Έναρξη του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Στις 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών του «Workshop on Ancient Wisdom for Modern Challenges» στην Ακαδημία Αθηνών, ανακοινώθηκε η δημιουργία του SDSN Global Climate Hub από τον Jeffrey Sachs, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia και Πρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και τη Maria Cortes-Puch, Αντιπρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN).
Πρόεδρος του SDSN Global Climate Hub είναι η καθ. Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Δανίας, καθώς και Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό κέντρο "Αθηνά" και Συμπρόεδρος του SDSN Ευρώπης. Το Hub υποστηρίζεται από τους καθ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθ. Χρήστο Ζερεφό και ο καθ. Ανδρέα Παπανδρέου, ως συνιδρυτές.
Τα ιδρύματα φιλοξενίας του SDSN Global Climate Hub είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", τα οποία αποτελούν και τα δυο μέλη του Δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Αephoria (AE4RIA), μιας πρωτοβουλίας με στόχο την Βιώσιμη Ανάπτυξη, την οποία διευθύνει η καθ. Φοίβη Κουντούρη.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η καθ. Φοίβη Κουντούρη παρουσίασε την αποστολή του Hub:
«Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια κλιματική κρίση και την ανάγκη οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο να λάβουν άμεση αποφασιστική δράση για τη μείωση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής, το SDSN Global Climate Hub έχει ως αποστολή του να παρέχει επιστημονικές συστάσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης. Θα χρησιμοποιήσει εκτεταμένα δεδομένα, γνώσεις και τεχνολογίες που παρέχονται από εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς για την εφαρμογή σχεδίων δράσης ανά χώρα που θα υιοθετηθούν και θα ενισχυθούν από την κοινωνία. Οι λύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτά τα σχέδια θα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως: (1) υπάρχουσες τεχνολογίες, (2) κυκλική οικονομία, (3) λύσεις που βασίζονται στη φύση, (4) ψηφιοποίηση, (5) εμπορευματοποίηση καινοτομίας, (6) βιώσιμη χρηματοδότηση και προσαρμογή επενδυτικών σχημάτων και (7) Μεταρρυθμίσεις πολιτικής.»
Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις για την αποστολή και την προσέγγιση του Global Climate Hub καθώς και ομιλίες από Υπουργούς και αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, υπογράμμισε ότι το SDSN Global Climate Hub στην Αθήνα αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια προσπάθεια, ως ερευνητικού κόμβου για την κλιματική κρίση και θα δώσει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και στους φορείς χάραξης πολιτικής βασικό σκοπό: να εξετάσουν, να αναλύσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες. Βρείτε περισσότερα για την ομιλία του εδώ
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ο κεντρικός κόμβος έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της. Πολλές από αυτές τις καινοτομίες επικεντρώνονται στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την κλιματική ανθεκτικότητα. Ανέφερε επίσης το όραμά του για τη συνεργασία μεταξύ του SDSN Global Climate Hub και του Πρόγραμματος Climpact.
Ο Κωνσταντίνος Αραβόσης, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστήριξε με ενθουσιασμό το Hub και είπε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει τη συστημική και πολυεπιστημονική προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσει η καθ. Κουντούρη, η οποία είναι συνεπής με την προσέγγιση του Υπουργείου.
Ο Καθ. Δημήτρης Μπουραντώνης, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθ. Ιωάννης Εμίρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", εξέφρασαν αντίστοιχα τον μεγάλο ενθουσιασμό και τιμή τους που το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", θα φιλοξενήσουν το SDSN Global Climate Hub.
Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης!
Μείνετε συντονισμένοι!