Πρόγραμμα Σπουδών

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ) ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Αρχές Οικονομικών για Δημοσιονομική Πολιτική

Στο μάθημα αυτό έννοιες και εργαλεία της οικονομική επιστήμης θα χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση θεμάτων δημόσιας πολιτικής και δημοσίων προγραμμάτων με έμφαση σε συγκεκριμένα παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων. Το σύστημα τιμών και η λειτουργία του, ζήτηση και ελαστικότητα, κόστος, παραγωγή και προσφορά. Αγορές και ισορροπία. Δικαιώματα ιδιοκτησίας, δημόσια αγαθά, πόροι ανοικτής πρόσβασης, εξωτερικότητες αποτυχία αγοράς και παρέμβαση. Μονοπωλιακή δύναμη και ρύθμιση, μη-συμμετρική πληροφόρηση. Στόχοι και μέσα οικονομικής πολιτικής. Πολιτική συμπεριφορά και πολιτική πρακτική. Το άριστο μέγεθος του δημόσιου τομέα.

5 ECTS
Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής

Το μάθημα αυτό βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η διαδικασία άσκησης δημόσιας πολιτικής και διακυβέρνησης στον «πραγματικό κόσμο»: δηλαδή σε ένα πραγματικό περιβάλλον πολιτικών σκοπιμοτήτων, κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων, οικονομικών και δομικών περιορισμών και διεθνών επιδράσεων. Το μάθημα εστιάζει στην αλληλεπίδραση πολιτικής (politics) και δημόσιας πολιτικής (public policy). Εξηγεί σε τι διαφέρει η Κυβέρνηση από την Διακυβέρνηση. Εξετάζει το ρόλο των θεσμών στη δημόσια πολιτική. Δείχνει, με παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο, ποια είναι η διαδικασία και τα στάδια της δημόσιας πολιτικής. Χρησιμοποιεί εννοιολογικά πρότυπα δημόσιας πολιτικής (ορθολογικό μοντέλο, προσαυξητικό, «κάδος απορριμμάτων») για να εξηγήσει γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές πολύ συχνά δεν είναι ορθολογικές. Εξηγεί τη λειτουργία της δημόσιας πολιτικής σε ένα περιβάλλον βαθιάς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλληλεξάρτησης και παγκοσμιοποίησης.

5 ECTS
Ποσοτικές Μέθοδοι για τον Δημόσιο Τομέα

Στο σημερινό οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον, ο αριθμός των οικονομικών μεγεθών και οι απαιτήσεις για ανάλυσή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι σύγχρονες τεχνολογίες διευκολύνουν τόσο την πρόσβαση σε περισσότερα στατιστικά δεδομένα όσο και την ανάλυση των δεδομένων. Έτσι, με το συνδυασμό βασικών στατιστικών μεθόδων και υπολογιστικών συστημάτων μπορεί σήμερα να δοθεί σημαντική στήριξη στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων στο δημόσιο τομέα. Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει όλες τις σύγχρονες ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης δεδομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιγραφή πραγματικών περιπτώσεων ενώ η εφαρμογή όλων των μεθόδων γίνεται με τη βοήθεια των Η/Υ.

5 ECTS
Αξιολόγηση Επενδυτικών Προγραμμάτων και Πολιτικών

Στο μάθημα εξετάζονται οι στόχοι, οι διαδικασίες και οι επιπτώσεις πολιτικών και προγραμμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το βασικό υπόδειγμα και τα εργαλεία αποτίμησης. Κριτήρια αξιολόγησης αποφάσεων του δημόσιου τομέα και τρόποι εφαρμογής τους στην πράξη. Ανάλυση αναγκών, διαδικασιών, επιδιωκόμενων ή μη επιπτώσεων και προσδιορισμός και αποτίμηση ροών οφέλους και κόστους πολιτικών. Επί μέρους μέθοδοι αξιολόγησης και παρουσίαση τους με την βοήθεια μελετών περιπτώσεων. Ανάλυση Οφέλους-Κόστους και cost effectiveness, Ανάλυση Ρυθμιστικών Επιπτώσεων, Αξιολόγηση Προγραμμάτων Πολυκριτηριακή Ανάλυση: κατηγοριοποίηση και παρουσίαση πολυκριτηριακών μεθόδων λήψης αποφάσεων, Προγραμματισμός Πολλαπλών στόχων (Multiobjective Programming).

