Το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 17 Μαΐου 2024 ώρες 17:00-18:00

 

Ραδιοφωνική εκπομπή την

Παρασκευή 17.5.2024

Η εκπομπή διαρκεί 17.00- 18.00

Η συχνότητα της εκπομπής είναι στα  94 FM

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Νέου Ηρακλείου

Αττικής

 

Θέμα:

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Συνομιλούμε με:  

α) Δρ. Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκουσα του Τμήματος Πληροφορικής, Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

β) Σοφία Γεωργογάλα, απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του ΟΠΑ και του προγράμματος Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης,

γ) Σταυρούλα Μαρινοπούλου,  απόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ) του ΟΠΑ και του προγράμματος Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης,

δ) Αντώνης Μουρίκης, Βιβλιοθηκονόμος ΟΠΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ,

ΠΛΑΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:

Οι παρακάτω ενότητες θα γίνουν αντικείμενα ερωτήσεων από τις συντονίστριες.

Α) Γενική εισαγωγή (Ανθή Κατσιρίκου, Μαίρη Ζεκεντέ)

Β) Εισαγωγή θέματος και καλεσμένων (Αντώνης Μουρίκης)

Γ) Εισαγωγή και λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης (Βασιλική Μπρίνια)

•         Τι είναι το Πρόγραμμα και ποιους αφορά

•         Ίδρυση – εξέλιξη

•         Αναγκαιότητα

•         Σύνδεση Προγράμματος και Βιβλιοθήκης ΟΠΑ

•         Γιατί η Βιβλιοθήκη είναι σημαντική για το Πρόγραμμα και αντίστροφα

Δ) Πώς βοήθησε η Βιβλιοθήκη τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Προγράμματος (Σοφία Γεωργογάλα και Σταυρούλα Μαρινοπούλου)

•         Εμπειρίες

•         Πλεονεκτήματα

•         Μειονεκτήματα/προβλήματα

•         Συνολική αποτίμηση

Ε) Σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις βιβλιοθήκες (όλοι)

•         Σημασία – σπουδαιότητα

•         Ανάγκη

•         Χώροι συνάντησης

•         Συνεργασία

•         Συναισθηματική νοημοσύνη

•         Ανάγκη ύπαρξης σχολικών βιβλιοθηκών

•         Προτάσεις

 

 

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Δρ. Βασιλική Μπρίνια

Η Δρ Βασιλική Μπρίνια είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκουσα του Τμήματος Πληροφορικής, Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δυο πτυχία (B. Sc.) στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.), πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών, πτυχίο Συμβουλευτικής, Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, ενώ έχει εκπονήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στη διδακτική μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμονας στο Υπουργείο Παιδείας σε θέματα οργανωτικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Διαθέτει μακρόχρονη διοικητική και διδακτική εμπειρία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Διδάσκει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 2005), καθώς και στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση-Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» και «Εκπαίδευση Ενηλίκων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (από το 2008), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεσμοί και Πολιτικές Υγείας» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (από το 2011), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2014) και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Έχει, επίσης, διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).

Το 2010 με εντολή της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε με καινοτομίες στα πρότυπα του Teacher Education Program του Harvard School of Education και Stanford Graduate School of Education, ως διδάσκουσα και επιστημονική υπεύθυνη, το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης το οποίο είναι το πρώτο πιστοποιημένο στο είδος του πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας (2013) στην Ελλάδα σε επίπεδο Α.Ε.Ι. (ΥΑ 39460/Γ2/21-3-2013, ΦΕΚ Β' 689/26-3-13).

Έχει εκτεταμένη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει  συγγράψει 145 επιστημονικές εργασίες (είτε ως μοναδική συγγραφέας, είτε με συ-συγγραφείς) από τις οποίες 70 έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα των κριτών ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών της σε διάφορα διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας πέντε μονογραφιών-συγγραμμάτων και δυο κεφαλαίων σε δυο συλλογικούς τόμους.

Συμμετέχει ενεργά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με σύστημα  κριτών. Συγκεκριμένα είναι: σε 4 Editor-in-Chief, και σε 11 επιστημονικό μέλος στο Editorial Advisory Board.

 

 

Αντώνης Μουρίκης, Βιβλιοθηκονόμος Msc

Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996. Είναι κάτοχος πτυχίου Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών, πρώην ΤΕΙ Αθήνας (1992 - 1997) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Πανεπιστήμιο Linnaeus, Σουηδία (2016 - 2018). Έχει εργαστεί σε διάφορα έργα όπως το έργο ψηφιοποίησης μέρους της συλλογής της Βιβλιοθήκης και η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου καθώς και την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της συλλογής της βιβλιοθήκης. Έχει, επίσης συμμετάσχει σε έργο που είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία και οργάνωση βιβλιοθηκών σε δημόσια Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Προσόντων και Επαγγελματικής Καθοδήγησης (ΟΕΕΚ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε πληροφοριακά συστήματα βιβλιοθηκών και τις επιπτώσεις τους στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες,  τα ιδρυματικά αποθετήρια και τη συμβολή τους στην διάχυση της πληροφορίας καθώς και τον πληροφοριακό εγγραμματισμό (information literacy). Ο τίτλος της μεταπτυχιακής του διατριβής (μαζί με τον Ευστράτιο Γραμμένη) είναι “Migrating from integrated library systems to library services platforms: An exploratory qualitative study for the implications on academic libraries’ workflows”

Από το 2013 είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου QQML (Qualitative and Quantitative Methods in Libraries), από το 2016 είμαι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης και από τον Οκτώβριο του 2020, ταμίας. Τέλος ήταν μέλος της εθνικής επιτροπής για το παγκόσμιο συνέδριο Βιβλιοθηκών IFLA 2019 το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2024 είναι μέλος  της Εκτελεστικής Επιτροπής της EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations).

Ακαδημίας 84 (ημιώροφος), 106 78 Αθήνα,

enosiebep@gmail.com, http://www.eebep.gr