ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Διδάσκοντες (σε αλφαβητική σειρά)
Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Ανδρουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Στατιστική και τη Διοίκηση Λειτουργιών από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο και Διδακτορικού Διπλώματος στη Διοικητική Επιστήμη από το ΟΠΑ. Οι ερευνητικοί του τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν: Management Science and Operations Research methods in Logistics Planning, Emergency Response Logistics, Hazardous Materials Transportation, Air Transportation Management, Flexible Transport Systems. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε υψηλής κατάταξης ακαδημαϊκά περιοδικά στους τομείς των Μεταφορών, της Διοικητικής Επιστήμης και του Operational Research. Έχει διετελέσει principal investigator σε διάφορα έργα Έρευνας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση.
Νικόλαος Βεντίκος
Ο Δρ. Νικόλαος Π. Βεντίκος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ναυτιλιακών Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγικής και Θαλάσσιας Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΜΠ). Η ειδίκευσή του περιλαμβάνει τον τομέα της ναυτικής ασφάλειας, της μηχανικής του κινδύνου, της θαλάσσιας ρύπανσης (πετρελαίου), της ανθρώπινης αξιοπιστίας (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου κεντρικού σχεδιασμού), της έρευνας ναυαγίων, της ναυτιλιακής ασφάλειας, της μηχανικής συστημάτων, των κινδύνων εν πλω και της περιβαλλοντικής ασφάλειας, καθώς και της στατιστικής μοντελοποίησης. Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει την εργασία του σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Marine Pollution Bulletin, Journal of Hazardous Materials, Maritime Policy and Management, Ships and Offshore Structures, Journal of Risk Research κ.ά. και σε περισσότερες από 80 επιστημονικές διασκέψεις. Ο Δρ. Βεντίκος τιμήθηκε με το βραβείο G.P. Livanos Grand Prize για θέματα περιβαλλοντικής σημασίας, το οποίο χορηγείται από το Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (2000).
Ορέστης Βλησμάς
Ο Ορέστης Βλησμάς υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει ως μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (2004-2019) με ειδίκευση στη Λογιστική στο ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999), κάτοχος διπλώματος ΜΒΑ (2001) και Διδακτορικού στη Λογιστική (2009) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Οι διδακτορικές σπουδές του χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάσης. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο και σε επαγγελματικά σεμινάρια που διοργανώνονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτική εμπειρία του εστιάζεται στα γνωστικά αντικείμενα των Λογιστικών Πληροφοριακών Συστημάτων, της Λογιστικής Κόστους και της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Το ερευνητικό έργο του έχει παρουσιασθεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με το σύστημα κριτών και έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όπως είναι: International Journal of Accounting, Auditing and Taxation, European Accounting Review, Management Accounting Research, Journal of Intellectual Capital, Global Business and Economics Review, Applied Economics, VINE: The Journal of Information and Knowledge Management Systems, κ.ά. Οι ερευνητικές δραστηριότητές του εστιάζονται στη μελέτη της ασυμμετρίας κόστους, των άυλων περιουσιακών στοιχείων και της επιχειρησιακής στρατηγικής τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με άλλα οικονομικά φαινόμενα. Τέτοια οικονομικά φαινόμενα είναι η ποιότητα των λογιστικών κερδών, η χρηματοοικονομική ευρωστία, η λειτουργική απόδοση, η υιοθέτηση πολιτικών αποφυγής φορολόγησης, κ.λπ.
Κωνσταντίνα Γεωργίου
Η Κωνσταντίνα Γεωργίου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα σπουδών (Phd) στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), όπου και ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική της έρευνα στη χρήση της παιχνιδοποίησης στην επιλογή προσωπικού λαμβάνοντας υποτροφία από το ΙΚΥ. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΠΑ). Έχει εργαστεί σε HR department και σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, ενώ διαθέτει σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική διαχείρισης καριέρας και αναζήτησης εργασίας. Έχει διδάξει μαθήματα Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (ΟΠΑ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, University of Liverpool), καθώς και σε στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια υψηλού κύρους.
Ευθύμιος Δεμοιράκος
Ο Ευθύμιος Δεμοιράκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, αποτελεί μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) σε θεματικές ενότητες λογιστικής και χρηματοοικονομικής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει λάβει Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών στη Λογιστική και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Manchester Business School. Κατέχει Πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την επαγγελματική πιστοποίηση CFE (Certified Fraud Examiner) και έναν αριθμό πιστοποιητικών (certificates) από επαγγελματικές ενώσεις λογιστών. Επίσης, είναι Certified Management & Business Educator (CMBE) [μια επαγγελματική πιστοποίηση που προσφέρεται από το Chartered Association of Business Schools (CABS)]. Έχει λάβει σημαντικό αριθμό υποτροφιών και βραβείων για την επίτευξη εξαιρετικής ακαδημαϊκής επίδοσης από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς. Επιπλέον, έχει λάβει οκτώ Βραβεία Διδασκαλίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση μετοχών, στη χρήση λογιστικών πληροφοριών για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στο πλαίσιο των χρηματιστηριακών αγορών και στον έλεγχο, την πρόληψη και τον εντοπισμό περιστατικών απάτης. Ερευνητικές του μελέτες και βιβλιοκριτικές έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος του American Accounting Association, του European Accounting Association, του Association of Certified Fraud Examiners, του The Institute of Internal Auditors και του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδας.
Λεωνίδας Δουκάκης
Ο Λεωνίδας Κ. Δουκάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού (με διάκριση) στη Διεθνή Λογιστική και Χρηματοοικονομική και διδάκτωρ Λογιστικής (με άριστα) του ΟΠΑ. Μετά τη λήψη του διδακτορικού του, εργάστηκε ως Λέκτορας με σύμβαση (Π.Δ. 407/80) στο ΟΠΑ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Έχει εργαστεί στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον χώρο της χρηματοοικονομικής λογιστικής και της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών (Journal of Accounting and Public Policy, European Accounting Review, Accounting and Business Research, The International Journal of Accounting, Journal of International Financial Markets, Institutions and Money etc.). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του International Journal of Accounting που εκδίδεται από το University of Illinois at Urbana-Champaign. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας ΙΙ».
Michael Dooms
Ο Michael Dooms είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Στρατηγικής στο Solvay Business School του Πανεπιστημίου του Βρυξελλών (VUB). Κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Επιχειρηματική Μηχανική (2001) και διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά: Επιχειρήσεις και Τεχνολογία (2010) από το Solvay Business School. Συντονίζει και διδάσκει δύο μαθήματα λιμενικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ (MEL). Είναι μέλος του porteconomics.eu και του παγκόσμιου δικτύου PPRN (Port Performance Research Network), όπου συμμετέχει στην ομάδα στρατηγικής των λιμενικών αρχών. Έχει εργαστεί ως διευθυντής έργου και ερευνητής σε αρκετά ερευνητικά και συμβουλευτικά έργα, τα οποία απαιτούν πολυδιάστατη προσέγγιση (συνδυασμό τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων) και προσέγγιση πολλών εμπλεκομένων φορέων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τοπικές κοινότητες). Συμμετείχε στενά στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για τον βελγικό διαχειριστή υποδομής σιδηροδρόμων Infrabel. Ήταν επιστημονικός και διοικητικός συντονιστής του έργου PORTOPIA, του μεγαλύτερου έργου έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για την απόδοση και την πολιτική των λιμανιών.
Κωνσταντίνος Δράκος
Ο Κωνσταντίνος Δράκος υπηρετεί ως Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), συνέχισε στο University of Essex, λαμβάνοντας ΜΔΕ και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Οικονομική Επιστήμη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η εργασιακή του εμπειρία από το 2000 έως το 2009 περιλαμβάνει θέσεις στο London Guildhall University, University of Essex, και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης έχει υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Regents Business School, του DIW Berlin και του Essex Summer School in Social Data Analysis, ECPR. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Εφαρμοσμένη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, και στην Οικονομική της Ασφάλειας. Στα τρέχοντα διδακτικά του καθήκοντα συμπεριλαμβάνονται η διδασκαλία της Μακροοικονομικής Θεωρίας, της Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής, της Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών (προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών), και των Ποσοτικών Μεθόδων, και Διαχείρισης Κινδύνων (μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών).
Δημήτρης Ζήσης
Ο Δημήτρης Ζήσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Πριν την εκλογή του στο ΟΠΑ, είχε διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Norwich Business School - University of East Anglia, Επισκέπτης Καθηγητής στο Warwick Business School - University of Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει στο Alba Graduate Business School - The American College of Greece και στα Διαδικτυακά Προγράμματα του University of Liverpool. Ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής είχε εργαστεί στο Cranfield School of Management - Cranfield University και στο Bath School of Management - University of Bath. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα με υποτροφία για την επίτευξη εξαιρετικής ακαδημαϊκής επίδοσης από το τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο ΟΠΑ με αντικείμενο την σχεδίαση μηχανισμών σε εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάλυση, τον σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών, συνδυάζοντας αναλυτικές και υπολογιστικές μεθόδους λύσης που άπτονται της Θεωρίας Παίγνιων και της Επιχειρησιακής Έρευνας. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπως, μεταξύ άλλων, τα Production and Operations Management, Omega, International Journal of Production Research, Transportation Research Part D: Transport and Environment, European Management Journal. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από σημαντικούς οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη και την Κίνα.
