Έρευνα πεδίου στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας
Η ομάδα της Πρακτικής Άσκησης στη Διδασκαλία (Π.Α.Δ) Ι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε την Τετάρτη 5/12/2018 την 6η Μπιενάλε της Αθήνας, με τίτλο ΑΝΤΙ. Τους φοιτητές συνόδευε η Δρ Βασιλική Μπρίνια, Επιστημονική υπεύθυνη και διδάσκουσα της ΠΑΔ και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Επιμελητή της Έκθεσης, κύριο Κωστή Σταφυλάκη. Η έκθεση έλαβε χώρα σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων γύρω από την πλατεία της Παλαιάς Βουλής, με κύριο εκθεσιακό κέντρο το κτίριο ΤΤΤ (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφημάτων και Τηλεφωνίας) στην οδό Σταδίου 15.
Η λέξη Μπιενάλε- Biennale είναι ιταλική και σημαίνει «κάθε επόμενο χρόνο» περιγράφοντας γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δύο χρόνια. Στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός και η προέλευση της είναι η Μπιενάλε της Βενετίας που ξεκίνησε το 1895. Η φετινή έκθεση, η οποία είναι η έκτη κατά σειρά έκθεση στην Ελλάδα, επέστρεψε με τον τίτλο «ΑΝΤΙ» εστιάζοντας σε φαινόμενα κοινωνικοποίησης της αντίθεσης και μη-συμμόρφωσης που εμφανίζονται σε πληθώρα θεμάτων, από την καθημερινότητα και την πολιτική μέχρι και την διαδικτυακή κουλτούρα.
Συνεπώς, κάποια από τα εκθέματα ήταν σκηνές από την καθημερινότητα. Μια μέρα στο γραφείο, μια μέρα στο γυμναστήριο ή ακόμη και ένα μέρος όπου αυτά τα δύο συνδυάζονται και συνυπάρχουν με έναν σχετικά ανορθόδοξο τρόπο. Η έκθεση είναι διαδραστική και αναπόσπαστο κομμάτι τους είναι και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες του ΑΝΤΙ εξετάζουν την μεταψηφιακή εποχή, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και που πλέον ο άνθρωπος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το αναλογικό.
Η λέξη ΑΝΤΙ, στα ελληνικά σημαίνει έναντι, και δίνει έμφαση στην μόνιμη εναντίωση που βιώνουμε στις μέρες μας. Πρόκειται επομένως για μια ΑΝΤΙ-συμπεριφορά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι και το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται, το ιστορικό κτίριο ΤΤΤ, είναι ένα διατηρητέο κτίριο, το οποίο είναι δείγμα «αρχαΐζοντος μοντερνισμού». Δύο λέξεις αντίθετες (αρχαίο και μοντέρνο) που όμως συνυπάρχουν. Εκτός αυτού, υπήρξε κτίριο της Εθνικής Αντίστασης, καθώς το 1942 οι «τριατατικοί» είχαν οργανώσει την πρώτη επί γερμανικής κατοχής απεργία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τέλος, κατά τη λήξη της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κύριο Σταφυλάκη, προκειμένου να κατανοήσουν την έννοια του ΑΝΤΙ. Οι απορίες μερικών εκ των φοιτητών επικεντρώθηκαν σε αντιφατικές καταστάσεις της καθημερινότητας, όσον αφορά το ΑΝΤΙ, αλλά και στα κριτήρια τα οποία κάνουν ένα αντικείμενο έργο τέχνης.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ενότητας «Τέχνη και Εκπαίδευση» η οποία ερευνάται από το 2015 στο εαρινό εξάμηνο στην ΠΑΔ ΙΙ.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη εδώ.