5 ECTS
Λήψη Αποφάσεων

Το μάθημα «Λήψη Αποφάσεων» εκπαιδεύει τα στελέχη του δημοσίου τομέα για την αντιμετώπιση προβλημάτων Διοίκησης Οργανισμών και Υπηρεσιών τα οποία χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, βοηθά τα στελέχη να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να σταθμίζονται οι εναλλακτικές δράσεις, ώστε να επιλέγεται η δράση εκείνη η οποία οδηγεί στο μέγιστο όφελος.

Στα πλαίσια του μαθήματος, παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφοροι τρόποι ανάλυσης και αξιολόγησης των εναλλακτικών επιλογών. Επιπρόσθετα, καλύπτονται οι βασικές έννοιες της θεωρίας των Πιθανοτήτων, με σκοπό την εφαρμογή τους για τη λήψη αποδοτικών και επικερδών αποφάσεων. Παρουσιάζονται οι έννοιες του ρίσκου και της ωφέλειας και πως αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ισορροπημένες αποφάσεις. Αντιμετωπίζονται επίσης πολλά πρακτικά παραδείγματα με σκοπό την κατανόηση όλων των παρουσιαζόμενων εννοιών.

5 ECTS
Στρατηγική Διοίκηση για Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς

Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν θέματα στρατηγικής διοίκησης στο χώρο των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, και να αναπτύξουν δεξιότητες στρατηγικής ανάλυσης και υλοποίησης στρατηγικών σχεδίων για βελτίωση των υπηρεσιών και δημιουργία δημόσιας αξίας. Στο μάθημα γίνεται αναφορά σε έννοιες και εναλλακτικές οπτικές στην προσέγγιση της στρατηγικής διοίκησης, με αναφορά στις πραγματικές διεργασίες και πρακτικές που εξελίσσονται στο περιβάλλον της δημόσιας υπηρεσίας. Εξετάζονται μέθοδοι και τεχνικές ανάλυσης, με εφαρμογές σε όλο το φάσμα από τη διάγνωση και αξιολόγηση της στρατηγικής θέσης της υπηρεσίας, στη διαμόρφωση εναλλακτικών, την επιλογή νέας στρατηγικής και την υλοποίησή της. Δίνεται έμφαση στην ευθυγράμμιση της οργάνωσης και στη στρατηγική ηγεσία.

5 ECTS
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 30 ECTS

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

 ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  (επιλογή 3 μαθημάτων)
Ανάλυση Κοινωνικής Πολιτικής

Η κοινωνική πολιτική στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων και ασχολείται ιδιαίτερα με την ευημερία των περισσότερο ευάλωτων οικονομικών στρωμάτων. Το μάθημα αυτό διερευνά διάφορες πτυχές της κοινωνικής πολιτικής: τον σκοπό και το νόημά της, τον τρόπο λειτουργίας της, τον τρόπο λειτουργίας της στο παρελθόν και τις προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής για το μέλλον. Εξετάζουμε τους τρόπους άσκησης της κοινωνικής πολιτικής τόσο από θεωρητική όσο και από εμπειρική άποψη. Πιο συγκεκρι- μένα, στο πρώτο μέρος συζητάμε θεωρίες κοινωνικής δικαιοσύνης και διερευνούμε την ιδέα και το πεδίο λει- τουργίας του κράτους πρόνοιας: γιατί είναι σημαντικό, τι σημαίνει, πώς ανακατανέμει το εισόδημα μεταξύ δια- φορετικών ομάδων και πώς σχετίζεται με άλλους τομείς πολιτικής και το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζουμε λεπτομερή οικονο- μικά δεδομένα και αναλύουμε την εφαρμοζόμενη κοι- νωνική πολιτική (δηλαδή τις παροχές σε χρήμα και πα- ροχές σε είδος) στις χώρες του ΟΟΣΑ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τέλος, εξετάζουμε τις «αποτυχίες πολιτικής» και συζητούμε τα παραπάνω ζητήματα από την οπτική της πολιτικής οικονομίας προκειμένου να κατανοήσουμε πώς τα πολιτικά κίνητρα επηρεάζουν στην πράξη την εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική.