Λουκάς Ζυγούρος
Ο Λουκάς Ζυγούρος είναι εξειδικευμένος Ναυτιλιακός Δικηγόρος, στο Εφετείο. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έλαβε το Πτυχίο του και το διδακτορικό (Ph.D.) του στο Ναυτικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Αθηνών και το μεταπτυχιακό του τίτλο (LL.M.) στο Ναυτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, του Ηνωμένου Βασιλείου. Διδάσκει, ως επισκέπτης ομιλητής, το δίκαιο της Θαλάσσιας Αρωγής και το δίκαιο της Θαλάσσιας Μεταφοράς Εμπορευμάτων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, επίσης, Ναυτικό Δίκαιο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2017. Οι κύριοι τομείς της επαγγελματικής του δραστηριότητας περιλαμβάνουν τη δικαστική εκπροσώπηση φυσικών και νομικών προσώπων και την παροχή νομικών συμβουλών στο αστικό, εμπορικό και ναυτικό δίκαιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: στο ναυτικό δίκαιο, στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων και στις ναυλώσεις, στη θαλάσσια αρωγή και στη θαλάσσια ρύπανση, στη θαλάσσια ασφάλιση και στο εταιρικό δίκαιο.
Lucia Gibilaro
Η Lucia Gibilaro είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών και Διοίκησης των Financial Intermediaries στο Πανεπιστήμιο LUMSA, Ρώμη, Ιταλία. Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Asset Management και Διδακτορικό στη Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata. Είναι μέλος του Διδακτορικού προγράμματος "Επιστήμες Διεθνούς Συνεργασίας" στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, μέλος του "Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής της Ακίνητης Περιουσίας" στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata και συγγραφέας άρθρων και εργασιών σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, την τραπεζική, τη δανειοδότηση ακινήτων και τη δανειοδότηση βασισμένη σε περιουσιακά στοιχεία.
Elvira Haezendonck
Η Καθηγήτρια Δρ. Elvira Haezendonck (Vrije Universiteit Brussel and Solvay Business School) είναι Καθηγήτρια στο Vrije Universiteit Brussel και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Η έρευνά της καλύπτει θέματα στον τομέα των βιώσιμων στρατηγικών και διοίκησης, που εφαρμόζονται στις υποδομές, τα λιμάνια και τα πολύπλοκα έργα. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα, βιβλία και κεφάλαια βιβλίων σχετικά με βιώσιμες στρατηγικές, αξιολόγηση έργων, ανταγωνιστική ανάλυση και stakeholder management, και από το 1996 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, όπως σε στρατηγικές αναλύσεις και αξιολογήσεις επιπτώσεων για λιμάνια και υποδομές και στη διαχείριση πολύπλοκων έργων. Διδάσκει αρκετά μαθήματα σχετικά με τη στρατηγική και τη διοίκηση (έργων) σε επίπεδο πτυχίου και μεταπτυχιακού. Επίσης, κατέχει πολλές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια τόσο εντός όσο και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το 2022 η Καθηγήτρια Δρ. Elvira Haezendonck εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME).
Γιώργος Ιωάννου
Ο Γιώργος Ιωάννου είναι Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Συστημάτων του Virginia Tech, όπου διεύθυνε το Manufacturing Systems Integration Laboratory. Έχει λάβει Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και M.Sc./DIC σε Βιομηχανική Ρομποτική/Αυτοματισμούς Παραγωγής από το Imperial College, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν Μεταπτυχιακός Υπότροφος στο Institute for Systems Research του Πανεπιστημίου του Maryland στο College Park, ΗΠΑ, από όπου και έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάλυση, σχεδιασμό και βελτιστοποίηση συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακών διαδικασιών και εφοδιαστικών αλυσίδων, συνδυάζοντας προηγμένες διαδικτυακές-υπολογιστικές τεχνολογίες με μοντέλα και μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από πολλαπλούς οργανισμούς και εταιρίες, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Toshiba, Motorola, Siemens, Cyclon, Avin, SAS Institute, NSF, European Commission, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών, Παιδείας, Εργασίας, κ.λπ.), ενώ οι δημοσιεύσεις του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα που εκτείνονται από τον χωροταξικό σχεδιασμό εργοστασίων μέχρι τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Έχει τιμηθεί με πολλαπλά βραβεία υψηλής διδακτικής επίδοσης / αριστεία διδασκαλίας για τα μαθήματα που διδάσκει σε MBA προγράμματα, και από την Microsoft (Excellence in Education Award).
Νίκος Καραμπίνης
Ο Νίκος Καραμπίνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει Προπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική, Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διδακτορικό στη Λογιστική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Φορολογική Λογιστική, στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης και στη χρησιμότητα της Διοικητικής Λογιστικής για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια. Το διδακτικό του έργο έχει βραβευθεί αρκετές φορές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Κλεάνθης Κατσαρός
Ο Δρ Κλεάνθης Κατσαρός είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) όπου διδάσκει Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Διοίκηση Αλλαγής και Ηγεσία. Είναι επίσης διδάσκων στο ESCE International Business School (Παρίσι, Γαλλία), στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Πάτρα, Ελλάδα), στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία, Κύπρος) και στο OUS Royal Academy of Economics and Technology (Ζυρίχη, Ελβετία). Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές (π.χ. Journal of Applied Behavioral Science κλπ) ενώ η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα επιστημονικά συνέδρια (π.χ. Academy of Management κ.λπ.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις αντιδράσεις των εργαζομένων ως προς την αλλαγή και στην ηγεσία της αλλαγής.
Θεόδωρος Κρίντας
Ο Δρ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας έχει εργαστεί στους κλάδους των επενδύσεων και της τεχνολογίας για περισσότερο από 30 χρόνια και είναι ανώτατο στέλεχος από το 1995. Είναι εστιασμένος στην ανάπτυξη, την εξέλιξη και την διαδοχή των επιχειρήσεων και έχει διαχειριστεί περισσότερα από €1,7 Δις σε ομόλογα και μετοχές διεθνώς. Όντας ένας από τους λίγους που έχουν την ευκαιρία να κινούνται μεταξύ χρηματοοικονομικών και τεχνολογίας, είναι σήμερα ο Ιδρυτής και CEO της Koubaras Ltd, μιας ισχυρά αναπτυσσόμενης εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είναι επίσης Σύμβουλος ΕΝΑ και υποστηρίζει τις ενδιαφερόμενες εταιρίες κατά τη διαδικασία της ένταξης προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Excelia Business School of France.
Μανόλης Κωνσταντινίδης
Ο Μανόλης Κωνσταντινίδης είναι ο διευθυντής Νομικού Τμήματος εταιρείας διαχειρίστριας, κατά το 2022, 80 ποντοπόρων πλοίων, ξηρού φορτίου, πετρελαιοφόρων και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η κύρια ενασχόλησή του είναι ο χειρισμός διαφορών από την εκτέλεση ναυλοσυμφώνων και διαφορών από την θαλάσσια μεταφορά φορτίου, οι οποίες εκδικάζονται κατά κανόνα με διαιτησία στο Λονδίνο σύμφωνα με τη διαδικασία του London Maritime Arbitrators Association (LMAA) ή σε αλλοδαπά Δικαστήρια κατά το τοπικό τους δίκαιο. Επίσης χειρίζεται διαφορές από αγοραπωλησίες πλοίων, από συμβάσεις ναυπήγησης αλλά και ζητήματα χρηματοοικονομικού δικαίου. Έλαβε το πτυχίο νομικής και διδακτορικό από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Southampton. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη θαλάσσια μεταφορά πραγμάτων, τις συμβάσεις ναύλωσης, τις φορτωτικές, το γενικό ναυτικό δίκαιο, τον περιορισμό της ευθύνης και τη γενική αβαρία. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με δικαίωμα παράστασης ενώπιον του Εφετείου, και υποστηρικτικό μέλος του LMAA. Διδάσκει, ως επισκέπτης, συγκεκριμένα κεφάλαια του ναυτικού δικαίου, στη Νομική Σχολή Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε διάφορα συνέδρια ναυτικού δικαίου στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή. Έχει διάφορες δημοσιεύσεις στο νομικό τύπο, συμπεριλαμβανομένου του διδακτορικού του.
Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Μακροοικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει τελειώσει το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου των Αθηνών με πτυχίο στην Οικονομική και κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στην Οικονομική από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Ιταλία. Προτού ενταχθεί στο ΟΠΑ, υπηρέτησε ως επιστημονικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, και το Πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο. Επίσης, ήταν επισκέπτης ερευνητής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα διεθνούς οικονομίας και χρηματοοικονομικών, με έμφαση σε ποσοτικές εφαρμογές. Πρόσφατη χρηματοδότηση για την έρευνά του προέρχεται από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και το Ερευνητικό Κέντρο του ΟΠΑ. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το American Economic Review, το Journal of Applied Econometrics, το Economics Letters και το Review of International Economics.
Gianluca Mattarocci
Ο Gianluca Mattarocci είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής των Επιχειρήσεων επί συμβάσει στο Πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων και διδακτορικό στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata. Είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Χρηματοοικονομική του LUISS Business School, αναπληρωτής διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ανάκτηση της Αστικής Κληρονομιάς και την Χρηματοοικονομική Ακίνητης Περιουσίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tre, και διδάσκων στο Διδακτορικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tor Vergata. Είναι συγγραφέας άρθρων και βιβλίων σχετικά με τη διαχείριση περιουσίας, την χρηματοοικονομική των επιχειρήσεων, τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και την ακίνητη περιουσία.
Θωμάς Μούτος
Ο Θωμάς Μούτος είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών (ΟΠΑ) και Συνεργάτης Ερευνητής του CESifo (Πανεπιστήμιο του Μονάχου). Έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο McMaster (Καναδάς) και πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προηγούμενες πλήρους απασχόλησης ακαδημαϊκές θέσεις περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο της Στέρλινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχει διατελέσει επίσης Επίκουρος Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Ντρέσντης, Μάιντς και Μονάχου (Γερμανία), Κόμπε (Ιαπωνία) και Κουίνσλαντ (Αυστραλία). Έχει διατελέσει Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πλήρους Φοίτησης στη Διεθνή Οικονομία και Χρηματοοικονομικά και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για στελέτη στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο ΟΠΑ, και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντός του είναι η μακροοικονομία και η διεθνής οικονομία, ενώ το έργο του σε αυτούς τους τομείς έχει δημοσιευθεί σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλής κατάταξης. Έχει συντονίσει/συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και συμβουλευτικά έργα για ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και διεθνείς οργανισμούς.
Στέλλα Μωϋσιάδου
Η Στέλλα Μωϋσιάδου είναι Διδάσκουσα επί συμβάσει και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει εκτενή διδακτική εμπειρία σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων, σε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν Ναυτιλιακά Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά Παράγωγα, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Μαθηματικά για Οικονομολόγους, μεταξύ άλλων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Χρηματοοικονομικής, των Οικονομικών και της Ναυτιλίας. Το έργο της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με κριτές, παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και οργανισμούς, όπως το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME), το Χρηματιστήριο της Σανγκάης κ.ά. Η έρευνά της έχει βραβευθεί και έχει λάβει χρηματοδότηση από ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Ερευνητικό Κέντρο του ΟΠΑ, το Ίδρυμα Propondis, το Pukyong National University, Korea Maritime Institute κ.ά.. Διαθέτει διδακτορικό στη Χρηματοοικονομική, τα Οικονομικά και τη Ναυτιλία (ΟΠΑ), μεταπτυχιακό στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική (ΟΠΑ) και πτυχίο στα Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME).
Νικόλας Μπερκέτης
Ο Νικόλαος Γ. Μπερκέτης είναι Διαχειριστής και Υψηλόβαθμος Εταίρος της Ι. Κουρούτης και Σία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης – Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων, Πειραιάς, Ελλάδα, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου και Επικεφαλής του Τμήματος (Course Leader) για το Πιστοποιητικό της Θαλάσσιας Ασφάλισης (Certificate in Marine Insurance) που χορηγείται από τη Ναυτική Ακαδημία των Λλόϋδ’ς, Λονδίνο, Μεγ.Βρετανίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αναλογιστική Επιστήμη, Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τη Χρηματοδότηση από τη Σχολή Επιχειρήσεων Sir John Cass, Πανεπιστήμιο City, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο και Πτυχίου (BSc) στα Οικονομικά με Άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του US Propeller Club, του λιμένος Πειραιώς. Ερευνητική του περιοχή αποτελεί η Ναυτική Ασφάλιση με επίκεντρο τους τομείς της Πειρατείας, των Αλιευτικών Πλοίων, των Λιμένων Καταφυγής, Αποθεμάτων Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών (P&I Clubs) κλπ. Η έρευνα αυτή έχει παρουσιαστεί σε επαγγελματικά και ακαδημαϊκά συνέδρια και έχει επίσης δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και τον τύπο.
Αμαλία Νικολοπούλου
Η Δρ. Αμαλία Νικολοπούλου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας & Συστημάτων Αποφάσεων (Operations Research & Decision Systems, ORDeS) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκή υπότροφος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2008) και διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2016). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη μεθόδων βελτιστοποίησης και συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την επίλυση μεγάλης κλίμακας προβλημάτων δρομολόγησης και χρονοπρογραμματισμού. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει εμπειρία στη διαχείριση εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Διαχείρισης. Παράλληλα διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στους τομείς της Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Επιχειρησιακής Έρευνας.
