Διακρίσεις Καθηγητών και Φοιτητών
Τόσο τα μέλη ΔΕΠ της σχολής, όσο και οι ερευνητές και φοιτητές της, έχουν αποσπάσει πολλές εγχώριες, αλλά και διεθνείς διακρίσεις. Ακολούθως αναφέρονται οι πιο πρόσφατες εξ' αυτών:
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Στα Education Leaders Awards 2024 διακρίθηκε το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, για τη φοιτητική ημερίδα ΟΔΕ "ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ… WORK-LIFE BALANCE" με Gold βραβείο στην κατηγορία «Εκδήλωση / Experiential Event στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
- O Καθηγητής Γεώργιος Κουρέτας ανέλαβε Guest Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού European Economic Review. Από το 1969 το περιοδικό European Economic Review είναι από τα παλαιότερα επιστημονικά περιοδικά γενικού ενδιαφέροντος στην οικονομική επιστήμη για όλη την Ευρώπη. Το European Economic Review αποτελεί ένα βασικό επιστημονικό περιοδικό για τη δημοσίευση θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε όλες τις γνωστικές περιοχές της οικονομικής επιστήμης. Ο σκοπός του περιοδικού είναι η επιλογή ερευνητικών άρθρων τα οποία θα έχουν μεγάλη σχέση και απήχηση σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων της οικονομικής επιστήμης. Το European Economic Review περιλαμβάνεται σε όλες τις διεθνείς βιβλιογραφικές βάσεις με ISI Impact Factor 2.8 για το 2022 (CiteScore 3.9).
- O Καθηγητής Γεώργιος Κουρέτας ανέλαβε Associate Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Forecasting. Το περιοδικό εξειδικεύεται στην επιστημονική έρευνα στο χώρο προβλέψεων και δέχεται επιστημονικά άρθρα που αφορούν θεωρητικές, εμπειρικές υπολογιστικές και μεθοδολογικές διαστάσεις των προβλέψεων καλύπτουν μεγάλο διεπιστημονικό εύρος όπως, στατιστική, οικονομικά, ψυχολογία, συστήματα αποφάσεων και κοινωνικές επιστήμες και περιλαμβάνεται σε όλες τις διεθνείς βιβλιογραφικές βάσεις με ISI Impact Factor 2.306 για το 2020 (5 year IF.2.368).
- Άρθρο των Σταύρου Βουρλούμη, Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ιωάννη Θάνου, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων βραβεύθηκε ως το καλύτερο άρθρο στο ερευνητικό αντικείμενο Strategy Process, κατά το ετήσιο συνέδριο του Strategic Management Society, του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρίσιμου επιστημονικού συνεδρίου στο αντικείμενο της Στρατηγικής Διοίκησης παγκοσμίως, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου 2021.
- Best Paper για το άρθρο με τίτλο: "Assessing the Impact of Hotel Services on Customer Rating Using Fuzzy String Matching and Belief Networks" των Alexandros Bousdekis, Dimitris Kardaras, Stavroula G. Barbounaki. που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του "The Seventh International Conference on Human and Social Analytics", 2021, July 18, 2021 to July 22, 2021 - Nice, France. Link: https://www.iaria.org/conferences2021/awardsHUSO21/huso2021_a4.pdf.
- Ο Καθηγητής Βασίλειος Παπαδάκης ανέλαβε τη θέση του Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις Πρυτανικές Εκλογές που διεξήχθησαν την 23η Ιουλίου 2020.
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of Risk and Financial Management προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά της Μαρίας-Ελένης Αγοράκη) να εκδώσει ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Bank and Firm Decision Challenges and Risks in a Negative Interest Rates Environment". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Oxford Economic Papers προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά των Αθανάσιου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ταβλά) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Ten Years After the Start of the Euro Crisis: Lessons for Financial Markets and Macroeconomic Policies". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Economic Modelling προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Aspects of Macroeconomic Analysis and International Finance". Το τεύχος αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2021.
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of International Money and Finance προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "International Aspects of Economic and Policy Fragility".
- Το επιστημονικό περιοδικό Economic Modelling προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά των Μαρίας-Ελένης Αγοράκη και Duc Khuong Nguyen) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Advances in Banking and Finance".
- Το επιστημονικό περιοδικό Journal of Financial Intermediation προσκάλεσε τον καθηγητή Γεώργιο Κουρέτα (μετά του Αθανάσιου Π. Παπαδόπουλου) να εκδώσει (guest edit) ένα ειδικό τέυχος (special issue) με θέμα "Βank-firm relationships in the post-crisis era".
- H Καθηγήτρια Σάνδρα Κοέν ανέλαβε τη θέση της Αναπληρώτριας Πρύτανη Έρευνας και Προέδρου του ΕΛΚΕ/ΟΠΑ από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2020.
- H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Σαλαβού ανέλαβε τη Διεύθυνση του Athens MBA το Σεπτέμβριο του 2020, με ομόφωνη απόφαση της Ειδική Διϊδρυματικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
- H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Σαλαβού ανέλαβε τη θέση της Αναπληρώτριας Επιστημονικής Υπεύθυνης στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation-ACEin) του Πανεπιστημίου μας με τριετή θητεία.
