-
Αναλυτικές Μέθοδοι στην Εφαρμοσμένη Μακροοικονομική και Χρηματοοικοκομική
-
Το μάθημα ασχολείται με εφαρμοσμένα θέματα με την χρήση αναλυτικών μεθόδων στην μικροοικονομική και την μακροοικονομική-χρηματοοικονομική, και είναι οργανωμένο σε 2 μέρη:
Μέρος 1ο - Μακροοικονομικά: Παραγοντική Ανάλυση και προβλέψεις μακροοικονομικών μεγεθών, άμεσες προβλέψεις (nowcasting), μακροοικονομικές προβλέψεις με βάσεις μεγάλων δεδομένων και μεθόδους μηχανικής εκμάθησης, αξιολόγηση εναλλακτικών μεθόδων μακροοικονομικών προβλέψεων και επενδύσεων, προσομοίωση μακροοικονομικών υποδειγμάτων και στρατηγικών επενδύσεων, παρουσιάζει τις Z-σκορ αξιολογήσεις και μεθόδους εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου, καθώς και τεστ κοπώσεως.
Μέρος 2ο - Επενδύσεις: Βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων, σχεδιασμός επενδυτικών στρατηγικών (technical analysis & trading, momentum).
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει καλή γνώση:
- διάκρισης χαρακτηριστικών των δεδομένων όπως εποχικότητα και μη-στασιμότητα, κλπ (seasonalities, nonstationarities, etc.),
- πώς λειτουργούν οι μέθοδοι μηχανικής εκμάθησης (supervised and unsupervised machine leaning),
- διαφόρων μεθοδολογιών προβλέψεως χρηματοπιστωτικού/επιχειρησιακού κινδύνου,
- εφαρμογές βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίου,
- επενδυτικές στρατηγικές.
Επιπλέον, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αποκτήσει τις σχετικές δεξιότητες να:
- χρησιμοποιούν επιστημονικό λογισμικό και να κατασκευάζουν υπολογιστικούς κώδικες ανεξάρτητα,
- συλλέγουν, μεταχειρίζονται και οργανώνουν μεγάλα δεδομένα και να εξάγουν τα χαρακτηριστικά τους,
- οπτικοποιούν τα δεδομένα,
- εφαρμόζουν μεθόδους μηχανικής εκμάθησης στην πράξη και να μπορούν να εξηγήσουν/μεταφράσουν τα αποτελέσματα σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές εφαρμογές,
- βελτιστοποιούν χαρτοφυλάκια,
- σχεδιάζουν επενδυτικές στρατηγικές.
Διδάσκων: Παπαηλίας Φώτιος
|
6 ECTS |
- Υπολογιστική Οικονομετρία για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά
-
Tο μάθημα επικεντρώνεται στην πλήρη ανάλυση χρονολογικών σειρών: περιγραφή, μοντελοποίηση, εκτίμηση και προβλέψεις, καθώς και προσομοίωση. Αναλυτικά, τα θέματα που περιλαμβάνουν τα εξής: Υποδείγματα στάσιμων χρονολογικών σειρών, εκτίμηση παραμέτρων, διαγνωστικοί έλεγχοι και προβλέψεις, ανάλυση Μη Στάσιμων Χρονολογικών Σειρών (πρόβλημα μοναδιαίας ρίζας, έννοια συνολοκλήρωσης, μοντέλα διόρθωσης σφάλματος, με εφαρμογές σε χρηματοοικονομικές και μακροοικονομικές σειρές), μοντέλα Μεταβαλλόμενης Δεσμευμένης Διακύμανσης (χαρακτηριστικά χρηματοοικονομικών σειρών, υποδείγματα ARCH, GARCH, EGARCH, ιδιότητες υποδειγμάτων, εφαρμογές σε χρηματοοικονομικές σειρές).