Theo Notteboom
Ο Theo Notteboom είναι Καθηγητής στα οικονομικά και τη διαχείριση Λιμένων και Ναυτιλίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Είναι συχνά ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και αναλυτής σε κορυφαίους οργανισμούς στον τομέα του. Κατέχει την έδρα "North Sea Port" στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο. Είναι επίσης καθηγητής μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και τη Ναυτική Ακαδημία της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Είναι συνιδρυτής και συνδιευθύνων του porteconomics.eu, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για μελέτες λιμανιών. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME) από το 2010 έως το 2014. Είναι επιμελητής, συνεπιμελητής ή μέλος συντακτικής επιτροπής δεκάδων ακαδημαϊκών περιοδικών στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας και της διαμετακομιστικής αλυσίδας. Στο παρελθόν υπηρέτησε ως Research Professor στο Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας FTZ του Πανεπιστημίου Σαγκάης και ως ειδικός σύμβουλος/Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dalian Maritime στην Κίνα. Διετέλεσε επίσης MPA visiting professor στο Nanyang Technological University (NTU) στη Σιγκαπούρη. Μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Οκτωβρίου 2014 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του ITMMA του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας.
Λεωνίδας Ρομπόλης
Ο Λεωνίδας Ρομπόλης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην «Στατιστική και Στοχαστικά Υποδείγματα στην Οικονομία και τα Χρηματοοικονομικά» στα Πανεπιστήμια Paris 7 – Paris 1 και ENSAE. Είναι διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αποτίμηση μετοχών, ομολόγων και παραγώγων προϊόντων, χρηματοοικονομικά μαθηματικά, χρηματοοικονομική υπολογιστική, χρηματοοικονομική οικονομετρία και χρηματοοικονομική διοίκηση επιχειρήσεων. Για την ερευνητική του εργασία έχει λάβει χρηματοδότηση από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Η έρευνα του έχει δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Journal of Financial and Quantitative Analysis, Journal of Banking and Finance, Journal of Financial Research, Journal of Empirical Finance, Quantitative Finance, European Financial Management και έχει διατελέσει κριτής σε σημαντικό αριθμό υψηλού κύρους ακαδημαϊκών περιοδικών.
Αθανάσιος Σάκκας
Ο Αθανάσιος Σάκκας είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Χρηματοοικονομική του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Πριν την εκλογή του στο ΟΠΑ, είχε διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham (University of Nottingham) και λέκτορας (επίκουρος καθηγητής) στο Πανεπιστήμιο του Southampton (University of Southampton) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Διοικητική από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. ΄Εχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εμπειρική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου και επενδύσεων. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια καθώς και σε οργανισμούς και hedge funds. Η έρευνα του έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από την Amundi Asset Management και βραβείο από τον οργανισμό INQUIRE UK και το Southern Finance Association (ΗΠΑ). Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπως, μεταξύ άλλων, τα Journal of Banking & Finance, Journal of Financial Markets, Financial Analysts Journal, European Financial Management και Economics Letters.
Παναγιώτα Σαπουνά
Η Δρ. Παναγιώτα Σαπουνά είναι Διδάσκουσα επί συμβάσει και Συνεργάτης Ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παλαιότερα, υπηρέτησε ως Λέκτορας στη Διοίκηση και ως Υπεύθυνη του Προγράμματος MSc στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Glasgow Caledonian. Επίσης, υπηρέτησε ως Early Career Fellow Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Stirling. Η Παναγιώτα κατέχει Διδακτορικό στη Στρατηγική Διοίκηση και τις Διεθνείς Επιχειρήσεις, MBA και Πτυχίο στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από τη στρατηγική διοίκηση (π.χ., συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανταγωνιστικές στρατηγικές) και τη διεθνή επιχειρηματικότητα (π.χ., διεθνείς στρατηγικές). Η έρευνά της έχει παρουσιαστεί και δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά και συμβουλευτικά έργα που χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και αποτελεί μέρος διακρατικών ευρωπαϊκών έργων.
Γεωργία Σιουγλέ
Η Γεωργία Σιουγλέ είναι Καθηγήτρια Λογιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει λάβει Πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Λογιστική από το ΟΠΑ. Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός ορκωτός ελεγκτής στο Arthur Andersen (Ελλάδα). Τα διδακτικά της ενδιαφέροντα είναι στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, και της Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για τη λήψη Χρηματοοικονομικών Αποφάσεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, γνωστοποιήσεις ΔΠΧΠ, αξιολόγηση και αποτίμηση χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και Επενδύσεις. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Review of Accounting Studies, International Journal of Accounting, Journal of Futures Markets και European Accounting Review. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της. έλαβε υποτροφία Marie Curie από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι μέλος της European Accounting Association και της Marie Curie Fellowship Association.