- Ο Επίκουρος Καθηγητής Ηλίας Καπουτσής εκλέχθηκε ως Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, μέχρι το 2023, στο Διοικητικό Συμβούλιο του European Academy of Management (EURAM).
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Δεδούλης έλαβε βραβείο διδακτικής επίδοσης από το Διατμηματικό ΜΒΑ part-time και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών.
Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
- Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, η Διδάκτωρ Βάσια Κοντοπούλου και η Καθηγήτρια Φλώρα Κοκκινάκη του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας διακρίθηκαν με βραβείο καλύτερου άρθρου (Best paper award) στο 34ο Διεθνές Συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ BAM 2020, το οποίο διεξήχθη 2-4 Σεπτεμβρίου 2020. Οι τρεις ερευνητές του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας έλαβαν τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση για την εργασία τους με τίτλο "Counterfeit Luxury Brands & Mating Goals", το οποίο υποβλήθηκε στο Marketing & Retail Track του συνεδρίου. Η εργασία αυτή εξετάζει τις προτιμήσεις για απομιμήσεις πολυτελών προϊόντων υπό το φως της εξελικτικής ψυχολογίας (evolutionary psychology) και με τη διεξαγωγή πειραματικής μελέτης σε καταναλωτές.Το διεθνές συνέδριο της Βρετανικής Ακαδημίας Μάνατζμεντ συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν 1.000 συνέδρους από 50 και πλέον χώρες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα επιστημονικά συνέδρια του κλάδου από το 1986.
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
- Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό "Investor Simulator", που διοργάνωσε η Eurobank Asset Management M.F.M.C. και στoν οποίο συμμετείχαν ομάδες φοιτητών από το ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ, κατέκτησε η ομάδα φοιτητών από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Τα δύο μέλη της ομάδας ήταν ο τελειόφοιτος Παναγιώτης Μητρόπουλος και το πτυχιούχος Διονύσης Κουζελέας.
- H μελέτη "Determinants of Chartering Decisions in the Dry Bulk Sector of Shipping", από τους Εμμανουήλ Καβουσανό, Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Δημήτρη Τσουκνιδή, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Στέλλα Μωυσιάδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, έλαβε το βραβείο δεύτερης καλύτερης μελέτης που συμμετείχε στο Συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων IAME 2023, στο Long Beach της Καλιφόρνια.
- O Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδριανός Τσεκρέκος, αποτελεί μέλος της συγγραφικής ομάδας που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ένωση Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA, στα πλαίσια του δεύτερου ετήσιου CFA Society Greece Annual Research Award της. Το Research Award της την Ελληνικής Ένωσης Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA αποσκοπεί στην αναγνώριση και διάκριση της εξαιρετικής επιστημονικής και εμπειρικής έρευνας στους τομείς των επενδύσεων, των χρηματοοικονομικών, των οικονομικών, της διαχείρισης επιχειρήσεων και της λογιστικής. Η αξιολόγηση των ερευνητικών άρθρων που υποβλήθηκαν έγινε ανώνυμα από τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης, η οποία απαρτιζόταν από άτομα με αποδεδειγμένη και μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης ήταν η προσβασιμότητα του ερευνητικού άρθρου σε μη εξειδικευμένους αναγνώστες, η επιστημονική εγκυρότητά του, η επάρκεια της επιχειρηματολογίας και των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και το συμπέρασμα της έρευνας. Βραβεύτηκε με το Research Award το άρθρο "Enhancement in a firm's information environment via options trading and the efficiency of corporate investment" των κκ. Σ. Αναγνωστοπούλου, CFA, Λ. Τριγιώργη και Α. Τσεκρέκου.
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Ο υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και μέλος του εργαστηρίου ELTRUN κος Κουκόπουλος Αναστάσιος, τιμήθηκε με τη διάκριση "Best Paper Award", ως αναγνώριση για την κατάθεση του, στο 26ο Συνέδριο του EISIC (Excellence in Services International Conference), με τίτλο "Artificial Intelligence and Regulation: Total Quality Management for Mental Health Services". Η εν λόγω κατάθεση περιλαμβάνει επίσης ως συγγραφέα τον Δρ. Δανία Νικόλαο από το University of Strathclyde της Γλασκόβης. Η βράβευση διεξήχθη στο Μπέργκαμο της Ιταλίας στις 29-30 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 27ου Συνεδρίου του EISIC. Την απονομή πραγματοποίησε ο Dr. Jacques Martin.
- Το μάθημα «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» απέσπασε το Gold βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» στα Education Leaders Awards 2024. Tο μάθημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Καθηγητή Γεώργιο Ι. Δουκίδη και τον Δρ. Σταύρο Λουνή.
- Η ομάδα του ΔΕΤ "NegotiaTech" με τους 2ετείς φοιτητές, Γιάννη Πετράκη, Σοφία Γιαννοπούλου και Cristian Scobioala-Nicoglu κέρδισαν στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων Athens Negotiations Tournament (ANT), που διοργανώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΔΕ).