Διδάσκων: Δενδραμής Ιωάννης
|
6 ECTS |
Ενδεικτική λίστα Μαθημάτων Επιλογής
|
*Υποχρεούστε στην παρακολούθηση 3 (τριών) μαθημάτων επιλογής. Τα προσφερόμενα μαθήματα κατ’ έτος αποφασίζονται από την Γ.Σ. του Τμήματος κατόπιν εισήγησης της Σ.Ε. του Προγράμματος, και αναφέρονται στον οδηγό σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους. |
- Συμπεριφορική Οικονομική
-
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: m12220f
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του:
- να γνωρίζουν συμπεριφορική θεωρία παιγνίων, σχεδιασμό οικονομικών πειραμάτων, ανάλυση της συμπεριφοράς του καταναλωτή σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο και αναλυτικές μεθόδους με σκοπό την κατανόηση και πρόβλεψη ατομικής και κοινωνικής συμπεριφορας
- Επιπλέον, μαθησιακό αποτέλεσμα θα αποτελέσει η εφαρμογή της γνώσης σε επιμέρους τομείς των οικονομικών όπως της χρηματοοικονομικής, της επιχειρηματικής οικονομικής και του μάρκετινγκ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Στο συγκεκριμένο μάθημα εξετάζεται ο ρόλος των συστηματικών μεροληψιών στις οικονομικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των ατόμων, όπως για παράδειγμα στις αποφάσεις τιμολόγησης και κατανάλωσης. Η ανάλυση γίνεται αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο μέσα από την κατασκευή υποδειγμάτων και εν συνεχεία μέσω της κατασκευής πειραμάτων και οικονομετρικών αναλύσεων. Πιο συγκεκριμένα το μάθημα εστιάζει σε μεροληψίες και συμπεριφορικές μεταβλητές όπως η υπερβολική αυτοπεποίθηση, η αφέλεια, η αποστροφή στην απώλεια, η αποστροφή αβεβαιότητας, η αμοιβαιότητα, η προσκόλληση σε σημεία αναφοράς, η επιδίωξη κοινωνικής θέσης υπεροχής και οι διαστάσεις κουλτούρας της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τέλος, αναλύονται βασικές συνεισφορές της πειραματικής οικονομικής και οικονομετρικής ανάλυσης σε μικροοικονομικές και μακροικονομες μεταβλητές με προεκτάσεις στην συμπεριφορική βιομηχανική οργάνωση, το μάρκετινγκ, την άσκηση οικονομικής πολιτικής, στη χρηματοοικονομική και στην επιχειρηματική συμπεριφορά.
Διδάσκων: Διοικητόπουλος Ευάγγελος
|
6 ECTS |
-
Python για Επιχειρηματικά Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά
-
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του να:
- Επιδείξουν ικανότητα στα βασικά έννοια του προγραμματισμού Python, συμπεριλαμβανομένων των δομών δεδομένων, της ροής ελέγχου και των συναρτήσεων, προκειμένου να ποσοτικοποιούν.
- Χρησιμοποιήσουν την Python για να λύσουν πρακτικά προβλήματα στον τομέα των επιχειρήσεων, της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών, αναπτύσσοντας χρηματοοικονομικά μοντέλα, διενεργώντας οικονομικές προβλέψεις και πραγματοποιώντας λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων.
- Αναλύσουν χρηματοοικονομικά δεδομένα και να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα, χρησιμοποιώντας τόσο παραδοσιακές όσο και σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων
Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων όπως:
- Χρησιμοποιήσουν τις βασικές βιβλιοθήκες της Python, όπως οι Pandas, Numpy, Matplotlib και Statsmodels, για να χειριστούν, να αναλύσουν και να οπτικοποιήσουν δεδομένα.
- Επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τα αναλυτικά αποτελέσματα μέσω οπτικοποιήσεων δεδομένων και αναφορών, βελτιώνοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων σε επιχειρηματικό ή χρηματοοικονομικό πλαίσιο.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :
Αυτό το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στον προγραμματισμό Python με έμφαση στην εφαρμογή του στην επιχειρηματική οικονομία και τα χρηματοοικονομικά. Σχεδιασμένο για αρχάριους με πολύ περιορισμένη προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό, το μάθημα καλύπτει βασικές έννοιες της Python, όπως δομές δεδομένων, ροή ελέγχου και συναρτήσεις. Οι φοιτητές θα μάθουν πώς να αξιοποιούν την Python για ανάλυση δεδομένων, χρηματοοικονομική μοντελοποίηση και οικονομική πρόβλεψη.
Μέσα από ασκήσεις προσομοίωσης και πραγματικές περιπτώσεις, οι φοιτητές θα εξερευνήσουν θέματα όπως πρόβλεψη, διαχείριση κινδύνου και λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων. Κύριες βιβλιοθήκες όπως Pandas, NumPy, Matplotlib και Statsmodels θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών συνόλων δεδομένων, την οπτικοποίηση τάσεων και την κατασκευή προγνωστικών μοντέλων.
Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν με αυτοπεποίθηση την Python για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων στην επιχειρηματική οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, βελτιώνοντας τις αναλυτικές τους δεξιότητες και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.
Διδάσκων: Αλεξόπουλος Άγγελος
|
6 ECTS |
- Tραπεζική Διοίκηση και Διαχείριση Κινδύνων
-
Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007 κατέδειξε τη σημασία της αναγνώρισης και διαχείρισης των πολλαπλών κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (XI). Το μάθημα παρέχει ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ΧΙ: αναγνώριση, μέτρηση και αντιστάθμισή τους. Δίνεται έμφαση στο ρόλο των παραγώγων προϊόντων στην μείωση του κινδύνου. Καλύπτονται τόσο τα εσωτερικά συστήματα όσο και οι εξωτερικοί κανόνες προληπτικής εποπτείας αποζητώντας λύσεις για τις ελλείψεις που οδήγησαν σε αποτυχίες τόσο στην αυτορρύθμιση των ΧI όσο και στην εποπτεία τους.
|
6 ECTS |
- Χρηματοοικονομική Διοίκηση
-
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: m44110f
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Φοιτητές και φοιτήτριες που το παρακολούθησαν επιτυχώς είναι σε θέση να:
- Αναλύουν προσδιοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους κεφαλαίου επιχειρήσεων.
- Αξιολογούν επιχειρηματικά σχέδια διεξάγοντας ασκήσεις προϋπολογισμού κεφαλαίου και ανάλυσης ταμειακών ροών.
- Αντιλαμβάνονται κρίσιμες δομές κινήτρων στη χρηματοδοτική διαδικασία και πώς αλληλεπιδρούν με το κόστος χρηματοδότησης.
- Λαμβάνουν καλά πληροφορημένες αποφάσεις αναφορικά με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης αποσκοπώντας στην επίτευξη βέλτιστων όρων χρηματοδότησης.
- Κατανοούν επίκαιρα θέματα όπως ζητήματα υποεπένδυσης λόγω υπερβολικού χρέους (debt-overhang), χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις (financial restructurings), αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με εκδόσεις δικαιωμάτων προτίμησης (rights issues), προγράμματα επαναγοράς μετοχών, και αρχικές δημόσιες προσφορές.
- Ερμηνεύουν πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων υπό το πρίσμα βασικών αρχών και αναλυτικών εργαλείων που προσφέρονται στο πλαίσιο του μαθήματος.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :
Ενότητα 1. Δημιουργία χρήματος σε μια σύγχρονη οικονομία
- Ποσοτική χαλάρωση (QE), ποσοτική σύσφιξη (QT), και κεφαλαιακό κόστος.
- Πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs), στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), και οριστικές νομισματικές πράξεις (OMT).
Ενότητα 2. Εταιρική χρηματοδότηση και κεφαλαιακή δομή
- Εμπειρικά πρότυπα χρηματοδότησης και πιθανές εξηγήσεις.
