- CREATURES (PROMOTING CREATIVE TOURISM THROUGH NEW EXPERIENTIAL AND SUSTAINABLE ROUTES)
-
Το έργο “Promoting Creative Tourism through new Experiential and Sustainable Routes (CREATURES)” (2020-2023) χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg ADRION μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), και από εθνικούς πόρους. Στόχος του έργου CREATURES είναι η ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των Τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας (ΤΠΔ) (Cultural and Creative Sectors) και του τουρισμού στις περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο και της συμβολής τους στην βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών μέσω της ανάπτυξης νέων τουριστικών διαδρομών που ενσωματώνουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και της προώθησής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Το έργο συντονίζει ο οργανισμός Metropolitan City of Bologna (Ιταλία) και συμμετέχουν οι εξής εταίροι: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Friuli Venezia Giulia Autonomous Region (Ιταλία), Urban Planning Institute of the Republic of Slovenia (Σλοβενία), Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Ελλάδα), Regional Development Agency Dubrovnik-Neretva County (Κροατία), Regional Directorate of Cultural Heritage – Vlora (Αλβανία) και School of Economics and Business in Sarajevo, University of Sarajevo (Βοσνία και Ερζεγοβίνη). Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Ελένη Αποσπόρη.
Τα κύρια αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν:
- Ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή νέων βιώσιμων και δημιουργικών πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών στις συμμετέχουσες περιφέρειες. Οι εταίροι του έργου ανέπτυξαν και εφαρμόζουν πιλοτικά 14 νέες πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να εξερευνήσουν σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική της περιοχής, την τοπική γαστρονομία, καθώς και τη μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Οι διαδρομές ενσωματώνουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως ποδηλασία και πεζοπορία.
Οι 14 νέες βιώσιμες και δημιουργικές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές που ανέπτυξαν οι εταίροι του έργου είναι οι εξής:
- “Bicycle Route” και “Creativity Network” στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
- “Piccola Cassia (Bologna-Bazzano)” και “Piccola Cassia (Bombiana – Porretta Terme)” στην περιφέρεια Emilia-Romagna (Ιταλία),
- “Literary Route” και “Musical Route” στην περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia (Ιταλία),
- “Eat, Pray, Love” και “From East to West” στην πόλη του Σαράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη),
- “The story of a young soldier on the Soča river (Isonzo) WW1 front” και “Wherever the river flows, that's where I want to be - Bridges and embankments of the Ljubljanica river” στη Σλοβενία,
- “LIBERTAS Perspective” και “LIBERTAS Horizon” στην περιφέρεια Dubrovnik-Neretva (Κροατία), και
- “Spinarica” και “Julius Cesar” στην περιφέρεια Αυλώνα (Αλβανία).
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες βιώσιμες και δημιουργικές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές βρίσκονται στη σχετική ιστοσελίδα που έχει αναπτύξει το έργο: http://portal.creatoures.eu.
- Ανάπτυξη εφαρμογών με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την περιήγηση στις νέες διαδρομές. Για την προώθηση των νέων πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών το έργο αναπτύσσει εφαρμογή για smartphones καθώς και πολυμεσικές εγκαταστάσεις (multimedia installations). Η εφαρμογή για smartphones δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να προσωποποιούν τη διαδρομή που θέλουν να ακολουθήσουν, με βάση το χρόνο παραμονής στην περιοχή και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους (π.χ. ιστορία, αρχιτεκτονική, γαστρονομία).
Οι πολυμεσικές εγκαταστάσεις έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα σημεία των διαδρομών και ενημερώνουν τους τουρίστες για τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος διαδρομών.
- Καλές Πρακτικές (Good Practices) σχετικά με το πώς οι ΤΠΔ μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του βιώσιμου τουρισμού στις συμμετέχουσες περιφέρειες με δημιουργικό τρόπο. Οι 27 Καλές Πρακτικές που αναγνωρίστηκαν και περιγράφηκαν από τους εταίρους του έργου περιλαμβάνουν υπηρεσίες οι οποίες:
- Ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες για την ανάδειξη και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραδείγματα τέτοιων Καλών Πρακτικών είναι:
- Η εφαρμογή “Talking Map of Aquileia” (Ιταλία), η οποία παρουσιάζει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής προς Aquileia (που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών.