- Η απόφοιτη του Tμήματος Αγνή Ορφανουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκηση Λειτουργιών στο Saïd Business School, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ενημερωτικής ιστοσελίδας επιχειρηματικής εκπαίδευσης "Poets & Quants" με τους 40 καλύτερους Καθηγητές MBA κάτω των 40 ετών για το 2022 (Best 40 Under 40 MBA Professors).
- Στην ελληνική λίστα του "Forbes 30 under 30", ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς νέους επιχειρηματίες κάτω των 30, αναδείχθηκαν οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΕΤ: Αγγελίνα Τερλάκη, συνιδρύτρια της Red Dot Analytics, Σπύρος Μίχας, συνιδρυτής της Joule, Ίρια Κατρίτση, ιδρύτρια της Nature Above, Κωνσταντίνος Αρετάκης, Έλενα Κορακιανίτη, Άννα-Μαρία Πέτρου και Αφροδίτη-Νεφέλη Χρονοπούλου, δημιουργοί της ViceΑbroad και Πέτρος Σιάχος και Ερρίκος Τζίμας, ιδρυτές της Hobsido.
- Η εργασία με τίτλο "A Design Theory for Energy and Carbon Management Systems in the Supply Chain", Journal of the Association for Information Systems, 23 (1), pp. 329-371 των Ελένη Ζάμπου, Ιωάννη Μούρτου, Κατερίνας Πραματάρη και Stefan Seidel, βραβεύτηκε με το Βραβείο «Best Journal Paper in Green IS for 2022» από την AIS SIGGreen – Special Interest Group in Green IS. Η ερευνητική εργασία καθορίζει το πεδίο εφαρμογής των Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας και Άνθρακα στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και αναπτύσσει τη θεωρία σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων βασικών κατασκευών και αρχών σχεδιασμού. Υποδεικνύει επίσης ότι η θεωρία σχεδιασμού, εάν εφαρμοστεί, υποστηρίζει τη μέτρηση της ενέργειας και του άνθρακα και τη λήψη αποφάσεων με επίγνωση του περιβάλλοντος και την πρακτική στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
- Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη ανέλαβε Senior Editor στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Information Systems. Το περιοδικό βρίσκεται στο 33ο έτος από την ίδρυσή του και κατατάσσεται μεταξύ των 11 καλύτερων στη λίστα "CSS List of Premier Journals" που συντάσσει το College of Senior Scholars του Association for Information Systems και έχει αξιολόγηση 4 στη λίστα ABS και Impact Factor 9.5 (2022).
- Την πρώτη θέση στο hackathon με θεματική «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πράσινες Πόλεις», κέρδισαν η ομάδα Green Minds με τους κ.κ. Ελένη Κακούρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος ΔΕΤ, Βίκυ Αναγνωστόπουλου, Learning Designer & PhD Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, Κωνσταντίνα Καρκαντζού, Finance Specialist, Πασχάλης Σάρρας, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αθανάσιος Χειμώνας, φοιτητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση, με την ιδέα "Bump it down" συναγωνιζόμενη 8 ομάδες και κέρδισε ένα study visit στο Bristol το Μάρτιο του 2024. Το "Bump it down!" βοηθά τους δήμους να εντοπίζουν τις λακούβες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λακούβες έχουν σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Μόνο στην ΕΕ οι επισκευές δρόμων λόγω των λακούβων εκτιμάται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η λύση “Bump it down” απαιτεί την τοποθέτηση μίας κάμερας σε κάθε όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του Δήμου, GPS για τον εντοπισμό της θέσης της λακούβας, και πρόσβαση στο διαδίκτυο για την επικοινωνία με το κέντρο δεδομένων μας, όπου τα δεδομένα επεξεργάζονται από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Όσον αφορά το αποτέλεσμα, οι δήμοι θα βλέπουν τις λακούβες που εντοπίζονται σε έναν live χάρτη, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να θέτουν προτεραιότητες για την επισκευή τους.<
- Το σημαντικό βραβείο "LEO (Lyons Electronic Office)", απονεμήθηκε στην Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος, Καθηγήτρια Χρυσάνθη Αυγέρου, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Association of Information Systems ICIS 2023", το οποίο έλαβε χώρα στο Hyderabad της Ινδίας. Η κυρία Χρυσάνθη Αυγέρου είναι Καθηγήτρια του London School of Economics and Political Science (LSΕ). Το βραβείο LEO, θεσπίστηκε το 1999 από το AIS Council και την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Διάσκεψης για τα Πληροφοριακά Συστήματα (ICIS). Με το βραβείο LEO αναγνωρίζονται επιστήμονες με εξαιρετικά επιτεύγματα και παγκόσμιο αποτύπωμα, στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.