5 ECTS
Κυκλική Οικονομία

Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας. Αυτή η μετάβαση απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, που συνδυάζει κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις. Το μάθημα ακολουθεί μια συστημική προσέγγιση στην κυκλική οικονομία λαμβάνοντας υπόψη τις εμπλεκόμενες οικονομικές μονάδες, τις δομές κινήτρων, και τις επιπτώσεις τους στις κυκλικές εναλλακτικές λύσεις. Οι βέλτιστες λύσεις προσδιορίζονται με την οικονομοτεχνική αξιολόγηση κυκλικών ή ημικυκλικών προσεγγίσεων, αξιολόγηση κύκλου ζωής και αξιολόγηση περιβαλλοντικών ωφελειών από εναλλακτικές λύσεις.

5 ECTS
Χρηματοοικονομική Ανάλυση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η παρουσίαση της σύγχρονης διεθνούς τάσης αναμόρφωσης της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης και  Λογιστικής στο Δημόσιο Τομέα στα πλαίσια της νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Παρουσιάζονται οι προτεινόμενες μέθοδοι καταγραφής και παρουσίασης των λογιστικών πληροφοριών, βάσει των διεθνών και των εκάστοτε εθνικών λογιστικών προτύπων, καθώς και των προϋπολογισμών. Δίνεται έμφαση στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Ειδικότερα στο μάθημα αυτό εξετάζονται η σχέση της Νέας Δημόσιας Διοίκησης με τη Λογιστική και με τη Χρηματοοικονομική Ανάλυση, τον προϋπολογισμό και τον έλεγχο, οι εναλλακτικές λογιστικές βάσεις καταγραφής της λογιστικής πληροφορίας (ταμειακή-δεδουλευμένη), τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το δημόσιο τομέα, οι διεθνείς τάσεις και η διεθνής εμπειρία αναφορικά με την υιοθέτηση των σύγχρονων μεθόδων λογιστικής για το δημόσιο, καθώς και θέματα κοστολόγησης, ελέγχου και αξιολόγησης της απόδοσης σε δημόσιους οργανισμούς. Περιγράφονται τα συστήματα της δεδουλευμένης λογιστικής για τα ΝΠΔΔ, Δημόσιες Μονάδες υγείας και τους ΟΤΑ.

5 ECTS
Κρατική Εποπτεία και Ρύθμιση Αγορών

Εισαγωγή - Επισκόπηση: Ρυθμιστικός Ρόλος του Κράτους σε Αγορές - Πότε η παρέμβαση είναι απαραίτητη; Φυσικά ή σχεδόν φυσικά μονοπώλια: αιτίες και συνέπειες. Ρυθμιστικό Βάρος. Τύποι Παρέμβασης σε Φυσικά Μονοπώλια - σύ- ντομη διαχρονική επισκόπηση σε ΕΕ και ΗΠΑ. Δημόσιες επιχειρήσεις vs ρύθμιση ιδιωτικών μονοπωλίων. Ιδιω- τικοποίηση και απελευθέρωση αγορών: εξελίξεις τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Πολιτική Ανταγωνισμού (ΠΑ): παρέμβαση σε ολιγοπωλιακές αγορές. Διαφοροποιή- σεις σε σχέση με την ρυθμιστική πολιτική. Σκοποί της ΠΑ. Βασικές αρχές κλαδικής ρυθμιστικής πολιτικής υπό συμμετρική και υπό μη-συμμετρική πληροφόρηση. Βα- σικές αρχές πολιτικής ανταγωνισμού - ορισμός σχετικής αγοράς και εκτίμηση σημαντικής ισχύος στην αγορά. Νομοθεσία περί ανταγωνισμού: τύποι παρεμβάσεων και rationale σύμφωνα με την μικροοικονομική θεωρία.