- Η τρισδιάστατη διαδραστική παρουσίαση της αναστήλωσης και διατήρησης του ιερού του ναού του St. Jerome στην πόλη Slano (Κροατία).
- Φέρνουν την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής κοντά στους επισκέπτες μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Παραδείγματα τέτοιων Καλών Πρακτικών είναι:
- Το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Pordenonelegge (Ιταλία).
- Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Ελλάδα).
- Ενσωματώνουν την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών στην εξερεύνηση προς πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραδείγματα τέτοιων Καλών Πρακτικών είναι:
- Η θεματική διαδρομή “Pelješac – The Empire of Wine” (Κροατία), η οποία προσφέρει στους επισκέπτες εμπειρίες αγροτουρισμού και οινογνωσίας.
- Η Βασιλική Πόλη του Vranduk (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), η οποία αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία και παραδοσιακές τέχνες, όπως η ταπητουργία.
- Προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα περιήγησης στη φυσική, ιστορική ή πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής. Παραδείγματα τέτοιων Καλών Πρακτικών είναι:
- Θεματικός τουρισμός σχετικά με την πολυφωνική μουσική στην περιοχή της Νότιας Αλβανίας.
- Οι ποδηλατικές διαδρομές “Bike Slovenia Green” που συνδέουν τουριστικούς προορισμούς που έχουν λάβει την περιβαλλοντική πιστοποίηση “Slovenia Green” (Σλοβενία).
Περισσότερες πληροφορίες για τις Καλές Πρακτικές είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό κατάλογο Καλών Πρακτικών που έχει αναπτύξει το έργο και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου: https://creatures.adrioninterreg.eu/library/good-practices-e-catalogue.
- Προτάσεις πολιτικής σχετικά με την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των ΤΠΔ στις περιφέρειες και εργαλεία για την εφαρμογή τους,. Οι προτάσεις και τα εργαλεία πολιτικής απευθύνονται προς τους φορείς χάραξης και εφαρμογής των πολιτικών για την ανάπτυξη και τον τουρισμό στις συμμετέχουσες περιφέρειες. Οι προτάσεις πολιτικής αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών για τους ΤΠΔ, την ανάπτυξη ξεχωριστών πολιτικών για κάθε ΤΠΔ, προς ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των φορέων (επιχειρήσεων, οργανισμών) ανήκουν στους ΤΠΔ, την προώθηση των ΤΠΔ ως τομέων που μπορούν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, την εναρμόνιση της ανάπτυξης των ΤΠΔ με τις εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές για την καινοτομία, και την ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της δια βίου μάθησης για τους ΤΠΔ. Τα εργαλεία για την εφαρμογή των προτάσεων πολιτικής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαδικασίες για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στο σχεδιασμό των πολιτικών για τους ΤΠΔ, προγράμματα για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εθνικών και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών για τους ΤΠΔ, και εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων που αναπτύσσονται από κοινότητες και στοχεύουν στην προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις και τα εργαλεία πολιτικής είναι διαθέσιμες στη σχετική έκθεση στην ιστοσελίδα του έργου: https://creatures.adrioninterreg.eu/library/creatures-policy-recommendations.
- Ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ΤΠΔ και μεμονωμένων ομάδων/ατόμων που ενδιαφέρονται να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα στους ΤΠΔ. Οι συμμετέχουσες περιφέρειες ανέπτυξαν και εφάρμοσαν δράσεις εκπαίδευσης και καθοδήγησης (training and mentoring) επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους ΤΠΔ ή μεμονωμένων ομάδων / ατόμων που ενδιαφέρονται να αναλάβουν επιχειρηματική δραστηριότητα στους ΤΠΔ. Οι δράσεις εκπαίδευσης περιλάμβαναν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θεματικές ενότητες όπως ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων, marketing και προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών του τομέα, και προώθηση των επιχειρηματικών ιδεών με στόχο την εύρεση χρηματοδότησης (pitching, fundraising). Οι δράσεις καθοδήγησης περιλάμβαναν την παροχή προσωποποιημένης υποστήριξης από ειδικούς (mentors) προς τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και ομάδες / μεμονωμένα άτομα.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ικανοτήτων των επιχειρήσεων και ενδιαφερόμενων ομάδων / ατόμων είναι διαθέσιμες στη σχετική έκθεση στην ιστοσελίδα του έργου: https://creatures.adrioninterreg.eu/library/final-report-on-the-results-of-japs-implementation.