- Το 1ο Βραβείο Καλύτερης Νέας Ιδέας, στην Κατηγορία «Δημόσια, Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη» απονεμήθηκε στην πρόταση «Εφαρμογή Λήψης Δικαστικών Αποφάσεων Πρωτοδικείου Αθηνών» του Φορέα Πρωτοδικείο Αθηνών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ' ολοκλήρου από το Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Ηλία Λυμπερόπουλο, στο πλαίσιο των «Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
- Οι Καθηγητές του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης και Χρήστος Ταραντίλης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους κορυφαίους (top 2%) επιστήμονες του κόσμου στα γνωστικά τους αντικείμενα, για το 2023, όπως δημοσιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Stanford. Η λίστα διαμορφώνεται με βάση τις δημοσιεύσεις των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίες αναφέρονται συχνότερα από άλλους συγγραφείς παγκοσμίως με βάση τυποποιημένους δείκτες ετεροαναφορών.
- Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλης έλαβε τη διάκριση Oπe\n Ecosystem Award 2023 στο συνέδριο πληροφορικής Oπe\n Conf, για τη μακρόχρονη και συνεχή προαγωγή του Ελληνικού Τεχνικού Οικοσυστήματος.
- Στον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλη απονεμήθηκε ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μέθοδο ασφαλούς φύλαξης εμπιστευτικών δεδομένων σε χαμηλού κόστους αποσπώμενες μονάδες αποθήκευσης, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση και χρήση εξειδικευμένου λογισμικού. Οι δαπάνες της κατοχύρωσης επιχορηγήθηκαν από πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και Ίδρυμα Ωνάση με στόχο την ανάδειξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας. Την εκμετάλλευση του διπλώματος έχει αναλάβει το νεοσύστατο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΟΠΑ.
- Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης ανακηρύχθηκε μέλος του προγράμματος διακεκριμένων ομιλητών της ACM (ACM Distinguished Speakers). Σύμφωνα με την ACM, οι διάσημοι διεθνείς ηγέτες σκέψης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραθέτουν ομιλίες για τα πιο σημαντικά σύγχρονα θέματα της πληροφορικής. Οι ομιλητές προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και πανεπιστημίων, όπως IBM, Microsoft, Raytheon, Sony Pictures Imageworks, Lawrence Livermore National Laboratory, Siemens Information Systems, Stanford University, Carnegie Mellon, University of British Columbia, Georgia Tech, UCLA, McGill University, και Tsinghua University.
- Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης έλαβε τη διάκριση "Distinguished Reviewer Award" ως μέλος της επιτροπής προγράμματος στην κύρια ροή (technical track) του επιστημονικού συνεδρίου "2023 International Conference on Software Engineering" (ICSE '23), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, στις 14-20 Μάϊου 2023.
- Την πρώτη θέση στο MindsDB Hackathon κέρδισε ο φοιτητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Μάριος Αηντίνι, με την υποχρεωτική εργασία που εκπόνησε στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη», με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη. Το MindsDB είναι μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών AI χωρίς την απαίτηση ειδικών γνώσεων στην ανάπτυξη AI λογισμικού. Πλέον, το MindsDB έχει μετατραπεί σε μια νεοφυή επιχείρηση με αξία πάνω από $160 εκ. Το θέμα του Hackathon ήταν η συνεισφορά στο λογισμικό του MindsDB. Η συνεισφορά του κ. Αηντίνι αφορούσε τη διασύνδεση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης με τα email των χρηστών: Αξιοποιώντας την πλατφόρμα του MindsDB, ένας χρήστης μπορεί πλέον, μεταξύ άλλων, να απαντά αυτόματα σε ένα email με το επιθυμητό ύφος, να ταξινομεί τα email του σε κατηγορίες που αναγνωρίζει ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, ή να ανιχνεύει αν ένα email περιέχει ανεπιθύμητο περιεχόμενο (spam). Ο κ. Αηντίνι κατέκτησε το 1ο βραβείο, και παρέλαβε το έπαθλο των $5000, μαζί με τον Ινδό προγραμματιστή και επιχειρηματία Rajeev R. Sharma, με τον οποίο συνεργάστηκε.
- Τη 2η και την 3η θέση στον Εθνικό Τελικό του 9ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» και το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" κατέκτησαν οι φοιτητικές start up επιχειρήσεις του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση του Εθνικού Τελικού αναδείχθηκε η start up επιχείρηση "Cup n Track" με τους Γεώργιο Αλεξάκη, Αγγελική Μπούρα, Ιωάννα-Σωτηρία Παπαδημούλη, Ελπίδα Χριστοδουλέα και Χρήστο Ψαραδέλλη και την τρίτη θέση κέρδισε η start up επιχείρηση "Container Sense" με τους κ.κ. Σωκράτη Ανάργυρο Κουμπάρδα, Σωσίπατρο Μεταλληνό και Γιώργο Παζαρλή. Επίσης, το Πανευρωπαϊκό Online Award "Market Expansion Award by EuroPen" απονεμήθηκε στη start up επιχείρηση “Seansor” με τους κ.κ. Γεωργία Γεωργακλή, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Μαρία Κουμίδου, Ευθυμία Παπαζήση και Μαρία Βασιλική Πατσουράκη.