Σπύρος Σπύρου
Ο Σπύρος Σπύρου είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Λογιστική & Χρηματοοικονομική (MSc in Accounting & Finance), Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, μέλος της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κατά την περίοδο 1994-2001 εργάστηκε στα University of Durham (Department of Economics & Finance, 1999-2001), Middlesex University Business School (1997-1999), και Brunel University (Department of Economics & Finance 1994-1997). Σπούδασε Οικονομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1990), και έχει PhD στα Χρηματοοικονομικά (1997) και MSc στα Χρηματοοικονομικά των Επιχειρήσεων (1993) από το Brunel University. Το 2001 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει οργανώσει και διδάξει μεταπτυχιακά μαθήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Παραγώγων Αγορών σε Αγγλικά Πανεπιστήμια (Financial Engineering, Security Investment Analysis, Portfolio Management) και διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου, Διαχείριση Κινδύνων & Παράγωγα, Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική), καθώς και στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου). Επίσης, έχει επιβλέψει επιτυχημένα Διδακτορικές Διατριβές (PhD), Μετα-Διδακτορικές Διατριβές (Post-Doc) και Μεταπτυχιακές Διατριβές (MSc). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως Journal of Banking & Finance, Journal of Economic Behavior and Organisation, Journal of Financial Stability, Energy Economics, Energy Journal, Journal of Business Finance & Accounting, European Financial Management, Journal of Futures Markets, International Review of Financial Analysis, μεταξύ άλλων.
Γιάννης Συνοδινός
Ο Γιάννης Συνοδινός είναι Επικεφαλής του Τομέα Κινδύνου Αγοράς και Assistant General Manager της Eurobank Ergasias, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Asset Management και μέλος της Επιτροπής Περιουσιακών Στοιχείων και Υποχρεώσεων του Ομίλου της Eurobank. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Stanford (ΗΠΑ) σε Experimental High Energy Physics και πτυχίο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών. Προηγούμενες θέσεις που κατείχε περιλαμβάνουν τη θέση του ως ποσοτικός αναλυτής στον Τομέα Κινδύνου Αγοράς της Eurobank Ergasias, Υπεύθυνος του Τομέα Κινδύνου Αγοράς, Υπεύθυνος Λειτουργιών και Ανάπτυξης, Υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Ρίσκου & Ασφαλιστικών Υπηρεσιών στην Euler–Hermes Emporiki και επιχειρηματικός σύμβουλος στην Strategic Decisions Group στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Έχει παραχωρήσει ομιλίες και διαλέξεις ως προσκεκημένος ομιλητής και επισκέπτης καθηγητής στον τομέα Διαχείρισης Ρίσκου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Hellenic Management Association και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Επίσης, ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας στην 26η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Χρήστος Ταραντίλης
Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) και μέλος των επιτροπών διοίκησης τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Σχολή Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, ο Καθ. Ταραντίλης είναι μέλος του εκδοτικού συμβουλίου (Associate Editor) του αμερικάνικου περιοδικού "Networks" (εκδοτικός οίκος Wiley), πρόεδρος και μέλος των επιτροπών πλήθους διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στο χώρο της διοικητικής επιστήμης. Έχει εξήντα έξι (66) επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά αξιολογημένα με τον δείκτη Impact Factor, δεκαοκτώ (18) άρθρα κατηγοριοποιημένα στην κατηγορία 4 και είκοσι οκτώ άρθρα (28) στην κατηγορία 3 της λίστας διεθνών περιοδικών στη διοίκηση επιχειρήσεων όπως αυτή ανακοινώνεται από το Chartered Association of Business Schools (ABS) της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, το επιστημονικό έργο του Καθ. Ταραντίλη έχει λάβει περισσότερες από 5.430 αναφορές σύμφωνα με το Google Scholar ενώ έχει αναπτύξει ερευνητικές συνεργασίες με συναδέλφους Καθηγητές πανεπιστημίων της Β.Αμερικής και Δ.Ευρώπης όπως τα Princeton University, Carnegie Mellon University, Imperial College London, Cass Business School, HEC Montréal, University of Bath, Polytechnique Montréal. Η επίδοση του Καθ. Ταραντίλη στη διδασκαλία έχει αναγνωρισθεί από τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του και αυτό αντανακλάται στον αριθμό βραβεύσεων που έχει λάβει για πάνω από δέκα (10) συνεχόμενα χρόνια. Ο Καθ. Ταραντίλης έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών και ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος της ανώτατης διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων.
