Ομάδα

Faculty Μembers

Καλυβίτης Σαράντης

Ο Σαράντης Καλυβίτης είναι Καθηγητής Μακροοικονομικής και Διεθνούς Χρηματοδοτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει υπάρξει κάτοχος Έδρας (Chair) Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Μακροοικονομική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα εξής πεδία: Μακροοικονομική, Θεωρία και Πολιτική Οικονομικής Μεγέθυνσης, Διεθνής Χρηματοδοτική, Εφαρμοσμένη Οικονομετρία. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως Journal of Public Economics, Journal of Economic Dynamics and Control, και είναι συγγραφέας των βιβλίων Structural Funds: Growth, Employment and the Environment, Οικονομική Μεγέθυνση: Θεωρία και Πολιτική, Δυναμική Διεθνής Μακροοικονομική. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον τύπο σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Κατσίμη Μαργαρίτα

Διευθύντρια Εργαστηρίου

Η Μαργαρίτα Κατσίμη είναι διευθύντρια του LINER και Καθηγήτρια Διεθνούς Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και Ερευνήτρια στο CESifo. Κατέχει MSc και PhD στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη διεθνή οικονομία, μακροοικονομία, διεθνές εμπόριο και πολιτική οικονομία.  Προηγούμενες θέσεις της περιλαμβάνουν τη διδασκαλία Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Essex. Έχει διατελέσει Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, καθώς και Αναπληρωματικό Μέλος του Euro Working Group. Το 2012-2015 κατείχε την Έδρα Jean Monnet στη Νομισματική και Δημοσιονομική Πολιτική της ΕΕ. Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές του ΟΠΑ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Μακροοικονομικές Πολιτικές της ΕΕ" και έχει δημοσιεύσει σε πολλά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Oxford Economic Papers, Canadian Journal of Economics, Economic Inquiry, Public Choice, Journal of International Money and Finance, και Southern Economic Journal.

Μούτος Θωμάς

O Θωμάς Μούτος  είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διεθνή Οικονομική και Χρηματοδοτική και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Είναι επίσης Ερευνητικός Εταίρος του CESifo (Πανεπιστήμιο Μονάχου), και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Stirling, της Δρέσδης, της Φρανκφούρτης, και του Μονάχου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν θέματα διεθνούς οικονομικής και μακροοικονομικής, και έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και συγγράψει/εκδώσει βιβλία για τους εκδοτικούς οίκους Cambridge University Press, Elsevier, and The MIT Press. Έχει επίσης συντονίσει/συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών/συμβουλευτικών έργων για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και για διεθνείς οργανισμούς.  

Χατζηπαναγιώτου Παναγιώτης

Ο Πάνος Χατζηπαναγιώτου είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πτυχίο στα Οικονομικά από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) τον Ιούνιο του 1979 και Μεταπτυχιακό (ΜΑ) και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το SUNY, at Stony Brook τον Δεκέμβριο του 1981 και τον Μάιο του 1985, αντίστοιχα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στα ακόλουθα: Διεθνές Εμπόριο, Θεωρία και Πολιτική: Διεθνής Κινητικότητα Παραγωγικών Συντελεστών; Άριστη Εμπορική Πολιτική υπό Μεταβαλλόμενες Ποσότητες Παραγωγικών Συντελεστών και Εμπορικών Περιορισμών, Έμμεσες Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Εμπόριο, Φόροι Διεθνούς Εμπορίου και Εισοδήματος και Προσφορά Δημοσίων Αγαθών, Προτιμησιακές Εμπορικές Ενώσεις, Διεθνής Βοήθεια, Διεθνές Εμπόριο και Περιβάλλον.

Κωνσταντίνου Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Διεθνή Μακροοικονομία και Χρηματοοικονομική, με έμφαση στις εμπειρικές εφαρμογές.