- Η απόφοιτος του Τμήματος Αγγελίνα Τερλάκη, Research Engineer στο Nanyang Technological University, στη Σιγκαπούρη αναδείχθηκε στη λίστα Forbes "30 Under 30 Asia 2023" λίστα και ειδικότερα στην κατηγορία Asia Enterprise Technology Category με την spin-off εταιρείας της Red Dot Analytics! Η Αγγελίνα, μαζί με την ομάδα της είχε προκριθεί στο διαγωνισμό "Ja Start Up 2019", με τη ψηφιακή ιδέα “Safe Seas”, την οποία ανέπτυξε μάθημα Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, με διδάσκοντα τον Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc “Technopreneurship and Innovation” στο φημισμένο Nanyang Technology University.
- Οι φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ Τάσος Βέμμος και Γιάννης Βερροιόπουλος συμμετείχαν με επιτυχία στο hackathon "AI for the Common Good co-created with Microsoft", το οποίο διοργάνωνε το British Council και κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο UCL, τον Μάρτιο του 2023. Η ομάδα του Γιάννη αναδείχθηκε πρώτη με την ιδέα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών με Τεχνητής Νοημοσύνης/ ΑΙ (Artificial Intelligence). Η ομάδα του Τάσου αφορούσε τη βελτιστοποίηση άρδευσης, αξιοποιώντας δεδομένα προγνώσεων καιρού.
- Τη δεύτερη θέση στο AI Hackathon "Stronger Together | Artificial Intelligence for the Common Good" κατέκτησαν οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Βέμμος και Μάρκος Λουκάς. Η ομάδα του φοιτητή Τάσου Βέμμου παρουσίασε μια ιδέα για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη νερού στη γεωργία χρησιμοποιώντας εργαλεία AI. Η ομάδα του φοιτητή Μάρκου Λουκά παρουσίασε μια εφαρμογή που στοχεύει να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Η ομάδα Drug n Drop που αποτελείται τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη, κατόρθωσε να εισαχθεί στη λίστα Forbes 30 Under 30 της Ελλάδας για το 2022, ανάμεσα στους 30 πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της χρονιάς. Επίσης στην ομάδα απονεμήθηκε και το πρώτο τιμητικό βραβείο για την κατάκτηση της Πανευρωπαϊκής 3ης θέσης του Junior Achievement – GEN-E 2022, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Mobile Excellence Awards 2023. Τέλος, η ομάδα Drug n Drop έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Innovation Idea Holder του μεγαλύτερου Εθνικού Προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας GreenTech Challenge 2022, που διεξήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
- Τρεις από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 – JA Europe του Junior Achievement (JA) Europe κατέκτησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμέα η ομάδα "Drug n Drop", με τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη κατέκτησε το Τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο όπως επίσης και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award. Επίσης, το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας για την απόδοσή του ως διευθύνων της Drug n Drop στο σύνολο των σκελών (εθνικό και διεθνές) του διαγωνισμού κέρδισε ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης.
- Με τη διάκριση "Open Library Fellow" για τη συνεισφορά της και την εξαιρετική εργασιακή ηθική στο διεθνούς εμβέλειας έργο Open Library (Ανοιχτή Βιβλιοθήκη), τιμήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζούνη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το έργο Open Library αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη συνεισέφερε στο έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Open Library, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της δημοφιλούς πλατφόρμας που εμπιστεύονται εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.
- Τα βραβεία «Διακεκριμένης Εργασίας» (Distinguished Paper) και «Καλύτερου Τεχνουργήματος» (Best Artifact) κέρδισαν ο απόφοιτος του Τμήματος Στέφανος Χαλιάσος και ο υποψήφιος διδάκτορας Θοδωρής Σωτηρόπουλος, στο κορυφαίο συνέδριο του κλάδου των γλωσσών προγραμματισμού "43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation" (PLDI 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), στις 13-17 Ιουνίου 2022. Η βράβευση αφορούσε την εργασία "Stefanos Chaliasos, Thodoris Sotiropoulos, Diomidis Spinellis, Arthur Gervais, Benjamin Livshits, and Dimitris Mitropoulos, Finding typing compiler bugs, in Proceedings of the 43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation, PLDI'22. ACM, June 2022", στην οποία συμμετείχαν και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ), ο Επίκουρος Καθηγητής Arthur Gervais, (Imperial College), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Benjamin Livshits (Imperial College) και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Μητρόπουλος (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
- Την πρώτη θέση στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022» κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή ομάδα "Drug n Drop" με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σπυρέλλη.
- Με τη διάκριση της μεγαλύτερης επιδραστικότητας (Most Influential Paper Award) αναγνωρίστηκε η εργασία «GHTorrent: GitHub's data from a firehose» των ακαδημαϊκών Γεωργίου Γούσιου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Delft University of Technology και διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ. Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Mining Software Repositories» (MSR), ανάμεσα στις εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο πριν δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη εργασία σημείωσε τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012–2022.
