- Εξωτερικός Έλεγχος Διασφάλισης Εκθέσεων Βιωσιμότητας - Assurance of Sustainability Reporting
-
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αξιόπιστη πληροφόρηση σε θέματα βιωσιμότητας, δημιουργεί πιέσεις στις επιχειρήσεις να διενεργούν εξωτερικό έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς. Τα επόμενα χρόνια η ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων για εξωτερικό έλεγχο διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητάς τους θα ενταθεί λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Προτύπων Πληροφόρησης για τη Βιωσιμότητα (European Sustainability Reporting Standards - ESRS) σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2464 (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD). Τα ESRS υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να διενεργούν, κατ’ελαχιστο, έλεγχο περιορισμένης διασφάλισης (limited assurance) για τις εκθέσεις βιωσιμότητας τους. Το μάθημα επικεντρώνεται στην εφαρμογή σχετικών προτύπων που προβλέπουν τις διαδικασίες ελέγχου διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας: (α) Κατανόηση του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ωθεί τις επιχειρήσεις να διενεργούν ελέγχους διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας. (β) Κατανόηση του Ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας. (γ) Εφαρμογή των αρχών ελέγχου διασφάλισης εκθέσεων βιωσιμότητας σύμφωνα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα έλεγχου (International Standard on Sustainability Assurance (ISSA) 5000 και AA1000 Assurance Standard (AA1000AS v3)). (δ) Διάκριση μεταξύ διαφορετικού επιπέδου ελέγχου διασφάλισης (περιορισμένη και εύλογη διασφάλιση). (ε) Εφαρμογή των αρχών ελέγχου διασφάλισης εκθέσεων για την κλιματική αλλαγή και κυρίως των ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου (GreenHouse Gas Emissions).
|
5 |
- Χρηματοοικονομική της Ενέργειας, Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι και Αγορές Παραγώγων - Energy Finance, environmental risks and derivative markets
-
Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης κατανόησης των δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της χρηματοοικονομικής της ενέργειας, των περιβαλλοντικών κινδύνων και των αγορών παραγώγων. Μέσα από αυτό, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στις αγορές ενέργειας, θα κατανοήσουν τον ρόλο των αγορών παραγώγων στη διαχείριση κινδύνων και θα εξετάσουν τις στρατηγικές χρηματοδότησης και επενδύσεων σε σχέση με την ενέργεια. Το μάθημα θα περιλαμβάνει επίσης μελέτες περιπτώσεων από τον πραγματικό κόσμο, παρουσιάζοντας πώς οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες στις αγορές ενέργειας και παραγώγων. Θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα θέματα: (α) Κατανόηση των βασικών αρχών της χρηματοοικονομικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κύριων πηγών ενέργειας και της δομής της αγοράς. (β) Ανάλυση των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας, και η επίδρασή τους στην αγορά ενέργειας. (γ) Εισαγωγή στις αγορές παραγώγων, όπως futures, options και swaps, και πώς αυτές χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των κινδύνων στην αγορά ενέργειας. (δ) Μελέτη των μοντέλων και των στρατηγικών χρηματοδότησης για έργα ενέργειας, ειδικά αυτά που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές. (ε) Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ βιωσιμότητας, ενεργειακής πολιτικής και χρηματοοικονομικής, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων προτύπων και των κανονισμών.
|
5 |
- Διαχείριση δεδομένων και κυβερνοασφάλεια - Data Management & Cyber Security
-
Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι η εισαγωγή βασικών αρχών προστασίας δεδομένων και διαχείρισης και πολιτικών ασφάλειας δεδομένων για μια επιχειρηματική οντότητα. Συζητούνται θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων τόσο για την ίδια την επιχειρηματική οντότητα όσο και δεδομένα τρίτων που διατηρεί η οντότητα
|
5 |
- Θέματα Φορολογίας - Taxation Issues
-
Το μάθημα εισάγει τις θεμελιώδεις φορολογικές έννοιες που είναι απαραίτητες για παγκόσμιες επενδυτικές αποφάσεις. Η αξιολόγηση των εναλλακτικών φορολογικών δικαιοδοσιών υιοθετεί μια προσέγγιση πλήρους κόστους, όπου λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ρητές όσο και οι σιωπηροί φόροι. Καλύπτονται συγκεκριμένα φορολογικά ζητήματα που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις, όπως: πηγές φορολογητέου εισοδήματος, κατοικία, μόνιμη εγκατάσταση, φορολογικές συμβάσεις, πιστωτικό σύστημα φορολογικών ελαφρύνσεων, τιμές μεταβίβασης, φορολογικοί παράδεισοι, φορολογικά κενά, ελεγχόμενες οντότητες και μερίσματα από θυγατρικές. Τα θέματα εξετάζονται με διεθνή προοπτική αλλά και πάλι σύμφωνα με τις φορολογικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το φορολογικό μοντέλο του ΟΟΣΑ.