5 ECTS
Δημόσια Οικονομική

Τι είναι η Δημόσια Οικονομική  –  Άριστη Κατανομή των Πόρων σε Μια Οικονομία χωρίς Δημόσιο Τομέα,  Άριστη Κατανομή των Πόρων σε Μια Οικονομία με Δημόσιο Τομέα., Εξωτερικότες και Δημοσιονομική Πολιτική , Δημόσια Αγαθά, Αρχές  Φορολόγησης (τι είναι οι φόροι, φορολογική βάση, , κλπ)  Αρχές Κατανομής του Προϋπολογισμού, Φορολογία και Φοροδιαφυγή, Εναλλακτικοί τρόποι Χρηματοδότησης  του Κράτους, Φορολογία Προϊόντων- Φορολόγησης της  Εργασίας (Ανάλυση Μερικής και Γενικής Ισορροπίας),  Εισαγωγη στην Θεωρία της Δημοσιονομικής Επιλογή.

5 ECTS
Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της μακροοικο- νομικής και διεθνούς μακροοικονομικής προκειμένου να αναλύσουν θέματα της δημοσιονομικής και νομισμα- τικής πολιτικής της ΕΕ και να αυξήσουν την κατανόησή τους σε αυτά τα ζητήματα. Τα θέματα των διαλέξεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή ένωση, την μεταπολεμική ιστορία και τους κύριους θεσμούς στην Ευρώπη, την διεθνής αλ- ληλεξάρτηση και συνεργασία, τις διεθνείς ενώσεις, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ολο- κλήρωσης, την εμπορική πολιτική και την ενιαία αγορά, την Νομισματική πολιτική, την Δημοσιονομική πολιτική και τις φορολογικές ενώσεις, την κρίση του 2008, την εθνική και ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση.

5 ECTS
Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση

Η εμπειρία απο την πράξη καταδεικνύει τις δυσκολίες στη επεξεργασία και εφαρμογή αλλαγών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην πραγματοποίησησ πετυχημένων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Σκοπός του μαθήματος είναι πρώτον να δώσει στους συμμετέχοντες συστηματική και οργανωμένη γνώση για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των μεγάλων αλλαγών, των εξισορροπήσεων μεταξύ παραγόντων, των συγκρούσεων συμφερόντων που υπεισέρχονται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας αλλαγών και το ρόλο της πολιτικής διακυβέρνησης. Δεύτερον, με βάση πετυχημένα παραδείγματα να αναδείξει τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών για αλλαγές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, και τις απαιτήσεις για επιτυχή καθοδή- γηση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατανόηση της επίδρασης της κουλτούρας της δημόσιας υπηρεσίας, των δυνατοτήτων καθοδήγησης και των απαιτήσεων για αποτελεσματική ηγεσία αλλαγών. Το μάθημα θα στηρι- χθεί σε μελέτες περίπτωσης από προγράμματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανι- σμούς, σε διεθνή παραδείγματα, αλλά και στη μεταφορά πρακτικών και θεωρίας από τη διοικητική επιστήμη και το μάνατζμεντ.