- Βαρύνουσας αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η εκλογή της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, Προέδρου του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη θέση της Προέδρου (President Elect) στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS). Η Διεθνής Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων προάγει τη γνώση και την αριστεία στην πρακτική και τη μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι η κορυφαία επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, της διδασκαλίας, της πρακτικής και της μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. Το «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει για πρώτη φορά Ελληνίδα επιστήμονας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι η 3η γυναίκα Πρόεδρος από το 1994, έτος ίδρυσης της Ένωσης. Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη προτάθηκε από την αρμόδια επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων της AIS και εκλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από το σύνολο των μελών της Ένωσης. Η θητεία της ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι τριετής, και κατά τη διάρκειά της αναλαμβάνει καθήκοντα Εκλεγμένου Προέδρου (President Elect), Προέδρου (President), και Προηγούμενου Προέδρου (Immediate Past President), τον 1ο, 2ο και 3ο χρόνο αντίστοιχα.
- Τη σημαντική «Αναγνώριση Διακεκριμένης Συνεισφοράς» ως καταστατικό μέλος της αντίστοιχης δράσης (Chartered member Distinguished Contributor) από την διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της επιστημονική ένωση IEEE Computer Society, έλαβε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Το Πρόγραμμα Αναγνώρισης Διακεκριμένης Συνεισφοράς της IEEE Computer Society εισήχθη το 2021 ως μέρος της 75ης επετείου της ένωσης. Το πρόγραμμα προβάλλει τη σημαντική συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη και καινοτομία των μελών του, ενώ αναγνωρίζει την εθελοντική συνεισφορά. Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση της IEEE Computer Society.
- Σημαντική αναγνώριση από τον Διεθνή Σύνδεσμο Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS) έλαβαν οι δημοσιεύσεις τις οποίες συνέταξε η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, μαζί με εξαίρετους ακαδημαϊκούς στο πεδίο των Πληροφοριακών Συστημάτων, από την Ειδική Ομάδα Ενδιαφέροντος (SIG) για τη χρήση της θεμελιωμένης θεωρίας (Grounded Theory Methodology – GTM). Συγκεκριμένα, η δημοσίευση “Generative Mechanisms of Workarounds, Discontinuance and Reframing: A study of negative disconfirmation with consumerised IT”, της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, στο περιοδικό Information Systems Journal, αναδείχθηκε ως επιλαχούσα ανάμεσα σε 18 υποβολές για το βραβείο “SIG GTM Best Paper”, το Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, στις 5 πρώτες τελικές υποψήφιες της ίδιας κατηγορίας (SIG GTM Best Paper) προκρίθηκε η δημοσίευση “Appropriating Information Technology Artefacts through Trial and Error: The Case of the Tablet” της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, της Νάνσυ Πουλούδη, Καθηγήτριας στο Τμήμα ΔΕΤ, του Γεωργίου Γιαγλή, Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Διευθυντής Institute for the Future του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Jonathan Wareham, Καθηγητή στο ESADE Business School, στο περιοδικό Information Systems Frontiers.
- Οι Δέσποινα Μαρκουλάκη και Γιάννης Πουλάκης, τεταρτοετείς στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και ο Σκιαδόπουλος Αλέξανδρος, τεταρτοετής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (ΟΔΕ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), διακρίθηκαν στον 6ο κύκλο του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής”.
- H Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) στο 6ο Ετήσιο Φόρουμ, απένειμε το ετήσιο βραβείο στον Kαθηγητή Γιώργο Ιωάννου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EnexGroup για την «μακροχρόνια συμβολή του στη δημιουργία της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Ο Kαθηγητής Γιώργος Ιωάννου ευχαρίστησε την HAEE και τον Πρόεδρο της HAEE Δρ. Σπύρο Παπαευθυμίου και τόνισε τη σημασία του βραβείου για την EnExgroup και το προσωπικό της, η οποία πραγματοποίησε τις αναγκαίες μετατροπές για να επιτύχει την ετοιμότητα και τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο πέτυχε πολλά ορόσημα, από την αρχή της λειτουργίας των τριών κύριων αγορών ενέργειας του.
- Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Μανώλης Κρητικός εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 και έλαβε θέση Αντιπροέδρου για την διετία 2021-2023. Επίσης, ο κ. Κρητικός ορίστηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα IMO2021 επίτροπος (IMO Commissioner) για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού.
- H φοιτητική ομάδα “Swim.me” βραβεύτηκε στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 “Elevate Greece”, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια της 1ης θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 και τον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece! Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα αποτελείται από τους φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος, οι οποίοι παρουσίασαν τη ψηφιακή ιδέα «Swim.me», ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα.
- Την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή «start-up» ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) "Swim.me" και το «έξυπνο» σκουφάκι της για άτομα με προβλήματα όρασης. Την ομάδα αποτελούν οι φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος.