Η Ομάδα Έργου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε τη μεθοδολογία του έργου, που αποσκοπεί στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στους ΤΠΔ σε κάθε περιφέρεια και την αναγνώριση ευκαιριών, απειλών, δυνατών και αδύνατων σημείων, την αναγνώριση και περιγραφή Καλών Πρακτικών που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει οι περιφέρειες του έργου για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης τουριστικών προϊόντων, την ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας των ΤΠΔ στις συμμετέχουσες περιφέρειες και την αξιολόγηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και καθοδήγησης που προσέφεραν οι περιφέρειες.
Website: https://creatures.adrioninterreg.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/CreaturesProject
Twitter: https://twitter.com/CreaturesProje2
Instagram: https://www.instagram.com/creatures_project/
- FEMINA (Female Participation in High-Tech Enterprises)
-
Το έργο FEMINA χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), και από εθνικούς πόρους. Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Αποσπόρη.
Στόχος του έργου FEMINA είναι η συνεργασία μεταξύ περιφερειακών εταίρων για την ενσωμάτωση στις περιφερειακές πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης μέτρων που προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη συμμετοχή των γυναικών σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (S3) κάθε περιφέρειας.
Παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ιδιαίτερα στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, το χάσμα μεταξύ των φύλων (gender gap) είναι ιδιαίτερα υψηλό στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το 2014, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 29% των επιχειρηματιών και το 32,5% των εργαζόμενων στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών εντάσεως γνώσης. Επιπλέον, μόνο το 33% των ερευνητών στην Ευρώπη είναι γυναίκες, οι οποίες εξειδικεύονται κατά βάση στις κοινωνικές επιστήμες και τις επιστήμες υγείας. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με μελέτες που καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων των γυναικών και η εξάλειψη του χάσματος των φύλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 13%. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της πρόσβασης και επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών σε τομείς υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης και της συμμετοχής των γυναικών στην Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιφερειακές πολιτικές για την απασχόληση και την καινοτομία μπορούν να εξειδικεύσουν αυτές τις προτεραιότητες σε δράσεις πολιτικής που βασίζονται και λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάθε περιφέρειας καθώς και τα εμπόδια και τα δυνατά τους σημεία.
Στο έργο FEMINA, 10 εταίροι (6 εκ των οποίων είναι αρχές περιφερειακής διοίκησης ή περιφερειακοί οργανισμοί σχετικοί με την έρευνα και καινοτομία) από 7 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία) συνεργάζονται για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών σχετικά με την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς υψηλής τεχνολογίας της κάθε περιφέρειας, με έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησής τους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης της διάστασης των φύλων (gender dimension) στις περιφερειακές πολιτικές για την Ε&Κ. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης και την αξιολόγησή τους ως προς την επίτευξη των στόχων.
Website: https://www.interregeurope.eu/femina/
Facebook: FEMINA-Interreg project
- MARIE (Mainstreaming Responsible Innovation in European) S3
-
Στόχος του έργου MARIE είναι να εισάγει την έννοια της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research and Innovation – RRI) σε μέτρα πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο τα οποία ενισχύουν την καινοτόμο οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών στο πλαίσιο των πυλώνων της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialisation Strategy – S3) κάθε περιφέρειας. Η έννοια του RRI ενθαρρύνει τη συνεργασία των κοινωνικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και εταίρων και φορέων πολιτικής για την καλύτερη δυνατή σύνδεση και ευθυγράμμιση της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ερευνητικής δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων της με τις ανάγκες, αξίες και προσδοκίες της κοινωνίας την οποία επηρεάζει.
Καθώς οι περιφέρειες της Ευρώπης αρχίζουν να εξοικειώνονται με την έννοια του RRI και την ενσωμάτωσή της στις περιφερειακές πολιτικές, αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προβλήματα που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της έννοιας, την έλλειψη κατάλληλων προσεγγίσεων για τις δημόσιες / περιφερειακές αρχές και ελλιπή γνώση για τις σημαντικές πιθανές επιπτώσεις του RRI.