5 ECTS
Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους

Το μάθημα εξετάζει, μέσα από τη διάδραση πολιτικού και οικονομικού παράγοντα, τις τρεις μεγάλες περιόδους της νεώτερης ελληνικής ιστορίας από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αρχίζοντας με την ίδρυση και εδραίωση του ελληνικού κράτους (1821-1898), την επέκταση και τις καταστροφές της περιόδου 1898-1949 και την οικονομική ανάπτυξη και εδραίωση ως σύγχρονου Δυ- τικού κράτους (1949 - σήμερα). Θα προσεγγίσουμε την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους μέσα από την αλληλεπίδραση της οικονομίας, θεσμών, πολιτικής και κοινωνίας, εστιάζοντας στην οικονομική ανάλυση των αιτίων και συνεπειών των μεγάλων ιστορικών γεγονότων των τελευταίων 200 χρόνων.

5 ECTS

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)  ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  (επιλογή 3 μαθημάτων)
Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Ηγεσία

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και η ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών. Το μάθημα θα εστιασθεί σε θέματα όπως προγραμματισμός αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, προσανατολισμός και ενσωμάτωση νέων συναδέλφων, ανάθεση καθηκόντων και βελτίωση επικοινωνίας με άτομα και ομάδες , εντοπισμός εκπαιδευτικών αναγκών και εκπαίδευση συνεργατών, στοχοθεσία, μέτρηση απόδοσης και αξιολόγηση  απόδοσης συνεργατών. Επίσης θα επεκταθεί  σε θέματα μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, με αναφορά σε περιπτώσεις από την ελληνική και διεθνή εμπειρία.

5 ECTS
Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα

Το περιβάλλον του σύγχρονου μάνατζμεντ χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διαρκείς αλλαγές στο Επιχειρηματικό τοπίο και στην Τεχνολογία. Η Επιχειρησιακή Έρευνα εφοδιάζει το σημερινό μάνατζερ με μεθοδολογίες, μοντέλα και εργαλεία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να παίρνει γρήγορες αποφάσεις σε επιχειρησιακά προβλήματα.

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να εξοικειώσει τα στελέχη που συμμετέχουν από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους δημόσιους και μη κερδοσκοπικού οργανισμούς με τις  βασικότερες μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας πάνω σε περίπλοκα προβλήματα του λειτουργικού και στρατηγικού επιπέδου που αντιμετωπίζουν. Επίσης να αναπτύξει την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν πακέτα Η/Υ για ανάλυση των προβλημάτων αυτών και την υποβοήθηση τους στη λήψη αποφάσεων.

Οι τέσσερις κύριες μεγάλες κατηγορίες των προτύπων που καλύπτονται στο μάθημα είναι:

Μαθηματικός Προγραμματισμός, Ανάλυση Αποφάσεων, Πολυκριτήρια Ανάλυση και ανάπτυξη μοντέλων Προσομοίωσης. Επίσης, για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων συνδυαστικής βελτιστοποίησης θα συζητηθούν  ευρετικοί και μεταευρετικοί αλγόριθμοι.

Σε κάθε ενότητα παρουσιάζονται μοντέλα της Επιχειρησιακής Έρευνας στους σημαντικότερους κλάδους και λειτουργίες των επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς επίσης θα παρουσιαστούν επιλεγμένα πακέτα λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των μοντέλων.

5 ECTS
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Δημόσια Διοίκηση

Το μάθημα εισάγει στην έννοια και πρακτική της επιχειρηματικότητας στο δημόσιο  και κοινωνικό τομέα. Εστιάζεται στη δημιουργία  νέων προτάσεων για δημιουργία δημόσιας και κοινωνικής αξίας, τη στρατηγική για υλοποίηση των πρωτοβουλιών και τον τρόπο οργάνωσης και ανάπτυξής τους. Ξεκινά από τη δημιουργία της ιδέας κι συνεχίζει στην εκκίνηση του νέου εγχειρήματος, την εμπλοκή ατόμων και το χτίσιμο συνασπισμού υποστήριξης, τη διασφάλιση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, το σχεδιασμό και τη διαχείριση της ανάπτυξης. Εισάγει εργαλεία για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και παρακολούθηση της προόδου. Επιδιώκει να αναπτύξει τις γνώσεις και δεξιότητες των στελεχών για αυτόνομη ανάληψη πρωτοβουλιών και  αυτενέργεια.

