αισθητικής έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, η λογοτεχνία, η γλυπτική κ.λπ. Συγκεκριμένα, η επαφή με την τέχνη βοηθάει τους εκπαιδευόμενους να αναπτύσσονται ολόπλευρα, να αποκτήσουν ευαισθησία,ικανότητα για μάθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα συντελώντας έτσι στην κατανόηση του εαυτού τους, των άλλων ανθρώπων αλλά και του κόσμου γενικότερα. Έτσι η Δράση «Εκπαιδεύοντας Εκπαιδευτικούς μέσα από την Τέχνη-TEPArt AUEB» φιλοδοξεί να καλλιεργεί τον Έρωτα μέσω της Τέχνης στην εκπαίδευση όπου ο δάσκαλος είναι ερωτευμένος με αυτό που διδάσκει και ο μαθητής/τρια ερωτεύεται μέσω του δασκάλου του την γνώση που αυτός του προσφέρει. Αυτός είναι ο παιδαγωγικός Έρωτας που δημιουργεί τον καταλύτη ώστε η εκπαίδευση να μετατρέπεται σε Παιδεία.»
Ευχαριστώ θερμά όλους όσους υποστήριξαν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 την καινοτόμο δράση «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-ΤΕΡart AUEΒ» και συγκεκριμένα: την Δρ Ειρήνη Γιαννημάρα, διδάσκουσα της ΑΣΚΤ Αθήνας, την κ. Χριστίνα Παναγοπούλου, εικαστικό της ΑΣΚΤ Αθήνας για τη βοήθειά τους στη δημιουργία των εικαστικών έργων των φοιτητών/τριών, την κ. Τατιάνα May-Καλλέργη, για τη συμβολή της στην επιμέλεια της διαδικτυακής έκθεσης, τον εικαστικό της ΑΣΚΤ κ. Γ. Σταματάκη, τους ψυχιάτρους κ. Ε.Πάσχου και Δ. Αναγνώστου καθώς και τους φοιτητές/τριες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εν μέσω της πανδημίας για να δημιουργήσουν με πάθος τα εικαστικά τους έργα. Το ταξίδι της δράσης συνεχίζεται με duente το νέο ακαδημαϊκό έτος…
Δρ Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης «Εκπαιδεύοντας Εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-TEPArt AUEB»
«Σε συνέχεια της πολυετούς συνεργασίας του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με την ΑΣΚΤ Αθήνας στο πλαίσιο της καινοτόμου Δράσης «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς μέσα από την τέχνη-ΤΕΡart AUEΒ», με σκοπό την ακαδημαϊκή συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών μέσω της αξιοποίησης των εικαστικών τεχνών, ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ένα ακόμη έτος συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων. Οι φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ εκπαιδεύτηκαν σε θέματα που αφορούν στην τέχνη και την εκπαίδευση, μέσω σειράς διαλέξεων, εργαστηριακών μαθημάτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων σε εικαστικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης και εργαστήρια της ΑΣΚΤ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης, Δρ Βασιλική Μπρίνια, για όλο το χρόνο και την αγάπη που δίνει για τον συντονισμό και την υλοποίηση της δράσης. Το πρόγραμμα δεν θα ήταν τόσο επιτυχές χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξή της. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί περαιτέρω.»
Δρ Γιαννημάρα Ειρήνη (Τμήμα Εικαστικών - Διδάσκουσα του μαθήματος: Διδακτική της Τέχνης - Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας)
«Στα πλαίσια της Καινοτόμου Δράσης TEPArt AUEB του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α, οι φετινοί φοιτητές επισκέφθηκαν με τη συνοδεία της επιστημονικής υπεύθυνης Δρ Βασιλικής Μπρίνια και εικαστικών της ΑΣΚΤ, εικαστικές εκθέσεις ώστε μέσω βιωμάτων να κατανοήσουν τη σημασία της σύνδεσης της τέχνης με την εκπαίδευση. Οι σημερινοί φοιτητές και μελλοντικοί διδάσκοντες, κλήθηκαν να μπουν στην οπτική και ψυχολογική θέση των αυριανών μαθητών τους και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα με θεματική: Ο Μαθήτης/η Μαθήτρια, Όψεις και Οπτικές. Οι φοιτητές εργάστηκαν σε ομάδες και λόγω των συνθηκών από απόσταση και δημιούργησαν έργα τέχνης βασισμένα στα υλικά και τις δυνατότητες που είχαν γύρω τους. Η συνεργασία μου με τις ομάδες ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των εικαστικών έργων μοιραστήκαμε συναισθήματα βαθιά και ειλικρινή. Κάθε επικοινωνία είχε διαδραστικό χαρακτήρα και συνέβαλε στην ανάπτυξη των ιδεών των φοιτητών/τριών με τελικό αποτέλεσμα τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται σήμερα. Μπορώ λοιπόν να πω ότι η δράση αυτή για το φετινό ακαδημαϊκό έτος κλείνει με τις καλύτερες αναμνήσεις και τους καλύτερους οιωνούς για το επόμενο έτος.»
Χριστίνα Παναγοπούλου, Εικαστικός της ΑΣΚΤ Αθήνας
Παρακάτω φαίνονται τα εξώφυλλα των έργων τέχνης. Κάθε ένα είναι μοναδικό και μπορείτε να το παρατηρήσετε κλικάροντας στην αντίστοιχη εικόνα.