- Το θεώρημα Modigliani-Miller. Αποτίμηση χρέους και ιδίων κεφαλαίων με τη μέθοδο των προαιρέσεων. Το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (WACC).
- Εταιρική πολιτική μόχλευσης υπό συνθήκες οικονομικών τριβών: Φόροι, κόστη χρηματοοικονομικής δυσχέρειας και στατική αντιστάθμιση (STO) στην πράξη.
- Προβλήματα υποεπένδυσης λόγω υπερβολικού χρέους (debt overhang) και ο ρόλος της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης στην ευθυγράμμιση επενδυτικών κινήτρων μετόχων και πιστωτών.
- Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά και δικαιώματα προτίμησης (rights issues), αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs), και επαναγορές μετοχών (share repurchases).
- Προβλήματα αντιπροσώπευσης (agency problems) και δυσμενούς επιλογής (adverse selection) στη χρηματοδοτική διαδικασία.
Ενότητα 3. Επιχειρηματικά σχέδια: Κίνδυνος, απόδοση, και ανάλυση ελεύθερων ταμειακών ροών
- · Κεφαλαιακός προϋπολογισμός και αποτίμηση κεφαλαιακού κόστους επενδύσεων.
- · WACC και εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) στην πράξη.
- ·Πηγές δεδομένων: Τομεακοί κίνδυνοι, οριακοί φορολογικοί συντελεστές, και ρυθμοί αύξησης λειτουργικών εσόδων.
- Ελεύθερες ταμειακές ροών: Κεφάλαιο κίνησης, μη ανακτήσιμες δαπάνες, φορολογική ασπίδα από αποσβέσεις και τόκους.
Διδάσκων: Παγκράτης Σπυρίδων
|
6 ECTS |
- Μακροοικονομική και Χρηματοοικονομικές Αγορές
-
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του να:
- να έχουν αποκτήσει περαιτέρω θεωρητική και υπολογιστική γνώση επί των αγορών χρήματος και κεφαλαίου
- να είναι σε θέση να περιγράφουν και να χρησιμοποιούν βασικά μακροοικονομικά υποδείγματα για να αναλύουν χρηματοοικονομικά δεδομένα
- να μπορούν να εξηγήσουν τα βασικά puzzles των χρηματοοικονομικών αγορών
- να μπορούν να εξηγήσουν τη σημασία και την επίδραση των χρηματοοικονομικών ατελειών στη μακροοικονομία
Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων όπως: παρουσίαση χρηματοοικονομικών δεδομένων, επίλυση μακροοικονομικών υποδειγμάτων με Matlab και Python.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : Αυτό το μάθημα ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το μάθημα Ανάλυση Αγορών και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου. Η βάση του μαθήματος είναι η μακροοικονομική υπολογιστική μοντελοποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση μοντέλων με εμπειρικά δεδομένα. Απευθύνεται σε φοιτητές που στοχεύουν σε σταδιοδρομία στον τραπεζικό τομέα, ως χρηματοοικονομικοί αναλυτές/quants, στην οικονομική πολιτική (κεντρικές τράπεζες, ινστιτούτα πολιτικής), καθώς και σε φοιτητές που ενδιαφέρονται να κάνουν έρευνα στα μακροοικονομικά ή τα χρηματοοικονομικά. Θα καλύψουμε τα εξής:
0) Μακροοικονομική και Οικονομικά: Γιατί μελετώνται μαζί;
1) Ανασκόπηση των βασικών αρχών διαχείρισης χαρτοφυλακίου (επιλογή υπό αβεβαιότητα, CAPM)
2) Πλήρεις αγορές και τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων (τέλειος επιμερισμός κινδύνου, δέντρα Lucas, θεωρία Q επένδυσης, Modigliani-Miller)
3) Puzzles τιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων
4) Ελλιπείς αγορές και προληπτικές αποταμιεύσεις
5) Χρηματοοικονομικές ατέλειες
6) Τριβές αναζήτησης (εάν το επιτρέπει ο χρόνος)
Θα υπάρξουν 3-4 εργασίες με επίλυση μοντέλων σε Matlab (Dynare) ή Python
Διδάσκων: Κοσπεντάρης Ιωάννης
|
6 ECTS |
- Χρηματοοικονομικά Παράγωγα Προΐοντα
-
To μάθημα καλύπτει τα κυριότερα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα: Προθεσμιακά συμβόλαια και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε διάφορες υποκείμενες αξίες. Δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές, δείκτες, συνάλλαγμα και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου και συναλλάγματος. Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκονται υποδείγματα τιμολόγησης καθώς και αντιστάθμισης κινδύνων με παράγωγα ή από θέσεις παραγώγων εκ μέρους χρηματοοικονομικών οργανισμών. Ειδικά θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων το υπόδειγμα Black - Scholes, διωνυμικά δένδρα, αντιστάθμιση δέλτα καθώς και διάφορες εφαρμογές όπως πραγματικά δικαιώματα στη χρηματοοικονομική.