Στο έργο MARIE, 10 εταίροι (7 εκ των οποίων είναι αρχές περιφερειακής διοίκησης ή περιφερειακοί οργανισμοί σχετικοί με την έρευνα και καινοτομία) από 8 κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία) συνεργάζονται στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, στο πλαίσιο των τομέων προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσής τους. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με την ενσωμάτωση της έννοιας RRI στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διανομή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών υλοποιείται μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σε τρεις υποστηρικτικές δραστηριότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της έννοιας RRI:
- Τετραπλός Έλικας (Quadruple Helix): ενεργή συμμετοχή και συνεχής συνεργασία εκπροσώπων από τέσσερις κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders): κοινωνικοί φορείς, ακαδημία και ερευνητικοί οργανισμοί, επιχειρηματικοί εταίροι και φορείς πολιτικής, με στόχο τη συστηματική αναγνώριση των αναγκών και απαιτήσεων κάθε περιφέρειας σχετικά με την προώθηση του RRI.
- Ανοικτή Καινοτομία (Open Innovation): χρησιμοποίηση πηγών και ιδεών εντός και εκτός της επιχείρησης (π.χ. καλές πρακτικές) καθώς και συνεργασία με άλλους εταίρους για την προώθηση της καινοτομίας.
- Πληροφόρηση και Εργαλεία (Information and Tools), όπως εκπαίδευση, εκδηλώσεις, κόμβοι πληροφορίας, μεθοδολογίες, πρότυπα, ηλεκτρονικά εργαλεία, για την προώθηση τη κατανόησης και της εφαρμογής του RRI.
Το τελικό αποτέλεσμα της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών, με στόχευση στις παραπάνω δραστηριότητες, θα είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης για τη βελτίωση περιφερειακών πολιτικών που στοχεύουν στην υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας.
Το έργο MARIE χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), και από εθνικούς πόρους.
Website: https://www.interregeurope.eu/marie/ Twitter: @MARIEinterreg Facebook: MARIEinterreg
- COGITA (Corporate Social and Environmental Responsibility through Public Policy)
-
Στόχος του έργου COGITA είναι ο προσδιορισμός και η εφαρμογή εργαλείων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από δημόσιους οργανισμούς και φορείς για την προώθηση συνδυασμένων υποστηρικτικών δράσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΚΕ από το έργο COGITA περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: ανάπτυξη της αντίληψης και των δυνατοτήτων των ΜμΕ σε θέματα ΕΚΕ, ΕΚΕ και δημόσιες προμήθειες, κριτήρια ΕΚΕ για την χρηματοδότηση ΜμΕ, ανάπτυξη διεπιχειρησιακών συνεργασιών ΜμΕ σε θέματα ΕΚΕ και εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ σε εφοδιαστικές αλυσίδες που συμμετέχουν ΜμΕ καθώς και επικοινωνία και προβολή της ταυτότητας ΕΚΕ των ΜμΕ.
Το έργο COGITA θα συνδυάσει την διαπεριφερειακή ανταλλαγή καλών πρακτικών ΕΚΕ με τη συμμετοχή των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) σε κάθε περιφέρεια για να εξασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου ευθυγραμμίζονται με τις τοπικές προτεραιότητες. Το έργο θα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη με εργαλεία που προωθούν την ΕΚΕ ως μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΜμΕ. Το έργο COGITA συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IVC.
Δελτίο τύπου COGITA Brochure COGITA Newsletter Δελτίο τύπου του έργου COGITA - Οκτώβριος 2014
COGITA - Ημερίδα 2014
- Responsible ICT Network (R-ICT)
-
Funded by the European Commission, Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology (DG CONNECT) (2014-2016).