Ανδριανός Ε. Τσεκρέκος
Ο Ανδριανός Ε. Τσεκρέκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.). Στo παρελθόν έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (Lancaster University) και στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (University of Durham) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι απόφοιτος του Ο.Π.Α. (πτυχίο Επιχειρησιακής Έρευνας) και κάτοχος μεταπτυχιακού στη Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Υπήρξε υπότροφος του Lancaster University Management School ως υποψήφιος διδάκτωρ στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική και ολοκλήρωσε τη διατριβή του το 2003. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα αποτίμησης χρηματοοικονομικών παραγώγων, εφαρμογές μεθόδων αποτίμησης δικαιωμάτων προαίρεσης στην αξιολόγηση εταιρικών επενδύσεων και η θεωρία εμπράγματων δικαιωμάτων (real options), θέματα ακίνητης περιουσίας, μοντέλα στοχαστικής και τεκμαρτής μεταβλητότητας και θέματα ποιότητας λογιστικής πληροφορίας και της επίδρασής της στις αγορές μετοχών και παραγώγων. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε υψηλής απήχησης επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά εγχειρίδια για επαγγελματίες. Είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά σεμινάρια και από το 2007 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (Lancaster University) και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University).
Dimitris Tsouknidis
Ο Δημήτρης A. Τσουκνιδής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει υπηρετήσει ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής επί σειρά ετών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά κύρους όπως τα Transportation Research Part E (6 άρθρα), Journal of the Royal Statistical Society: Series A, Journal of International Money and Finance (2 άρθρα), Energy Economics, International Review of Financial Analysis, European Journal of Finance, European Management Review, Applied Economics, Maritime Policy and Management (3 άρθρα), Maritime Economics and Logistics. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Freight Derivatives and Risk Management in Shipping το οποίο έχει εκδοθεί από το διεθνή εκδοτικό οίκο Routledge Taylor and Francis Group. Έχει λάβει βραβεία καλύτερης επιστημονικής εργασίας από τη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (IAME) και άριστης διδασκαλίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γιώργος Χαλαμανδάρης
Ο Γιώργος Χαλαμανδάρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών ΗΥ του Ε.Μ.Π., συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Imperial College του Λονδίνου, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα MSc στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και πραγματοποιώντας το διδακτορικό του στην Ποσοτική Χρηματοοικονομική (Quantitative Finance). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο των χρηματοοικονομικών αγορών, με έμφαση σε αυτές των παραγώγων και των τίτλων σταθερού εισοδήματος, όπως και στις εφαρμογές τεχνικών μηχανικής μάθησης για την αξιολόγηση επενδυτικών στρατηγικών. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά του χώρου όπως π.χ. το Journal of Banking and Finance, Journal of Empirical Finance, Journal of International Money and Finance, Quantitative Finance, και European Journal of Finance, μεταξύ άλλων. Έχουν παρουσιαστεί εργασίες του σε περισσότερα από 30 διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές, ενώ έχει συνεισφέρει και 5 άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό του έργο έχει λάβει συνολικά ένα αξιόλογο αριθμό ετεροαναφορών, ενώ ο ίδιος συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή 10 επιστημονικών συνεδρίων. Πριν την ένταξή του στο πανεπιστήμιο, απασχολήθηκε στο χώρο των διεθνών αγορών εργαζόμενος στη Natwest Markets στο Λονδίνο, στην Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα, και στην EFG Eurobank.
Πάνος Χατζηπαναγιώτου
O Πάνος Χατζηπαναγιώτου είναι καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι διευθυντής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του εν λόγω Τμήματος, Εταίρος του διεθνούς ερευνητικού οργανισμού CESifo Μόναχο-Γερμανία), του Εργαστηρίου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής (ΕΜΟΠ, ΟΠΑ), του Κέντρου Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (Αθήνα, Ελλάδα) και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού International Tax and Public Finance Journal (ΙΤΑΧ). Κατέχει Διδακτορικό και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Stony Brook (State University of new York-Stony Brook) και πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει επί σειρά ετών, είτε ως τακτικό μέλος είτε ως επισκέπτης, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, University of Connecticut (ΗΠΑ), Deakin University (Μελβούρνη-Αυστραλία), Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΟΠΑ), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΟΠΑ. Διατελεί ως κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων, (συν-) Οργανωτής επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα Θεωρίας και Πολιτικής διεθνούς Εμπορίου, όπως Διεθνής Κινητικότητα παραγωγικών Συντελεστών, Άριστη Εμπορική Πολιτική και Πολιτική Φορολογικής Μεταρρύθμισης, Φορολογική Πολιτική και παροχή Δημόσιων Αγαθών, Προτιμησιακές Εμπορικές Συμφωνίες, Άμεση Ξένη Βοήθεια και Περιβαλλοντικά Θέματα Διεθνούς Εμπορίου. Το συγγραφικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε εγνωσμένα διεθνη΄επιστημονικά περιοδικά, όπως, Journal of Public Economics, Journal of Public Economic Theory, Economica, Review of International Economics, Environmental and Resource Economics, Economics Letters, Oxford Economic Papers, International Tax and Public Finance, κ.α.