ΑΣΚΤ και ΟΠΑ: Ένα ακόμη λιθαράκι στο ψηφιδωτό μονοπάτι της Παιδαγωγικής Επιστήμης

Περιήγηση στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ

ASKT2020

Η πρώτη δράση εκτός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/3/2020, στα πλαίσια της καινοτόμου δράσης «Τέχνη και Εκπαίδευση»όταν οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, με την συνοδεία της επιστημονικής υπεύθυνης του Προγράμματος Δρ. Βασιλικής Μπρίνια, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 256.

askt2020

Πιο συγκεκριμένα, με την βοήθεια της καθηγήτριας της «Διδακτικής της Τέχνης» στην ΑΣΚΤ κ. Ειρήνης Γιαννημάρα, καθώς και της εικαστικού της ΑΣΚΤ κ. Χριστίνας Παναγοπούλου, οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα εργαστήρια γλυπτικής, ζωγραφικής και ψηφιδωτού της Σχολής, ώστε να παρατηρήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούν οι δημιουργοί ενός έργου τέχνης, λαμβάνοντας έτσι ένα ακόμη ερέθισμα που θα τους βοηθήσει να κατασκευάσουν και οι ίδιοι, συμμετέχοντας σε ομάδες, τα δικά τους έργα τέχνης στα πλαίσια της καινοτόμου δράσης «Τέχνη και Εκπαίδευση». Τα έργα τέχνης των ομάδων θα εκτεθούν στο πλαίσιο της, καθιερωμένης πλέον, ετήσιας ημερίδας του Προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ως θέμα θα έχει τον Μαθητή.

ASKT2020

ASKT2020

Η αρχή της ξενάγησης έγινε από τα εργαστήρια των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, όπου οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία να δουν έργα τέχνης με κύριο σημείο ενδιαφέροντος το χρώμα, την υφή και το υλικό, ενώ συνομίλησαν με τον εικαστικό κ. Μανώλη Μεραμπελιώτη, ο οποίος, σε ό,τι αφορά την τέχνη αλλά και την ίδια την ζωή, ανήγαγε την πειθαρχία σε μέγιστη μορφή ελευθερίας, καθώς στο πλαίσιο αυτής ο άνθρωπος γνωρίζει ακριβώς τον λόγο για τον οποίο πράττει ή δεν πράττει κάτι. Στη συνέχεια οι φοιτητές./τριες επισκέφθηκαν το εργαστήριο γλυπτικής, όπου είδαν διάφορα υλικά όπως πέτρα, πηλός ή ακόμη και γύψος, φελιζόλ και σύρμα να «ζωντανεύουν» παίρνοντας ανθρώπινη μορφή μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία. Με αφορμή την ποικιλία διαθέσιμων υλικών, η κ. Ειρήνη Γιαννημάρα προέτρεψε τους φοιτητές/τριες να επιλέξουν πρώτα το υλικό με βάση το οποίο θα ήθελαν να δημιουργήσουν τα έργα τέχνης τους και έπειτα τα έργα αυτά να αποκτήσουν επίκεντρο τον Μαθητή, αξιοποιώντας παράλληλα τις τεχνικές του «οπτικού πολιτισμού». Στο πλαίσιο του «οπτικού πολιτισμού» μπορεί να δοθεί στα έργα ένας μοναδικός χαρακτήρας όχι μόνο από το υλικό και την υφή τους, αλλά και από το εννοιολογικό τους προφίλ, τις ιδέες και τα μηνύματα που συμβολίζουν ακόμη και από τον τρόπο που εκτίθενται, καθώς ο τρόπος οργάνωσης της έκθεσης των έργων τέχνης εμπεριέχει παιδαγωγική μεθοδολογία, για την οποία οι φοιτητές/τριες του Προγράμματος θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα από την συνεργάτιδα του Προγράμματος κ. Τατιάνα May-Καλλέργη. Η περιήγηση στους χώρους της ΑΣΚΤ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα εργαστήρια ψηφιδωτών, όπου διάφορα υλικά όπως μάρμαρο, γρανίτης και σμάλτο μετατρέπονται από ακανόνιστα πετρώματα σε μικρές ψηφίδες, οι οποίες συνδυαζόμενες με τις κατάλληλες τεχνικές μπορούν να δημιουργήσουν έργα με μεγάλη  διάρκεια ζωής.

ASKT2020

Με μια έννοια αυτό επιχειρούν να κάνουν όσοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, προσθέτοντας άλλο ένα κομμάτι ο καθένας/μία τους στο ψηφιδωτό συναισθημάτων που βιώνουν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, το οποίο με την ολοκλήρωσή του Προγράμματος σε λίγους μήνες, θα έχει κερδίσει κι αυτό μία θέση στον χρόνο αλλά κυρίως στις καρδιές τους.  

askt 2020

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη εδώ.