Το ΟΠΑ συναντάει την ζωγραφική και την ποίηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
“Ένας ζωντανός εικαστικός/ποιητικός διάλογος για τους/τις φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ”
Στο πλαίσιο των ερεθισμάτων σχετικά με την καλλιέργεια της παιδείας του υποψήφιου εκπαιδευτικού σε σύνδεση με την δράση «τέχνη και εκπαίδευση», οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο βιωματικό εργαστήριο με θέμα “Μουσείο και Εκπαίδευση: Η αξιοποίηση τους στη διδακτική πράξη” στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής “ΠΟΙΗΤΙΚΑ” του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Λεωφόρο Συγγρού 364 στην Καλλιθέα.
Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέψεις σε χώρους τέχνης συνεχίστηκαν την Τετάρτη 20/11/2019, όταν οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος συνοδεία της επιστημονικής υπεύθυνης Δρ. Βασιλικής Μπρίνια και της επιστημονικής συνεργάτιδας του Προγράμματος και φιλολόγου Δρ. Κατερίνας Αλεξιάδη, παρευρέθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης φιλοξενείται η έκθεση “ΠΟΙΗΤΙΚΑ”. Στους χώρους της έκθεσης, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος, συνεργαζόμενοι σε ομάδες, συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πορτρέτα των ποιητών που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και συμβουλευόμενοι τα βιογραφικά τους στοιχεία να εστιάσουν στα χαρακτηριστικά που δίνει έμφαση ο εικαστικός κατά την απεικόνισή τους. Μελετώντας ταυτόχρονα στις ομάδες τους ποιήματα συγκεκριμένων δημιουργών κλήθηκαν να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο την σύνδεση του λόγου της ποίησης με τους πίνακες του Γιάννη Ψυχοπαίδη που αναφέρονται σε αυτούς, ενώ με βάση έργα της έκθεσης οι ομάδες πρότειναν δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις που θα υιοθετούσαν ως εκπαιδευτικοί προκειμένου να εισάγουν την τέχνη στην πράξη της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου τους.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, προβληματιζόμενος απέναντι στην συνεχή ισοπέδωση των εικόνων μέσω της εμπορευματοποίησης, η οποία καταργεί άλλοτε με άμεσο κι άλλοτε με έμμεσο τρόπο την σημασία της ζωγραφικής ως τέχνη, θέλησε με τα έργα του να προσδώσει στον λόγο μια ελεύθερη κίνηση, που καθένας μέσα από την ζωγραφική του θα ερμήνευε διαφορετικά, προκαλώντας έτσι μια διαρκή μετάθεση της οπτικής γωνίας. Μέσα λοιπόν από την έκθεσή του “ΠΟΙΗΤΙΚΑ”, η οποία αποτελεί παραγωγή και πρωτοβουλία του ΚΠΙΣΝ, ο επισκέπτης μπορεί ως ένας άλλος Οδυσσέας, να ταξιδέψει από τον Όμηρο στον Ελύτη κι από τον Εμπειρίκο στον Λόρκα και με όχημά του διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, όπως ελαιογραφίες και χαρακτική, να φτάσει στη «δική του Ιθάκη», στην προσέγγιση του έργου δηλαδή που τον εκφράζει. Ουσιαστικά με την τέχνη του ο Ψυχοπαίδης καταλύει κάθε τυποποιημένη οπτική της εικόνας και δίνοντας μια στιγμή ζωής στις φιγούρες του, γεμίζει το αίσθημα απουσίας που γεννάται συχνά στον θεατή, φέρνοντάς τον πιο κοντά σε λέξεις που λιώνουν μέσα στις εικόνες και σε εικόνες που λιώνουν μέσα στις λέξεις.
Την ιδιαίτερη αυτή συνομιλία ανάμεσα στην ζωγραφική και στην ποίηση, μέσα από την έκθεση “ΠΟΙΗΤΙΚΑ” του Γιάννη Ψυχοπαίδη, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020, έχοντας την δυνατότητα, όχι μόνο να ερμηνεύσουν τα έργα του ζωγράφου, αλλά στην πραγματικότητα μέσα από την εικόνα του λόγου και τον λόγο της εικόνας να γεννήσουν «μια δική τους αλήθεια» με αφορμή τα θέματα που πραγματεύεται στα έργα του ο καλλιτέχνης.
Μια ακόμη λοιπόν αξέχαστη εμπειρία για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ…