Αντίο αγαπημένε μου δάσκαλε!
Στις 27 Ιουλίου 2022, η ψυχαναλυτική και ακαδημαϊκή κοινότητα απώλεσε τον κορυφαίο Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο και Ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ.
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937-2022) γεννήθηκε στην Κατερίνη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική ( Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (1983), της οποίας ήταν ο πρώτος πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Ήταν τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και έχει μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Κλήθηκε να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π. Ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.
Είχε τεράστιο εύρος γνώσεων. Ανήκει στους τελευταίους των ψυχαναλυτών που στην Αγγλία όπου εργάστηκε συναναστράφηκε όσους εμείς σήμερα μόνο τους διαβάζουμε: Την Anna Freud, τον Foulkes, τον Winnicott κα.
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία μιας σύγχρονης ψυχαναλυτικής σκέψης και συνέβαλε στην ευρύτερη διάδοσή της τόσο μέσα από το συγγραφικό του έργο όσο και μέσω των πολυάριθμων διαλέξεων και συνεντεύξεών του. Ο απλός και κατανοητός τρόπος παρουσίασης ήταν ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του. Αγαπούσε την ποίηση και την λογοτεχνία. Από τα ελληνικά γράμματα αντλούσε συχνά τις αναφορές του όπως πχ από τον Ελύτη, τον Καζαντζάκη, τον Σεφέρη, τον Καβάφη κα. Ήταν αριστούχος μαθητής στο σχολείο και ως μαθητής στην Κατερίνη είχε βραβευτεί πανελλαδικά ως ποιητής. Αυτό το ανέφερε ως κάτι ξεχωριστό γι’αυτόν.
Η ακαδημαϊκή του συνεισφορά στην Ελλάδα ήταν επίσης σημαντική. Η καινοτόμος δράση «Μαθήματα ζωής στο σχολείο» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε το 2012 και στηρίχτηκε στην ιδέα του Ματθαίου Γιωσαφάτ ο οποίος τον Μάρτιο του 2012 και του 2013 συζήτησε στο ιστορικό αμφιθέατρο Α με τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος για την εφηβική ηλικία και τα προβλήματα της ηλικίας αυτής. Η καινοτόμος δράση «Μαθήματα ζωής στο σχολείο» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζεται από τότε με επιτυχία.
Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συμπορευτούμε για πολλά χρόνια μαζί του ενώ στάθηκε για πολλούς από εμάς μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ενσυναίσθησης. Προσωπικά, του χρωστάω έναν πατέρα που απέκτησα, αδέλφια που απέκτησα, του χρωστάω ένα σπίτι που ήταν το γραφείο του και η Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Του χρωστάω τον άνθρωπο που έχω γίνει και συνεχώς εξελίσσομαι. Θα κουβαλάω κάτι από εκείνον για πάντα μέσα στην καρδιά μου.
Αγαπημένε μου κ. Γιωσαφάτ σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ!
Βασιλική Μπρίνια