|
6 ECTS |
- Αναλυτικές Μέθοδοι στην Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική και Επιχειρηματική Στρατηγική
-
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: m13219f
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του:
- να έχουν αποκτήσει περαιτέρω γνώση στην κατασκευή βασικών υποδειγμάτων συμπεριφοράς καταναλωτή, την χρήσης τεχνικών πειραματικού σχεδιασμού εναλλακτικών επιλογών/προϊόντων/υπηρεσιών, την θεωρητική και πρακτική οικονομετρική ανάλυσης απλών και προηγμένων υποδειγμάτων επιλογής/προτιμήσεων
- να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν λογισμικό και να κατασκευάζουν υπολογιστικούς κώδικες ανεξάρτητα, να συλλέγουν, μεταχειρίζονται και οργανώνουν δεδομένα επιλογών/αγοράς και να εξάγουν τα χαρακτηριστικά τους, να οπτικοποιούν τα δεδομένα, να σχεδιάζουν έρευνες συμπεριφοράς καταναλωτή και να απομονώνουν και να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση χαρακτηριστικών/παραγόντων στις καταναλωτικές επιλογές/προτιμήσεις
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :
- Πειραματικός σχεδιασμός εναλλακτικών προϊόντων/υπηρεσιών
- Εμπειρικά μοντέλα λήψεως αποφάσεων
- Ανάλυση δεδομένων διακριτών επιλογών αποκαλυφθείσας προτίμησης (revealed preference)
- Aνάλυση δεδομένων δηλούμενης προτίμησης (stated preference)
- Προσομοίωση επιλογών/ζήτησης/ μεριδίων αγοράς βάσει σεναρίων
- Τμηματοποίηση αγοράς, σχεδιασμός εργαλείων συλλογής δεδομένων προτίμησης
Διδάσκων: Βασιλόπουλος Αχιλλέας
|
6 ECTS |
- Διεθνής Χρηματοοικονομική και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου (προσφέρεται από άλλο ΠΜΣ)
-
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του να:
- να εκπαιδεύσει στα σύγχρονα θεωρητικά και εφαρμοσμένα εργαλεία για την κατανόηση των διεθνών χρηματοοικονομικών κρίσεων και να αποκτήσει περαιτέρω γνώση σε θέματα διεθνών αγορών και οικονομικών σχέσεων, και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων μετοχών κάτω από συναλλαγματικό κίνδυνο
- να είναι σε θέση να εκτιμούν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και λοιπούς κινδύνους επενδύσεων στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και τις συναλλαγματικές κερδοσκοπικές επιθέσεις
- να μπορούν να κατανοούν πως η οικονομική πολιτική (νομισματική/συναλλαγματική ή δημοσιονομική) επηρεάζει μια οικονομία στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. σε κανονικές περιόδους και περιόδους κρίσεων.