5 ECTS
Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων

Το μάθημα παρουσιάζει θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό, την υλοποίηση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε έργα / προγράμματα του δημόσιου τομέα. Το μάθημα καλύπτει τις παρακάτω ενότητες: ανάλυση του κύκλου ζωής ενός έργου, εναλλακτικές δομές οργάνωσης έργων, μέθοδοι επιλογής και αξιολόγησης (ex-ante και ex-post) έργων και προγραμμάτων, τεχνικές και μέθοδοι χρονικού προγραμματισμού, κόστος έργου, ανάλυση της σχέσης κόστους-χρονικής διάρκειας, προγραμματισμός και εξομάλυνση πόρων, καθώς και τεχνικές ελέγχου έργων και προγραμμάτων. Επίσης, το μάθημα περιλαμβάνει μελέτες περίπτωσης, καθώς και τη χρήση λογισμικού διοίκησης έργων.

5 ECTS
Σχέσεις με Πολίτη και Επικοινωνία

Στόχος του μαθήματος είναι η ανάδειξη της σχέσης μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών και της βελτίωσης της απόδοσης και της εικόνας του δημόσιου τομέα. Το μάθημα εστιάζει στο πώς βασικές αρχές και τεχνικές της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ μπορούν να συμβάλλουν στην επιλογή των στόχων των οργανισμών, στην εναρμόνιση της δράσης τους με τις ανάγκες των πολιτών και στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους κατά τη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος, ενισχύοντας την ικανοποίηση των πολιτών.

5 ECTS
Ηθική και Διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα

Η επιχειρηματική ηθική αναφέρεται στα σύγχρονα οργανωτικά πρότυπα, κανόνες και αξίες που διέπουν τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ότι λειτουργούν με τρόπο επωφελή τόσο για τις ενδιαφερόμενες ομάδες όσο και για τις ίδιες, αποκτώντας δημόσια αποδοχή και εταιρική φήμη. Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, καθώς και την εξοικείωσή τους σε χρήσιμες έννοιες και εργαλεία ανάλυσης και αποφάσεων. Ο στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές στον εντοπισμό, την κριτική σκέψη και στην επίλυση ηθικών ζητημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο επαγγελματικό περιβάλλον σε ατομικό, οργανωτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το μάθημα πραγματεύεται, ακόμα, ζητήματα διαφθοράς, της κατάχρησης δηλαδή δημόσιας θέσης εμπιστοσύνης για ίδιον όφελος. Ένα φαινόμενο που όταν μεταδίδεται σε επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, η ζημία στην κοινωνία μπορεί να είναι πολύ εκτεταμένη. Οι φοιτητές θα είναι σε θέση, πρώτον να κατανοήσουν τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επιφέρουν τη διαφθορά  και δεύτερον να ενημερωθούν για ορισμένα εργαλεία αποτελεσματικών συστημάτων συμμόρφωσης. Οι φοιτητές, με άλλα λόγια, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν περιπτώσεις διαφθοράς ή παράτυπης συμπεριφοράς στο επαγγελματικό τους περιβάλλον ώστε να είναι σε θέση να τις αποτρέπουν  ή να ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπό της.

5 ECTS
Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Στο μάθημα θα αναλυθεί ο στρατηγικός ρόλος των ΠΣ στην Δημόσια Διοίκηση μέσω αυτοματοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών, της ψηφιοποίησης του πληροφοριακού περιεχομένου, της προσφοράς νέων υπηρεσιών στους πολίτες, της αυτοματοποίησης των συνναλαγών με επιχειρήσεις και γενικά της δημιουργίας μια πιο "ανοικτής και συμμετοχικής" διακυβέρνησης. Επίσης θα αναλυθούν οι πολιτικές προώθησης των νέων τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο.

5 ECTS
Σύνολο Μαθημάτων Επιλογής 30 ECTS
Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας 30 ECTS
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 90 ECTS