|
5 |
- Βιωσιμότητα, Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Αποτίμηση Επιχειρήσεων - Sustainability, Financial Analysis and Company Valuation
-
Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οι παράγοντες διακυβέρνησης (ESG) γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής στρατηγικής μιας επιχείρησης. Οι επενδυτές επιδιώκουν να επιτύχουν τόσο οικονομικές αποδόσεις όσο και άλλους στόχους, όπως περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή κοινωνικές προεκτάσεις. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την αξία και τον κίνδυνο των επενδύσεων αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως οι εργαζόμενοι, οι πελάτες ή το περιβάλλον. Αυτό το μάθημα ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση που ενσωματώνει τόσο οικονομικούς όσο και παράγοντες ESG στην αποτίμηση της εταιρείας. Το μάθημα στοχεύει να αναπτύξει τις ικανότητες των φοιτητών (α) να εξετάζουν κριτικά πώς οι πρωτοβουλίες και οι επιδόσεις ESG επηρεάζουν μια εταιρεία και (β) να διαβάζουν, ερμηνεύουν και αναλύουν αποτελεσματικά τις οικονομικές καταστάσεις. Το μάθημα ακολουθεί τη θεμελιώδη ανάλυση επενδύσεων και έχει πρακτική έμφαση που βασίζεται σε μια σειρά ασκήσεων και μελετών περίπτωσης που αφορούν εισηγμένες εταιρείες. Αν και η κύρια εστίαση είναι στην αποτίμηση των μετοχών, συζητούνται επίσης αποφάσεις δανεισμού και άλλες επενδυτικές αποφάσεις. Τέλος, οι φοιτητές μαθαίνουν πώς οι κανόνες μέτρησης και αναφοράς καθορίζουν και πιθανώς περιορίζουν τις πληροφορίες που παρέχονται στις εκθέσεις της εταιρείας και πώς η αξιολόγηση και οι προσαρμογές σε αυτές τις πληροφορίες επιτρέπουν τη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων αποφάσεων.
|
5 |
- Καινοτομία στη Βιώσιμη Χρηματοοικονομική - Innovations in Sustainable Finance
-
Το μάθημα σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια σφαιρική εισαγωγή στις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τάσεις στον τομέα της βιώσιμης χρηματοοικονομικής. Μέσα από αυτό το μάθημα, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες, οι ρυθμιστικές πολιτικές και οι αλλαγές στην επενδυτική νοοτροπία συμβάλλουν στην προώθηση της βιωσιμότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από τα πράσινα ομόλογα και τις βιώσιμες επενδύσεις, έως τις καινοτομίες στην ψηφιακή χρηματοοικονομική και τις πλατφόρμες κοινωνικής χρηματοδότησης, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βαθιά κατανόηση των εργαλείων και των μεθόδων που οδηγούν την αλλαγή προς μια πιο βιώσιμη οικονομική μέλλον. Το μάθημα περιλαμβάνει μελέτες περιπτώσεων, διαλέξεις από ειδικούς στον τομέα και συζητήσεις που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη και την εφαρμογή γνώσεων σε πραγματικά προβλήματα.
|
5 |
- Θέματα Δεοντολογίας στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική - Ethics in Accounting & Finance Profession
-
Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση κανόνων δεοντολογίας που σχετίζονται με την ορθή άσκηση επαγγελμάτων των συναφών με τη λογιστική και χρηματοοικονομική επαγγελμάτων: (α) Κατανόηση των θεμελιωδών αρχών της ακεραιότητας, αντικειμενικότητας, επαγγελματικής επάρκειας, εχεμύθειας, συμπεριφοράς και υπευθυνότητας. (β) Αξιολόγηση της βαρύτητας και διαχείρισης ζητημάτων δεοντολογίας στη λογιστική και τη χρηματοοικονομική. (γ) Κατανόηση των βασικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες συναφών επαγγελμάτων (προσωπικό συμφέρον, αυτο-αξιολόγηση, υπεράσπιση, εξοικείωση, εκφοβισμός) . (δ) Κατανόηση των ενεργειών που πρέπει να εφαρμόζονται προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των κινδύνων (εκπαίδευση, συνεχής κατάρτιση, εμπειρία, κανονιστική παρακολούθηση, αξιολόγηση). (ε) Κατανόηση των διαδικασιών επίλυσης ηθικών διλλημάτων. (στ) Εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων κωδίκων δεοντολογίας. (ζ) Εφαρμογή της εθνικής κείμενης νομοθεσίας
|
5 |
- Μεθοδολογία μέτρησης επιδόσεων ESG - Methods of ESG scoring
-
Αυτό το μάθημα μεταπτυχιακού επιπέδου εμβαθύνει στις μεθοδολογίες και τις πρακτικές της Βαθμολόγησης ESG, μια όλο και πιο κεντρική πτυχή στην αξιολόγηση των εταιρικών και οργανωτικών επιδόσεων βιωσιμότητας. Μέσα από ένα μείγμα θεωρητικών πλαισίων και πρακτικής εφαρμογής, οι φοιτητές θα μάθουν (α) να αξιολογούν και να ερμηνεύουν τα δεδομένα ESG, (β) να κατανοούν τις αποχρώσεις των παραγόντων ESG και τον αντίκτυπό τους στις επενδυτικές αποφάσεις και την εταιρική στρατηγική και (γ) να διακρίνουν μεταξύ σημαντικών δραστηριοτήτων ESG (δραστηριότητες ESG που σχετίζονται άμεσα με τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων) και άυλων. Το μάθημα στοχεύει να εξοπλίσει τους φοιτητές με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να συμβάλουν αποτελεσματικά ή να οδηγήσουν βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές, εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας και συμμόρφωση με ESG.
|
5 |