- Να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε διεθνή επενδυτικά ιδρύματα (π.χ. ιδιωτικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες), καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα άσκησης οικονομικής πολιτικής (π.χ. Κεντρικές Τράπεζες, ΟΟΣΑ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων όπως: Αναλυτικές μεθόδους και υπολογιστικά εργαλεία (πχ. Python) για την επεξεργασία μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, την εφαρμογή τους για την κατανόηση των μηχανισμών μετάδοσης των οικονομικών κρίσεων, και την ανάλυση οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Η πρόβλεψη μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η διαχείριση χαρτοφυλακίων με ξένες μετοχές και συναλλαγματικό κίνδυνο, η αποτίμηση τιμών και αποδόσεων μετοχών σε διεθνές περιβάλλον .
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :
Το μάθημα έχει σχεδιαστεί για φοιτητές που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν καριέρα σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς και/η οργανισμούς οικονομικής πολιτικής, όπως ιδιωτικές και επενδυτικές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες, και άλλους οικονομικούς οργανισμούς (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.). Παρέχει μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στη διεθνή και μακροοικονομική χρηματοοικονομική, με ιδιαίτερη έμφαση στο χρήμα, τις τράπεζες και τις μακροοικονομικές μεταβλητές που επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι φοιτητές θα εξετάσουν σημαντικές μελέτες περιπτώσεων μεγάλων διεθνών μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων, όπως η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση 2008-09, η Τραπεζική Κρίση στην Ιρλανδία 2009-10 και η Κρίση Χρέους στην Ευρώπη 2010. Αυτά τα παραδείγματα προσφέρουν μια βάση για την κατανόηση των σύνθετων δυναμικών που οδηγούν σε χρηματοοικονομική και μακροοικονομική αστάθεια. Επιπλέον, οι φοιτητές θα μάθουν να εφαρμόζουν αναλυτικά και τεχνικά εργαλεία για την επεξεργασία μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τέτοιες κρίσεις.
Έχοντας αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία για την κατανόηση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, στη συνέχεια το μάθημα επικεντρώνεται σε πρακτικές τεχνικές διαχείρισης χαρτοφυλακίων μετοχών σε διεθνές πλαίσιο. Οι φοιτητές θα εξερευνήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του συναλλαγματικού κινδύνου και τη διαχείριση διεθνώς διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων. Το μάθημα θα εισαγάγει επίσης μοντέλα που αξιολογούν τον κίνδυνο των χρηματιστηρίων υπό την παρουσία συναλλαγματικής αστάθειας. Αυτά τα μοντέλα εφαρμόζονται σε επενδυτικές αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο και προσαρμόζονται σε περιπτώσεις όπου οι παραδοσιακές θεωρίες συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ή η νομισματική θεωρία, ενδέχεται να μην ισχύουν.
Διδάσκοντες: Τζαβαλής Ηλίας και Βαρθαλίτης Πέτρος
|
6 ECTS |
- Θεωρία Παιγνίων και Στρατηγικές Αποφάσεις με Εφαρμογές στα Οικονομικά
-
Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στη θεωρία παιγνίων και στη χρήση που αυτή έχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται σε περιβάλλοντα όπου οι λήπτες αποφάσεων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα τελικά αποτελέσματα, όπως λόγου χάριν συμβαίνει σε ολιγοπωλιακές αγορές. Παρά το γεγονός ότι δεν προϋποθέτει κατ’ ουσία γνώση οικονομικών, το μάθημα είναι απαραίτητο για την σε βάθος μελέτη και κατανόηση πολλών οικονομικών (και όχι μόνο) προβλημάτων. Βασικός σκοπός τού μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές του τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να αναπαριστούν πραγματικές στρατηγικές καταστάσεις σε παίγνια, να τις μελετούν και να τις επιλύουν.
|
6 ECTS |
- Ειδικά Θέματα στη Χρηματοοικονομική
-
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: m13216f
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του:
- να έχουν αποκτήσει περαιτέρω γνώση σε θέματα Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου.