- Η διαπανεπιστημιακή ομάδα ΟΠΑ – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου “Swim.me” και η ομάδα του ΔΕΤ “FireProov”, στον διαδικτυακό Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2021" του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, συναγωνίστηκαν τις 10 καλύτερες ελληνικές φοιτητικές «start up», αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και κέρδισαν 2 βραβεία. Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή Ομάδα "Swim.me" με τις φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ, Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, τον φοιτητή τμήματος ΟΔΕ στο ΟΠΑ Αναστάσιο Καραμούτσο και τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Γεωργακίλα, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριο Λάμπρο. Το βραβείο της δεύτερης θέσης απονεμήθηκε στη φοιτητική ομάδα Τμήματος ΔΕΤ "FireProov", με τους Αδαμάντιο Αβραντίνη, Σταύρο Βασίλαρο, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Άννα Μαρία Μερσίνογλου.
- Ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Λέων Γαβαλάς και η απόφοιτη του διδακτορικού προγράμματος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Έρευνας Λογισμικού Lero του National University of Ireland Galway, Αναστασία Γρίβα συνιδρυτές της Bespot, ο απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος Γιάννης Ήµελος, συνιδρυτής της CollegeLink και ο απόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος, συνιδρυτής της Sleed και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Στέλιος Ηλιάκης και εταίρος του Uni.Fund, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 40 Under 40 2021 που κατήρτισε η Fortune Greece για νέους Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και διακρίνονται στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της χώρας και στο εξωτερικό.
- Η δημοσίευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Λεκάκου και της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Μαρίας Μπούρα, στο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους (ABS 4) British Journal of Management, αναδείχθηκε ως "Top Cited Article" (άρθρο με τις περισσότερες παραπομπές) για τη χρονική περίοδο 2019-2020, από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Η δημοφιλής εργασία, με τίτλο «Big Data Analytics Capabilities and Innovation: The Mediating Role of Dynamic Capabilities and Moderating Effect of the Environment» εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Patrick Mikalef και τον Καθηγητή και Επικεφαλής του Τμήματος Computer Science στο Norwegian University of Science and Technology (NTNU), John Krogstie. Το άρθρο διερευνά μηχανισμούς αναλυτικής δεδομένων μεγάλης κλίμακας που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία και οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι από εμπειρικές έρευνες. Το άρθρο τεκμηριώνει εμπειρικά ότι τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσουν σε καινοτομία όσον αφορά νέα προϊόντα, υπηρεσίες, προσεγγίσεις μάρκετινγκ και επιχειρηματικά μοντέλα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να αποκτήσουν οι εταιρείες ικανότητες ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας (Big data analytics capabilities), που είναι αυτές που οδηγούν σε επιχειρηματική αξία, είναι η πρόσληψη ατόμων με τεχνικές δεξιότητες, διαχειριστικές γνώσεις αλλά και ικανότητες «ανάγνωσης» των δεδομένων μεγάλης κλίμακας, η προώθηση κουλτούρας οργανωσιακής μάθησης και η ενσωμάτωση της βασιζόμενης στα μεγάλα δεδομένα λήψης αποφάσεων στον «πυρήνα» της λειτουργίας του οργανισμού.
- Ο καθηγητής του Τμήματος Διομήδης Σπινέλλης εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής περιοδικών (Magazine Operations Committee) της IEEE Computer Society για το έτος 2021. Ως πρόεδρος της επιτροπής συμμετέχει ex-officio στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού (Board of Governors). Στην επιτροπή μετέχουν ως μέλη οι διευθυντές σύνταξης των αντίστοιχων περιοδικών.
- Η δημοσίευση του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος, Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής Στέφανο Χαλιάσο, Βαγγέλη Ατλιδάκη και Δημήτρη Μητρόπουλο τιμήθηκε με το βραβείο «Distinguished Artifact Award» (βραβείο διακεκριμένου τεχνουργήματος) στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Λογισμικού «International Conference on Software Engineering» (ICSE 2021). Η βραβευθείσα δημοσίευση, με τίτλο «Data-Oriented Differential Testing of Object-Relational Mapping Systems», αφορά μια καινοτόμο μέθοδο για την εύρεση σφαλμάτων σε συστήματα που επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων με βάσεις δεδομένων. Η εφαρμογή της μεθόδου επέτρεψε την εύρεση 25 αγνώστων μέχρι την ανακάλυψή τους σφαλμάτων σε ευρύτατα χρησιμοποιούμενα συστήματα λογισμικού και οδήγησε τους κατασκευαστές τους στη διόρθωση των περισσοτέρων από αυτά. Η αναγνώριση που απονεμήθηκε στους ερευνητές αφορά το λογισμικό και τα δεδομένα που συνοδεύουν τη δημοσίευση. Η ανοιχτή διάθεσή τους επιτρέπει σε άλλους επιστήμονες αλλά και στη βιομηχανία να τα αξιοποιήσουν σε νέες έρευνες και σε πρακτικές εφαρμογές.
- Το βραβείο «2020 AIS Technology Challenge» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάνσυ Πουλούδη, από τη Διεθνή Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS), κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Πληροφοριακών Συστημάτων (ICIS 2020), που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς που διακρίνονται για τη σημαντική συνεισφορά τους, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της κοινότητας των πανεπιστημιακών με επιστημονικό πεδίο τα Πληροφοριακά Συστήματα διεθνώς. Για το 2020, η AIS αναγνώρισε τη συμβολή των Συντονιστών Προγράμματος (Program Co-Chairs) των συνεδρίων European Conference on Information Systems (ECIS), Americas Conference on Information Systems (AMCIS) και Pacific-Asia Conference on Information Systems (PACIS), τα οποία διεξάχθηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά.
- Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Mathematical Society of South-Eastern Europe, MASSEE) εκλέχθηκε για την διετία 2020-2022 ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ Μανώλης Κρητικός. Στη Μαθηματική Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν, πέρα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Μαθηματικές Εταιρείες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
- Το δωρεάν ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα (massive open online course — MOOC) στην πλατφόρμα edX με τίτλο «Unix Tools: Data, Software and Production Engineering» έλαβε τη διάκριση "Best Online Courses of the Year" (έκδοση 2021) από τον οργανισμό Class Central. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα κορυφαία 30 μαθήματα από τα 2.800 που εξετάστηκαν. Ο δεύτερος κύκλος του μαθήματος είναι διαθέσιμος μέσω του δεσμού https://www.spinellis.gr/unix?dmst10
- Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Δουκίδης, Γεώργιος Γιαγλής, Γεώργιος Ιωάννου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δαμιανός Χατζηαντωνίου, περιλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων ακαδημαϊκών στον τομέα data and analytics Leading Academic Data Leaders List του CDO Magazine για το έτος 2021.
- Ο απόφοιτος του Τμήματος Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το βραβείο “Information Systems Research Best Reviewer 2020”. Το Βραβείο Καλύτερου Κριτή (επιστημονικών δημοσιεύσεων) του Information Systems Research απονέμεται από το επιστημονικό περιοδικό Information Systems Research (ISR), ένα κορυφαίο περιοδικό στο πεδίο των πληροφοριακών συστημάτων. Οι αρχισυντάκτες και οι συνεργαζόμενοι συντάκτες του ISR ψηφίζουν για τον/τη νικητή/νικήτρια αξιολογώντας υψηλής ποιότητας εξελικτικές κριτικές πολλαπλών χειρογράφων από τους υποψηφίους.
- Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP). O Λευτέρης Αραπάκης, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.
- Η απόφοιτος του Τμήματος Βίλμα Τόδρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοίκησης Λειτουργιών, στο Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ), τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2020 “Inaugural INFORMS Information Systems Society Gordon B. Davis”. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Γκόρντον Ντέιβις, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του κλάδου των πληροφοριακών συστημάτων. Η κυρία Τόδρη έλαβε και τη διάκριση “AIS Early Career 2020”, με την οποία επιβραβεύονται προσωπικότητες στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας τους που έχουν ήδη επιδείξει εξαιρετική έρευνα, διδασκαλία και/ ή έχουν συμβάλει σημαντικά με τις υπηρεσίες του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων.
- Το βραβείο 2020 McKinsey Women Achievement Award απονεμήθηκε στη Μαρία Σλάμαρη, τεταρτοετή φοιτήτρια του Τμήματος. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για τη Διαφορετικότητα, έχει θεσπίσει το βραβείο McKinsey Women Achievement Award, σκοπός του οποίου είναι η επιβράβευση μια γυναίκας που είτε είναι φοιτήτρια είτε έχει αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία με λιγότερο από 5 χρόνια προϋπηρεσία και έχει διακριθεί για την ακαδημαϊκή ή/και την επαγγελματική/εθελοντική της πορεία.
- Την 2η θέση στον διαδικτυακό παγκόσμιο διαγωνισμό HR Case Competition που διοργάνωσε το Purdue University (ΗΠΑ), την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, κατέκτησαν οι φοιτήτριες του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σλάμαρη, Ευαγγελία Πανταζοπούλου, Αλεξάνδρα Σταθοπούλου και Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου. Όπως τόνισε η κριτική επιτροπή αλλά και ο επιστημονικός υπεύθυνος του διαγωνισμού «Η ελληνική συμμετοχή είχε την καλύτερη παρουσίαση και ανέβασε ψηλά τον πήχη παρουσιάζοντας πρώτη σε σειρά εμφάνισης». Επιπλέον, η φοιτήτρια Ελένη-Σταματίνα Τζερεφού βραβεύτηκε και με τον τίτλο «Best Speaker».
- Στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2020 στην Επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) που δημοσίευσε το Guide2Research βρίσκεται ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (19η θέση στην Ελλάδα). Πρόκειται για την έκτη ετήσια κατάταξη για την έκδοση της οποίας μελετήθηκαν περισσότερα από 6.000 προφίλ από όλο τον κόσμο. Τα κριτήρια για την κατάταξη των επιστημόνων αφορούσαν στον δείκτη επιστημονικής ποιότητας (H-index from Google Scholar), τις παραπομπές, τις βιβλιογραφικές αναφορές κάθε επιστήμονα στο διαδίκτυο, όπως επίσης και τις διακρίσεις τους έως τις 16 Μαΐου 2020. Συνολικά η κατάταξη περιλαμβάνει 37 επιστήμονες από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.