Ο στόχος του έργου R-ICT είναι η ανάπτυξη ενός θεματικού δικτύου για τον συντονισμό των θεμάτων ΕΚΕ στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT – TΠΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενθαρρύνει τις σχετικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν και να προωθήσουν την ΕΚΕ μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς στη βάση σχετικών καλών πρακτικών. Το έργο R-ICT έχει συνάφεια με το Πρόγραμμα Πολιτικών Στήριξης Πληροφορικής και Επικοινωνίας Τεχνολογιών (ICT-PSP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στην υλοποίηση της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη (DAE) μέσω της προώθησης των ψηφιακών τεχνολογιών στην ΕΚΕ, την εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ στον τομέα των ΤΠΕ, την αντιμετώπιση των εμποδίων που εμποδίζουν την διάδοση της ΕΚΕ στον τομέα των ΤΠΕ και την ενεργό συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Το έργο “Responsible ICT” (R-ICT) είναι ένα θεματικό δίκτυο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος-Πλαισίου για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP), ICT Policy Support Programme (ICT PSP)
Μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, το θεματικό δίκτυο R-ICT (στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Επιχειρησιακής Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ICT4Society (https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/ict4society-multi-stakeholder-platform). Το ICT4Society αποτελεί την ηλεκτρονική κοινότητα της Γενικής Διεύθυνσης για τα Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάδοση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Η πλατφόρμα ICT4Society έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τη διάδοση των ορθών πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον τομέα των ΤΠΕ και να διευκολύνει την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) του τομέα. Μέσω της πλατφόρμας ICT4Society δίνεται η δυνατότητα απευθείας επαφής μεταξύ των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν πάνω σε θέματα ΕΚΕ που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις και επηρεάζουν τη λειτουργία τους.
Η ΕΚΕ στον τομέα των ΤΠΕ, και κατά συνέπεια για την κοινότητα ICT4Society, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευρεία έννοια που περιλαμβάνει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, την προστασία του περιβάλλοντος στη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων και των υπηρεσιών, το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής (π.χ. απόρρητη πλοήγηση, συμπεριφορική διαφήμιση, κυβερνο-εκφοβισμός), την προσβασιμότητα, την ψηφιακή ενσωμάτωση (ψηφιακή επιμόρφωση, ποικιλομορφία, ενεργός και υγιής γήρανση), και την κοινωνική και την υπεύθυνη καινοτομία.
Σε αυτή την προσπάθεια διερεύνησης του ρόλου και των πρακτικών ΕΚΕ που ακολουθούν οι επιχειρήσεις του τομέα ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των ελληνικών εταιριών ΤΠΕ στην αποτύπωση των δράσεων ΕΚΕ που πραγματοποιούν. Γι 'αυτό θα θέλαμε να μας στείλετε (στο e-mail xtsanos@aueb.gr) τις εμπειρίες και πρακτικές ΕΚΕ που εφαρμόζετε προκειμένου να τις δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα της κοινότητας ICT4Society. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχετε άμεσα στην κοινότητα μέσω εγγραφής σας στο σύστημα ταυτοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Authentication Service – ECAS), Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήριά σας, μπορείτε να έχετε απευθείας πρόσβαση στην πλατφόρμα ICT4Society και να δημοσιεύσετε τα σχόλια και τις εμπειρίες σας.
Ιστότοπος έργου: www.r-ict.eu
Facebook: Responsible ICT
Twitter: @ResponsibleICT
- Responsible MED
-
Τοπικές πολιτικές για υπεύθυνη ανάπτυξη στις Μεσογειακές χώρες
Η καθηγήτρια Ελένη Αποσπόρη είναι η επιστημονική υπεύθυνος για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος European Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα
- Tempus Program
-
SERMANTEQ - Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων των Μεσογειακών χωρών.
- LEONARDO DaVinci
-
European Business-to-Business Sales Institute: Δημιουργία e-learning εκπαιδευτικού προγράμματος στις πωλήσεις.
- ADAPT Electronic Trade Program
-
Μελέτη επιπτώσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.
- TACIS
-
Αναβάθμιση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μολδαβία.
- ESPRIT
-
Μελέτη των διαδραστικών μέσων στη διαφήμιση.
- STRIDE
-
ODILE: Μελέτη για την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών για την επιμόρφωση ενηλίκων.
|
- ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ
-
Επίδραση των σχηματικών ασύμφωνων πληροφοριών στη διαφήμιση.
- ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ
-
Δημιουργία οδηγού εκπόνησης επιχειρηματικού σχεδίου για το ηλεκτρονικό επιχειρείν μικρών επιχειρήσεων.
- LEADER
-
Καταγραφή προϊόντων για την εύρεση αγορών και την διείσδυσή τους σε αυτές.
- ΠΡΑΞΕ
-
Ανάπτυξη business plan για την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος στην αγορά.
- ΕΠΕΑΕΚ
-
Μελέτη για τον βαθμό ξενοφοβίας των Ελλήνων μαθητών.
- ΕΠΕΑΕΚ
-
Μελέτη για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών στον εργασιακό χώρο.
- ΔΡΑΣΗ 2
-
Ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών. Πρόγραμμα για την ενίσχυση της έρευνας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
|