- να είναι σε θέση να ποσοτικοποιούν τους κινδύνους και να κατασκευάζουν διεθνή χαρτοφυλάκια με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου.
- να μπορούν να αποτιμούν τον συναλλαγματικό κίνδυνο στα πλαίσια κεφαλαιακών προϋπολογισμών και διεθνών επενδύσεων.
- να είναι σε θέση να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο αυτό με χρηματοοικονομικά παράγωγα.
Η απόκτηση των εξής δεξιοτήτων:
- Πρακτική γνώση διαχείρισης χαρτοφυλακίων με ξένες μετοχές και ομόλογα
- Εφαρμογή υποδειγμάτων αποτίμησης συναλλαγματικού κινδύνου
- Εφαρμογή πραγματικών παραγώγων
- Διαχείριση διεθνών χαρτοφυλακίων, και αντιστάθμιση συναλλαγματικών κινδύνων με τη χρήση παραγώγων
- Εφαρμογή μέτρων αξιολόγησης και σύγκρισης της απόδοσης διεθνών χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων και τεχνικές μέτρησης VaR
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ :
Καλύπτονται οι εξής ενότητες:
- Διεθνή χαρτοφυλάκια και διαχείριση κινδύνων με τη χρήση παραγώγων
- Αξιολόγηση απόδοσης χαρτοφυλακίων και τεχνικές διαχείρισης χαρτοφυλακίου
- Aποτίμηση συναλλαγματικού κινδύνου
- Διεθνείς επενδύσεις
- Μέτρηση κινδύνων με τα μέτρα VaR και CvaR και τη χρήση υπολογιστών
Διδάσκων: Τζαβαλής Ηλίας
|
6 ECTS |
- Χρηματοπιστωτική Διαμεσολάβηση και Νομισματική Οικονομική
-
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: m12218f
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
Επιδίωξη του μαθήματος είναι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωσή του:
- να έχουν αποκτήσει περαιτέρω γνώση σε ζητήματα νομισματικής οικονομικής και χρηματαγορών
- να είναι σε θέση να κατανοήσουν πως συγκεκριμένες πολιτικές επηρεάζουν την ρευστότητα σε μία οικονομία όπως επίσης και την λειτουργία των χρηματαγορών
Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τη σχέση του τραπεζικού συστήματος με τις χρηματαγορές. Επικεντρώνεται στο πως διαμορφώνεται η ρευστότητα σε μία οικονομία, και στον καταλυτικό ρόλο που έχει σε αυτή τη διαδικασία το εμπορικό τραπεζικό σύστημα. Παρουσιάζονται οι προσδιοριστικοί παράγοντες της προσφοράς χρήματος, τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας. Aναλύεται η πλευρά της ζήτησης χρήματος και παρουσιάζονται οι μηχανισμοί μετάδοσης νομισματικής πολιτικής. Iδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ΕΚΤ και στο Ευρώσύστημα
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Γιατί μελετάμε τις αγορές χρήματος και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος; Το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρήμα.
- Δημιουργία ρευστότητας μέσω των καταθέσεων και προσφορά χρήματος. Προσδιοριστικοί παράγοντες της προσφοράς χρήματος. Εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας; Νομισματική πολιτική, στόχοι, στρατηγική.
- Ζήτηση χρήματος. Το υπόδειγμα IS-LM. Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στο υπόδειγμα IS-LM. Συνολική ζήτηση και συνολική προσφορά.
- Μηχανισμοί μετάδοσης νομισματικής πολιτικής.
- Χρήμα και πληθωρισμός.
- Ορθολογικές προσδοκίες: συνέπειες για την άσκηση πολιτικής.
- Οι διεθνείς χρηματαγορές. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Διδάσκοντες: Παγκράτης Σπυρίδων και Οικονομίδης Γιώργος
|
6 ECTS |