Η εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων στις ανθρωπιστικές επιστήμες μετασχηματίζει το πεδίο, ανοίγοντας συναρπαστικές προοπτικές για τη μελέτη, την έρευνα, τη διαχείριση και την επικοινωνία. Το ΠΜΣ προσφέρει υψηλής ποιότητας εξειδίκευση στη διεπιστημονική περιοχή που είναι γνωστή ως “Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities)”, όπου οι επιστήμες της πληροφορίας συναντούν τις ανθρωπιστικές σπουδές. Παρέχει τα εφόδια στους φοιτητές για να εξετάσουν πτυχές της γλώσσας, του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης ή της κοινωνίας υπό το πρίσμα των ψηφιακών μεθόδων, που επιτρέπουν τη διατύπωση νέων ερευνητικών ερωτημάτων και τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών. Το ΠΜΣ προσφέρει έναν συστηματικό τρόπο για την κατανόηση και την ενσωμάτωση της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας στην έρευνα και τη μελέτη των ανθρωπιστικών επιστημών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξαγάγουμε νόημα από τα δεδομένα και να αφηγηθούμε ιστορίες ή να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με το κοινό.
Απευθύνεται σε πτυχιούχους ανθρωπιστικών, κοινωνικών, πολιτικών και νομικών επιστημών, καθώς και σε πτυχιούχους επιστημών της πληροφορίας, οι οποίοι έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για την εφαρμογή των μεθόδων και τεχνολογιών της πληροφορικής στις ανθρωπιστικές επιστήμες και για τις αλλαγές στις πρακτικές εργασίας που αυτές επιφέρουν.
Προσφέρει μαθήματα για τη συλλογή, διαχείριση, ανάλυση, επιμέλεια και οπτικοποίηση δεδομένων των ανθρωπιστικών επιστημών σε όλο το φάσμα των ΨΑΕ. Εκπαιδεύει τους φοιτητές, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό βάσεων γνώσης, τη διαχείριση και επιμέλεια δεδομένων, τον προγραμματισμό, τη γλωσσική τεχνολογία, τη χρήση στατιστικών εργαλείων, τη δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών, τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, την κριτική προσέγγιση της εφαρμογής ψηφιακών μεθόδων, και την κατανόηση νομικών θεμάτων στη διαχείριση των δεδομένων.
Οι απόφοιτοι αναλαμβάνουν ρόλους ερευνητικούς, παραγωγικούς, τεκμηρίωσης, επιμέλειας, οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριακών πόρων και διοίκησης σε έργα και οργανισμούς με έντονη χρήση ψηφιακών μέσων και τεχνικών στα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών, της πολιτισμικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της επικοινωνίας, καθώς και σε εταιρείες τεχνολογίας.
Γιατί να σπουδάσω στο ΟΠΑ;
Τίτλος: Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Διάρκεια: 12 μήνες (75 ECTS)
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά/Αγγλικά
Προαπαιτούμενα: Πτυχίο ΑΕΙ
Προθεσμία Αιτήσεων: 5/9/2024 [Β' κύκλος αιτήσεων]
Έναρξη: 7 Οκτωβρίου 2024
Δίδακτρα: 4.000 €