Ευφυή Κινητά Δίκτυα

Μάθημα Επιλογής, Εαρινό Εξάμηνο,  6 μονάδες ECTS

Διδάσκων: Καθηγητής Βασίλειος Σύρης

URL: https://eclass.aueb.gr/courses/INF411/

Περιεχόμενο

Σε βάθος διερεύνηση προηγμένων αρχιτεκτονικών, λειτουργιών και πρωτοκόλλων ασύρματων και κινητών επικοινωνιακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων κυψελωτών συστημάτων 5G, beyond 5G και ετερογενών δικτύων μικρών κυψελών. Μηχανισμοί για την έξυπνη και αυτοπροσαρμοζόμενη διαχείριση του κινητού δικτύου. Προηγμένες τεχνολογίες για μελλοντικά ασύρματα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων δικτύων ασύρματης  πρόσβασης  (Radio Access Network - RAN)  βάσει  υπολογιστικών νεφών (Cloud RAN) και υπηρεσιών στην άκρη του δικτύου (Multi-access Edge Computing - MEC), των δικτύων χαμηλής ισχύος και ευρείας κάλυψης (Low Power Wide Area - LPWA), της απευθείας επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (Device-to-Device) και των ασύρματων τοπικών δικτύων Gb/s στα 60 GHz.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:

  • Να περιγράφει και να χειρίζεται τις θεμελιώδης έννοιες και αρχές ασύρματων και κινητών επικοινωνιών.
  • Να περιγράφει πως τα πρωτόκολλα πρόσβασης μέσου, δικτύου, μεταφοράς και έξυπνης διαχείρισης θα πρέπει να προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασύρματου μέσου και της κινητικότητας συσκευών.
  • Να αξιοποιεί και να επιλύει προβλήματα στη χρήση τεχνολογιών ασύρματων και κινητών επικοινωνιών και έξυπνης διαχείρισης αυτών σε εφαρμογές πληροφορικής

Προαπαιτούμενα Μαθήματα

Εισαγωγικό μάθημα δικτύων υπολογιστών και επικοινωνιών 

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  • Ασύρματες Επικοινωνίες και Δίκτυα, C. Beard, W. Stallings, (μετάφραση από αγγλικό πρωτότυπο), Εκδόσεις Τζιόλα, 2016, ISBN-13: 978-9604185498.
  • Wireless Networks, Clint Smith, Daniel Collins, McGraw-Hill, 3rd Edition, 2014, ISBN-13: 978-0071819831.
  • Wireless Communications Fundamental and Advanced Concepts, Sanjay Kumar, River Publishers, 2015, ISBN-13: 978-8793102804.

Διδακτικές και Μαθησιακές Μέθοδοι

Μία διάλεξη 3 ωρών εβδομαδιαίως, προγραμματιστικές και πειραματικές ασκήσεις

Μέθοδοι Αξιολόγησης/Βαθμολόγησης

Ο τελικός βαθμός διαμορφώνεται κατά 60% από την τελική εξέταση και κατά 40% από τις προγραμματιστικές και πειραματικές ασκήσεις. Πρέπει, όμως, ο βαθμός της τελικής εξέτασης να είναι προβιβάσιμος, προκειμένου να είναι προβιβάσιμος και ο τελικός βαθμός.